icon

Život s manipulátorom - prosím o vaše skúsenosti.

13. júl 2020

Ahojte,
viem že podobné diskusie tu sú, ale mňa zaujíma - prosím naozaj iba tie, ktoré s manipulátorom žili (znaky a charakteristiku manipulátora si viem vygooglit aj sama) - ako a po akej dobe ste si uvedomili, že ste manipulované? Ako sa to prejavovalo, čomu ste najprv nepripisovali význam, no po čase ste prišli nato, že to bola forma manipulácie?

Dosť sa nad tým zamýšľam, keďže mám niekedy pocit, že som po 6tich rokoch vzťahu dosť zmagorená, môj partner nieje zlý človek, do vzťahu som priniesla dieťa ktoré ho má rado, berie ho ako otca keďže mu ho v plnej miere nahrádza, berie ho ako svojho, dal by mu aj posledné. Vzťah nieje už nejaký ten čas ideálny, pred rokom som sa dozvedela niečo čo bola posledná bodka, nemám v ňom dôveru akú by som mala mať. Na druhej strane som aj ja zložitá povaha, nemam problém priznať si svoje povahové chyby, ale, čo je u mňa priorita, som povaha fér, ktorá povie pravdu aj keď nieje ružová, čakám úprimnosť na 1000% nielen na 100% a viac x mi potvrdil, že úprimný nieje. Na hádky aj keď mám pravdu, reaguje útokom a nakoniec som z toho ja tá zlá.. Vlastne všetko čo poviem, že neklape v našom vzťahu je uzavreté tak, že je to spôsobené mnou.. Nikdy nezačal nič slovom "ja" ale vždy začína "ty"..

autor
14. júl 2020

@negymama ale áno, ja nevravim, žeby som ho chcela nejako extra zmeniť. Má veľa vlastnosti, z ktorých idem do vývrtky, ale to mám samozrejme aj ja a ja sama o nich viem. Má ich snáď každý. No to, že sa nikdy o ničom nevieme porozprávať, lebo to skončí tak, ako to skončí, je podľa mňa chyba a ja som už dosť stratila vôbec snahu, mu o niečom hovoriť, ak ma niečo trápi, niesom takto spokojna som ticho. Nehovorím o tom, toto považujem za veľký problém, podľa mňa je to nefunkčný vzťah, keď sa o ničom nerozpráva. A už po 6tich rokoch, z toho tak rok intenzívne, cítim, že niesom takto šťastná, vadí mi viac a viac vecí, ako ma vo vzťahu drží. Ja sama som zložitá povaha, mám často pocit, že neviem, či som mala ísť do vzťahu odkedy mám dieťa. Asi by nám bolo najlepšie samým dvom. Môj problém je, že neverím takmer nikomu a potom mi bohužiaľ stačí, že víde najavo pár vecí, kde sa mi potvrdí, že klame a už veriť absolútne nebudem. Každopádne nechám tomu voľný priebeh a uvidím,ako to bude pokračovať. Asi už viac urobiť neviem a nemám ani záujem.

jaskolka
14. júl 2020

Pre autorku, napríklad takéto znaky sú typické pre tých ľudí.:1.na začiatku sú skvelí, kamarátski, mimoriadne empaticki, doslova postavia druhého "na piedestál" 2.vycitia, čo druhý potrebuje a, dávajú to(záujem, ochrana, lichotky) 3.po čase si začnú druhého "meniť" podľa seba, veľmi nenapadne(joj, tie nohavice ta netlacia? Uskodis si na trávenie, daj si iné) pritom len nechcú, aby si ich nosila, lebo im sa nepáčia 4.budu to vravieť, že predsa ti len dobre chce, že ty sa nevieš sama obliecť, upraviť,zariadiť niečo, chce ti len pomôcť. Ak odmietnes, urazí sa, nahnevá, veď on to "myslí dobre a ty, ho odmietas" 5.zacne izolovať od rodiny, priateľov, aby nikto ti neotvoril oči, lebo obvykle okolie veľmi rýchlo to zbadá. Začne ohovárať, pripadne zaútočí spôsobom, vari ti ja nestačím? Prečo nechceš len si mnou byť? Načo to je rodina, kamošky? Sú nanič, hlúpi, nepotrebuješ ich. 6.za každý ich neúspech môže len ten druhy, pripadne ty, všetci sú sprostí, hlúpi, zlí, len on je úžasny, dokonalý, pripadne chudák, 7.robi zo seba obeť, on mal zlý život, zle detstvo, zle frajerky, zlých kamarátov 8.prekruca jasne fakty, ak mu aj dokážeš, že hovorí hlúposť, okamžite povie, že to tak nemyslel, že to si zle pochopila, že on žartoval, že predsa ty nerozumies, čo tým myslel. 9.pouzuva zdanlivo logické argumenty pri spore, aby ti dokázal, že on ma pravdu, ale v hĺbke sú to úplne nezmysly, nedajú sa však vyvrátiť, lebo on ich úplne prekruca, a podá tak, že po pletie aj teba. 10.moze začať byť agresívny, slovne, aj fyzicky, pričom ti povie, že to nie je útok, veď to len vynadal, veď tá len sotil na posteľ, len kmasol vlasy, len drvil ruky, ale to nie je útok, len ty to zle chápeš. 11.nie je schopný byť súcitny, ozaj empaticky, predstiera, ale nevie to (si chorá? Joj, uzdrav sa, neprídem, lebo sa od teba nakazím.)12.zacne ti vtlkat do hlavy, že si vlastne neschopná, nemožná, vie, čo ťa zraní najviac a to použihe vždy (deti? Ty chceš deti? Veď ty si neschopná ich mat, nemôžes predsa mat deti, ľahko sa rozculis) 13.ja som taký nebol, ty si ma zmenila, strácam pri tebe nervy, si hrozna. A veľa ešte znakov je, tersz len také gro som vypísala

autor
14. júl 2020

@jaskolka ďakujem, tieto príklady situácií a ako nato manipulátor ide, som čítala a preto môjho medzi manipulátora neradim, lebo väčšina nesedí. Takže manipulátor ako taký nieje, ale pravdepodobne ma svojim spôsobom má tam, kde chce a ako mu to vyhovuje. Musím sa v prvom rade už prebrať, trochu som sa zasekla v tomto vzťahu, žijem v akejsi bubline. Určite je základ byť samostatná a sebestačná finančne a myslím, že ak budem, veci sa pohnú správnym smerom tak, ako majú. Buď sa ja znormalizujem a bude mi menej vecí vadiť a nebudem toľko riešiť, alebo to jemu bude viac prekážať, lebo už nebude o mne všetko vedieť, bude vedieť že niesom celé dni iba doma a hlavne si uvedomí, že som finančne nezávislá

janicadracica
14. júl 2020

@jaskolka toto je čistá pravda, život s takýmto človekom je peklo. Vlastná skúsenosť. To je iba prežívanie, najhoršie je, že človek po rokoch života s takýmto človekom si už nevie ani iný život predstaviť, bojí sa.

masha185
14. júl 2020

@janicadracica
@jaskolka
viete čo je najsmutnejšie? Že keď sa z takého života dostane, už nikdy nikdy si nikoho nepustí pod kožu a nie je schopný sa znovu zamilovať tak krásne bezhlavo...mám teraz vzťah a úžasného priateľa ktorý by si zaslúžil aby som sa mu úplne oddala otvorila a milovala ho až za hrob ale už to proste nejde. ľúbim ho ako sa mi najviac dá, ale cítim že to nie je taká čistá láska ako keď som ľúbila tamtoho manipulátora. Srdce aj telo sa bojí je obrnené a už mi nechce dovoliť sa dostať do takého stavu. Kašlať na majetok o ktorý ma obral, aj na moje najlepšie roky mládí. Ale to že mi ukradol doslova srdce a rozdupal ho na márne kúsky mu nikdy neodpustím. S priateľom lepíme čo to dá ale už to proste nebude nikdy to čisté a oddané srdce ...

jaskolka
14. júl 2020

@masha185 to ma mrzí 😔. Ja zase naopak to mam, teraz mam najlepšieho muža, ktorý byi aj modré z neba zniesol, nevie sa dočkať nášho bábätka, robí všetko pre nás. A viem, že až jeho naozaj ľúbim, že práve to predtým nebola ta pravá láska. Zase ja som sa snažila necítiť nenávisť, uzavrieť minulosť a odpustiť, aby som si viac neublizovala

anita6666
14. júl 2020

@masha185 celkom ti rozumiem,no po tomto,čo si napísala by som ja s iným mužom byť už nemohla...bola by som sama...presne preto,čo popisujes...mňa by "zliepat a snažiť sa" už nebavilo ani nenaplnilo.

masha185
14. júl 2020

@anita6666 Ja som chcela normálny život, rodinu dieťa. Pracujeme na tom. Vzťah máme super, čakáme spolu dcérku, len má priateľ smolu, že odomňa nedostane toľko lásky lebo už jej niesom schopná. To neznamená že ho neľúbim vôbec alebo že by sme sa mali zle. Ale že už také to bezhlavé zaľúbenie kedy sa vznášame v oblakoch nezažijeme.

tinqua
Autor odpoveď zmazal
yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
janicadracica
14. júl 2020

@masha185 pravda. Stotožňujem sa čo si napisala

masha185
14. júl 2020

@yipsylonka9742 toto som absolutne nepochopila...to si ho ako zastávaš ? 😅
ak áno dovoľ mi zasmiať sa ...dali sme sa dokopy ešte ako školáci.ja som mala 3 roboty a on sedel doma na riti a nechal sa odomňa vydržiavať lebo chúdatko v práci trpel raz fyzicky a potom ho to ničilo psychicky...tak ja debil makala ako fretka lebo veď nájom ošatenie a jedlo treba...zobrala som úver aby sme sa osamostatnili a mali kde bývať....ten splácam do teraz a od neho sem nevidela nikdy ani korunu ...deti som s nim nemala vďaka bohu..ja škola ukončená on nie ....ako z filmu som myslela intimnosti ..objatia bozky sex všetko vedel naaranžovať tak aby som po tom túžila znova a znova a na základe toho robila všetko pre to aby to tak bolo....a mala som oči zaslepené že to vlastne robil len 3x do roka. Potom prišlo moje vytriezvenie, možnosť práce v zahraničí a ešte debil som mu dala na výber či pojde so mnou alebo končí vzťah. Vďaka bohu nemal gule na to opustiť svoju mamičku ....a ja som sa v zahraničí z toho dostala. Vytriezvela som došla som na to ako mnou manipuloval a mám sa dobre lepšie milion krát lepšie....a keď som si dovolila prísť pre nábytok ktorý som uhradila z toho úveru tak som sa dočkala len nepoužiteľných vecí ktoré rozbil...a tie najdrahšie veci si nechal. ...toľko k obhajobe mňa zlatokopky ktorá prišla s holou prdelou 😂

zuzka251
14. júl 2020

Manipulátor počas zimy nechcel veľmi v byte kúriť, lebo vraj teplo unikalo cez steny a nechcel veľa platiť - v máji nám prišiel preplatok asi 600e, to už bolo preňho fajn, hlavne, že sme mrzli. Taktiež mu vadilo, keď som čokoľvek na sporáku ohrievala na silnejšom stupni ako 6, a tak varil zemiaky 1,5 hodinu na 2ke, lebo tak sa vraj ušetrí. Na balkón som mohla vyvesiť bielizeň iba po bočných stranách, nie v strede, aby netienilo na kvety. Spodnú bielizeň pral s utierkami na riad, bolo mu jedno, nenechal si vysvetliť. S domácimi prácami pomohol, keď mal on nato chuť, nie, keď bolo skutočne treba vysávať, zotrieť dlážku. Keď sa mu nepáčil môj názor, bol schopný sa oduť a nebaviť sa aj 24hodín. Keď nechal v chladničke nezabalený syr, šunku, len tak voľne a mne to vadilo kvôli hygiene, vraj ho nerešpektujem a nemám mu rozkazovať. Chcela som rodiť v inom meste, kde sme bývali - tam, kde sú moji rodičia, nepáčilo sa mu to a nesúhlasil s tým - povedal, že týmto on s tým deckom končí. Že ho v živote nechce vidieť a zo spoločného bytu ma vyplatí na základe toho, či od neho budem žiadať výživné. Taktiež sa necíti ako otec pre dieťa, ktoré nenesie jeho priezvisko - tým to pre neho nie je jeho dieťa. Zničila som podľa neho veľa životov. Chce ma nahlásiť na UPSVAR ako neschopnú matku a dať mi urobiť psychologický posudok. Ešte niečo?

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
14. júl 2020

@yipsylonka9742 nežili ste zrejme, našťastie, s takým človekom, preto je normálne, že to neviete pochopiť. Manipulátor nemá na čele napísané, že som manipulátor, utekaj. Ale vie tak človeka "zblbnut" že úplne prichádzate o rozum, môžete cítiť, že "dačo" nie je v poriadku, aj s tým chcete bojovať, ale vtedy on nasadí páky, aby vás zase oblbol, začne byť zase milý, láskavý, nasadí šarm a už si myslíte, už to bude v poriadku, už bude taky, stále.Davate šancu a šancu, neveríte, že niekto proste je "od kosti" nedobry človek

masha185
14. júl 2020

@yipsylonka9742 ty si tiež dobré psycho moja milá 🙂 Vieš čo dalo mi to ale do života jednu vec a to tú, že už mi nikdy nikto neublíži ani slovne ani nijako inak....Boli sme slepé to máš pravdu ale sme z toho vonku a snažíme sa vyvarovať podobným chybám ostatné...čo robíš ty, vysmievaš sa z cudzieho nešťastia. ...prajem ti aby si ty alebo nikto tebe blízky nemusel riešiť podobný problém ...peace

jaskolka
14. júl 2020

@masha185 nerozculuj sa nad takými reakciami, človek, aký nežil s takým ozaj manipulátorom, to nedokáže pochopiť, lebo dokonca aj samej obeti niekedy okolie neverí "veď on je taky super človek, žartuje, šarmantný, vtipny, ona určite si vymýšľa". Ale kto si to zažil, vie, že je veľmi ťažké sa vymaniť z toho chorého vplyvu.

tinqua
Autor odpoveď zmazal
masha185
14. júl 2020

@jaskolka len ma zarazilo, že ma ide niekto zaraďovať do zlatokopiek a bez školy a s deťmi keď o mne absolutne nič nevie ...a potom sa ešte vysmieva...ja si to k srdcu neberiem ...značí to o jej zaostalosti nie o mojej. a nehanbím sa za svoju minulosť síce mi to veľa zobralo ale aj dalo ...🙂 ja som svoju skúsenosť napísala, práve pre to že to niektorej žene môže oči otvoriť a v tom prípade to zbytočné nebolo a keď som niekoho k tomu pobavila tak je to zase len plus 🙂

masha185
14. júl 2020

@tinqua Lepšie by som to nenapísala

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
14. júl 2020

@tinqua 👍👍presne, súhlasím

autor
14. júl 2020

@yipsylonka9742 nehnevaj sa, ale ja som sa zaujímala o ženy, ktoré tak žili, o ich skúsenosť, o ich zážitky. Tvoje príspevky niesú absolútne k veci. Kľudne sa schovaj zato, že každý má právo vyjadriť sa a môžeš si tu komentovať čo chceš. Ja len toľko, že nikto sa ťa na názor nepýtal, podľa všetkého chápem že s týmto skúsenosť nemáš a len hlupák sa vyjadruje k tomu, k čomu nemá čo povedať a hra sa na najmúdrejšieho. Názor si si povedala (tvoj prvý koment) ja ho rešpektujem, ale naozaj nieje potrebné, aby si sa tu vyjadrovala k ženám, ktoré napísali svoju skúsenosť,už vôbec nie štýlom, akým to robíš.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
tinqua
14. júl 2020

@yipsylonka9742 kde je rada a kde je pomoc v tvojich prispevkoch? Nestretla si sa s tym, odsudzujes to...napisala si jeden pribeh o smutnej zlatokopke, pod ktory si default zhrnula vsetky zeny co nie su dost silne aby hned chlapovi po papuli drbli...ale sak hej taku ako ty na kazde jedno chlapske hovado....to by len videli!

jaskolka
14. júl 2020

@yipsylonka9742 myslím, že veľa žien, čo tu písalo skúsenosti, tak sa dokázalo vymaniť spod toho vplyvu,takze sa nedá povedať, že "im niet rady ani pomoci". Proste sme napísali to, čo sme realne prežili.A dokázali ten vzťah skončiť. Ty si to neprežila, v poriadku, je to fajn. My sme si to prešli, vieme, o čom hovoríme. Nie je to tak, že vždy, keď sú problémy, tak je v tom manipulátor, ale tu boli opísané zase zážitky so skutočnými psychickymi tyranmi. Možno si to prečíta aj žena, ktorá nemá chuť, či odvahu prispieť a otvoria sa jej oči, v tom prípade ta diskusia splnila účel

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal