icon

Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov

vejula
13. sep 2010

Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.

marianka79
13. sep 2010

@vejula 😀 to by bolo tém takže ty neveríš že je po živote niečo?

marianka79
13. sep 2010

@latvia človek nemusí byt krestan aby veril životu po smrti

ypsinkova
13. sep 2010

@vejula a @latvia určite nevznikol z ničoho,verím v evolúciu 🙂 🙂

latvia
13. sep 2010

@marianka79 suhlasim, nikde som netvrdila ze viera= nabozenstvo-krestanstvo 😉

maja22
13. sep 2010

Myslím si, že ak človeka trápia otázky, čo ho čaká po smrti, nie je s tým "vyrovnaný" ako niekto, kto si povie, že po smrti nie je nič, len číro číra tma, jediná vec, čo ho môže zbaviť strachu, je modlitba. Úprimná modlitba, rozhovor s Bohom , pátranie po pravde. Dá sa pátrať aj takto, diskusiami, počúvaním iných názorov, čítaním kníh na túto tému, resp. kníh zaoberajúcich sa vierou, ale toto je pátranie je čisto rozumové, odôvodňovanie si niečoho, čomu verím, chcem veriť, alebo nechcem a veriť a hľadám preto podporu iných... Ale strachu ma môže zbaviť jedine Boh, jeho uistenie, že ma miluje a chce byť vo večnosti so mnou 😉 . Boh ku nám príde, ak ho o to požiadame, aj keď možno nie hneď, ako si zmyslíme, resp. nie tak, ako si predstavujeme. Ide len o to, aby sme my chceli. Poznám prípady, keď sa ľudia najviac priblížili k Bohu až pri svojom vlastnom utrpení. Utrpenie ich zbavilo toho, čo bolo najväčšou prekážkou medzi nimi a Bohom. Trpiaci človek mení svoj pohľad na svet, dovtedy pre neho potrebné a dôležité veci sa stávajú nepodstatnými, odkrývajú sa mu iné veci, ktoré ho očisťujú, pomáhajú rásť v láske a tak približujú k tej dokonalej Božej láske. Dá sa prísť k Bohu aj bez utrpenia, ale vždy je tu určitý druh boja s niekým alebo niečím, resp. so sebou samým...

latvia
13. sep 2010

@ypsinkova ja sa evolucii nebranim, ale neverim ze to bolo presne tak ako je o nej pisane. budem snad mudrejsia po precitani knihy 😉

mackopuf
13. sep 2010

ahojte,tak ja mozem povedat,ze zivot po smrti urcite existuje,ci tomu ludia veria alebo nie... Proste,ked clovek zomrie,tak sa ocitne bud v nebi alebo v pekle... a urcite to nie je hodnotene podla toho,aki ludia su..nebude to tak,ze v nebi budu "dobri" ludia a v pekle zase ti " zli " ...ani si netreba citat knihy od vselijakych autorov,staci si precitat Bibliu,tam je vsetko napisane 😉

ypsinkova
13. sep 2010

@latvia ale je možné,že viera a veda môžu koegistovať 🙂 🙂 🙂

ypsinkova
13. sep 2010

biblia bolo milionkrát prepísaná,tak aby vyhovovala cirkvi ... v bibliu by som pravdu nehľadala

vejula
autor
13. sep 2010

@latvia jo tak ja teraz teda pridam jednu moju skusenosť ktora uzko suvisi s mojim pohladom na smrť.... Dufam že ma nikto neodsudite 😅 Ako mlade hlupe dievča ktore rado spoznava nove veci som fajčila travu a zažila som najhorši pocit v mojom živote. Bola som uplne mimo všetkych. Citila som že to kde som je uplne mimo mna, že tu vobec nepatrm. Všetci okolo boli neznami a ja som nevedela čo spraviť kde sa vidať kde vlastne patrim... Všetko nasvedčovalo tomu že svet v prioestore a čase je uplne smiešny a nemožem sa tam vratiť.. Bola to take zufalstvo že som normalne z toho odpadla. Čisto z psychickej bolesti ktoru som preživala... OD vtedy som sa začala velmi bať smrti lebo sa bojim prave tohoto, že zrazu pocitim že do tohto sveta nepatrim a to čo som žila nieje to naj čo može byť.. Že všetko v čom som žila a čomu som verila je vlastne uplne preč že to už pre mna ani neexistuje a mam isť niekde ani neviem kde tam kde to vobec nepoznam...
Určite si poviete no ale ved jasne bola si nafajčena hahaha haluška, ale mna to naozaj zobralo a vo velkom zmenilo pohlad na vela veci

latvia
13. sep 2010

@ypsinkova ja verim v ich koexistenciu 😉 prave preto po nej patram, tiez ma berie logika a fakty, dokial ich nemam potvrdene/vyvratene, nestaci mi to

ypsinkova
13. sep 2010

@latvia lenže toto ti nikdy nik nepotvrdí,to bude známe ažž vtedy,keď tu my nebudeme ... je to za našimi hranicami a možnosťami,ako som už spomínala,sme na to krátki

mackopuf
13. sep 2010

@maja22 nie si nahodou krestanka? 😕 (nemyslim katolicka,alebo evanjelicka) 😉

vejula
autor
13. sep 2010

@marianka79 verim jasne že verim, určite je. Aj sa bojim aby som to dokazala prijať ked umrem, či najdem cestu či tu nebudem bludiť kym sa odhodlam opustiť to tu... Myslim že nasleduje to duchovno ktore nam tu nejako unika kedže sme strašne pohltený všetkym okolo seba, len nie tym čo by nas malo najviac zaujimať... Dufam že budem žiť ešte dosť dlho aby som sa pripravila a dokazala prijať to čo pride a nebala sa toho. Ty veriš v reinkarnaciu???? Do kedy veriš že sa budeme prevtelovať?

latvia
13. sep 2010

@vejula 😀 tvoj priklad s mariskou sa mi paci 😉 ono tento efekt co si mala ty je typicky pre travu 🙂 ako keby som pocula moju spolubyvajucu z intraku, ta to opisovala rovnako. aj ten strach zo smrti

maja22
13. sep 2010

@vejula to bol zlý zážitok, verím, že sa bojíš smrti, ale ako som písala vyššie, tvoj strach sa môže stratiť... Čítala som pár životopisov svätých a bolo mi povzbudením, že sa smrti vôbec nebáli. 😉 Zomierali s úsmevom na perách, tešili sa na stretnutie s Ježišom. Boh vypočuje našu modlitbu. Obdivovala som napríklad Dominika Savia. Pri prvom svätom prijímaní si dal predsavzatie, že radšej chce umrieť, ako spáchať ťažký hriech a stratiť tak Ježiša zo svojho srdca. Zomrel ako 15-ročný. Niekto si povie - ako skoro, mal celý život pred sebou. Ja sa odvážim povedať - Boh ho uchránil od ťažkého hriechu. Zobral ho k sebe skôr ako sa stihol nejakého dopustiť... Dominik zakúsil vo svojom živote čistú detskú radosť z Božej prítomnosti a nechcel o tú radosť prísť. Vydal krásne svedectvo 😵

latvia
13. sep 2010

@ypsinkova jasne, ale su iste veci, fakty, ktore zneistuju evoluciu....tympadom aj davaju moznost duchovnu a zivotu po smrti 😉 nejde mi o zistenie uplnej pravdy, to nezistim. staci spochybnenie jednej teorie 😉

ypsinkova
13. sep 2010

@maja22 neviem,či by si to vnímala ešte stále takto,ak by sa to týkalo aj tvojich detí

vejula
autor
13. sep 2010

@maja22 suhlasim... ano pišem o tom lebo určite nie som so všetkym vyrovnana a ani si to nenahovaram... Bojim sa odputať od veci ktore ma zvezuju tu na zemi.. A len dufam že mi to boh nevezme aby som to pochopila... Toho sa bojim najviac na svete. Viem to o sebe že proste nechcem prisť o milovanch ludi a že som na nich strašne naviazana, a budem dufať že mi ich boh nevezme lebo to by bol zrejme moj koniec. Modlim sa za to každy den a verim že To nedospusti že pochopi že som proste slaba a moju slabosť prijme a nedopusti niečo zle...

maja22
13. sep 2010

@mackopuf áno, som kresťanka, katolíčka 😉

ypsinkova
13. sep 2010

@latvia ale ani na tú neprídeš,ak hej,tak to ti potom gratulujem,dúfam,že ma budeš informovať,som nesmierne zvedavá 😀 😀

marianka79
13. sep 2010

@vejula samozrejme že verím neviem dokedy sa duša prevteluje to ešte nemám naštudované vidíš dala si mi chrobáka do hlavy zas mám čo hladat a zistovat 😉 dakujem

ypsinkova
13. sep 2010

reinkarnácii je to posledné,čomu by som asi fakt uverila ... veď to už mi je aký výmsel ... zasa bez dôkazov,ale uchlácholili mnoho ľudských duší

vejula
autor
13. sep 2010

@maja22 jo bol to najhorši zažitok v mojom živote, nechcem toto zaživať ked umrem, chcem sa na to pripraviť ale neviem ako... stale to posuvam že mam ešte čas.. Dominik savio bol zrejme tak silno veriaci že to ja nikdy nepochopim. Verim ale bojim sa neznama. Milujem Boha ale bala by som sa pustiť všetkoho čo mi je zname aj napriek tomu čo všetko o Bohu viem... Dominik bol dieťa aj ked nie až take mal 15 rokov ale myslim tym čo sitil, nerozmyšlal a veril... Ja už moc rozmyšlam a moc si navykam na tento svet a bojim sa fakt sa bojim čo sparavim ak to pride skor ako sa odhodlam toto v sebe riešiť... Neviem či si ma pochopila asi pišem trochu chaoticky.. proste ako mi bežia myšlienky

mackopuf
13. sep 2010

@maja22 som ti chcela napisat,ze uz mi nemusis odpovedat,zistila som to podla tvojho posledneho prispevku 😉 Vies,krestan znamena Kristov...a Boh vie,ktori su jeho...nehnevaj sa na mna,ale v kostole Boh neni 😒 Ja som do kostola chodila dlhe roky,viedli ma k tomu stari rodicia aj moji rodicia,ale potom sa mi do ruky dostala Biblia a zistila som,ze v kostole prekrutia to,co tam je napisane a ze pravda je uplne kdesi inde... ale to je asi do inej temy,neviem 😅

vejula
autor
13. sep 2010

@latvia s tvojou spolubyvajucou by som rada pokecala 😀 😀 😀 ja som nestretla nikoho s podobnym zažitkom 😅 všetci haluškovali o uplne inych veciach 😅

maja22
13. sep 2010

@ypsinkova myslíš tú skorú smrť? No, svoje deti veľmi ľúbim a bojím sa o nich. Bojím sa, aby neochoreli, bojím sa, aby nezomreli skôr ako ja. Ale to sú prirodzené veci. Keby som o svoje deti, bolo by mi ťažko, veľmi, dlho... Smútok je prirodzená vec. Modlím sa za nich, aby sa nám takéto zlé veci vyhli. Neviem, nakoľko poznáš Bibliu, keďže v nej pravdu nehľadáš. Ja verím v Ježiša ako v Božieho Syna. V Biblii je opísaný taký príbeh. Ježiš mal priateľa Lazára. Lazár však zomrel. Keď to Ježišovi povedali, plakal. Bol Boží Syn, ale zároveň človek. Preto plakal. Prišiel na neho smútok. Lazára potom vzkriesil z mŕtvych, aj keď už bol tri dni v hrobe. Je to na povzbudenie pre všetkých, že náš smútok nemusí byť navždy... Aj ja som sa už párkrát naplakal zo strachu alo svojich blízkych. Ale nezanevrela som na Boha. A Boh urobil aj v mojom živote veci, ktoré si dovolím nazvať zázraky 😉 😵

vejula
autor
13. sep 2010

@marianka79 potom mi teda napiš ked na to prideš som zvedava 🙂 lebo každy s kym som sa o tom rozpravala mi povedal inu predstavu....

marianka79
13. sep 2010

@vejula hej inak som v jednej téme tuto čo sa zaoberáme takýmito veciami tak neviem či vieš v ktorej dost podobná 😉

maja22
13. sep 2010

@mackopuf ja sa nehnevám 😀 Ja mám len iný názor 😉 Myslím si, že Boh v kostole je. Vo svätostánku. 😉 Ale je tam aj diabol. Nedá ľuďom pokoj. Ide o to, čo si ľudia vyberú 😉 Ja som asi mlaa šťastie na kňazov, nepoznám takého, ktorý by prekrúcal pravdu. Najhlavnejšie je to, ako človek berie Eucharistiu. Ak v nej vidí prítomného živého Krista, kostol nie je pre neho nikdy nudnou záležitosťou. Stretáva sa tam totiž s niekým, Koho v takej podobe nikde inde nenájde 😉 . Vieš, krásne to vystihol Scott Hahn a ja s ním súhlasím. Bibliu považujem za akési menu, ktoré si môžem prečítať. Ale Eucharistia je pokrm, ktorý môžem prijať. 😵 😵 😵