icon

Život po pokuse o samovraždu

knmmch
30. júl 2025

Ahojte,napadla ma teraz myšlienka, či má niekto skúsenosti s podobnou situáciou. Som chlap, ihneď po skončení VŠ som nastúpil do zamestnania, teraz to bude 18 rokov. Vždy som sa snažil rodinu zabezpečiť, čiže nikdy som nemal pocit, že by nám niečo chýbalo. Štandardná rodina, 2 deti.

Od 2016 sa mi rozbehla prvá depresia z problémov v práci, 2018 som AD vysadil, druhá depresia 2022, 2024 som vysadil AD. Nanešťastie tretia depresia vyústila do závažného pokusu o samovraždu;-/ Našťastie ma v poslednej chvíli zachránili, ale následne ARO a 5 týždňov na psychiatrii. Nechápe to okolie, nechápem to ani ja, ale ako psychiatrička povedala, to sa nedá pochopiť, boli ste v depresii. Fungujem teraz normálne pripravujem sa na návrat do práce, verím, že všetko bude ôk v rámci možností.

Ale od manželky som dostal, že nechápe ako som si mohol siahnuť na život a chcel som ju nechať tu s dlhmi samú. Napriek snahe sa nám nedarí cez túto životnú udalosť preliezť a vždy tam bude, že sa niečo podobné v budúcnosti môže opakovať. Ja si to nemyslím, som nastavený presvedčený že všetko bude v pohode.

Stretli ste sa niekto s niečím podobným resp. ako to dopadlo?

knmmch
autor
30. júl 2025
@procrastique

Príliš silné tvrdenie ani nie rok po pokuse o samovraždu.
To môžeš tvrdiť tak na smrteľnej posteli, už len z týchto pár tvojich viet je jasné, že si si nie úplne vedomý toho čo si urobil a aký vplyv to má na tvoje okolie...

@procrastique njn,máš na to iný pohľad, ja Ti ho neberiem.. .ale viem ako som aa cítil predtým a ako sa cítim teraz..

procrastique
30. júl 2025
@knmmch

@procrastique njn,máš na to iný pohľad, ja Ti ho neberiem.. .ale viem ako som aa cítil predtým a ako sa cítim teraz..

@knmmch A máš aj vešteckú guľu? že ako sa budeš cítiť o dva roky? a o 10? A ako sa budeš cítiť keď tvoje deti podrastú a nebudú ťa potrebovať? A ako sa budeš cítiť, keď tvoja žena začne kariérne rásť a nebude ťa potrebovať? A ako sa budeš cítiť, keď ti zomrú rodičia?
A ako sa budeš citiť, keď si nenájdeš žiadnu prácu v budúcom roku?

knmmch
autor
30. júl 2025
@anonym_a3ad4a

Autor, podľa toho čo si napísal myslím, že to berieš na ľahkú váhu. V prvom rade nechápem prečo si vysadil ad, ved to je pri depresii veľmi dôležité ich užívať.

@anonym_a3ad4a práveže neberiem.. ..AD som nevysadil z vlastnej vôle ale po kontrole a konzultácii a pod dohľadom psychiatričky..

knmmch
autor
30. júl 2025
@procrastique

@knmmch A máš aj vešteckú guľu? že ako sa budeš cítiť o dva roky? a o 10? A ako sa budeš cítiť keď tvoje deti podrastú a nebudú ťa potrebovať? A ako sa budeš cítiť, keď tvoja žena začne kariérne rásť a nebude ťa potrebovať? A ako sa budeš cítiť, keď ti zomrú rodičia?
A ako sa budeš citiť, keď si nenájdeš žiadnu prácu v budúcom roku?

@procrastique tak mám techniky ako zvládať záťažové situácie resp. aj správne lieky.. ..ale Tvoj príspevok má hlavu a pätu, každopádne verím, že všetky situácie zvládnem..

procrastique
30. júl 2025

A už sme doma, už len veríš že to zvládneš, už nie si zrovna presvedčený... situácia je vážna, je čas si to uvedomiť a pochopiť manželku.
Aj tak ktovie, či to bude stačiť, podľa mňa je vysoká šanca, že ťa opustí.

knmmch
autor
30. júl 2025
@anonym_f2562c

@knmmch ,,že tu ešte MÔŽEM byť?" ty ako otec a manžel tu MUSÍŠ byť. Tiež mám pocit,že to berieš veľmi ľahkovážne. Snáď to prekonáte,ale veľa žien pochopí tvoju manželku. Držím palce.

@anonym_f2562c musím len zomrieť resp. platiť dane.. ..môže sa zdať, že to beriem ľahkovážne, ale nie je to tak.. ..len sa snažím pozerať skôr optimisticky dopredu..

knmmch
autor
30. júl 2025
@procrastique

A už sme doma, už len veríš že to zvládneš, už nie si zrovna presvedčený... situácia je vážna, je čas si to uvedomiť a pochopiť manželku.
Aj tak ktovie, či to bude stačiť, podľa mňa je vysoká šanca, že ťa opustí.

@procrastique jasné, že to zvládnem.. ..manželke som bol oporou pri mnohých ťažkých životných skúškach, život nám hádže veľké polená pod nohy, ale to tu nechcem rozoberať. . ..ale spolu ich zvládneme.. ..a ak by aj nie tak všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu..

1andrea111
30. júl 2025
@knmmch

@procrastique jasné, že to zvládnem.. ..manželke som bol oporou pri mnohých ťažkých životných skúškach, život nám hádže veľké polená pod nohy, ale to tu nechcem rozoberať. . ..ale spolu ich zvládneme.. ..a ak by aj nie tak všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu..

@knmmch držím Ti palce, nech Ti je už len dobre a nech Ti lieky neprestanú zaberať. Až mi podľa toho čo píšeš napadá myšlienka že si prešiel teraz z depresie do mánie. Byť Tvojou ženou tak s veľkými obavami by som žila či sa to nezopakuje lebo to žiaľ nikto nevie.

knmmch
autor
30. júl 2025
@1andrea111

@knmmch držím Ti palce, nech Ti je už len dobre a nech Ti lieky neprestanú zaberať. Až mi podľa toho čo píšeš napadá myšlienka že si prešiel teraz z depresie do mánie. Byť Tvojou ženou tak s veľkými obavami by som žila či sa to nezopakuje lebo to žiaľ nikto nevie.

@1andrea111 njn, nemám bipolárku.. ..a nálada je sledovaná 15 týždňov, nebola tam výkyv do mánie.. ..tiež som si niekedy myslel, či nemám bipolárku alw konzilium psychiatrovi sa hádam nebude mýliť..

1andrea111
30. júl 2025
@knmmch

@anonym_58f234 uff, tak to mi je ľúto.. ..opýtam sa predsa, či nemáš pocit, že sa mohlo urobiť niečo viac a Tvoj muž by tu ešte bol..

@knmmch a Ty máš pocit že mohlo Tvoje okolie urobiť viac aby si to neurobil? Zaujíma ma to.

1andrea111
30. júl 2025
@knmmch

@1andrea111 njn, nemám bipolárku.. ..a nálada je sledovaná 15 týždňov, nebola tam výkyv do mánie.. ..tiež som si niekedy myslel, či nemám bipolárku alw konzilium psychiatrovi sa hádam nebude mýliť..

@knmmch hovoríš o tak krátkych časových úsekoch že ten kto má skúsenosti s depresiou, vie svoje. 12 týždňov, 15 týždňov, zopár mesiacov... to je nič, keď lieky začnú do tej doby len zaberať, stavy sa menia v priebehu mesiacov. Keby si toto písal, že si päť rokov stabilizovaný, ok, vyznelo by to inak. super že sa máš dobre, nech to vydrží.

knmmch
autor
30. júl 2025
@1andrea111

@knmmch hovoríš o tak krátkych časových úsekoch že ten kto má skúsenosti s depresiou, vie svoje. 12 týždňov, 15 týždňov, zopár mesiacov... to je nič, keď lieky začnú do tej doby len zaberať, stavy sa menia v priebehu mesiacov. Keby si toto písal, že si päť rokov stabilizovaný, ok, vyznelo by to inak. super že sa máš dobre, nech to vydrží.

@1andrea111 hm, nástup plného účinku býva zhruba 6-8 týždňov, navyše mám viac AD a vyššie dávky.. ..takže 5 mesiacov od pokusu si myslím je v pohode na hodnotenie aktuálneho stavu.. ..ďakujem za podporu..🙂

knmmch
autor
30. júl 2025
@1andrea111

@knmmch a Ty máš pocit že mohlo Tvoje okolie urobiť viac aby si to neurobil? Zaujíma ma to.

@1andrea111 určite mohlo, ale to tu nechcem rozoberať..

mamina7070
30. júl 2025

Je to velmi tazke narusenie dovery medzi partnermi a zaroven aj velka trauma pre tvoju zenu aj tvoje deti to co si spravil, urcite to chce vela vela casu aby ti zacali vobec verit
musis jej naprv dokazat ze si zasluzis aspon aky taky navrat dovery
kto ta nasiel pri tom pokuse ? bola to ona alebo deti?

anonym_d7328a
30. júl 2025

A vieš čo bol ten spúšťač, že si chcel zomrieť? Lebo jedna vec je o tom uvažovať a druhá vec je to urobiť. Len ešte povedz, našli ťa príbuzný? Žena, deti?

knmmch
autor
30. júl 2025
@mamina7070

Je to velmi tazke narusenie dovery medzi partnermi a zaroven aj velka trauma pre tvoju zenu aj tvoje deti to co si spravil, urcite to chce vela vela casu aby ti zacali vobec verit
musis jej naprv dokazat ze si zasluzis aspon aky taky navrat dovery
kto ta nasiel pri tom pokuse ? bola to ona alebo deti?

@mamina7070 njn, hoci so. to tak nechcel tak našla ma manželka.. ..teraz neviem ci našťastie alebo nanešťastie.. ..našťastie preto, že ak by ma nebola našla tak tu už nie som, zachránili ma skutočne v poslednej sekunde, nevedelo sa či prežijem.. ..nanešťastie preto, lebo som jej spôsobil obrovskú traumu do konca života.. ..vlastne som ju "podviedol so smrťou ".. ..chce to čas, som si toho vedomý.. ..predsalen sme spolu 20 rokov, to sa nedá len tak zahodiť.. .verím, že to bude ôk..

knmmch
autor
30. júl 2025
@anonym_d7328a

A vieš čo bol ten spúšťač, že si chcel zomrieť? Lebo jedna vec je o tom uvažovať a druhá vec je to urobiť. Len ešte povedz, našli ťa príbuzný? Žena, deti?

@anonym_d7328a viď príspevok vyššie.. ..viem presne, čo bol spúšťač, bolo ich viac a množstvo maličkostí okolo tak nešťastne pozapadovalo do seba v spojitosti s ťažkou depresiou vypálilo ako vypálilo:-/

chlebikova
30. júl 2025

Nechcem ti nakladat, kedze mas depresiu, ale uprimne z toho, ako pises, tak len cakas, ze manzelka sa ma vyrovnat, manzelka ma podporovat, manzelka ma byt vdacna .... A co keby si ty bol vdacny jej, ze ta zachranila, ze uz niekolkokrat s tebou tu depresiu vydrzala, ze aj po tvojom pokuse sa uplne nezlozila a funguje dalej a snazi sa. Daj jej nejaky cas, netlac na nu, ze ti neveri, pochop ju, ze ma obavy. Ak este nema svoju terapiu, tak jej prosim navrhni, ci aj ona nechce sama svojho terapeuta, s ktorym by toto cele mohla prebrat. Pride mi, ze strasne zlahcujes jej pocity. Prajem ti, aby si sa do takej situacie uz nikdy nedostal, ale mysli aj na nu trochu. Ju to tiez boli

anonym_1c9d5c
30. júl 2025

prečítala som celú diskusiu čo nebýva zvykom...
muselo to byť ťažké pre vás všetkých. vieš o tom že až 40 perc. pacientov sa musí opätovne vracať k užívaniu ad? neraz ich musí užívať celý život?
ide jeseň - to je pre týchto pacientov záťažové obdobie. ani jar nie je tak nepríjemná ako jeseň. takže stav sa ti môže zhoršiť.
kto nezažil depresiu nikdy nepochopí čo sa deje s človekom ktorý trpí touto chorobou.
možno nepríjemná otázka - skutok si plánoval, alebo to bolo krátke a skratové konanie.

mamina7070
30. júl 2025
@knmmch

@mamina7070 njn, hoci so. to tak nechcel tak našla ma manželka.. ..teraz neviem ci našťastie alebo nanešťastie.. ..našťastie preto, že ak by ma nebola našla tak tu už nie som, zachránili ma skutočne v poslednej sekunde, nevedelo sa či prežijem.. ..nanešťastie preto, lebo som jej spôsobil obrovskú traumu do konca života.. ..vlastne som ju "podviedol so smrťou ".. ..chce to čas, som si toho vedomý.. ..predsalen sme spolu 20 rokov, to sa nedá len tak zahodiť.. .verím, že to bude ôk..

@knmmch to neni ze si ju podviedol, ty si ju opustil aj deti (ze sa to nedokonalo je vecou nahody) a nechal si ju tak bez toho aby si myslel na nu a deti zvolil si si lahsiu cestu a svojej rodine si chcel nechat vinu stigmu a celozivotnu traumu
tak sa jej necuduj, toto sa lahko neprekonava ani omylom

knmmch
autor
30. júl 2025
@chlebikova

Nechcem ti nakladat, kedze mas depresiu, ale uprimne z toho, ako pises, tak len cakas, ze manzelka sa ma vyrovnat, manzelka ma podporovat, manzelka ma byt vdacna .... A co keby si ty bol vdacny jej, ze ta zachranila, ze uz niekolkokrat s tebou tu depresiu vydrzala, ze aj po tvojom pokuse sa uplne nezlozila a funguje dalej a snazi sa. Daj jej nejaky cas, netlac na nu, ze ti neveri, pochop ju, ze ma obavy. Ak este nema svoju terapiu, tak jej prosim navrhni, ci aj ona nechce sama svojho terapeuta, s ktorym by toto cele mohla prebrat. Pride mi, ze strasne zlahcujes jej pocity. Prajem ti, aby si sa do takej situacie uz nikdy nedostal, ale mysli aj na nu trochu. Ju to tiez boli

@chlebikova jasné chápem.. ..nič drahej nevyčítam, práveže sa zachovala správne, za záchranu života som sa úprimne poďakoval.. ..kľudne mi aj nalož, ja som si vedomý čo sa stalo a som vďačný za to, že som tu.. ..je mi jasné, že budú rôzne názory najmä keď sa vrátim do práce, preto som aj tu vďačný za každý názor.. ..jazva na duši určite ostane do konca života..

knmmch
autor
30. júl 2025
@anonym_1c9d5c

prečítala som celú diskusiu čo nebýva zvykom...
muselo to byť ťažké pre vás všetkých. vieš o tom že až 40 perc. pacientov sa musí opätovne vracať k užívaniu ad? neraz ich musí užívať celý život?
ide jeseň - to je pre týchto pacientov záťažové obdobie. ani jar nie je tak nepríjemná ako jeseň. takže stav sa ti môže zhoršiť.
kto nezažil depresiu nikdy nepochopí čo sa deje s človekom ktorý trpí touto chorobou.
možno nepríjemná otázka - skutok si plánoval, alebo to bolo krátke a skratové konanie.

@anonym_1c9d5c ja som stotožnený so skutočnosťou, že budem užívať AD do konca života, lepší kvalitný život s AD ako sa trápiť bez nich.. ..btw myslím si, že táto téma sa zametá pod koberec a ak by jej otvorenie pomohlo čo i len jednému človekovi tak budem rád.. ..tak myšlienky nad samovraždou mi v depresii často bludili hlavou, ale nikdy som to naplánoval, v yomto prípade by som sa skôr priklonil ku skratu.. ..ako píšeš kto nezažil depresiu je veľmi ťažké to pochopiť..

knmmch
autor
30. júl 2025
@mamina7070

@knmmch to neni ze si ju podviedol, ty si ju opustil aj deti (ze sa to nedokonalo je vecou nahody) a nechal si ju tak bez toho aby si myslel na nu a deti zvolil si si lahsiu cestu a svojej rodine si chcel nechat vinu stigmu a celozivotnu traumu

@mamina7070 áno, tento pohľad má svoje opodstatnenie.. ..na náhody neverím, všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu.. ..ale človek v depresii ani nechce umrieť, skôr sa chce zbaviť tej nesmiernej bolesti vo svojom vnútri.. ..len na okraj, v terapeutickej skupine som mal ženu, matku 2 detí v mojom veku, bola asi o 5 rokov staršia a popod celý krk jazva, rovnako na zápästí.. ..nikdy sa jej nič podobné nestalo, ani depresie nemala.. ..len jednoducho dlhodobý stres si vybral svoju daň.. ..sme sa dlho spolu rozprávali, obidvaja sme boli radi, že v tom nie sme sami a sme sa utvrdili, že sme šťastní, že to takto dopadlo, že sme dostali druhú šancu na život.. ..postihnúť to môže kohokoľvek, depresia si nevyberá..

loliki
30. júl 2025
@mamina7070

@mamina7070 mamina, prečo a komu robíš tu výčitky? Načo? Čo tým chceš dosiahnuť? Myslíš si, že autor si neuvedomuje závažnosť situácie? Ty si už bola v ťažkej depresii, že tu ideš držať kázeň?

anonym_285aa2
30. júl 2025

@knmmch mám skúsenosti s depresiou, dokonca s pokusom o samovraždu a byť tvojou manželkou, viac s tebou nechcem žiť. chýba ti pokora. absolútne nemáš šajnu, čo znamená nájsť v poslednej minúte človeka, ktorý sa pokúsil o samovraždu. a prsiť sa tu, ako sa to už nestane... no, bola by som veeeeľmi opatrná. ešte si nepreskočil.

mamina7070
30. júl 2025
@loliki

@mamina7070 mamina, prečo a komu robíš tu výčitky? Načo? Čo tým chceš dosiahnuť? Myslíš si, že autor si neuvedomuje závažnosť situácie? Ty si už bola v ťažkej depresii, že tu ideš držať kázeň?

@loliki a ty mne co vycitas ? pytal sa na pohlad tych druhych na stranu manzelky blizkej osoby a odpoved dostal ano z vlastnej skusenosti (islo omblizku osobu nie manzela) a nie nikdy nezabudnem na ten pocit ked najdes zistis a nikdy ta neopusti obava ze sa tomstane znova
a je mi uplne jednomcomsi ty myslis a to nie su vycitky len popis toho co preziva druha strana a ano aj ona ma pravo ma pocity a pravo aby neboli bagatelizovane

knmmch
autor
30. júl 2025
@anonym_285aa2

@knmmch mám skúsenosti s depresiou, dokonca s pokusom o samovraždu a byť tvojou manželkou, viac s tebou nechcem žiť. chýba ti pokora. absolútne nemáš šajnu, čo znamená nájsť v poslednej minúte človeka, ktorý sa pokúsil o samovraždu. a prsiť sa tu, ako sa to už nestane... no, bola by som veeeeľmi opatrná. ešte si nepreskočil.

@anonym_285aa2 áno, máš pravdu, že podobný pocit som nezažil, takže tiež neviem ako by som sa ja s danou situáciou vyrovnal.. . to, že dokážem tvrdiť, že sa to už nestane, nie je znak chýbajúcej pokory, ake hlavne práce, ktorú som za posledné mesiace vykonal.. ..60 hodín psychoterapie a nastavenie na správne lieky je predpokladom na to, aby som uvedené mohol tvrdiť.. ..verím, že to tak bude, akonáhle v to prestanem veriť tak idem do sračiek:-/

unicornlady
31. júl 2025

Autor, teraz teda ako fungujete s manželkou?
Bývate spolu, chodíte napr. na výlety, fungujete intímne...?
Spomínal si, že sa chystáš do práce.. tá je menej stresujúca?

anonym_a13686
31. júl 2025

Keby sa to stane nám, tak ja ako manželka, ktorá nájde svojho muža sekundy pred smrťou, by som už nikdy nedokázala kľudne spať, odísť z domu, ísť do sprchy, .... (doplň si všetky bežné aktivity počas dňa) bez pocitu strachu, že čo urobíš. Pravdepodobne by mi z toho strachu preplo. To nie je život.
Skús sa vžiť aj do nej. Ja ju svojím spôsobom obdivujem, ale nechápem. To je veľký nápor na psychiku.

anonym_163448
31. júl 2025
@anonym_db8d08

@knmmch manželka by si mala naštudovať čo je depresia lebo mam pocit že ľudia čo to nikdy nezažili sa na takýchto ľudí dívajú zhora a nevedia sa do nich vžiť. Má ti byť oporou a spoločne to zvládať a má byť šťastná že si medzi živými a nie riešiť že si ju skoro nechal v dlhoch... Prajem veľa šťastia

@anonym_db8d08 ona tym chcela povedat,ze myslel len na seba ako sa mu po tomto cine ulavi na dusi a uz bude mat pokoj,ze nemyslel a dosledky,co by sposobil tymto konanim.My na toto myslime uz teraz a rozhodne by muz nechcel,aby sme riesili dlhy a peniaze a z coho uzivit deti,ale riesit uz len smutok,plac a plac a nie este k tomu existencne problemy,cize rovno za nim do hrobu.
Ano boji sa,ze opet budes mysliet len ma seba a nie na rodinu ako celku,ze by si toto nikdy nepomyslela,ze bude v zivote riesit a ten strach tam uz bude navzdy,co ak znova.
Ja ti drzim silno palce,nech uz ta to v hlave nikdy nenapadne,ze nikdy do takeho stavu uz neprides a budes sa tesit zivotu,ze mozes dychat a zobudit sa kazdy den zivy a zdravy.