Žiarlim alebo závidím
mozno to sem ani nepatri ale uz par rokov nezijem na slovensku a viac menej vztahy s kamaratkami ochladli a jedine kde ich vidim je facebook. tak teraz ked vidim byvale kamaratky ake su chude a maju kazda vysoku skolu za sebou maju uspesne rozbehnutu karieru a kazda si stavia dom....mne taha na 3O mam sice jedno krasne dieta a milujuceho manzela ale som pribrata bez vysokej skoly bez kariery bez domu atd..neviem preco ale strasne na ne ziarlim a zavidim co maju
Tak ja tiez zijem v zahranici a na fb sa len smejem.ako sa tam ludia predbiehaju postovat fotky z dovoleniek,deti,domov a podobnych kravin.asi musia mat velmi chudobny zivot ked maju za potreby vsetko zdielat na fb. Keby som mala postovat fotky mojho domu ci dovoleniek kde chodime viackrat do roka,tak by im tam vsetkym sanka spadla.no naco ako? Radsej si uzivam s mojimi priatelmi a tesim sa zo vsetkeho co mi zivot dava. Moj muz a vela mojich real priatelov fb ani nema a ja ho mam uz len koli tym kontaktom na ludi ,kt nemam napr. v telefone ci emailboxe. A zavidiet niekomu VS?? No teda neviem.je sice pravda ze mi dopomohla k super miestu,ale na druhej strane poznam kopec ludi kt. svojou sikovnostou dosiahli v pracovnom zivote tiez velmi vela a VS nemaju. Okrem toho je zivot prilis kratky a vzacny aby sme takym hlupostiam ako kariera ci VS prikladali vacsi vyznam!!! Cim som starsia tym viac si uvedomujem skutocne zivotne hodnoty!
Prepáč, nečítala som všetky príspevky, ale nie všetko to čo je prezentované druhou osobou je skutočne to práve šťastie. Možne presne tie, ktorým závidíš majú v súkromí problémy, ale na verejnosti sa tvária ako najšťastnejšie pod slnkom, proste ľudia zavesia na web väčšinou to pekné a to zlé si nechávajú pre seba, logicky, nebudú priznávať osobné prehry. Pozri ty máš to, čo možno nemajú ony, dieťa, manžela, čiže šťastnú rodinu, s tým ostatným sa pracovať dá, čiže váha, vzdelanie, ale to závisí iba od teba samej, či to chceš sama pre seba alebo pre druhých aby aj oni tebe trošku závideli 😉 Dopraj a budete ti dopriate, takže netreba vidieť niečo viac za obyčajnými fotkami, ale žiť pre rodinu a hlavne samú seba 🙂 A postava, vzdelanie, majetky nikdy nie sú zárukou šťastného života, tým je človek sám vo svojej podstate, iste, tieto veci sú potrebné, ale záleží zas iba od dotyčného ako veľmi to pre neho znamená. Prajem ti, aby si dosiahla jedno z toho čo chceš ty sama pre seba 😉
S mnohym napisanym suhlasim... ale mnohe veci mi zdvihli tlak. Take tie utesovacky, ze tie baby mozno ziju len pre FB, ze tie uspesne musia mat nejaku chybicku v zivote - stres, hypo, neplodnost, blbeho a zaletneho manzela, pocit vdacnosti a vlastne prazdny zivot... aaaale houby, baby. Zmierte sa s tym, ze existuju a ziju medzi nami: krasne, stihle baby, co nemusia zit iba na salatoch a sport, ktorym sa udrziavaju, nie je povinnost, ale bavi ich a nabija energiou. Baby, ktore su spokojne s tym, co maju a ako to dosiahli, ktore maju zdrave sebavedomie a taky pristup k zivotu, ze si pritahuju len same pozitivne veci. Baby, ktore neboli lenive studovat, makat na sebe a kariere, dokazovat, ze nie su len pekna prazdna schranka. Baby, ktore maju obdiv muza, aj toho svojho, a ten im je verny a obcas im prinesie ranajky do postele. Baby, ktore ked budu chciet rodinu, podari sa im otehotniet a narodi sa im krasne a sikovne dieta, a ony budu dobre mamy. Skratka baby, co sa narodili pod stastnou hviezdou a fakt maju vsetko. Mozno vdaka tomu, ze sa nikdy nepozerali zavistlivo na inych, ale priali im, motivovali sa takto a neutesovali sa bludmi o tom, ze za peknou fasadou musia byt trhliny.
Ano, su zeny, ktorych fasa zivot je len navonok, ale nie su to vsetky 🙂 Zavist je prirodzena, ale netreba sa nou zozierat, treba si ju priznat a zbavit sa jej. Pozriet sa na to, co mam ja a ci som v tom bola stastna, kym som nevidela nejake fotky z ineho zivota. Ak nie, treba to riesit. Ak ano, treba si uvedomit, ze kazdy mame inu cestu a moze nas naplnat nieco ine 🙂
ja ludom zavidim ( v dobrom ) len poriadok co maju doma 😀 , to sa mne akosi pri dvoch detoch nedari 😖 , aj ked som poriadkumilovna, ale proste na toto nemam 😀
@emma2310 ja poznam zenu ktora si robila vyšku ked mala 40rokov,a teraz robi precu o ktorej vždy snivala..vieš trava o susuda bude vzdy "zelenšia"je na tebe aby si precitla,a videla čo všetko ti život dal..minule som čitala na niakom fore o vešteni,kde jedna baba sa spytala či najde toho praveho a či bude mat dieta,že ved nechce toho tak "vela"a ta veštica odpovedala ze to je najvatšie"vela" čo si moze zažiadat! Mat zdrave dieta a milujuceho partnera je ta najvatši dar aku ti mohol zivot dat,skus sa zacitat tu do rodinnych problamov,či do temy zomrelo mi dieta,tiez je tu jedna mlada mamička ktora ma rakovinu male dieta,a jej tužba je "len" zit co mozno najdhsie so svojim dietatkom..Mas 30 rokov,všetko je mozne ak budes chciet,ked si dačo zelas,cely vesmit sa spoji aby sa ti to mohlo splnit. Ale hlavne dakuj za vsetko čo mas,kazdy den,mas za čo a vytvoris ši pozitivne vibracie okolo seba🙂 Svoj zivot si vytvarame my sami,svojimi myslienkamy,tuzbamy vytvor si realitu aku chces zit. Vela stastia.
@macamac ja som zavidela. Nie nejako zozieravo, ale to pichnutie tam bolo: preco ja nemam..
Lenze potom som si uvedomila, ze vela tych veci som mohla mat, len z pohodlnosti alebo z hladiska svojej povahy som si ich nevybrala a teraz je neskoro. A doslo mi, ze som stastna tak, ako som, keby som nevidela, ze to ma ina, nechybalo by mi to... Dnes viem, ze mam taky zivot, aky som si vybrala a je mi v nom krasne a dobre. A je mi jedno, ci ho tajne niektora z tych, ktorym som zavidela, nezavidi mne... Je mi smiesne sa nad tym zamyslat 🙂 Ked pride naznak pichnutia teraz (kamoska je opat v NY, aaaach, preco ja nie?), velmi rychlo sa zase uvedomim. Ludia by boli stastnejsi, keby sa stale neporovnavali, ani v tom, co maju menej, ani v tom, co maju viac 🙂
@hallie ja osobne nikdy neporovnávam svoj život s inými
ani deti, ani majetky
mne je to fuk
doprajem každému, každý má iné možnosti a schopnosti
šťastie nie je v hmotných veciach (pre mňa), hmotné veci beriem ako taký bonus, krátkodobú radosť, ale nie šťastie
každý je ne/šťastný z iných dôvodov, pre iné veci
do nikoho nevidíme
treba byť zameraný na seba, vedieť, čo od života chcem a vedieť spracovať aj to, že ak to nedosiahnem, netreba sa vešať 😉 🙂
ja osobne fakt a úprimne naozaj to myslím neprekúkam fotky mojich spolužiačok, známych, kamarátok,.... a keď aj náhodou zazriem, nenapadne mi to také že "prečo ja nemám". naozaj
ale to je asi o tom, že netúžim po všetkom, resp. niečom, čo má druhý, ale som nejak spokojná a vďačná Bohu, za to, čo mám, lebo viem, že som sa narodila v krajine, kde deti nezomierajú hladom a v podstate sa tu všetci máme lepšie, ako inde. stále to môže byť horšie. takže motivácia je 😉 🙂
Nasla som nieco (nielen) k tejto teme, myslim, ze velmi pravdive:
10 životních skutečností
1. Dostanete tělo – může se vám líbit anebo ne, ale bude vaše po celou dobu co jste na tomto světě.
2. Naučíte se lekce – zapsali jste se na plný úvazek do školy s názvem život. Každý den dostanete šanci naučit se lekci. Buď se vám budou líbit, anebo je nazvete hloupými a nepodstatnými.
3. Neexistují chyby, pouze lekce – růst je proces plný zkoušek, chyb a pokusů. Chybné pokusy jsou součástí procesu, stejně jako ty úspěšné.
4. Lekce se opakuje, dokud se ji člověk nenaučí – každá lekce se bude opakovat v různých variantách a to dokud se ji nenaučíte. Teprve pak můžete jít na další lekci.
5. Naučením lekce proces zdaleka nekončí – neexistuje součást života, ve které nenajdete lekci. Pokud jste naživu, čekají vás lekce, které je třeba se naučit.
6. Žijte přítomností – buďte vděční za to co máte právě teď a nestresujte se budoucností.
7. Lidé kolem vás jsou vaším zrcadlem – nemůžete někoho milovat či nenávidět, aniž by to odráželo něco, co milujete, či nenávidíte na sobě.
8. Co uděláte se svým životem, je jen a jen na vás – máte všechny zdroje a prostředky, které potřebujete. Co s nimi ale uděláte, je jen a jen na vás. Volba je jen a jen na vás.
9. Odpověď leží ve vás – odpověď na vaše životní otázky leží ve vás. Jediné, co je třeba dělat je hledat, naslouchat a věřit.
10. Ať už si myslíte, že to dokážete či ne, v obou případech budete mít pravdu.
ja len, ze asi kazdy ma v sebe trosku zavisti, niekto viac, niekto menej...je to take ludske.....prirodzeny egoizmus..... ja odkedy poznam Tajomstvo a riadim sa zakonom pritazlivosti, uz nic neriesim, neriesim ostatnych, lebo viem, ze vsetko je na mne a dokazem si privodit pozitivne veci (aj negativne, kebyze chcem...ale tie nechcem) 😀 od kedy toto poznam, deju sa mi neskutocne veci a viem, ze je len na nas ako ovplyvnime svoj zivot, jedine my sme toho schopni...preto odporucam nezavidiet, lebo to podporuje len negativne pocity a tie spustaju negativne veci v zivote.....treba sa nastavit pozitivne, stanovit si ciele, vsetko po com tuzime a ono to ide! len treba verit, tuzit, dakovat a pozitivne mysliet! 😵
@hallie
@macamac toto som chcela povedat svojim prispevkom! Preco zavist vymienat za zloprajnost. Ked je stihla snad je aspon chora. Ked je pekna podvadza ju manzel. Ked cestuje nemoze mat deti. Co tak sa starat o seba a seba zdokonalovat? A svoju lenivost menit za aktivitu a robit to, co robit chcem a nie vysedavat za pecou a umarat sa kto co ma.
@sorciera24 ja neviem...ja sa snazim zavist nepocitovat. Ak pocitujem negativne pocity, rozoberam si ich a snazim sa prist co ma u seba skrie ze citim nieco zle voci inym, co mi ta situacia chce povedat, co ma sere vo mne ze to vidim na druhom...A je pre mna nejaka prapodstata snazit sa byt lepsim clovekom. Takze myslim ze su ludia ktori zavist nepocituju pripadne ju riesia. Ak pocitim zavist pytam sa samej seba co je konkretne to co mi chyba a chcela by som. A pytam sa ci som ochotna stravit hodiny denne v posilke a mat take telo alebo stravit par rokov za tvrdou lavicou a mat taky titul...a skor ta zavist je obdivom u mna. Ze obdivujem niekoho kto je taky svojim pricinenim a obdivujem tu jeho volu, chut. A zvyknem sa inspirovat.
@sissmiss @hallie ja si inak nemyslim, ze tunajsie prispevky boli zloprajne alebo utesovacie, v zmysle, ked je pekna, tak ju musi (!) podvadzat muz a podobne. Zloprajnost je predsa rovnako zla ako ziarlivost ci zavist. Skor islo o poukazanie, ze ani krasnym, mudrym a uspesnym ludom sa nevyhybaju bezne ludske starosti a trapenia. Nic viac. Raz sa dari, potom sa dari menej, rovnako peknym ako aj tym menej peknym. Podstatou bolo povedat, ze nepozna zivot tych ludi do detailov, preto je nezmyslom zavidiet ci ziarlit na pekny "obal".
@hradnapani nehovorím, že také boli všetky príspevky. ale viaceré boli o tom ezopovskom kyslom hrozne 😉
poloz si otazku co je lepsie :
1. vystudovana krasna chuda modelka, slobodna bezdetna
2. zena, ktora ma manzela a deti a ktora nema idealne miery 90 60 90
pre mna rodina 😉
@emma2310, mam taku skusenost, ze ludia, ktori sa nevedia tesit z malickosti, tak sa nedokazu tesit ani z velkych veci a neustale si myslia, ze ini ludia sa maju lepsie ... v podstate su stale nespokojni a nejako im nedochadza, ze zmenit to mozu iba sami ... mas krasne dieta, milujuceho manzela-mas toho hodne 😉 ... schudnut sa da (nie je to ziadna sranda, ale da sa) ... ak si nespokojna so svojim povolanim, tak 30 rokov nie je tak vela, aby si nemohla skusit este nieco ine vystudovat ... si este mlada, takze nelamentuj, nezavid a zacni konat 🙂
zamakaj , suchudnes a hned budes mat viac sebavedomia a aj si svoj zivot budes viac vazit... a uplne zabudnes na nejake porovnavanie.. drzim palce
@emma2310 Myslím, že nie je dobré porovnávať sa s inými ľudmi, pretože každý má niečo iné lepšie a každý k šťastiu potrebuje iné veci. Ja nezvyknem niekomu závidieť, lebo obyčajne každému aj niečo chýba, iba to nevidieť a obyčajne o tom ani nehovorí. Pracovala som dlhý čas s ľudmi na osobnom oddelení a tam som to videla každý deň. Každý chce hlavne to čo nemá, ale je dobré keď to robí tak, že vyvinie zvýšenú snahu a získa si to, ako len rozprávať a závidieť. Napr. vysokú školu si môže robiť človek aj vo vyššom veku a dokonca mu to ide ľahšie, lebo niektoré veci už pozná z praxe.
Aj s váhou sa dá niečo urobiť /ak sa k tomu zodpovedne pristupuje/ a mať svoj dom s veľkou hypotékou nemusí byť väčšie šťastie ako bývať v menšom byte bez nej. Najdôležitejšie je zdravie, dobré vzťahy v rodine a ostatné môže prísť, ak sa o to budete snažiť.
@hradnapani napriklad tvoj prispevok bol v dobrom duchu, ale vacsina tych kde sa pisalo o tej druhej stranke bolo o "rovnovahe" ak je niekto pekny, urcite ma nejake zdr.problemy a podobne. Resp.nechci byt stihla, pekna, titul, lebo ked mas prilis, mas aj vela co je zle. Potom tu bolo ze s ludmi co maju pekne auto, cestuju sa tu damy prestali stretavat lebo si s nimi nemaju co povedat a ony auto nepotrebuju a ony su stastnejsie ako tamti...
Chapem tvoj a podobne prispevky ze zavist nie je pekna a je zradne mat to co ma druhy lebo to moze znamenat nemile a dovtedy nevidene dovody toho co vyzeralo tak vaabne. Vzdy, ked ma napadne ze by som chcela mat o pat kilo menej sa zabrzdim, 5kg ma moja ruka napriklad, cesty zivota su nevyspytatelne, mozno by bolo moje zelanie vyslysane bizarnym sposobom. (chudnem stravou a sportom, so svojou hmotnostou som spokojna, ale obcas ma napadne pri nejakych satoch ktore este nemozem obliect lebo v nich tak nevyzeram ako ked by som bola stihlejsia taka zradna myslienocka)
@emma2310 nezáviď a nežiarli!!!možno tá chudá kamarátka trpí chorobou pre ktorú nemôže pribrať 😒 možno tá kamarátka s vysokou školou a perfiš prácou má priateľa tyrana 😒 možno tá kamarátka čo si teraz stavia dom si vzala na 30 rokov hypotéku 😒 ............možno trochu preháňam ,ale podstatné je aby si pochopila pointu 😉
@sissmiss to mas uplnu pravdu s tym bizardnym naplnenim zelani. Nikdy nezabudnem, ako mal moj muz taku krizu v robote a len si prial, aby tam nemusel chodit. Vysledok: dolamana noha 😖 nuz veru, naozaj nemusel chodit do roboty dobre dva mesiace.
Odvtedy si vzdy hovorim "pozor na zelania"... Aj ked zelania su istym motorom zmeny, ale treba pre nie aj nieco pozitivne urobit.
@emma2310, prosim ta, a myslis ze su preto stastnejsie? Neblazni. Je to v hlave. VS nikoho stastnim nerobi, mame ich v rodine ako safranu aj ja ju mam a co. Ja som stastna len ked som vyspata a to som nebola ani nepamatam, odekdy mame dcerku, skro 4,5 roka som jak zombi. Ak sa nahodou vyspim, vtedy som v siedmom nebi a netrapi ma ani kilo navyse. Ale ked som rozbita, ani ked schudnem dlho ma to netesi. Vela ludi si dava na FB fotky aby sa predviedli, aby vyzerali ako stastna rodina, ver ze to tak nie je. Skor mam pocit, ze si vycerpana a preto takto rozmyslas.
@hradnapani ja uz si davam bacha na formulaciu ak si nieco zelam 😅
@emma2310, este k tej kariere, mam VS, mam dieta a po MD som sa citila tupa jak bota. Nasla som si pracu v super firme, sice tam staci maturita ale vyuzivam denne dva cudzie jazyky a mam super kolektiv, super nadriadenych. Nic pre mna nie je viac ako moja rodina. Tvoje stastie je tvoj manzel a dieta. Nie skola, nie postava. A kariera??? Len co som skoncila vysku som pochopila, ze mam karieru na haku, ze moj zivot je moja rodina. Schudnut mozes kedykolvek len musis byt v pohode psychicky. A never kazdemu kto ti aj povie, ako sa ma super, pretvarka vladne svetom 😀 Tvoje najvacsie bohatstvo je tvoj manzel a dieta.
@sorciera24 Absolútny súhlas 🙂 🙂 🙂 .
Pre lepšie pochopenie knižka od Jarky Mandžukovej MYSLENIE UZDRAVUJE. Oplatí sa prečítať a potom aj praktizovať v SKUTOČNOM ŽIVOTE, nie v tom, ktorý si ľudia vytvárajú na FB a podobných sociálnych sieťach.
Na tuto temu som citala krasnu vetu: MAY YOUR LIFE SOMEDAY BE AS GOOD AS YOU PRETEND IT ON FACEBOOK 😀 (pre neznale anglictiny - Nech je tvoj zivot raz taky dobry, ako to predstieras na Facebooku)

@emma2130 co ked je to opacne? tvoje kamaratky mozu tebe zavidiet dieta a zivot v zahranici. No a FB a albumy na MK treba brat veeelmi s rezervou.Nie je vsetko take pozlatko ako vyzera. Podla strohych informacii aj tak na dialku nevies,ako ti ludia naozaj ziju. Mozno maju VS, pracu v ktorej travia cas od rana do noci, stavaju dom pricom sa zadlzia na cely zivot, Nemaju si ho ani kedy uzit, mozno ma niekto rozbehnutu karieru,ale nema pekne rodinne vztahy alebo nemoze otehotniet. vsetko je vec pohladu, Ani netusis kolko nestastnych ludi sa rozvaza na drahych autach a byva v krasnych velkych domoch.. Mne staci vidiet tazko chore dieta a hned si uvedomim,ake mam stastie ze riesim take zdravot.problemy ake mame a nie zivot ohrozujuce.
Chce to trochu pokory a skromnosti. myslim,ze ked sa na teba tvoje dieta usmeje a partner pohladka, hned pochopis co je dolezite