icon

Ženská sebaobrana - hypotetická alebo reálna

gorecka
21. júl 2023

Zdravím.
V rámci prípravy záverečných prác, a z toho vyplývajúce analýzy a štatistiky úspešnej ženskej sebaobrany a využitia formy sebaobrany by ma zaujímalo, akú technikou (úder na konkrétne miesto), by ste hypoteticky použila pri konfrontácii s ,,bežným" útočnikom (netrénovanýn), ako je napríklad exibicionista, ktorý vám vošiel do osobnej zóny a snažil by sa vás dotýkať, alebo iný neozbrojený chlípnik, ktorý by vás sexuálne obťažoval, či asociál, ktorý by sa vás snažil okradnúť, alebo inak obťažovať.
Poprípade, ak ste už zažila takúto negatívnu skúsenosť a nie je vám to príliš nepríjemné popisať, môžete napísatť ako sa vám podarilo úspěšne ubrániť a či ste sa daný úder alebo zložitejšiu techniku naučila na kurze ženskej sebaobrany, respektíve bojovom umení, alebo ste jednala úplne intuitívne.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vôbec nešla a využila by ste inú strategiu, poprípade obranný prostriedok.
Práve takéto príípady úspešnej ženskej obrany proti nevycvičenému, neozbrojenýmu útočnikovi sú v rámci prevencie a na poukázanie na možnosti efektívnej ženskej sebaobrany nejvhodnejšie
Ďakujem.

Strana
z3
gorecka
autor
25. nov 2023

@spagetka66 Tak na mňa pôsobia trochu neodborným a chaotickým dojmom.
Práve kvôli tým reakciám, keď im tam.inštruktori vysvetľovali, že prečo toto nebude fungovať, alebo toto naopak by účinné malo byť a ich reakcie boli podľa mňa niekedy neadekvátne.
Keď už odpovedali, tak len laickým dotázajúcim, a tiež len podľa ich dojmov.
Áno, niektorí tam boli drzejší, v takom prípade tú ostrejšiu reakciu chápem.
To sa nedá konkretizovať, že čo presne mi tam vadí, je to taký všeobecný pocit a celkový dojem ktorý na mňa z nich išiel, že tú teoretickú časť majú dobre naštudovanú, ale prax už je poslabšia.
Preto skôr verím a odporúčam tú Krav Magu, poprípade ešte Bianku Urbanovskú, či u nás tu lokálnu košickú Reálnu sebaobranu, z ktorých ide ten taký kľudnejší a istejší dojem...

Plne však rešpektujem Váš názor, že sa Vám páčia práve oni.
Neviem povedať, že či ich rady niekomu nepoškodili.
S mnou študovaných voľne dostupných prípadov, v ktorých sa ženy ubránili sa to nedá dozvedieť, ale často sú to naozaj jednoduché techniky, s ktorými sú úspešné...

Len ja si stále nemyslím, že soc.siete by mali byť to, čo rozhoduje o dobrom kurze.
Naozaj, nie každý nato má talent, možnosti, či prostriedky, aby to urobil esteticky správne.
Ten môj kamarát, ktorý maásamozrejme tiež licenciu má prax 25 rokov a ženy, ktoré učí su s nim spokojné a zverujú im napr.potom aj ich dcéry.
Takže to robí žiaľ len takto v malom a po známostiach, lebo na ten marketing nemá..
Nerobí to kvôli zisku, ale aby pomohol.
Aj mne pomohol s vedomosťami v tejto oblasti...

spagetka66
25. nov 2023

@gorecka https://www.moderni-sebeobrana.cz/instruktori/p... na webe su aj skusenosti Pavla H. co sa tyka bojoviek aby sme sa teda netocili v kruhu ked ide o toto a vnimam to tak, ze je to pre vas najdolezitejsie.

Jedna z nejčastějších otázek na mě jsou moje zkušenosti na poli bojových umění a sportů. Zde proto přidávám jejich výčet:

Tréninky bojových umění:
13 let Wing-tsun (EWTO)
4 roky Krav-maga (IKMF a Krav maga global)
1 rok Krav-maga combat (Krav maga global)
1 rok Hungga gungfu (Pavel Macek)
13 let reálná sebeobrana
3 roky RBSD boxing (RBSD)
1 rok thai box (různí trenéři)
kurz SORUDO Cvičitel (SORUDO)
2 roky Brazilské jiu-jitsu (Richard Andrš, Choketopus gym)
První pomoc:
ZDrSEM standard (ZDrSEM)
ZDrSEM školitel (ZDrSEM)
TCCC – Tactical Combat Casualty Care (Tactical Rescue Academy)
základní kurz 1. pomoci „Basic“ (Sorudo)
bojová medicína (Sorudo)
autonehoda (Sorudo)
Wilderness First Aid
Zbraňové systémy:
2 roky T.C.S. Knife Fighting Concept (Peter Weckauf – S.A.M.I.)
2 roky Sitra Achtra – škola boje nožem (Martin Cibulka)
2 roky Newman Escrima (Roman Lázeňský)
1 rok EarthSurvivor – boj nožem (Jan Dvořák)
Semináře, kurzy a soukromá výuka:
Urban Combatives (Lee Morrison)
Self-defence stick – SDS concept (Peter Weckauf – S.A.M.I.)
Raw Combat (Luke Holloway)
S.P.E.A.R. System Tonyho Blauera (Josef Procházka)
kurz boje s teleskopickým obuškem (Jiří Schwertner)
BlitzDefence (Keith R. Kernspecht)
FCS (Alexandr Pisarkin)
FMA (Jan Dvořák – TCC)
Krav-maga (Eyal Yanilov, Amnon Darsa, Tamir Gilad, Tommy Blom, Dan Oren, Ilya Dunsky, Lukasz Osiecki, Tal Kvores a další)
obrana proti noži (Sorudo)
Brazilské Jiu Jitsu (Dan Barták)
RBSD (Martin Mikolášek, Lukáš Wolf)
Red Zone – obrana proti noži (Jerry Wetzl)
teleskopický obušek (Aleš Brunner)
pepřový sprej (Aleš Brunner)
obrana proti noži (Aleš Brunner)
Jeet Kune Do (Marek Pszczolka)
boj nožem (Marek Pszczolka)
Pekiti-Tirsia Kali (Aleš Brunner, Tuhon Uli Weidle)

spagetka66
25. nov 2023

@gorecka takto ak by mi niekto komu doverujem odporucil inu sebaobranu idem sa pozriet kludne aj tam avsak musel by dany clovek mat s nimi realnu skusenost a zodpovedat mi na niektore otazky pre mna je dolezity aj pristup aky maju k studentkam studentom. Nie len samotna fyzicka cast a to, ze je niekto namakany pretoze ja potrebujem citit ci to bude fungovat mne a ci sa budu vediet vcitit do mojej situacie 50kg zeny co casto nejaky typek co ma 190cm a svaly jak neviem co nedokaze a casto bohuzial ani nechce citim tam nadradenost a taky ten maco styl, ktory ma odradza neberiem takychto ludi vazne pretoze maju pohlad iba zo svojej pozicie a nepocuvaju zeny. Takze ano vie to fungovat aj bez socialnych sieti a cez dobre skusenosti ludi, ktory si to vzajomne predaju dalej ved takto zacinali aj oni. No ak chce niekto expandovat dalej treba pracovat na socialnych sietach a nie len pisanim komentarov na ine profily, ale vlastnou tvorbou je to sucast prace zas tak vela penazi to nestoji skor to stoji vela usilia, kreativity musi tam byt kvalitny obsah.

gorecka
autor
25. nov 2023

@spagetka66 Áno, ak teda tam je toľko školených inštruktorov, tak by mali spĺňať isté parametre.
Na soc.sieťach v príspevkoch však vystupovali len Hiudekovci a v tej TV relácii taká slečna v okuloaroch.
Hlavne tieto skúsenosti s nimi na mňa nerobili fobrý dojem.
Rešpektujem však, že niekomu sa môžu páčiť a možno samotné kurzy sú naozaj solídne...

Tie kurzy, o ktorých hovorím majú soc.siete, ale sú tam len základné informácie, poprípade nejaké fotky z kurzu, poprípade referencie účastníčok.
Mne to napríklad pri s9c.sieťach stačí, nepotrebujem vidieť clickbaitové príspevky.
Oni si nemôžu dovoliť mať na soc.siete samostatného človeka.

Takéto typy, ako hovoríte so 190cm už napr. pri Krav Mage nie sú v sekcii pre ženy, ale majú svoj vlastný tréning pre mužov.
Skoro všade už je ženám pridelená lektorka a títo vysokí, svalnatí muži už sú väčšinou len na sparingu, aby si ženy mohli v praxi vyskúšať techniky aj na takýchto urastených mužoch.

Napríklad aj tá naša Reálna sebaobrana má takýto prístup k ženám aj deťom, ako vy očakávate.
Navyše sa pri deťoch zameriavajú na problematiku šikany a chodia aj učiť na školy.
Ich nevýhoda je, že pôsobia len lokálne.
Ale zase Krav Maga s kurzami pre ženy je skoro v každom väčšom meste.
Policajné kurzy bývajú aj v menších mestách, v mnohých prípadoch sú aj zadarmo a takisto sú dosť kvalitné so zameraním sa aj na teóriu a prevenciu...

spagetka66
25. nov 2023

@gorecka socialne siete su sucast osvety o nasili, sikane, rodovo podmienenom nasili a podobnych aspektoch v tomto je to uzitocne. Nemusi to robi kazdy no som rada, ze je stale viac takychto profilov priznavam, ze som si prave ich vybrala preto, ze sa tymto temam dlhobovo venuju. Co sa tyka policie na sr pamatam si velmi nevhodne prispevky na fb, ktore este pred par rokmi zdielali, ktore boli ponizujuce voci zenam a sexisticke absolutne nevhodne pre tuto instituciu. Kritizovalo ich mnoho ludi pre toto nemam zaujem o kurzy, ktore organizuju aj ked su zadarmo viem, ze je tam aj kopec kvalitnych ludi no bohuzial su tam aj ludia, ktori bagatelizuju a vtipkuju na temu nasilia pachaneho na zenach. Je to sucast problemu, ktoru treba riesit aby zeny nemali strach ohlasit tresnu cinnost koli tomu, ze budu znevazovane zo strany policie.

spagetka66
25. nov 2023

@gorecka ako mne taky muzi nevadia na kurze pokial nebagatelizuju nasilie a respektuju zeny a pocuvaju ich skusenosti rada s nimi trenujem avsak obcas sa stane, ze su prilis maco ved aj tam kde som chodila alebo na boxe su taketo typy a je dobre skusat trenovat s roznymi ludmi no musia byt zaroven moralne podla mojich preferencii co mnoho z nich inde nezvykne byt. Hovorim skor o random kurzoch kde su len takyto a a maju ten maco styl komunikacie a podobne.

gorecka
autor
25. nov 2023

@spagetka66 Tá naša Reálna sebaobrana má aj takéto príspevky o násilii...
Občas aj z istých organizácii Krav Magy sa ku mne dostal aj takýto príspevok.
Čo sa týka Polície, tak tá nie je jednoliata.
Sú tam kvalitní aj menej kvalitní (skôr len lojálni) ľudia.
Čo sa týka kurzov sebaobrany, tie určite organizujú preventistické zložky, a tí sú dosť zbehlí v tom, ako sa správať v téme násilia.
V mestách, či mestečkách ich často organizuje Mestská polícia.
Býva na nich občas taká uvolnenejšia atmosfera, aj sa zažartuje, ale čo ich tak vnímam, je to skôr pri skúšaní techník, aby sa cvičenkyne trochu uvolnili, a neboli v strese.
Nedonieslo sa mi, že by si niekto dovolil robiť sexistické vtipy...

gorecka
autor
25. nov 2023

@spagetka66 Áno, takíto mačovia ani mne nie sú sympatickí, ale na kvalitných kurzoch takí určite nebudú.
To možno boli nejakí takí, čo si chceli len ad hoc zarobiť, inak sa venujú bojovým športom a učiť sebaobranu si len skúšajú...

spagetka66
25. nov 2023

@gorecka tak ja zasa poznam realne pripady bagatelizacie pri nahlasovani tresnych cinov znasilneni a tak preto ich mnoho zien nenahlasuje mozno sa situacia trocha zlepsuje lebo sa verejne uz hovori, ze to tak byt nema no stale je to slabe. Poznam aj pripady ked sa spravali dobre ale toto by nemalo byt o stasti ci narazim na niekoho pohode.

gorecka
autor
25. nov 2023

@spagetka66 Áno, ale to môže byť v menších mestách na obvodných oddeleniach, alebo pri prvotn kontakte na okresnom riaditeľstve.
Ak sa konanie už posunie do ďalšieho štádia, skutok sa prejednáva už na vecne príslušnom oddelení, kde už sú vyškolení policajti a často to sú aj ženy.
Aj keď chápem, že aj ten prvý kontakt je dôležitý a pri nesprávnom prístupe, proces ohlásenia môže byť nepríjemný.
Postupne sa už ale školia aj tí ,,bežní" policajti, ktorí s násilnou trestnou činnisťou zo sexuálneho motívu, môžu prísť do kontaktu na začiatku celého konania...

Kurzy sebaobrany má v právomoci organizovať oddelenie prevencie, pri ktorom je riziko necitlivého prístupu naozaj nízke...

Strana
z3