icon

Život v zahraničí - podeľte sa o skúsenosti

maculo
18. aug 2018

Ahojte. Založil som túto skupinu na inšpiráciu pre ľudí, ktorí by sa radi vydali do zahraničia, ale nemajú ešte presnú predstavu ako to uskutočniť. S manželkou (obaja 25r) by sme sa tiež radi niekam vybrali, ale nemáme nikoho známeho kto by nás niekam dosadil, a samy sa akosi zdráhame odhodlať. Tak by sme vás chceli poprosiť, ak momentálne pracujete v zahraničí alebo ste niekedy pracovali, ak by ste mohli podeliť o vaše skúsenosti. Ako, kam a prečo ste sa vybrali, ako tam bolo, či sa to oplatilo, čo odporúčate a čokoľvek čo vás napadne. Ďakujeme veľmi pekne za každú reakciu 🙂

saslavka73
20. aug 2018

@nerya Teda fakt sú odvážni. Pozdrav.

nadula01
20. aug 2018

My sme žili 8 rokov v DE, Bayern.išli sme bez kontaktov, obaja VŠ, prácu nám vybavila naša firma, neskôr sme prešli priamo pod Nemcov. Pracovali sme obaja ako konštrukteri. Robili sme v nadnárodnej spolocnosti, kde bol jazyk hlavný ako angličtina. Keď sme došli, tak sme vedeli dokopy pár viet. Ani raz sa mi nestalo, žeby mi nejaký Nemec dal najavo, že som niečo menej. Naopak stretli sme tolerantnych ľudí, na úradoch vždy ochotní poradiť, vysvetliť. Po rokoch sme sa naučili nemecky a my dvaja sami sme bolo presvedčení, že naša nemčina nie je až taká skvelá, ale naopak oni nás vždy presviedčali ako super hovoríme. Život v DE hodnotím ako menej stresujuci, sú tam väčšie sociálne istoty. Vrátili sme sa, nakoľko skončila práca v našom špecifickom obore. Som presvedčená, že keby práca bola, tak ostaneme tam ešte určite. Každopádne som sa vždy chcela raz domov vrátiť. Vďaka práci vonku sme si zarobili dost na to, aby sme mohli žiť bez úveru. Určite odporúčam. @maculo choďte do toho.! Nam to rozšírilo obzory

saslavka73
20. aug 2018

@vroni Mne sa viac ako krajina páči Rakúsko, ale asi Nemci mi prídu normálnejší, sem tam máme nejaké kontakty tak sa vieme baviť. Manžel chce ísť do Nemecka, mne sa páči Rakúsko. Povedali sme si, že skúsime nájsť najprv prácu a uvidíme. Stále máme takú malú obavu. Ale pre nás si myslíme, že by boli možnosti.
S tými Slovákmi máš pravdu to chovanie..........

vroni
20. aug 2018

@erikavesela, nic, fakt nic podobne som nezazila. Iste, bol asi podstatny rozdiel, ze moj manzel bol (teda je, len moj manzel uz nie je) Nemec. Poistovnu, danovy urad, prihlasenie, vsetko sme vybavili jednou (prisaham, fakt jednou-jedinou) navstevou Bürgerbüro, neskor oni vybavovali aj uznanie titulu (posielali a komunikovali s dalsimi uradmi, nie ze teta uradnicka priamo uznala), oni mi nalepili povolenie na pobyt do pasu (na 10 rokov), jedine na Arbeitsamt som musela ist, lebo ten pod palcom nemali, tam omrkli povolenie na pobyt a dali povolenie na pracu (prvych 5 rokov som nesmela pracovat ako zivnostnik alebo byt SZCO, to bolo jedine obmedzenie), poistenecku kartu som dostala pomerne rychlo postou a bola hned platna (zubar mi robil kompletne chrup este na severe, takze to muselo byt kratko po prichode), pracu som si nasla dost rychlo a to som mala naroky (byvaly mi nikdy neodpustil, ze som zacala s dvojnasobnym platom a odchadzala s trojnasobnym)... Fakt islo vsetko hladko a bez stresov (na uradoch, zato doma to bolo o nicom), v Mnichove som dostala prvy byt, ktory som isla pozriet (az po case som sa od kolegov dozvedela, ake sakra tazke je v Mnichove zohnat byt a ake som mala z pekla stastie)

erikavesela
20. aug 2018

@yanni vobec ma nepoznas, hlavne, ze pises aka som, ja som opisovala veci, co som zazila, isla som tam s ocakavaniami a tie sa casom rozplynuli...sorry, ale ako mozes o mne povedat, som taka a onaka, ved ma vobec nepoznas, nic o mne, okrem toho, co som popisala nevies...ako si vobec dovolujes o mne pisat, ze som negativna, ze som zaujala taky a onaky postoj?...este raz na pochopenie, ja som opisovala situacie a z nich vyplyvajuci moj postoj a nie opacne.....zazite veci, co opisovala nemaju s mojou povahou nic spolocne...nie som negativista a nepristupujem k veciam negativne, len ich hodnotim...mat na veci negativny nazor este neznamena byt negativistom...ja som zazila vsetko, co som popisala a nebudem sa tvarit, ze nie...ver tomu, ze som nebola jedina...
Mam pocit, ze chces zo mna urobit totalnu kravu, ktora si vsetko vymyslela a nic nevie a vladtje v de nikdy nebola....kludne posluz si...mozno budes mat lepsi pocit

saslavka73
20. aug 2018

@erikavesela Smutné čo ste museli zažiť. Podľa mňa je rozdiel aj obaja Slováci - cudzinci a manželka Nemca. Dosť zásadný asi.

erikavesela
20. aug 2018

@vroni ano, moze byt, ze vsetko bolo pre teba jednoduchsie, ze manzel bol nemec...vladtne si sa vydala do nemecka, my sme prisli ako cudzinci, ktori malu zaujem u nich pracovat a zit...manzel tam bol zo zaciatku sam, ja som prisla neskor a az potom sme sa vzali...to uz som hovorila po nemecky a zacala si vybavovat vsetky veci, takze tiez jazyk problem nebol...s tymi bytmi bol v mnichove problem...kamoska si, to bolo asi v roku 2000, nevedela najst absolutne byt, vtedy vravela ze museli predlozit pracovnu zmluvu, aby majitel videl kolko zarabaju....zili v hotely...skoro 6 m....kym si byt nasli...mam pocit, ze oni mali vsetko este tazsie ako my...

saslavka73
20. aug 2018

@erikavesela Ja som čítala, že aj teraz pýtajú zmluvu a účet v banke + teda kauciu či ako.

ruzicccka
20. aug 2018

Este ako mala som prisla do Anglicka kde byvala moja sestra s manzelom ...
Prisla som sem s rodicmi ktory ten cas mali
(Mamka -38)
(Ocko -47)
V UK byvame uz 12 rokov
Zaciatky boli hrozne nielen pre rodicov aj premna a mojich surodencov nova skola iny jazyk ziadny kamosi
Moji rodicia museli nastupit do prace kde nikomu nic nerozumeli a vobec to lahka praca nebola byvali sme so sestrou takze ziadne sukromie ... pohodlie
Bolo to hrozne

Potom sme si zobrali dom .. na ktory rodicia setrili ako len mohli no vyplaty velke neboli tak sme si nemohli dovolit vsetko naco sme boli zvyknuty

Nemali sme telku ani len radio ... ja ako dieta som to vsetko vnimala velmi smutne prestala som chodit vonku kedze som ziadne kamosky nemala nic som tu nepoznala a sedela som doma cele dni ...
Rodicia robili co mohli ...aby sme sa mali lepsie
Casom to bolo uz okey

Rodicia pekne zarabali ja som si nasla kamosky naucila
Sa jazyk ..
Pred 2 rokmi sme si tu kupili domcek ja uz mam manzela takze byvam sama

Mamka a ja sme si kupili vedla seba domceky pekne zarabame a
Na slovensku by som si uz zivot nevedela
Predstavit ...
Chodievam na slovensko v lete Ale to je tak vsetko

Ano !! Zaciatky su tazke nielen pre rodicov ale aj pre deti

Ale ... ak viete ze chcete ist za lepsim
Oplati sa to 🙂

saslavka73
20. aug 2018

A nemyslíte že aj tu by ste sa mali dobre? Však začiatky sú všade ťažké. Či v čom je ten rozdiel?
Poznám ľudí čo sú tu spokojní, nezarábajú veľa a sú spokojní, nikde by nešli. My sme zase takí, že radi skúšame, chceme mať určitú slobodu, chceme byť v práci normálne ocenení, chceme aby sa s nami zamestnávateľ normálne bavil ako so vzdelaným človekom, mne to príde, že tu si pre slovenského zamestnávateľa len odpad na plnenie jeho potrieb.

erikavesela
20. aug 2018

@saslavka73 myslim, ze mas pravdu...vies, ja som si tie veci nevymyslela, ja som ich zazila a nechapem, ze niekto mi tu chce narozpravat, ze som si to vsetko vymyslela, ze vsetko vidim negativne....

saslavka73
20. aug 2018

@erikavesela Ona to tak asi nemyslela. Po čase sa Ti niektoré veci nezdajú také strašné. Ak tam mala manžela isto to bolo celkom iné.
A tiež si myslím, že hoooodne závisí ako prídeš. To aj tu. Niekto sa sťažuje aký sú ľudia na úradoch arogantný, mne sa to ešte nestalo. Vždy prídem slušne, požiadam, poprosím, počkám a dostanem vždy čo chcem aj navyše. Dám úsmev, vľúdne slovo aj tak dostanem. Hádam to aj inde pomáha.

saslavka73
20. aug 2018

Mne prídu Nemci veľmi slušní. Samé prosím pekne, s dovolením, akosi tak inak to vedia povedať.

erikavesela
20. aug 2018

@saslavka73 ved ano, ja som nechodila na urady nabrucana a negativna...som si vedoma toho, ze svojim postojom vela dosiahnes...takze tym to byt nemohlo...komicke bolo, ked som sa prihlasovala na zdravotne poistenie...nechceli ma poistit, kym nemam vybaveny pobyt (nie pobytove povolenie)...a pobyt mi nechceli dat bez zdravotneho poistenia....no zakliaty kruh...nakoniec ma poistila manzelova agentka s tym, ze pobyt zada do systemu dodatocne a robi to len preto, ze uz 2 roky bol cez nu manzel poisteny...

saslavka73
20. aug 2018

@erikavesela Toto som čítala, niekomu nechceli založiť účet, lebo nemal bývanie a nehceli mu dať bývanie, lebo nemal účet. My máme známych v Nemecku, nechceme ich obťažovať, ale as☹i preto to tak je.

anw
20. aug 2018

Zijeme v Rakusku 5 rokov. Manzel je Madar. Dcera ma 7 rokov a chodi tu do skoly. Zijeme v chorvatskej dedine tak mala vyrasta 4 jazycne plus anglictina v skole. neviem ci viete jazyk...my sme vedeli...kupili sme byt a fungujeme...nepomahal nam nikto...urady som vzdy vybavovala ja...arogantny pristup som tu este nezazila...pre nas spokojnost...vratit na Slovensko sa urcite neplanujem...

erikavesela
20. aug 2018

@vroni priznam sa...ja ani neviem, ze buergerbuero existuje, to je urad, kam sme nechodili...u nas boli hlavne urady auslaenderamt, auslaenderpolizei atd...ja poznam jedine buergeramt a tam oddelenie fuer auslaender

popolusska
20. aug 2018

@erikavesela uznanie titulu v Nemecku nezavisi a nezaviselo od poctu rokov, ktore studujes, ale od toho, ci tvoj studijny odbor uz zodpovedal standardom tzv. bolognskeho procesu, tzn. 3 roky Bc. a 2 roky Mgr. Ak si studovala este na nas slovensky "diplom", napr. 4 roky, tak s uznavanim tohto studia bol problem, v lepsom pripade ho uznali vzdy o stupen nizsie. Moje studium zodpovedalo poziadavkam a do 3 tyzdnom som dostala na zaslanu ziadost doklad o uznani diplomu. Nebol s tym najmensi problem. S uradmi s Nemecku som vlastne nikdy nemala zle skusenosti a uz vobec nie s pristupom ku klientovi. Skor na Slovensku som bola vzdy v soku.

saslavka73
20. aug 2018

@popolusska A so stredoškolským vzdelaním je to ako? Vieš?

erikavesela
20. aug 2018

@popolusska mam 5 rokov studia na vs...4 roky gympel a 8 rokov zs...neuznali...dovod uviedli, ze mam malo rokov, ktore som navstevovala skolu

vroni
20. aug 2018

@saslavka73, nemyslim. Budem nechutne konkretna. Keby som zostala na Sk, zarabam dnes mozno dve, tri tisicky v hrubom, robim do roztrhania tela, na plny uvazok a mozno aj viac, som akoze vysokozarabajuca osoba a zamestnavatel to odo mna automaticky ocakava. V At zarabam o cosi viac, ale na ciastocny uvazok, s moznostou takmer plneho home officu a o nadcasoch sa mi ani nesniva, prazdniny a dovolenky nie su problem. Tiez mam zodpovednost za projekty a svojich ludi, ale nikto mi nekeca do toho, ako a kedy si to mam zorganizovat, okrem prirodzenej kontroly (praca musi byt odvedena nacas a zodpovedat zadaniu - zeda fungovat) ziadna “vyssia moc“ nado mnou nie je (pracovne,mam na mysli). Takze ano, mala by som sa zrejme fajn aj na Sk, ale pri vydani niekolkonasobnej namahy. A ja som lenivy tvor.

popolusska
20. aug 2018

@saslavka73 dnesna maturita bude v Nemecku uznana napr. bud ako Abitur (ak si navstevovala gymnazium), alebo Fachabitur (SOS - tam je to ale zlozitejsie). Vsetko zavisi od toho, ci zvoleny SS, alebo VS odbor zodpoveda standardom bologneho procesu. Poces rokov studia nie je rozhodujuci, rozhodujuci je fakt, ci studijny odbor a dana skuska v nom (napr. maturita, ci statnica) zodpoveda danym EU standardom.

saslavka73
20. aug 2018

@vroni Presne toto ma zaujíma. 👍

saslavka73
20. aug 2018

@popolusska Kde sa to dá presne dozvedieť? A ďakujem pekne.

saslavka73
20. aug 2018

@popolusska Vďaka.

vroni
20. aug 2018

@erikavesela, no, ja som v zivote v Nemecku nebola na Ausländeramt ci Ausländerpolizei. Viem, ze existuju, ale nebola som tam. Aj ked som pred rokom potrebovala potvrdenie o odhlaseni z pobytu v De, obracala som sa na Bürgerbüro (zaslali obratom, bez poplatku)...

popolusska
20. aug 2018

@saslavka73 v databaze som si nasla svoj studijny odbor, vytlacila ako doklad, ze patri k certifikovanym odborom, vytlacok prilozila k uradne prelozenemu diplomu, zaslala a do 3 tyzdnov bol uznany. Podotykam, pre viac ako 5 timi rokmi....

yanni
20. aug 2018

@saslavka73 Kde? V Nemecku? Uplna hlupost. Pri vybavovani uctu v banke ti okrem obcianskeho ci pasu nic netreba. Dokonca vybavis uz vsetko len online. Poslu papiere postou, podpises, ides na postu, tam overia udaje podla tvojho preukazu totoznosti avybavene. Tot vsjo.

yanni
20. aug 2018

@vroni Ja som bola, vtedy pred 20timi rokmi na Ausländeramt. Tam mi predlzovali povolenie k pobytu (to vizum, co som dostala nalepene v BA na ambasade). Potom som bola este raz ako SK vstupilo do unie ale len po ten preukaz, ze som EU Bürger a uz v pase nijake povolenia nebudu. Ale inak nikdy v zivote ma nik nekontroloval, ci uz v robote (skutocnej, brigada atd.) alebo na Uni, v skole, atd.