Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov
Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.
@evickapooh veľa som toho pisala, čo myslite, kde je to napisane, o čom?
@evickapooh už asi viem čo myslite. Že sa nebudu navzajom poznať tam hore? ked toto, tak je to napisane v biblii trošku inač ako som to ja napisala, je to tak, že budu sa poznať že niečo medzi nimi bolo ale tam hore už nebudu sa počitať ako manželia, tam bude medzi všetkymi rovnaka laska ale Božia laska. nebudu tam ani bratia ani sestry ako to je tu na zemi ale všetci sa budu mať radi navzajom. Dufam že som to napisala zrozumitelne.
Ahojte
Mne zomrel otec ked mal 49 rokov-moj najmilovanejsi a najlepsi ocko na svete.Teraz v auguste to bolo 9 rokov-doteraz som sa s tým nezmierila a myslím ze sa ani nikdy nezmierim............. 😔 😔 😔 😔 😔
Neviem ci je nieco po smrti-to zial nevieme nikto.......Ale mám s ním taký zazitok-ze bol 2x na pokraji zivota a smrti a ked mi o tom hovoril-tak spomínal ze sa mu priblizovalo oko-take ako byva v kostoloch -,,bozske oko v trojuholníku,,
neviem ci tomu verím ci nie ale to mi hovoril ocko....
Niekedy ked mi je tazko tak si vyjdem na balkon a dívam sa na hviezdy a placem a predstavujem si ze na jednej z nich je moj otec 😔 😔 😔 😔 😔 Mozno si pomyslíte ze mi sisi ale proste mne to pomáha ta myslienka ze snad sa na mna pozerá 😔 😔 😔
ani3012smutne kamratkina dcerka mala rok ☹
@maggie2 Ďakujem za pokus o zastatie sa ma 🙂 a pre @katja82 pripájam priamo výňatok z mojej diplomovky aj s presným zdrojom: "Zomieranie chápeme ako proces, ktorý postupne zasahuje orgány a tkanivá tela, pričom sa v mozgu na začiatku procesu uvoľňujú endorfíny, tzv. hormóny šťastia, ktoré majú ochrannú úlohu pri zomieraní, tlmia bolesť a odstraňujú utrpenie " (Dušek a kol., 1981, str. 25). Dúfam, že budeš vďaka tomu lepšie spať a budeš kľudná a spokojná. Ale nepochybujem o tom, že ani tento zdroj pre teba nebude dostatočne dobrý. V tom prípade navrhujem, aby si napísala knihu o zomieraní ty, pretože máš veľké skúsenosti a zrejme ich máš aj vedecky hlboko podložené aj napriek tomu, že táto oblasť sa vedecky skúmať nedá 😠
@megi93 - tušíš správne, ani tento zdroj pre mňa nie je dostatočne vedecky podložený. Zrejme si nerozumieme v tom, že ak chce niekto proklamovať hodnovernosť svojich výskumov, treba spniť isté podmienky. Opakujem, že sa nedá bez porušenia etiky vedecky cielene skúmať, čo sa vylučuje v tele umierajúceho. Ak by sa to stalo náhodne (čo je tiež dosť málo pravdepodobné, lebo väčšina biochemických laboratórií endorfíny ani nevie stanoviť), nemožno vravieť, že to platí paušálne. A cielený výskum v tejto otázke porušuje ľudskú dôstojnosť.
Na nete som celú knihu MUDr. Karla Dušeka nenašla, ale podľa dátumu vydania usudzujem, že ide o jeho domnienku, možno sa to takto tradovalo.
Umieranie sa nedá pochopiť rozumom. Lekár ho môže len sledovať a snažiť sa zvrátiť.
strasne co musi clovek prezit moja mam mala 49 ked dostala porazku po 3m nam ju vratili z nemocnice leziacu ze na dožitie... ☹ ☹ ☹ ,dnes je sice tazko zdravotne postihnuta a berie invalidny dochodok no vie sa najest,obliect ,navarit...v piestanoch ju doslova naucili znovu zit 🙂 a to ked prisla domov sme si tak mysleli ci je toto zivot ci smrt nieje lepsia ,lebo nebyt sestry-zdravotnicky vela veci by sme nedokazali ani vybavit ani zabezpecit a to ked sestra bola u nas 6t-tak jej ani ocr nezaplatili ze nezila v spolocnej domacnosti-no to uz ina tema.Clovek nikdy nevie co sa moze este stat-ja osobne nechapem samovrahov ze v akej musi byt sytuacii ked si siahne na zivot -a chory clovek by dal aj posledne aby mohol zit....ako nechapem matky co porodia dieta a zabiju ho a je toho ovela viac ako si ludia nevazia svoj ci cudzi zivot.
@katja78 a prečo by to bolo neetické? Ak s tým samotný pacient súhlasí? Aj vtedy je to neetické? Ja si myslím, že mnoho ľudí sa podobným výskumom podrobilo. A veľa vecí je vedecky podlžených. Momentálne si nespomeniem, ale viem, že existuje mnoho záznamov o tom, ako sa menia ľudské orgány počas umierania, čo sa deje v ľudskom mozgu a podobne. Ale aj na to zrejme všetci prišli neeticky, prípadne si to vymysleli, pretože ty určite vieš, že sa nič také nikde na svete nedeje 🙄 Neviem čo si povolaním, ale určite si sa minula. Ty si mala byť Vasilisa Premúdra 😖
@megi93 - som lekárka. Zistiť stav orgánu sa dá aj po smrti, z pitvy. Ale stanoviť hladinu istých hormónov len kvôli tomu, či tam naozaj sú, keď človek umiera, to jest pár minút pred smrťou, keď je už pacient v bezvedomí, je neetické. Ako by si sa napr. cítila, keby od Teba nejaký lekár pýtal v momente, kedy sa jeho kolegovia snažia oživovať Tebe blízku osobu v určitom príbuzenskom vzťahu, či jej smú zobrať krv, lebo robia štúdiu na umierajúcich???
Ozaj, viete niekto, čo je to evidence based medicine? Okrem Latvie?
@katja78 nuž ja mám síce informáciu z druhej ruky, ale je to informácia lekára, môjho polužiaka. Tento povedal svoj "zážitok" z jeho pôsobenia v nemocnici z ktorej potom odišiel. Skúsim v stručnosti:jedna pacientka dostala veľmi zriedkavú infekciu tzv. ľudovopovedané mäsožravými baktériami, boli to nejaké zmutované stafylokoky či streptokoky, ktoré fungujú skutočne bleskovo a keď sa nenasadí skoro atb liečba, je neskoro (určite katja vieš o čo ide). Tak prosím, táto pani zomierala, celá bola údajne už čierna a jeden mladý lekár nabehol s mobilom a začal si ju fotiť a hlasno komentoval štýlom: do p... tak toto si musím pofotiť, tak toto som ešte nevidel,k...a len aby sa mi traz nevybila baterka a SMIAL sa a pózoval s mobilom aby sa mu jej telo čo najlepšie fotilo - pred ňou - zomierajúcou -ešte žila a vnímala. Nemám dôvod neveriť spolužiakovemu svedectvu, on to totiž tiež bral veľmi zľahčene. Jak tak pozerám, mala som to asi dať do IP, ale nakoniec nech...
@maggie2 - je to smutné, ale tento príbeh hovorí o morálke onoho mladého lekára 😔 . On si to zrejme fotil pre svoju potrebu, aby sa pochválil kolegom, určite nie na účely nejakej štúdie. Určite tým fotením nerobil výskum, ale choval sa nanajvýš arogantne a nevhodne. Je to veľký rozdiel.
Tiež mám pár smutných zážitkov z kruhov lekárov, ale to je informácia pre mňa, akí v skutočnosti sú. A možno svojej robote aj rozumejú.
tu je nieco o endorfinoch v momente nahlej smrti u psov
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7643979
@katja78 áno je to tak, fotil to pre seba, tak ako píšeš. Je to inak vec ktorá sa stala pred cca 10 rokmi, ak by boli príbuzní, tak tí sa o tom isto nedozvedeli (akoby aj), pani zomrela, kde niet žalobcu tam niet sudcu. Z právneho hľadiska je to už dávno premlčané, myslím že by to bolo posudzované len ako priestupok.
Všeličo sa stáva, tam ja vidím najsmutnejšiu vec v tom, že nikto mu v tom konaní-správaní nezabránil.
@inkinka - v danom pokuse sa porovnávala hladina endorfínov u psov, u ktorých navodili zástavu srdca. Jedna skupina psov bola pri vedomí, druhá bola uspatá liekmi. V tej prvej skupine vyšla signifikantne vyššia hladina beta-endorfínov ako v druhej skupine. Výsledky tohto výskumu sa však nedajú aplikovať na človeka.
@maggie2 - smutné je, že takýto človek sa vôbec stal lekárom. Ale charakterové vlastnosti či morálnosť sa pri prijímaní na lekárske fakulty neposudzujú. Z tohto jedného prípadu sa nedá predpokladať, že sú takí všetci lekári, alebo prevažná väčšina. Sú to skôr výnimky.
Diskusia sa tu tak rozbehla, že to ani nestíham čítať dôkladne, len to preletujem, ale by ma zaujímalo, tie, čo neveríte v satana a peklo, ako si vysvetľujete tzv. posadnutia zlým duchom? Existujú aj v dnešných časoch, napadlo mi to dnes, keď som pozerala životopisný film o pátrovi Piovi, kedysi som čítala aj jeho životopis, zažíval od diabla nielen klasické pokušenia, ako my všetci, ale satan ho aj fyzicky napádal, rozhádzal mu celú miestnosť, doslova ho stĺkol... Na druhej strane, keď k nemu prišlo dievča posadnuté zlým duchom, v mene Ježiša Krista mu prikázal, aby z jej tela odišiel a on sa musel podrobiť... Ja verím na anjelov, zjednodušene povedané, na dobrých aj zlých, dobrí majú miesto v nebi, zlí zasa v pekle, peklo považujem za reálnu vec... práve preto, že Boh nám dal slobodnú vôľu, mohlo vzniknúť aj peklo...
tak to si pozrite film V moci diabla tie ktoré neveríte na posadnutie zlým duchom je to podla skutočnej udalosti 😉
javascript:open('http://www.mooviees.com/mt/movie_still.php?m=20..., '', 'scrollbars=yes,resizable=yes').focus();
hm no nič 😒
Ja práve čítam túto knihu O satanovi od E. Vellu: http://www.kumran.sk/satanovi-p-7046.html
@katja78 presne tak súhlasím. Len absentuje mechanizmus ako sa takýchto lekárov "zbaviť", keď profesní kolegovia o tom vedia, ale ticho to tolerujú. Sú to skutočne výnimky ale pacienti, ktorí mali s nimi skúsenosť sú často traumatizovaní a nezabudnú na to. Chyby sa v medicíne stávajú všade na svete, i zavinené i nezavinené. Ale na Západe veľmi citlivo vnímajú osobitne správanie lekárov. V Rakúsku bol nedávno škandál s jedným zubným lekárom na periférii Viedne. Povedal cca 50 ročnej pacientke, ktorá nebola spokojná s jeho prácou a žiadala nejaké zubné korekcie, že: čo chcete, veď Klaudia Schiffer z Vás už nebude. No a celá verejnosť je veľmi pohoršená, pretriasalo sa to, ten lekár pravdepodobne skončí na súde.
@maja22 tie posadnutia ducha, majú často pôvod v psychických chorobách. Myslím si, že Vatikán má samostatné oddelenie pracovníkov, ktorí sa s týmto zaoberajú a určite to nie je ako vo fantastických filmoch. Veľmi prísne posudzujú tieto veci, skutočne sa snažia najprv pomocou odborníkov i z medicíny vylúčiť prirodzené príčiny,duševné choroby, prípadne podvody. Myslím si, že takých nejasných prípadov samo o sebe je v súčasnosti vďaka pokroku v medicíne i špeciálne obore psychiatrii čoraz menej, nemyslím si, že pokiaľ sa nás také veci úzko nedotýkajú, by sme sa mali tým zaoberať. Sú krajšie veci v živote ako sledovať takéto prípady, ktorým my laicky nepomôžeme. Páter Pio bol svätec a mystik, to sú veci čo sú nám bežným smrteľníkom na míle vzdialené....
Nebo , očistec a peklo po fyzickej smrti považujem za stav duše (ktorá je pre veriacich nesmrteľná)
@maggie2 súhlasím 😉 Moja otázka smerovala k tým ľuďom, čo v takéto veci neveria a v živote sa stáva aj toto... Ale to je asi jedno, bola to číra zvedavosť... Osobne si myslím, že viera je svojím spôsobom dar, resp. ponuka, ktorá človeka oslovuje a on sa rozhoduje, akú dáva odpoveď... Počula som o jednom človeku, ktorý celý život tvrdil, že ak Boh existuje, nech mu dá nejaké konkrétne znamenie, nech mu ukáže zázrak. Dokonca za tým zázrakom cestoval aj do Lúrd, chcel sa na vlastné oči presvedčiť, čo sa tam deje... Stal sa svedkom zázraku, fyzického uzdravenia ťažko chorej osoby, jej uzdravenie nemalo lekárske vysvetlenie, len nadprirodzené, aj tak neuveril... Proste to nechcel, jeho rozum mu tvrdil niečo iné a držal sa ho. Takže tipujem, že tí, čo neveria v peklo a zlých duchov, asi neveria ani tým posadnutiam. Ale tak zvedavosť ma donútila sem tú otázku napísať, tak som tak aj urobila, ale som si už aj sama odpovedala 😀 Nevadí, ak máte iné názory, napíšte 😉
@maja22
@marianka79 ja verim na Boha a jeho protiklad diabla... Ako dieťa ma vychovavali vo velkom aj starí rodičia, situaciu nejdem vyysvetlovať... no a samozrejme že mi o Bohu o nebičku vela rozpravali ale aj o tom aky je čert zly... nidky ma nim nestrašili... Ako male dieťa som mala často sny prave o čertovi... Napr sa mi snivalo že som umrela a pomaličky som išla do nebička a potom zrazu mi začalo nohu ťahať do pekla tak som sa rychlo prežehnala a opäť som začala stupať no ale o chvilu ma zas začalo ťahať a takto sa to opakovalo až kym som sa nezobudil. Alebo že ku mne chodil čert a musela som sa prežehnať potom zmizil ale o chvilku sa vratil... A to som ešte ani nechodila do školy ked som mala taketo sny... Nonahorši sen o diablovi čo sa mi kedy snival bol asi pred 3 rokmi presne na velý piatok... Bola som v nejkom byte na našom sidlisku, bolo nas tam vela ludi ale zrazu som pocitila strašny pocit že sa chce jedna kamaratka zabiť, začala som ju pozerať po tom byte ale nikde nebola ani nikto o nej nevedel, tak som že ju idem hladať, vyšla som z panelaku do ulice a tam pršalo, v dialke som zbadala postavu vyzerala ako miništrant, ale na krku mal retiazku a na nej križ otočenz naopak ako maju satanisti a v ruked voditko na ktorom bol doberman, zrazu som sa ocitla pod tym dobermanom a ten do mna začal hryzť... V tom som sa zobudila ale už v bdelom stave som sa začala dostavať niekde, ani neviem kde hrozne mi hučalo v ušiach... mobilizovala som všetky sily nech sa z toho dostanem... Musela som držať oči otvorene lebo mi ich stale privieralo, nakoniec som zo všetkych sil čo som v sebe nahrabala zakričala na mamu aby ma držala a nedovolila mi zaspať... Bolo to strašneeee
@maggie2 - hmmm, znie to čudne "mechanizmus, ako sa takýchto lekárov zbaviť" To by asi ubudlo lekárov 😕 tak ako v Nemecku. Tam je zdravotníctvo tak byrokratické, že pacient podpisuje informovaný súhlas s tým, čo si dnes dá na obed 😅 Skôr je to tak, že v každej profesii sa nájdu takí aj onakí.
@katja78 inak pokiaľ ide o vyššie spomínané pokusy na ľuďoch, robilo sa to v minulosti všade na svete. Väčšinou to neboli mierové časy, využívali sa na tieto účely zajatci alebo psychiatrickí pacienti v uzatvorených klinikách. To, že to bolo často len pod pláštikom akože "vedy" niet sporu. Vivisekcie nielen na zvieratách (bohužiaĺ na zvieratách bežná vec) robili napr. Japonci počas 2. svetovej vojny na ľuďoch. Nechcem zamorovať týmito nechutnosťami fórum, ale Dr. Mengele určite nebol prvý ani posledný. No a potom bola ešte jedna známa kategória lekárov, to boli , hm, takí fanatici, že boli schopní robiť pokusy sami na sebe. Aj mnohí zomreli po týchto pokusoch samozrejme.
@vejula taký sen by som nechcela zažiť... 😒 Ja diabla neberiem ako protiklad Boha, teda myslím v zmysle, že ich neberiem ako "rovnocenných partnerov", Boh má nad diablom navrch... Ale ak si to myslela ako protiklad dobra a zla, s tým sa dá súhlasiť, Boh ako láska a milosrdenstvo a diabol ako pôvodca klamstva a zloby...
@katja78 V Nemecku nie je ideálne zdravotníctvo. Je tam veľa problémov, ktoré ale určite nie sú v tom, čo si vypichla. Ale napr. Rakúsko je známe svojimi kvalitami i keď v poslednej dobe sa dostáva stále do popredia problém s financovaním, je ťažko udržať ten doterajší štandard, všade sa šetrí. To s tým podpisovaním informovaného súhlasu je nanajvýš v poriadku, naopak na SK je s tým stále problém a zahraničie je častované úškrnkami, tak ako si naznačila Ty (nič v zlom, asi si si to neuvedomila). Je totiž oprávnená požiadavka, že taká výsostná záležitosť ako poskytnutie služby za účelom zdravia bude náležite ošetrená (v záujme ako pacienta, tak i lekára) Ak v banke je štandard 3 strany obchodných podmienok ako príloha k založeniu si bežného či termínovaného účtu, niet sa čo čudovať, že taká istá ak nie väčšia pozornosť by sa mala venovať podmienkam zmluvného vzťahu v prípade poskytovania zdravotníckych služieb. Určite nejde o byrokraciu.

@maggie2 to je prilis skoro, krute ☹ ...