Zdravíte v čakárni?
Zdravíte v čakárni ked prídete alebo odídete od lekára?
Pohľady si skúšaj radšej doma sama pred sebou pred zrkadlom. Lebo pred reálnymi ľuďmi vyzeráš ako jedno nevychované teľa
Dievčatá.... Ale podľa vašich odpovedí som rada, že slušnosť ešte nevymrela 👍
Samozrejme. Keď niekam vojdem, pozdravím sa ľuďom, aj keď vychádzam odniekiaľ.
@evamarek77 veď aj ja, hoci v jednom obchode kam chodím skoro denne ma asi ani raz predavačky neodzdravili. Ale podľa autorky netreba tak preto som napísala, že som trápna a zdravím aj na zastávke
Ano. Teda ked nie som v nejakom extra strese ze sa pozabudnem.
Ale inac ano.
Ved aj v autobuse. Restike. V obchode sa pozdravim a tiez s nimi nebudem viest blizsiu konverzaciu.
@monillia Tak vidíš, ty máš skúsenosť, že v dedine ste sa zdravili a v meste nie. Moja skúsenosť? Ja som rodená Bratislavčanka. Aj manžel. Keď som bola malá, tak v paneláku sme žili všetko pôvodní Bratislavčania, dlhé roky, poznali sme sa, zdravili sa, navštevovali sa, deti sme sa spolu hrávali za panelákom na ihrisku. No a teraz žijem v novostavbe, kde na začiatku bolo bratislavských ŠPZ-tiek toľko, že by si ich spočítala na jednej ruke a vtedy som sa prvýkrát stretla s fenoménom nezdravenia susedov. Zo začiatku som sa smiala, že to sú "tí čo mali doteraz okná do dvora" a zrazu stretávajú cudzích ľudí, sú z toho v prdeli a nevedia čo sa patrí. Najprv som ich ani ja nezdravila. Ale potom som si povedala, že TOTO nie som ja. A navyše nechcem svoje deti takto vychovávať. Mám chlapcov, vždy som chcela mať z chlapcov gentlemanov, aby vedeli čo sa patrí. A zdravenie k tomu určite patrí. Nehovorím o tom, že mnohí zdravia "dobrýý" alebo "dovíí". No to je tiež čistá katastrofa. Minule som mala s chalanmi o tomto rozhovor, lebo tiež začínali zdraviť dobrý a dovi 😨
@luteam asi tak, zamyslela som sa či to má zmysel, a tiež cudzích na ulici som nezdravila len tak , ked pozdravili a stihla som zareagovať tak som pozdravila ale to sa nestáva, len z času načas
@luteam a to, že sa niekto zdravý absolútne neznamená, že je slušný, slušnosť je o viacerých veciach, lebo ked sa niekto síce pozdraví ale inak je zlý tak rozhodne nie je slušný len kvôli pozdravu
Autorka, len tak pre rozšírenie mojich o zorov, prezraď kde ma podla teba pozdrav zmysel, lebo už si vymenovala celkom dosť príležitosti, kde to význam nemá.
@viestta ked niekoho poznám, ked idem s niekym komunikovať tak je to niečo akoby oslovenie, alebo ked niekam chodím pravidelne tak už sa dajak aspoň z videnia poznáme
To je vec vychovy- ked niekde pridem, tak sa pozdravim…..
Samozrejme,nech nevyzeram ako nevychovane tela
Zdravim vsade, kde dojdem. U nas na dedine zdravim kazdeho, koho stretnem(aj neznameho), rovnako na turach.
áno pozdravím, keď vojdem do čakárne a aj keď odchádzam, ešte zaželám pekný deň. Ja tomu nerozumiem ak ľudia nezdravia... Top v hitparáde sú obchody, pošta, pultový predaj, kde je priama interakcia. Kamarátky tak pracujú, počítajú tieto typy na desiatky denne, ani bú, ani mú a je úplne jedno aká veková kategória+ tykanie ako bonus, hlavne neokrôchanci chlapi...Komu není shora dáno v apatiece nekoupí 🤔
Ano. Ako hovori kamarat: Pozdravit je slusnost,odzdravit povinnost.
Áno
Presne o tom to je. Clovek je vo svojom vutri stale na urovni doby ladovej, kedy zil v tlupach. On sa potrebuje socializovat a je pre neho velmi neprijemne ked prejde okolo ineho cloveka v lese bez toho aby ho nepozdravil. Preto na seba divne zazeraju. Ludia si okolo toho urobili celu plejadu pravidiel ze kto, koho zdravi prvy a volaju to slusnost, ale podstata je len a len o tom ze ked sa dva zive tvory robnakeho druhu stretnu, tak maju potrebu si dat na vedomie ze sa vnimaju.
Na rusnom mieste je to nemozne koli obrovskemu poctu ludi co stretnes, ale akonahle sa ten pocet zredukuje, tym ze priestor je uzavrety (cakaren), alebo odlahly (les) tak uz ta biologicka potreba socializacie okamzite vyplava na povrch.
@andreatytler ano suhlasim a je to velmi prirodzene. Je to ako ked davas smerovku v aute, nulove rozmyslanie, uplna automatika. @autorka ak nad tym prilis rozmyslas a "setris" si pozdravy, tak pravdepodobne mas istu formu socialnej fobie (nadneseny vyraz - ale ze sa v spolocnosti ludi necitis uplne komfortne)
Autorka: vola sa to zdvorilost. Ale naozaj nerozumiem tomu, preco mas potrebu svoje spravanie obhajovat Ved nezdrav, druhi budu. Vec vyriesena. Kde je problem? Ty touto temou nemas potrebu nieco nove sa dozvediet, nemas v sebe dilemu "ci ano alebo nie", ty mas jasny vyhraneny nazor, ktory zmenit nechces. Ale chces inych presvedci o svojej pravde. Naco?
Vsak nezdrav, ked nechces, bud sama sebou 🤣
Autorka, mas pravdu. Nie vsetci, ktori zdravia, su slusni.... ale☝️... vsetci, ktori nezdravia, su neslusni alebo maju nejaky komplex.
Viem si predstavit, ze ti dokonca lichoti, ak ta niekto nazve neslusnou. Lebo chces zaujat.
Ale zaujat mozes aj inak. Niecim peknym, pozitivnym, dobrym. Vtedy nevyvolas len zaujem, ale aj obdiv.
Skus vojst do cakarne a vsetkym tym chorym, utrapenym ludom uprimne popriat dobry den.
Uz len tym jednym pozdravom bude svet lepsi.
Kdekolvek kde vojdem pozdravím a odkial odchadzam tiež,tak som vychovala aj deti,ako aj mňa vychopvali rodičia-je to slušnosť❤
@oliolijanka To, že sú chorý je smutné ale ja za to nemôžem
Ja zdravím aj v lese, alebo v horách na turistike.
Autorka nemozes za to, ze su chori, ale mozes ovplyvnit to, ci ich den bude o tvoj pozdrav bohatsi alebo chudobnejsi.
To je nepisany zakon slusneho spravania. Je jedno, ci tych ludi poznas alebo nie, vzdy ked niekde prides, treba sa slusne pozdravit. A nie je to len na Slovensku ale vsade na svete. Nik ti ale nekaze, si s niekym pokecat. To uz je otazka sympatii a ci pridete na rovnaku "nötu".
@markaterka ďakujem, napísala si presne to, čo som chcela ja. 🙂
Nechodím k lekárovi našťastie často, vlastne len na preventívne prehliadky, ale aj keď idem teda len raz za čas tak sa pozdravím. A vediem k tomu aj svoje deti, aby z nich nevyrástlo také teliatko ako si ty 🙂