icon

Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov

vejula
13. sep 2010

Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.

latvia
14. sep 2010

ked uz sme pri skusenostiach, jedna mnou mierne otriasla. pracujem v CR, na nase oddelenie prijali nejakeho slovaka, tusim sa pritopil v rybniku, uz nepamatam, ale bol v zlom stave. primar rano len tak poznamenal, ze rodina si praje pre neho knaza, keby sa uz blizila smrt. tak som povedala, ze knaza vybavim, ze kedy ho mam zavolat. primar vravel, ze staci tohoto tyzdna, ze neocakava rapidne zhorsenie. tak som vecer sla na omsu a po omsi sla za fararom, nech je upovedomeny ze ked bude treba, zavolame. on suhlasil, ze ok, a o 5 minut ma este dobehol, ze ide hned, ze s tym sa nema cakat. tak sme sa pobrali do nemocnice a pri oddeleni mu hovorim, nech pocka,ohlasim ho ze prisiel,nevedela som ci sestry nerobia prave nejake osetrenie. nerobili....doktor a vsetky sestry stali pri tom pacientovi a resuscitovali....tak som rychlo dobehla po knaza, ze uz umiera, nech rychlo pride. dostal posledne pomazanie minutu pred smrtou.....bozie riadenie?intuicia? nech si to nazve kto ako chce, odisiel zo sveta zmiereny s Bohom.ja som par dni bola z toho mimo

katja78
14. sep 2010

drobná oprava - mala som na mysli dr.Kevorkiana, nie Mengeleho. Kevorkian obhajoval právo na dobrú smrť (eutanáziu) aj u ľudí, ktorý neboli smrteľne chorí, len preto, aby na nich v momente umierania mohol robiť pokusy.
Mengele bol nacistický lekár, ktorý v koncentráku Auschwitz-Birkenau buď posielal ľudí do plynových komôr, alebo na nich robil pokusy. Akékoľvek, zvrátené, ktoré s vedou namali nič spoločné.

ewellina
14. sep 2010

@katja78 čo máš na mysli s tou Čínou a Kóreou?

katja78
14. sep 2010

@latvia - u nás na oddelení pravidelne chodil staručký krívajúcikňaz, sestričky ho volali "netopír" 😅 😔 a vždy prešiel všetky izby a zaopatril vetkých, ktorí sa mu videli, že sa pomaly poberú. Len my sme nemali zaintubovaných pacientov 🙂

maggie2
14. sep 2010

@katja78 tak ja neviem čo je dneska za deň ale nejak sa to tu hemží kiksami. 😠 Ja som nič také nepísala, si ma mýliš s niekým iným, tak poprosím teda...nerob zo mňa idiota.

Pokiaĺ ide o ľudskú dôstojnosť, to je iná vec. Vieš koľko vecí je pekne na papieri, dohovory o ľudských právach, právach pacienta, atď., atď. a nedodržujú sa? A to hovorím o súčasnosti. pokiaľ ide o minulosť, vieš koľko lekárov len v minulosti robili na sebe pokusy? Vieš ako to vyzeralo v parížskych lazaretoch napr. v 17. storočí? Božemôj.

Je mi ľúto, že si dala dohromady príspevok niekoho, ktorý som ja nepísala, s mojim príspevkom, čiže všetky závery ku ktorým si na moju osobu prišla sú mylné... 😝

katja78
14. sep 2010

@ewellina - nedávno bola v našom meste, pod holým nebom, na námestí, výstava fotografií, ktorá dávala svedectvo ľudí, ktorí sa vymanili spod pazúrov totalitného režimu v Kórei. Viem, že aj v Číne sú politickí väzni, ľudia zabásnutí a mučení pre čokoľvek, čo sa reižmu nepáči. Týchto ľudí mám na mysli. lebo nie je vylúčené, že sa na nich robia "lekárske" pokusy 😔

maggie2
14. sep 2010

@katja78 no vidíš a čo ja som povedala niečo iné? a pustila si sa do mńa ako osa. A vkladáš do úst veci, čo som nepovedala.

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - veľmi sa Ti ospravedlňujem, som si nevšimla, že ste tu 2 "megi" a máte rovnakú fotku v pase 😅 , tak sa to dosť pletie. Ten cítat patril @megi93

Pracujem s pacientami a konám podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Spokojnosť mojich pacientov je pre mňa prvoradá. Napriek tomu ich viem "vyhrešiť", keď vidím, že svoju chorobu neberú vážne, dokola ich poučujem, vysvetľujem, chválim, keď vidím drobný úspech. Proste chránim ich dôstojnosť. V praxi.

vejula
autor
14. sep 2010

@bobulka34 často som riešila take vec iako ty.. aj teraz ma to často napadne... Ako malička celkom male dievča som mavala hrôzu z nekonečna, že ja nechcem žiť večnym životom že proste to musi niekedy skončiť lebo večnosti sa bojim ako može byť niečo stale, mala som z toho hrôzu... A moj mladši brat teraz začina mať podobne obavy, takže to bude asi v rodine 😅 a desia ma take predstAVY PSOMRTNEHO žIVOTA akože nebudem nikoho poznať ani svoju rodinu že budem len niekde vegetovať budem sama re seba uživať si nejaky skvely pocit a nič viac nebudem potrebovať.. Ale kto vie ako to bude... možno sa len zbavime tela a hmoty čo nas tu zbytečne brzdi vo vyvoji... ale neviem uvidime... Niektore naboženstva teda skor sekty veria že budeme žiť na tomto svete že vyvoleny budu vlastniť zem, to ma minule jedna jehovistka zastavila a ukazovala mi stražnu vežu že po smrti budeme žiť vlastne tu na zemi abudeme ju vlastniť či čo... ale ja si skor myslim že budeme mimo priestoru a času... je to dosť hrozostrašne predstava že jedna sekunda bude vlastne cela večnosť,neviem si to predstaviť ale myslim že to tak bude že čas už nebude hrať rolu, lebo večnosť sa predsa časom merať neda.. ale to su všetko len moje dohady 😅

@katja78
@maggie2 fakt je že nie každy človek umiera spokojny, asi dosť zaleži od života ktorý ten človek prežije... napr. Stalin vraj vrieskal jak zviera mal strašne nepokojnu smrť... ani sa nečudujem... 😒

@latvia tiež poznam viacero takychto neviem či nahod či božich zazrakov... ale je skvele ked to zažiješ, ja to poznam len z rozpravania druhych

misinn
14. sep 2010

marianka79 ak ti mam pravdu povedat tak sa stotoznujem s tym co pisu tie baby...totiz tiez si myslim ze asi sa sam rozhodol odist tak skoro...ale na druhej strane si myslim aj to ze to mozno malo byt ponaucenie pre mna a pre mojho muza..aj ked neviem preco lebo cele tehu som si davali strasny pozor teda chcem povedat ze su aj zeny ktore fajcia a piju pocas tehu a ze si nevazia to ze su tehotne....

vejula
autor
14. sep 2010

@maggie2 aj ja som bola v tom že si ta megi93 čo tu pisala včera 😅 mate podobne nicky...

misinn
14. sep 2010

vejula na tejto stranke si mozes precitat co sa stalo mojmu malinkemu

https://www.modrykonik.sk/forum/tema/zemrelo-mi...

maggie2
14. sep 2010

@katja78 ďakujem, nakoniec sa to vyjasnilo. Si určite výborná zdravotníčka a všetka česť, že to vnímaš takto. Nie všetci sú ako Ty. Ale jednu radu Ti dám, veď i sa jej asi držíš, ale spomeniem len toto: treba citlivo rozoznávať to, čo sú dobre mienené rady a čo už hraničí s nátlakom. Pretože ľudské právo odmietnuť ponúknutú starostlivosť (samozrejme pokiaľ sa nejedná o život ohrozujúce stavy, alebo podobné akútne stavy) je silnejšie ako právo zdravotníckeho pracovníka túto starostlivosť na ňom vykonať (Z.z.. 576/2004 § 6 a § 11)

maggie2
14. sep 2010

@vejula veď to, vidíš dnes je to celé o nedorozumeniach 😉 ďakujem

misinn
14. sep 2010

vejula ja sa nebojim vecnosti..teda nechcela by som zit vecne ale ta myslienka ze sa znovu a znovu narodime sa mi velmi paci

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - ešte k Tvojmu poslednému odstavcu. nemyslím si, že keď som si pomýlila 2 nicky, sú moje závery mylné. Viac-menej som prezentovala svoju skúsenosť.

maggie2
14. sep 2010

@vejula nuž stalinovi k tej smrti možno i dopomohli 😀 nie vážne, videla som dokument bbc, bola to rekonštrukcia toho časového úseku, došli k záverom, že nikto nebol nakoniec až tak motivovaný ho otráviť, jednoducho sa len báli niečo robiť, aby sa to potom neobrátilo proti nim, nehovoriac o lekároch, ktorí sa ho báli čo i len dotknúť aby ich neobvinili, že ho svojou liečbou zabili...Stalin už totiž predtým počas svojho života dal mnohých lekárov fyzicky zlikvidovať

vejula
autor
14. sep 2010

@misinn viem že niesi veriaca ja len jednu pravdu veriacich "Koho Boh miluje toho križom navštevuje" Asi je to dosť zvlaštne ale možno tvoje utrpenie ma pomocť niekomu kto to velmi potrebuje... LEbo utrpenie je milionkrat silnejšie a pre Boha vzacnejšie ako modlitba alebo chodenie do kostola... Neviem je asi ťažke taketo niečo počuvať ked preživaš taku bolesť. Len sa snažim dať ti nejake možnosti že "Prečo" lebo zrejme sa to často pytaš

maggie2
14. sep 2010

@katja78 pomýlila si si záver v tom, keď si mi napísala, že si protirečím. Ja som nikdy nepísala, že umieranie je sprevádzané endorfínmi šťastia 😝

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - neboj sa, veľmi dobre to viem. Vieš, zdravotník má určité vzdelanie na základe výskumov, empírie, medicíny dôkazov, ktoré sú aktuálne v daný čas. To, že je viazaný právnymi predpismi (ktoré sú niekedy v rozpore s jeho svedomím, alebo s úrovňou vedeckých poznatov), musí spracovať sám. So všetkými rizikami.
A ver mi, že je stále viac lekárov, ktorí konajú podľa svojho svedomia a ide im o dobro pacienta. Aj keď nemajú dobrý deň a tvária sa namyslene.

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - jaaaaj, toto si myslela? Tak po vyjasnení nickov mi vyplýva, že si protirečíš s megi93 😉

maggie2
14. sep 2010

@katja78 ide len o to, že zdravotník sa nesmie hrať na Boha. Aby bolo jasné stále hovoríme o práve pacienta odmietnuť starostlivosť a vôli zdravotníka ju na ňom vykonať. Ide o to katja, že v tomto prípade (na rozdiel od iných prípadov) nemôže byť rozpor medzi spomínaným právnym predpisom a svedomím zdravotníka, pretože už je to taký úsek, kam zdravotníkova zodpovednosť nesiaha (Zdravotník si svou povinnosť splnil, zodpovednosť je už na samotnom pacientovi, a tým pádom sa pacient vyrovnáva sám so svojim svedomím)

maggie2
14. sep 2010

@katja78 nie, JA SI S ŇOU neprotirečím, pretože ona ma nikdy neoslovila. Môže byť iba v rozpore to čo som napísala ja, a čo napísala ona 😉

Pokiaĺ ide o prácu zdravotníkov a že pracujú na základe svojho svedomia je pekné, ale NESMÚ pritom porušovať platné zákony 🙂

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - často-krát je to neinformovaný pacient, ktorý strká hlavu do piesku a pred radami lekárov si zapcháva uši. Často-krát verí vešticiam, numerologičkám, "odborným" radám v bulvárnej tlači a nalieha na lekára, aby mu "dal infúziu, že to mu určite pomôže". Napr. rómovia sa strašne boja operácií a smrti. A sú neodkloniteľní vo svojich mylných predstavách. Chápem Tvoju obavu, ale nemyslím si, že by na Slovensku prebiehali nútené operácie, či nútené sterilizácie, alebo akákoľvek liečba nasilu nanútená.

misinn
14. sep 2010

vejula akoze pravda je taka ze hladam odpoved... nemyslim to tak ze kazdy den len nad tym rozmyslam..vela krat ked idem rano peso do roboty alebo z roboty vtedy nad tym rozmyslam, ale vtedy tak vseobecne nad roznymi vecami ktore sa mi v zivote stali..mna boh skusa casto.
ja som bola vzdy stastna z nicoho som si nerobila tazku hlavu...vzdy som sa vedela nad problemom povzniest a nikdy som ziadny problem nebrala ako nieco neprekonatelne...musim sa s tymto naucit zit.

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - Ty si tuším majster formulácií (rozumej- právnik) 😀 Nikto sa nesmie hrať na Boha, nie len zdravotníci.

maggie2
14. sep 2010

@katja78 ale samozrejme vo všetkom súhlasím, že lekár pacienta je povinný dokonca jemu zrozumiteĺným spôsobom poučiť o navrhovanej liečbe (môže sa stať, že pacient i odmietne nielen liečbu ale i samotné poučenie, informovanie, aj stým zákon ráta a dávo právo pacientovi i toto odmietnuť) je to ťažké pre zdravotníka, ktorý chce pomôcť, ale bohužiaľ nemá právo ho nútiť. Samozrejme, že formy nátlaku sú rôzne a tie najťažšie - nútené zákroky atď. sú špičkou ľadovca, ktoré si myslím na SK v novodobých dejinách nikdy neboli dokázané a tak hovoriť o tom ako o fakte by bolo očierňovanie. Neber nič v zlom čo píšem, mám len rada exaktné pomenovania veci.

katja78
14. sep 2010

@maggie2 - máš skúsenosť s inými formami nátlaku? Ak by sa dalo, tak exaktne, a nie info JPP 😉

maggie2
14. sep 2010

@katja78 ak máš vážny záujem, tak v IP 😉

ypsinkova
14. sep 2010

@hejdita nebývam v žiline,škoda 😝