Život v Rajke alebo Kitsee. Kde sa žije lepšie?
co by ste si vybrali mame na vyber.
zije niekto v rajke ci v kitssee viete mi napisat skusenosti dakujem
rozpravas aj po madarsky a nemecky?
@martinmmartin madarcinu v rajke nepotrebujes, ked pracujes a mas skolu pracu v Ba. myslim ze kittsee aj rajka je uz viac slovenska dedina
nemecky sa viem dohovorit , taka a2
@martinmmartin madarcinu v rajke nepotrebujes, ked pracujes a mas skolu pracu v Ba. myslim ze kittsee aj rajka je uz viac slovenska dedina
nemecky sa viem dohovorit , taka a2
@anonym_autor V Rajke nie ale byvas v kraine s vlastnymi uradmi a to je rozdiel
Plus vsetky pripojenia od miestnych firiem, veci okolo nehnutelnosti ( neskor ked budes predavat, dedit) , danove priznania, .... miestnej reci sa nevyhnes
Plus vsetky pripojenia od miestnych firiem, veci okolo nehnutelnosti ( neskor ked budes predavat, dedit) , danove priznania, .... miestnej reci sa nevyhnes
@martinmmartin tak madarsko si myslim tak nezatazuje uradmi ako rakusko (co to mam pozistene, prepis auta, skola , vybavovanie fbh a atd atd) zatial v madarsku je vela realitakov co vsetko za vas vybavia a tam ludom predsa staci Lakcim karta ci ako sa to vola. co ine este? musim tam mat vedney ucet v ich mene odkial sa budu strhavat mesacne preddavky? ci staci mat eur ucet.
@anonym_autor neviem porovnat, ale do HU by som nesla uz len z principu (neviem po madarsky a teda treba sa pozriet aj na to, kto a ako tam vladne). Takze ak by som si mala vybrat z tychto dvoch, tak Kittsee.
@martinmmartin tak madarsko si myslim tak nezatazuje uradmi ako rakusko (co to mam pozistene, prepis auta, skola , vybavovanie fbh a atd atd) zatial v madarsku je vela realitakov co vsetko za vas vybavia a tam ludom predsa staci Lakcim karta ci ako sa to vola. co ine este? musim tam mat vedney ucet v ich mene odkial sa budu strhavat mesacne preddavky? ci staci mat eur ucet.
@anonym_autor Pochybujem ze madarsky telecom (alebo vodafone alebo co) bude s rajkarmi komunikovat v slovencine ... a tychto pripadov bude viac a viac
Plyn, voda,......
@anonym_autor Pochybujem ze madarsky telecom (alebo vodafone alebo co) bude s rajkarmi komunikovat v slovencine ... a tychto pripadov bude viac a viac
Plyn, voda,......
@martinmmartin ale ved to neriesis kazdy mesiac. chcem kupit hovory postaveny dom
@martinmmartin ale ved to neriesis kazdy mesiac. chcem kupit hovory postaveny dom
@anonym_autor pri dome riesis furt nieco
Keby som si mala vybrat len medzi tymito 2,tak rozhodne Kitsee. Po nemecky nieco viem,kdez to v HU ani informacnu tabulu precitat. Nevedela by som tam zit. A zivotna uroven je uplne inde. Chodievame na nakupy tam,takze mne by to aj z tohto pohladu vyhovovalo. Na Rajke su jedine vyhodne ceny byvania,to bezkonkurencne. Ale pokial toto nemusis riesit,tak Kitsee.
Plus v Madarsku mas obrovsku sancu ze do 10 rokov sa tam budu diat veci typu Obnovy velkolepeho Madarskeho naroda ktoremu cudzinci co sa dokonca odmietaju ucit rec a prijmat ich velkomadarsku velkolepu kulturu budu najlahsim tercom na tie populisticke kecy.....
Co spravos ked Orban vyhlasi ze vlastnictvo pozemkov nemadarmi je protiustavne?
Na urade v AT nikto nebude hovorit slovensky, jedine ak mas stastie. Ako z tychto dvoch neviem, maju vyhody a aj nevyhody. Viem, ze tie uradne veci vedia byt problematicke. Ale v AT na vsetko musis mat rakusky stempel ( zijem 16 rokov v AT), ale jie v pohranici pri SK
Na urade v AT nikto nebude hovorit slovensky, jedine ak mas stastie. Ako z tychto dvoch neviem, maju vyhody a aj nevyhody. Viem, ze tie uradne veci vedia byt problematicke. Ale v AT na vsetko musis mat rakusky stempel ( zijem 16 rokov v AT), ale jie v pohranici pri SK
@kiki68 viem nemecky dohovorim sa.
@kiki68 takze at ma isto viac byrokracie nez Hu
@kiki68 viem nemecky dohovorim sa.
@anonym_autor no kamoska je v Rajke a tiez to neni take easy, ona hovori madarsky. AT je take ake je, viem, ze v tej oblasti nemaju radi Slovakov v podstate, ale Kittsee je naozaj pomaly slovenska dedina. Podobne ako to okolie. Viem, se Rakusko ma tiez nejaku podmienku, ze musis na vacsinu prestavby najat rakusku firmu. Ale da sa to obist, len tam to vyzadovalo Gemeinde. Keby si v KTN, tak to take ostre nebude. Lebo tu nic ine na vyber nemas. Ale Kazdy Bundesland ma svoje zakony a tiez Gemeinde moze rozhodovat o vela veciach separatne. Toto je v AT celkovo problematicke. Ze skolsky aj stavebny zakon nie je jednotny, cize napr pravnik z Villach nevie aky ma konkretne zakon o napr kolaudovani stavby priamo Kittsee. Ale tak byva tam vela ludi, urcite sa s tym da naucit zit. Iba treba trosku ten system prestudovat. Nech nekupis napr dom na Grünland a pod. Lebo to tu vela ludi predava veci za 600k a nikdy to v pripade napr zivelnej pohromy nepostavis znovu. Realitka a nikto nemusi o tomto informovat. Cize za mna vsetko,o najdes pozri priamo v AT katastri. Ako je to priamo zapisane Bauland/ Grünland. Nie Len ze napisu mit Bewilligung. Lebo to je pomerne odrb
@anonym_autor no kamoska je v Rajke a tiez to neni take easy, ona hovori madarsky. AT je take ake je, viem, ze v tej oblasti nemaju radi Slovakov v podstate, ale Kittsee je naozaj pomaly slovenska dedina. Podobne ako to okolie. Viem, se Rakusko ma tiez nejaku podmienku, ze musis na vacsinu prestavby najat rakusku firmu. Ale da sa to obist, len tam to vyzadovalo Gemeinde. Keby si v KTN, tak to take ostre nebude. Lebo tu nic ine na vyber nemas. Ale Kazdy Bundesland ma svoje zakony a tiez Gemeinde moze rozhodovat o vela veciach separatne. Toto je v AT celkovo problematicke. Ze skolsky aj stavebny zakon nie je jednotny, cize napr pravnik z Villach nevie aky ma konkretne zakon o napr kolaudovani stavby priamo Kittsee. Ale tak byva tam vela ludi, urcite sa s tym da naucit zit. Iba treba trosku ten system prestudovat. Nech nekupis napr dom na Grünland a pod. Lebo to tu vela ludi predava veci za 600k a nikdy to v pripade napr zivelnej pohromy nepostavis znovu. Realitka a nikto nemusi o tomto informovat. Cize za mna vsetko,o najdes pozri priamo v AT katastri. Ako je to priamo zapisane Bauland/ Grünland. Nie Len ze napisu mit Bewilligung. Lebo to je pomerne odrb
@kiki68 ano, tých stavebnych podmienok bolo v tej oblasti dosť. Stavebna firma musela mať AT stempel, pri kolaudacii dodrzane určite veci ktoré v SR nie sú povinné. Kittsee je podla mňa super na bývanie, akurát si dajte pozor na tie staré domce na Krachgasse.
@kiki68 ano, tých stavebnych podmienok bolo v tej oblasti dosť. Stavebna firma musela mať AT stempel, pri kolaudacii dodrzane určite veci ktoré v SR nie sú povinné. Kittsee je podla mňa super na bývanie, akurát si dajte pozor na tie staré domce na Krachgasse.
@martinmmartin autorka sa pyta na realne skusenosti a nie na tvoje filozoficke uvahy nicim nepodlozene. Poznam ludi zijucich v Kittsee aj Rajke, obe su uz prakticky slovenske obce. Nie je pravda, ze v rajke sa bez madarciny nepohnes, samozrejme je to výhoda ovladat jazyk, ako aj v každej inej krajine, ale je tam velka komunita ktora vie pri vsetkych týchto veciach (prepis plynu atd) pomoct, vo viacerych podnikoch sa da dohovorit slovensky, detto snad 90% realitakov vie/su slovaci, pretoze predstav si, madari sa tu az tak nehrnu a taky realitak by umrel hladom.
@kiki68 takze at ma isto viac byrokracie nez Hu
@anonym_autor poznam ludi zijucich tam aj tam, kittsee je za mna trochu "vyssia klasa 🙂" ako rajka, v oboch sa dohovoris slovensky vo viacerych podnikoch. Ironiou je, ze v kittsee robi v obchodoch vela madarov, tak mozno sa tej madarcine nevyhnes ani v jednom pripade 🙂 V rakusku mas fajn, ze ceny nemusis preratavat na €. Z pohladu zakonov si tiez ako zeny nadomnou myslim, ze HU ma viac na salame, ked to porovnam s SK - kolaudácia az X rokov po nastahovani, ziadne zbieranie suhlasov na montáž klímy atd.
Ak by peniaze nehrali rolu, ja by som sla do Kittsee. Myslim si ale, ze bez ohladu na znalost jazyka (pričom A2 tiez nie je práve terno) budeš v oboch statoch potrebovat pomoc od ludi co vedia ako to tam chodí (povolenia, revizie..)
Z týchto dvoch Rakúsko. My zvažujeme edelstahl.
@miriamzba aha predavaju tam teraz dake? pozeram reality kazdy den.
Z týchto dvoch Rakúsko. My zvažujeme edelstahl.
@tilly my mame auto jedno, to znamena ze ja som zavisla pesobusom ci vlakom. edelstahl nema priame spojenie z ba, ale chapem ze vy ste pojazdni obaja na 2 autach, edelstahl je pekny, v prellenepredavaju pozemok...
@martinmmartin autorka sa pyta na realne skusenosti a nie na tvoje filozoficke uvahy nicim nepodlozene. Poznam ludi zijucich v Kittsee aj Rajke, obe su uz prakticky slovenske obce. Nie je pravda, ze v rajke sa bez madarciny nepohnes, samozrejme je to výhoda ovladat jazyk, ako aj v každej inej krajine, ale je tam velka komunita ktora vie pri vsetkych týchto veciach (prepis plynu atd) pomoct, vo viacerych podnikoch sa da dohovorit slovensky, detto snad 90% realitakov vie/su slovaci, pretoze predstav si, madari sa tu az tak nehrnu a taky realitak by umrel hladom.
@lindus_esterka ano vela realitakov co riesi nehnutelnosti v madarsku su slovaci. tiez neviodim problem zeby pomohli toto zastresit
Rakúsko bez debaty
@anonym_autor tak to potom áno, vlak je super.
@tilly a v kittsee je zakladna skola, kdezto v edelstahl tusim nie.
Rakúsko bez debaty
@anonym_8ecebe len je tam ovela drahsie.
@anonym_autor tak tam nie je asi nič, malá dedinka. My už ZŠ neriešime, takže toto ani neviem.
@tilly jaj ok potom tak mas uz velke deti super.o problem menej
@tilly jaj ok potom tak mas uz velke deti super.o problem menej
@anonym_autor no moji príbuzní žili v Rajke a zo začiatku boli nadšení, výhodná kúpa domu, ale po čase im liezlo na nervy to dochádzanie za všetko do BA, proste je to iný štát, jazyk nevedeli, tak išli naspäť do okolia BA a sú spokojní teraz.

rozpravas aj po madarsky a nemecky?