icon

Život na dedine

janka1990
13. júl 2018

Ahojte mamičky.Chcela by som sa spýtať hlavne mestských mamičiek,čo sa presťahovali na dedinu ako si zvykli.byvame na dedine už 3roky a neviem si zvyknúť.Prve 2roky v pohode vytesovali sme sa.V podstate sme tu trávili menej času,lebo práca,malý škôlka.Cize denno denne sme boli v meste.Ale teraz som na materskej,a bývame na dedine kde nič nie je.Ani obchod,škola,ihrisko ...Malý je doma nudí sa,nemá tu rovesnikov

Strana
z5
rainee
16. júl 2018

@cuttina presne tie lokality sú na domy naj - smer Stupava a Rusovce Čunovo. Len baraciky stoja okolo 300tis€. Už som si ale všimla aj riadne kolóny na patrónke a upchata býva aj cesta na Rusovce v špičke lebo veľa ľudí išlo byvat do rajky. Ono to bude asi čím ďalej horšie s tým cestovanim.

cuttina
16. júl 2018

@rainee Presne do prace mi to trva max 30-35 min. Kolony nemame a ked sa aj casom vyskytnu, daju sa obist. Dalsia vec je, ze mame flexibilny pracovny cas, moznost velakrat robit aj z domu, co vsetko zjednodusuje. Zijem v BA cely zivot, v Petrzalke som bola asi 8 rokov a stale tvrdim, ze je to jedna z najlepsich lokalit na vyzitie v prirode, ked nepocitame take Kramare, Lamac alebo Kolibu, ale tam su rodinne domy v zavratnych cifrach, na to nemame. DnV ma tiez krasne miesta, ale to je pre mna uz prilis daleko. V zivote by ma nenapadlo ist do Bernolakova a cestivat do prace do DnV, asi by ma slahlo, kedze viem, ake zapcy su smer Bernolakovo. A ani sa mi tm nepacilo. Vzdy ma to tahalo na dedinu a to doslova dedinu. Je tam klud a ten obzvlast ja dost potrebujem. Asi zalezi aj od pracovnej pozicie a ja som teda netuzila po nicom inom, ako si vydychnut niekde mimo mesta a vychutnat si, ze cas neleti kozmickou rychlostou. Stale mame moznost vratit sa do hlavneho mesta, kedze tam mame byt, ale veru, ja dufam, ze najskor tak o 15 rokov, ak to bude pre deti najlepsie.

rainee
16. júl 2018

@cuttina tak to potom áno. Pre mňa by bol najväčší problém asi to cestovanie,už vramci mesta mám niekedy dosť a málokomu sa podarí práca v rovnakej lokalite ako býva. V poslednej dobe sa tu neuveriteľné stavia (byty, business centra)ale vôbec nemyslia na dopravu toho kvantá ľudí. Ale že by vystavali niečo ako oddychovú zónu alebo dačo pre deti to nie.

montemotherone
16. júl 2018

@janka1990 ja som si nezvykla (a to som tiež z dediny,ale takej "živšej") My sme sa rozhodli to zmeniť, predali sme dom a šli do mesta do bytu. Zatiaľ nám to len prospelo 🙂Žili sme presne tak ako vy, len sme tam cez bežné dni prespávali. Keď som bola na materskej, chvíľu som to zvládala ale pripadala som si ako kdesi na samote. Doma sú len starší obyvatelia, mladí sú v práci v meste, mimo... Žiadne poriadne ihrisko, obchod... Ak som niečo potrebovala musela som sadnúť do auta a ísť do mesta. Vďaka za takú romantiku. Možno na dôchodku by som si to užila. Ale s deťmi, ktoré majú svoju školu, škôlku, krúžky... a rodičia pracujú... 😒

elizita
17. júl 2018

@eliska13 vypichla som to, lebo ma to zaujalo.. mnohi maju panekak bez hypo v mojom okoli alebo splatky neporovnatelne s domom, pricom dom dokoncuju dalsich 10 rokov a musia sa dost obmedzovat financne kvoli domu... samozrejme nie vsetci, ale naozaj mnohi..

elizita
17. júl 2018

@jeanne0 ja sa normalne pytam, ale vidim ze normalnu odpoved nedostanem... neznamena ze ked som ja na to neprisla, tak na to neprisiel niekto iny... co sa tyka okolia, ja sa z bytu pozeram do spolocnej zahrady a kusok mam rieku s grilmi a obrovskym detskym ihriskom.. ... v dedinach kde som byvala neboli ziadne ihriska ani materske centra ani plavaren, takze sa mi v tych zapadakovoch nedalo robit to iste co mi ponuka mesto...cize minimalne moznosti vobrc stretnut ine maminy a pokecat, zoznamit sa.. pritom obe dediny 5km od mesta, s obyvatelstvom 1,5 az 2,5 tisica..

cuttina
17. júl 2018

@elizita Vidis, u mna naopak, vsade ludia s hypotekou na byt. Kolega si teraz kupil 2-izbovy holobyt v Ruzinove za 150.000eur a co ich este bude stat zariadovanie. Vymera 60m2... Tie byty su priserne drahe a kvalita katastrofalna. Aj ked je to novostavba, pocujes kazde suchnutie. Ale to zalezi na cloveku, co preferuje.

cuttina
17. júl 2018

@elizita Toto si asi neviem predstavit, 5km absolvujem na prechadzke so psom, to nie je ziadna dialka. Ale asi je rozdiel mensie mesto a hlavne mesto. Z toho mensieho by som mozno ani ja neutekala😊

elizita
17. júl 2018

@cuttina urcite je to rozdiel... a z jednej dediny sa v pohode dalo prejst do mesta pesi po chodniku, to bolo 7km.. naspat ale uz busom...no z tej kde som zila 20rokov veru nie, to by bola samovrazda.. inak sme v novostavbe a 100% lepsie ako v starej bytovke..

libawet
24. júl 2018

@janka1990 mladým ľuďom s malými deťmi skôr vyhovuje mesto, pretože tam majú všetko po ruke a teda, je lepšie byť v tomto období života radšej v nejakom paneláku, lebo aj keď deťom začne škola a rôzne prípadné mimoškol. záujmy, je praktickejšie mesto a okolo paneláku sa vyhrajú dosť. V neskoršom veku, keď deti odrastú a sú samostatné, chcú ľudia viac pokoja, možno aj tú záhradku atď., tak vtedy by som volila radšej tú dedinu alebo dom v blízkosti mesta. Hold - každý vek má mať to svoje. Ani dom nevidím ako praktické riešenie pre mladé rodiny, pretože zrazu zistia, čo všetko dom + záhrada potrebuje a prestanú to stíhať, a už v tom je skôr starosť, naháňanie sa, ako radosť. Samozrejme, aj tu sa nájdu výnimky.

cherry1981
17. nov 2018

Ja som zila v meste do mojich 23 rokov...Na dedine zijem 13 rokov, a nezvykla som si a nikdy si nezvyknem!!!! Nemam tu nikoho, par znamych, neni tu skola, skolka nic....uz som x krat muza nahovarala predat to a odist, ale kedze on tu vyrastol , je tu zvyknuty, tak odist neodide....Vela sa koly tomu aj hadame, ale co narobim, kde pojdem. Priznam keby bolo na mne, uz som tu davno neni a dom je predany. V meste som kazdy den, tu uz ked sa vraciam to neznasam, preto sa sem chodim len vyspat...Keby sa dal vratit cas, by som si rychlo vsetko rozmyslela, chyba mi, ze ani skola tu nieje, deti dochadzaju alebo ich rodicia vozia. Mala som 19 , bola som neznala ked sme dom zacali stavat, uz teraz v mojom veku, by som velmi porozmyslala kde pojdem.

katkabg
17. nov 2018

Ja som sa po 20 rokov byvania v Bratislave-Petrzalke prestahovala do Bulharska na dedinu.Nikoho som okrem manzela napoznala.Uz tu byvam 13 rokov ale som rada.Ten klud a pokoj sa neda opisat.A hlavne v baraciku 🙂 aj ked nasa dedina ma 4 kaviarne.2 rrstiky,5 obchodov z toho jeden je velky supermarket.4 avtoservizy.Poliklinika doktor,zubar ba dvaja.Kadernictvo,posta.Skolka skola.Omv pumpa.Kazdy pondelok mame trh 🙂

katkabg
17. nov 2018

Moja dcerka ma 8 rokov a cestuje sama 15km do mesta do skoly mestskym autobusom.Rano o 7 odchadza a o 15 00 prichdza.

tslobik
17. nov 2018

@cherry1981 Jej presne ako ja, ako keby som ja písala. Mám 37 rokov a 5 rokov bývam...ani nie dedina, ale malinké mestečko ale ja to volám dedina. Ľutujem dňa kedy som sem prišla. Stále sa kvôli tomu hádame. Robím v meste, tam kde som aj žila predtým. A do bytu chodím akoby len spávať. Vôbec tam nežijem, neviem čo sa deje, nevolila som, nezaujíma ma tam nič. Keby nemám syna prváka, ktorý tam chodí do školy a má to tam rád, tak tam ani nechodím, resp. fakt len spať. Len aj to ma štve, že malému sa tam páči, on si nepamätá život v meste a nechce ísť do mesta. Mužovi to je akosi jedno, aj by šiel ale nemáme na byt v meste financie.....Tak je to na bode mrazu. Ale nenávidím to tam. Všetkých priateľov, rodinu mám v meste.

maledivy22
14. dec 2018

@janka1990 Ahoj ja to mam podobne achces nieco s tym riesit .Ja som tiez od rodiny daleko a samota je strasna .Uvazujem ci sa nevradim do rodicovskeho domu.

janka1990
autor
15. dec 2018

@maledivy22 ahoj.uz si pomaly začal zvykať.a veľa peňazí a energie sme tu investovali.Mam už konečne auto,tak keď mi je smutno nasadem a idem do mesta.Aj keď chýbajú mi prechadzky s kamoškami,mňa to tu samej nebaví.mam tu síce nejaké susedky ale to len raz za čas.ja som spoločenská,nie samotarka.Ja som sa rozhodla rezignovať,a keď mi bude smutno proste pôjdem do mesta a hotovo.

cuttina
15. dec 2018

@janka1990 bez auta by som mala asi aj ja problem. Ako pises, ked potrebujem spolocnost, za pol hodku som v meste. Ale vacsinou potrebujem prave ten klud na dedine, lebo cely tyzden v praci mi da zabrat. A to som teda v meste skoro non-stop.

janka1990
autor
17. dec 2018

@cuttina ja som teraz na materskej .možno keď zase pôjdem do práce budem to inak brat.Len teraz napríklad mám v meste naj.kamosku a ja sa bojím po tme chodiť autom,tak nemôžem byť napriklad na nejakých akciach s detmi a tak

janka1990
autor
17. dec 2018

@janka1990 alebo len tak skočiť ku kamoška na jednu kávu :D ale čo už zvykám si.najhorsie keď je škaredé počasie,nikam sa nedostanem :( alebo keď sú deti choré,nemá mi kto pomôcť,lebo mama ani svokra tu neprídu tak daleko

melanyjanka
28. mar 2019

@janka1990 toto ako by som ja písala.
🙊

janka1990
autor
28. mar 2019

@melanyjanka ja som si už nejak zvykla.Mam už auto tak lepšie.ale keď sa nikam nedostanem kôli počasiu ,chorobe je to horšie :D

melanyjanka
30. mar 2019

@janka1990 Joj, to bez auta by som tu zošalela. Ešte som si tu moc nezvykla ale je oveľa lepšie keď je teplo a môžme sa ísť prejsť, v zime to bolo celé zle.
Ale tiež,ako píšeš, keď mi boli malé choré a boli sme 2 týždne doma, tak to bolo na hlavu 🙆‍♀️
A ešte do toho si poviem, že kebyže sme v BA kde je celá rodina, tak že by mi prišli pomôcť, tak zase som na tom rovnako zle.

nety19
11. nov 2020

Ahoj Michaela94 ja to mám stejné,som z mesta,ale teraz žijem 2roky na dedine pri otcovi a tu si to s rodinou a deťmi neviem predstaviť.Decká potrebujú podnety,nevychová ich lúka so zvieratami.Neskôr môžu chodiť na šport,hudobnú,jazykovku a nemusím ich voziť,sadnú na MHD a idú si kde chcú.Na dedine milujem ako dospelák prechádzky so psom po lúke,kedy ho nemusím viazať,občas však stretnem dedinčana s vlčiakmi,ktorý na mňa vreští,že si mám psa uviazať,lebo pustí vlčiakov,a mám po dedinskej idylke,nikto nikde len on a ja 50m od seba a naseba vreštíme,ja,že ste zlí ľudia,už aj so vzduchovky mi po psovi strieľali,na dedinčanoch ľuďoch už nevidím veľa dobrého,sused susedovi robí zle a nevadí mu,že mám 2výšky a som žena,i tak si zakričia,dedinčania nie sú gentlmani.I v krčme to vidno,mladí opijú starého,potom sa z toho smejú,ale domov ho neodvedú.To,že tam nemajú možnosť venovať sa športu,umeniu,hudbe to veľmi vidno,pre mňa sú zaostalí.Len mi bude domčeka tu na dedine ľúto,ale možno to ostane niekde v rodine,hoci aj ako chalupa.

Strana
z5