icon

Žena a jej postavenie v spoločnosti

tululu
1. sep 2021

Toto je cista filozofia,kto nerad uvazuje navyse,zbytocne bude citat.Mam neskutocne sialene a rusne obdobie a tak som sa zamyslala nad nesmrtelnostou chrusta a postavenim zeny v spolocnosti.Citala som asi storocnu knihu pre zeny z prelomu 19/20teho storocia od ceskej autorky,kde sa zeny postupne zacali dostavat z "domacnosti" do prace,aby prispeli do rodinneho rozpoctu,aby sa realizovali,po troske,po ciastkach,ak sa da.Ked sa pozriem na nas zeny dnes,tak uvazujem,ci je vobec mozne byt plnohodnotnou matkou,plnohodnotnou manzelkou a plnohodnotnou zenou,co moze zahrnat aj karieru alebo proste pracu a ten pocit samostatnosti.Podotykam,ze nemyslim dokonalou,ale plnohodnotnou.A bez toho,aby vyhorela ako fakla.Odpracovat si dobre svoju pracu,prist domov,mozno po ceste nakup a jemne doladit domacnost,venovat sa detom,tym myslim normalne ich pocuvat, co hovoria a aj to,co nehovoria,ale chceli by...Popri tom byt manzelka,zdielat muzove uspechy a neuspechy,obavy a radosti,ktore su ako z inej planety.A potom byt opat na chvilu zena,sama sebou,sadnes si na gauc s teplym cajom a knihou a najdes tam opat raz pohodeneu ponozku.Bez majitela,lezi opustene vedla teba a ty rozmyslas,ci sa zmenis na policajtku a pojdes hladat vinnika alebo na upratovacku a poslusne ju odvedies do pracky alebo na lenivu hnidu a vypijes si v jej spolocnosti caj.A aj ked su vsetci zapojeni do domacnosti,tak je to s chlapmi proste chaos.Do toho pride stale nieco neocakavane,kedy treba pomoct rodine,opravit auto,dieta potrebu speci starostlivost navyse a clovek uvazuje nad takou babickou,ktora okopavala cele dni to svoje pole,nezastavila sa od rana do vecera,ale vecer si tak nejak spokojnejsie lahala do postele,aj ked doba bola tazsia,nemam iluzie.Mam pocit,ze my zeny sme si nastavili latku trosku privysoko a ktokolvek,kto ju nedokaze ukazkovo preskocit je neschopny.Zdvihol sa zivotny standard a tak sa dvihli samozrejme naroky.A potom viac a viac a clovek s dvoma autami,domom a normalnou pracou ma pocit,ze je chudak,lebo ten dom splaca a v robote by mohol predsa zarabat aj viac...A zena popri tom vsetkom to nejak v tej rodine drzi pokope,ako to lepidlo.Priesvitne lepidlo.Koniec uvahy 🙂

Strana
z2
dadis
1. sep 2021

@tululu Krasna uvaha. Este mi tam trosku chyba tlak spolocnosti na krasu zeny. Casto si ho este podporujeme my same, ked chceme byt mlade a krasne az do dochodkoveho veku. Chlapi maju dost na haku.

0silvia0
1. sep 2021

@tululu mas velky dar pisat, dobre sa to cita😁 sorry, nad ulohou zeny v spolocnosti sa mi nechce zamyslat. Ja som tieto veci nikdy nejako neprezivala, ani som nikdy nenahanala medaily a ocenenia matka, zena, pracovnicka roka. Len si tak plavam zivotom, pozorujem, prilozim ruku k dielu a idem dalej🥰

eeffka
1. sep 2021

@tululu keby si menej dumala a viac si uzivala lepsie by sa ti zilo 🤣, idem do prace, pridem z prace, nakupi vacsinou muz, varim ked sa mi chce,pratam priebezne ako sa mi chce, ked chcem lezim , ked chcem si citam, idem si kam chcrm s kym chcem, deti beriem ako clenov domacnosti . Polovicu roboty za mna robia spotrebice. V dnesnej dobe su v strese len zeny co si nevedia urcit priority. ( mienim samozrejme rodiny standardne bez nejakych zdravotnych problrmov)
Deti mam odrastenejsie.

panelacikova
1. sep 2021

@tululu pekne napísané. faktom je, že teraz je život taký, že buď sa podieľajú na domácnosti obaja alebo to má žena potom fakt ťažké a presne ako píšeš, dáva si latku privysoko. časom sa to odrazí aj na zdravotnom stave a na tom, že pri kuse smoly ju ten magor ešte aj opustí (nie môj prípad, ale teda stáva sa...) a preto sa tiež len tak táram životom, starám sa o to najpodstatnejšie, o čo treba, robím tak, aby sme mali na životné náklady a nejakú tú radostičku občas.... a hlave veľa veľa oddychujem, keď sa dá. lebo sú dni, kedy pomaly oka nezažmúrim, tak si to treba kompenzovať 🙂 chlapi to mali a doteraz majú ľahšie, nech si píše kto chce čo chce. ale nech. my to nezmeníme. zmeniť môžeme ale samy seba 🙂

dadis
1. sep 2021

@eeffka Mam to podobne, ale pocitujem casto vinu, ze namiesto toho, aby som upiekla kvaskovy chlieb si idem zabehat alebo hodinu pozeram do telefonu 🙄

panelacikova
1. sep 2021

@eeffka pravdu máš. ak máš zdravie a pár robotických pomocníkov v domácnosti, tak v súčasnosti radosť žiť 😀

eeffka
1. sep 2021

@dadis neblazni ja ked som zistila ze kvasok musim chovat, kupila som si instatntne drozdie 🤣🤣🤣

dadis
1. sep 2021

@eeffka Ja som na tom horsie 🙈, chlieb som este nikdy nepiekla

0silvia0
1. sep 2021

@dadis ved chod si zabehat, chlieb kupis cestou spat😁

panelacikova
1. sep 2021

@dadis ani ja... kupujem u nás v malej pekárničke od súkromníka a je výborný. v chladničke vydrží v pohode aj týždeň, má skvelú chuť. načo by som sa trápila 😀 radšej si oddýchnem 😀

marsmykkok
1. sep 2021

Hm, ono to je jeden extrém za druhým, na jednej strane 3-4 roky doma, kedy žena proste má času viac a ak nie je úplne lenivá stanoví si nejaký vyšší štandard upratovania, varenia, starostlivosti o rodinu, lebo ten čas je. A potom jedného dňa ako by uťal, ráno vstať, rýchlo do škôlky, stihnúť do práce, v práci 8-8,5 hodín a rýchlo do škôlky, nakúpiť, venovať sa dieťaťu alebo deťom, ktoré vyžadujú pozornosť, do toho udržať domácnosť v nejakom stave, pripraviť jedlo, venovať sa aj trocha partnerovi. Kedže zárobky sú u nás žalostné-pri ženách tobôž úväzok na 4-6 hodín neprichádza do úvahy kedže treba aj platiť hypotéku, jesť, plus muž čo jednoducho maká od rána do večera a nepomôže lebo nemá kedy. Je to zložité.

ndrag
1. sep 2021

@tululu ked prestnes riesit co si o tebe mysli okolie a zacnes si zit tak ako sama chces, tak ti odpadne 90% tychto uvah ;) . Just sayin..

jaskolka
1. sep 2021

Neviem, nikdy som netúžila byť super ženou. Klasika urobím co treba, ale aby som sa stresovala, že nechovam kvások (doteraz som si myslels, že sa chová hydina), alebo si napríklad sadnem a vypijem kávu kým dieťa sa hrá samo, namiesto aby, som mu robila 24 hodín animátora podľa neviem akých montesori, to nehrozí. Kúpim droždie, alebo rovno celý chlieb, a hotovo.

pseudomonas87
1. sep 2021

@tululu minule som akurát hovorila kamoske, že tí muži, pokiaľ teda nie je vojna ,to väčšinou majú ľahšie, čo sa domácnosti týka. Ženská lieta ako handra, hlavne teda keď sú deti malé, keď sa niekam ide, seba vychystat, ich vychystat, domácnosť, a muž nasadne do auta a jedemeeeee.co mne uľahčuje zivot, že muž pomáha a ja nemám problém nechať rozbombardovanu kuchyňu, nech ju uprata on, veď sme jedna domácnosť, a ja nie som služka plus spotrebiče vseho druhu, sušička, práčka, umývačka, robot vysávac....
Ale aj tam mám niekedy pocit, že na tých mojich pleciach je toho hodne. V práci veľká zodpovednosť, doma zodpovednosť, niekedy mi chýba taká tá voľnosť.ist sa, odísť preč sama na pár dní....

wayway
1. sep 2021

@tululu dobra uvaha, ja v tom mam jasno, normalne (tak ako si napisala) sa da zit iba s ciastocnym uvazkom a vypomocou pre obdobia necasu.

Zeny v minulosti potrebovali moznost nebyt ekonomicky zavisle od tyrana a mnohe sa urcite chceli aj realizovat alebo dokazat spolocnosti, ze nie su menejcenne. Urcite si nepredstavovali, ze ich dcery, vnucky, pravnucky dopadnu tak, ze namiesto prace okolo deti, domacnosti, na roli, budu nakoniec 8 hodin za pasom (priklad) a ze z muzovej vyplaty nebudu vediet uzivit dve deti.

jaskolka
1. sep 2021

@wayway a okrem toho ešte budú mať na krku všetky tie domáce práce, lebo podľa mňa žene nič neodbudlo tou emancipaciou. Len pribudlo xy povinnosti.Čiže výsledok je, že žena robí všetko, čo predtým, len ma ešte navyše to, čo predtým robil len chlap (to jest zaobstarať peniaze)

h2
1. sep 2021

@tululu Zaujalo ma to s tou ponožkou. Podľa mňa to aj vystihuje to, ako vnímaš úlohu ženy. Keď ju tam nájdeš, nahnevá Ťa to. Že ju tam niekto nechal, aby si ju Ty, ako žena/matka odložila. Zamýšľaš sa nad tým, či máš skôr hľadať vinníka, alebo ju ísť upratať. A ak sa rozhodneš neriešiť, cítiš sa, ako lenivá hnida. Keby som si ja chcela posedieť na gauči a bola by tam ponožka, nejako extra by som sa ňou nezaoberala. Odsunula by som ju nabok a keď by som išla preč, zobrala by som ju so sebou a hodila do koša na prádlo. A pustila z hlavy. Nezaoberám sa nepodstatnými malichernosťami.
Máme aj ten spomínaný dom a dve autá, veľkú záhradu a hypotéku. S mužom obaja veľa pracujeme, ale vieme si aj oddýchnuť. Neženieme sa za nejakými nedosiahnuteľnými cieľmi. Sme spokojní s tým, čo máme. To je veľmi dôležité. Ľudia, ktorí sa porovnávajú s tými, čo majú viac, nebudú nikdy spokojní. Napríklad my sme tohto roku po prvýkrát neboli nikde na dovolenke. Nie preto, že by sme si to nemohli dovoliť. Proste nám to nejako nevyšlo, neriešili sme to. A nemám pre to zlý pocit, lebo ostatní išli a "patrilo by sa". Ak máš pocit, že je toho na Teba veľa, riešenie je veľmi jednoduché: Poľav z nárokov. Na seba, na muža, na deti, na domácnosť... Svet sa preto nezrúti a Ty získaš vnútorný pokoj.

h2
1. sep 2021

@jaskolka Ale to už je chyba tej ženy, že to dopustí. Že nechá muža, nech si po práci vyloží nohy pred telkou, kým ona obskakuje jeho, deti a ešte sa pritom stará o celú domácnosť.

luccija
1. sep 2021

@jaskolka sú ženy, ktorým emancipácia pomohla a tým ktorým uškodila🙂niekedy ma mrzí, keď čítam, že žena rozmýšľa či má mať dieťa, lebo práca, kariéra...a po roku uteká späť, alebo popri deťoch doma robí.Podla mňa na ženy je vyvíjaný enormný tlak a potom nevedia kde je ich miesto.Prave sme tak minule s kamarátkou hovorili, že koľko žien vo svete žije v biednych podmienkach o čo by bolo lepšie, keby každá rodina mala doma nejakú Filipincanku, ktorá by popratala, nakúpila pomohla s deťmi🙂a mala by placu s ktorou by pomohla zase svojej rodine tam.
Ale ani chlapom by som chcela byť na nich je tiež veľký tlak živiteľ....
Ja nemám nejaké veľké ambície mne by vyhovovalo byť doma s deťmi x rokov variť, chodiť von, robiť program, sadiť si zeleninku piecť koláče.

nika23t
1. sep 2021

@tululu Úplne krásne si to popísala... Keď som po rodičovskej nastúpila späť do práce, prvé mesiace som myslela, že zomriem... Moje povinnosti doma sa neznížili ani mi nepribudla ďalšia osoba, ktorá by mi pomohla, akurát som musela stihnúť to, na čo som mala predtým celý deň, za pár hodín po práci. Šialené obdobie. Doma dve malé deti, manžel, ktorý svoje návyky nezmenil, a aj keď je to naozaj skvelý muž, v tom období som mala chuť ho zabiť. A to nehovorím o tom, že som nastúpila do práce, kde mi denne bolo pripomínané, ako reprezentatívne musím vyzerať. A všetko, čo som robila, bolo považované za samozrejmosť a za úplne normálnu vec. Veď som žena, tak čo sa idem sťažovať... No, môžem povedať, že je to nás, ako si to doma nastavíme. Nemôžem nikomu vyčítať, že som pár rokov žila "na dlh" sama voči sebe. Ale jednoducho, takto je to u nás nastavené, presne toto sa považuje za normál.

marsmykkok
1. sep 2021

Ale zase ked sa zamyslím veľa robí konzumná doba a možnosti v nej. Keby sa nechodilo každý rok na dovolenku za 3000 eur napríklad, skoro každý víkend výlet za 100-vku, stačilo by jedno auto namiesto dvoch a využívala by sa aj hromadná doprava, deti mi nechodili organizovane na nejaký šport napríklad za 100 eur mesačne ale hrali von s kamarátmi skoro zadarmo, nemali tenisky za 40 eur ale za 15 atd tak by možno stačilo na prežitie keby matka robila menej a rovnako muž sa nechodil domov len vyspať , ale by robil 8-9 hodín. Ale dnes je tých možností veľa, každý chce dopriať sebe, deťom a potom nie je čas a len sa naháňame za peniazmi.

puklica13
1. sep 2021

@h2 s tou ponozkou si to napísala za mna..myslím ze to dokonale vystihuje tie stereotypy v ktorých sa ne-snazime zit

slecnalemonova
1. sep 2021

Ja som kdesi pocula taku myšlienku, ze ked su deti male, aky darcek zvyčajne dostane chlapec a aky dievca. Chlapci klasicky auta, stavebnice, hry… dievca hned ako sa vie postaviť dostane kuchynku, potom k tomu maly vysávač, mixer, bábiky s teplomerom lebo ved sa musis postarat o bábiku lebo je chora…Nedajboh aby chytilo do ruky bratovo auticko a on sa hral v kuchynke. Kedysi to bol nepredstaviteľný problem a hned porucha osobnosti. Ked sa zena na nieco sťažuje, okamžite pride odpoved ako kedysi mali xy deti a prali na jarku a vsetko zvládali. A takéto rady vidiet v hojnom počte aj tu. Uz sa nikto nezamýšľa ako to zvládali. Ze mozno nemali kde ist, museli strpieť bitky, deti behali otrhane po dedine alebo makali na poli od utleho veku bez vzdelania. Chvalabohu vývoj napreduje len na Slovensku zena zene neodpustí nic. Ked je pekna a šikovná pochvalu nedostane a ked je vyhorena, dostane naložené.

dadis
1. sep 2021

Z tohoto pohladu bolo najtazsie obdobie po rodicovskej...po nastupe deti do skolky...aj co sa tyka vztahu, casu na seba, deti, frustracia v praci, frustracia doma, cas akoby utekal 2x rychlejsie. Ustalilo sa to cca vtedy, ked uz deti chodili same z/do skoly...teraz uz teda pohodka...vtedy by ma aj ta ponozka na gauci mozno vytocila, ale teraz uz nie, ked mam chut, odnesiem do spinaveho, ked mam chut byt "vychovna", tak bez komentara ju polozim dcere do izby...ved ma 12, vie si s nou poradit

lucka_ke
1. sep 2021

@dadis súhlasím, keď sa deti samostatnia zo ženy "odpadne" polka starostí a keď si už aj sami pripravia a ohrejú jedlo tak to je úplne naj

oktoberka
1. sep 2021

@marsmykkok nieco na Tom bude.

bosorka2302
1. sep 2021

Citim sa plnohodnotna,lebo mam pracu ktora ma neskutocne naplna, v robote sa nasmejeme sme perfektny kolektiv. Doma varim len cez vikendy a prazdniny, upratujem priebezne,ked sa mi nechce neriesim. Opustena ponozka na gauci ma netankuje, nemenim sa ani na policajta ani sluzku. Pre deti som tu kedykolvek ich vypocut, poradit, pomoct s riesenim problemu. nemam problem vecer sama vybehnut do kina( ked mam pocit ze potrebujem klud), s kamoskou na kavu, nakupy (aby som mala pocit ze som aj moderna zena 🙂 ). Vo volnom case sa ucim spanielcinu, mam stastie na perfektnu lektorku. Cez vikendy behame po vyletoch a cas je vyhradeny pre rodinu. Zijem plnohodnotne, aj ked niekedy mi zivot prinasa polena este stale ich vladzem preskakovat. Usmev a kopec energie je mojim hnacim motorom. Ano, mozno nemam perfektne upratane, navarene, piekla som naposledy pre storocim,ale zijem zivot aky som chcela. Budujem si karieru, som tu pre svojich blizkych a vzdy ochotna pomoct komukolvek kto to potrebuje.

lucka_ke
1. sep 2021

ponožky zbieram keď idem prať 🙂 inak neriešim

danina09
1. sep 2021

@ndrag len toto musi mat asi clovek v povahe, ze kasle na niektore nazory, veci, ja sa zbytocne niekedy tiez trapim takymi vecami ze velakrat sa sama zastavim, ze ci mi uz ozaj sibe, ved ja nezijem na to aby som plnila niekoho ocakavania 😀

hederamonstera
1. sep 2021

Clovek vie byt stastny v kazdej situacii 🙂 ano, zenam skor pribudlo ako ubudlo, aj ked sa to uz lepsi - stale viac chlapov zacina chapat, ze aj oni sa musia podielat na praci v domacnosti, ak sa zena podiela na zarabani penazi. 😊
Ale ten tlak si robia zeny(resp vsetci) aj same - ako tu uz bolo spomenute - konzumny zivot a soc.siete. Kazdy chce stale viac a viac a tak sa stale viac nahana a aj je stale nestastny.
Mne jedine co chyba je nejaky komunitny zivot - v minulosti deti vychovavala cela rodina, ktora zila pokope s celou dedinou, nemuseli ste sa bat, ze kde zasa to vase dietko beha. Teraz mi to pride take viac uzavrete na jednotlive bunky rodin. U nas v dedine to este cca tak funguje, ale v mestach asi nie.

Strana
z2