Život v zahraničí - podeľte sa o skúsenosti
Ahojte. Založil som túto skupinu na inšpiráciu pre ľudí, ktorí by sa radi vydali do zahraničia, ale nemajú ešte presnú predstavu ako to uskutočniť. S manželkou (obaja 25r) by sme sa tiež radi niekam vybrali, ale nemáme nikoho známeho kto by nás niekam dosadil, a samy sa akosi zdráhame odhodlať. Tak by sme vás chceli poprosiť, ak momentálne pracujete v zahraničí alebo ste niekedy pracovali, ak by ste mohli podeliť o vaše skúsenosti. Ako, kam a prečo ste sa vybrali, ako tam bolo, či sa to oplatilo, čo odporúčate a čokoľvek čo vás napadne. Ďakujeme veľmi pekne za každú reakciu 🙂
@erikavesela Apropo byty. Za onych cias bolo, ano aj v Mnichove, najst vhodny byt ovela lahsie ako teraz. Teraz mas problem najst byt hocikde, nie len vo velkomeste. Uz aj vychod je bieda. A nie len cudzinci. Taky isty problem maju aj domorodci, maju ho vsetci. Ak nechces byvat v nejakej Bruchbude, vo stvrti, kde byvaju sami Turci, ci same socialne pripady, tak mas verdammt velky problem nieco pekne a vhodne najst.
A nie len teraz, to bolo vzdy a aj stale bude, dokonca je to teraz este zlozitejsie. Stale pytali a pytaju pracovnu zmluvu, stale bolo, je aj bude, ze musis zaplatit 3 mesacnu Kauciu, stale bolo, je aj bude, ze maklera tiez musis zaplatit, ak hladas cez maklera. Co nebolo, podom si to vybavil Vermieter sam, teraz si to musis vybavit sama a predlozit je Schufa vypis. A to zase su extra vybavovacky a extra vydavky.
Takze netzarme sa ake tobolo vtedy tazkeeeeee. To vzdy bolo, je aj bude.
Eigentum to isti a mas pokoj. Tazze my sme postavili dom a mame sväty pokoj.
@saslavka73 Za onych cias, spred vyse 20 rokov, uznali ako Abitur popr. Hochschulreife (vsade sa to volalo inak) bez problemov len zo slovenskeho gympla (cize ja som nemala problem). Inu maturitu najskor skumali. Z priemyslovie uznali ako Berifsasbildung, z napr. ekonomickych, hotelovych atd. strednych skol neuznali, ak si chcela v tom ktorom odbore pracovat musela si si urobit este nejake doplnkove Ausbildung, popr. dorobit (podotykam bolo to len JEDEN rok) nemecku marutitu a s tou si mohla uz vsetko, aj studovat, aj pracovat atd.
Ukoncene Studium zalezalo od toho, ci bolo adekvatne studium ponukane aj v DE. Mali zoznam a podla toho uznali. Niektore odbory neuznali vobec, ine az po splneny dalsich podmienok, ine ako napr medicina az po vykonani dodatocnych skusok.
Teraz je to na jednej strane jednoduchsie, na druhej zlozitejsie. Moj brasko je vystudovany ing. na fei v KE a uznali mu tu bez problemov vsetko, akurat, ze on uz studoval po roku 2000. Tiez nemal problem si este tu extra urobit na zaklade jeho Ing diplomu z SK dodatocne Master a doktorat. Maturitne vysvedcenie nikdy nikto od neho nechcel (chodil na sk na elektortecnicku priemyslovku).
@vroni Ono je je si vaste inak.Ja som bola na Ausländeramte raz koli predlzovaniu viza, raz koli tomu EU preukazu a potome ste diakrat (ale to uz nebolo v Mnichove, ale mimo a v inom okrese) tiez koli obcianstvu. Obcianstvo bolo ale u mna jednoduche, vybavila som na zaklade povodu. Ja som vtedy, led som to vybavovala ani chlapa nemala a nie to este manzela😂
@yanni To som čítala. Nemám osobnú skúsenosť.
@yanni, ja som gro veci vybavovala na severe, bolo to krpate okresne mesto, dolezite ako sopel na rukave, ale na vybavovanie fajn. Hlavne si necakala v rade s 8200 Turkami a Jugovicmi, ktori tam dorazili aj s celou rodinou do 15 kolena a predpokladali, ze neznalost jazyka vykompenzuju intenzitou zvuku (v Mnichove som vybavovala podla moznosti len to najnutnejsie, toto publikum ma nebralo). Ale ja uz som 14 rokov v Rakusku, takze moje informacie nejako top aktualne nie su.
@saslavka73 ja Vas v ziadnom pripade nechcem odradit, ak mate dobru specializaciu, chodte do toho. Len aspon v Belgicku je tak ze 50tka na krku, este aj belgican ma problem najst pracu
@henikav Veď ešte sme tu.🙂 Ale my sme takí skúšači, túto skúsenosť ešte nemáme.
@vroni no a v tomto bol u nas v startovnej pozicii rozdiel...mas pre nich iny status ako sme mali vtedy my...preto tie rozdiely...
@erikaveselam, to pripustam, ale aj tak ma prekvapuje, ze voci vam evidentne taki negativisticki zostali. Ja nehovorim, ze Nemci su nejaki narod zaslubeny, ich zmysel pre humor a kreativitu vojde spravidla tak do ucha ihly, ale fakt som ich zazila ako nesmierne korektny a napomocny narod a v konecnom dosledku aj velmi priatelsky... Cim nechcem povedat, ze si vymyslas, len som velmi prekvapena, aku diametralne odlisnu skusenost mame z priblizne rovnakeho obdobia na rovnakom mieste.
@saslavka73 myslím že niektorí ľudia majú v zahraničí viac možností, aspoň moja skúsenosť, nie priamo osobná ale napríklad priateľ začal pracovať na hocijakých skladoch a postupne prešiel kadejaké firmy, naučil sa obsluhovať kadejaké mašiny (ako žena samozrejme neviem čo presne) a bez toho aby mal na začiatku nejaké kurzy alebo školy, to isté kamarát, začínal vo firme na úplne najnižšej pozícií a za pár rokov to dotiahol na manažéra, sestra s priateľom v Holandsku to isté, keď chcú, pracujú, snažia sa a postupujú. Toto je podľa mňa výhoda niektorých prác v zahraničí, že keď chces, tak sa dá šplhať. U nás na Slovensku mám skôr pocit že všetko musíš ovládať a mať naštudované už pri pohovore, niekedy ani netreba mať skúsenosti, hlavne že máš na to školu (čo pri niektorých pozíciách stačí, ale pri niektorých je to také... ) Nevravím že na Slovensku za žiť nedá, ja osobne som vyštudovaná zdravotná sestra takže som nemala problém s prácou ale moja sestra s gymnáziom, švagor s poľnohospodárskou a priateľ s elektro veru mali, pochodili kadejaké zamestnania od čašníkov a predavačov a neviem coho za minimálku kým to vzdali a odcestovali... Záleží na človeku, na škole, na Tom čo je schopný a ochotný urobiť s tým čo vie... Ale ak sú bez záväzkov a chcú vyskúšať, nech idú do toho, je to skúsenosť a zážitok ktorý ocenia bez ohľadu na to ako dopadne 🙂
@maculo Ja som zila v uk 10 rokov. Odisla som za studiami a vzdy Uz ked som Mala pocit, ze Je cas odist prisla nova prilezitost. Nakoniec som odisla a zalozila si vlastnu rodinu tu na slovensku, kvoli zazemiu. Bola to skvela formativna skusenost, doteraz s radostou spominam. Nebyt rodiny na slovensku, urcite sa nevraciam.
Mi sme v nemecku cca 4 roky..zacinali smr ako zivnostnici..no zial nas neustale klamal slovensky sef..tak sme to povedali nemeckemu sefovi a on s nas vzdy zastal..nemali sme s nim ani s nikym v praci..tu kde zijeme su nemci naozaj super ludia..vo vsetkom nam vzdy pomohly a pomahaju..podotykam niesme dokonaly v nemeckom jazyku..to co vieme sme sa naucili uz tu.A nas nemecky sef nam zaplatil aj kur

@erikavesela Apropo, manzel Nemec. ja som prisla DE ako uplny ze cudzines a k tomu este u v tvojich ociach nenavidenej vychodnej Europy. Cize ziadny muz, ziadny Nemec, ziadny Slovak, ziadny hotentot. Nebola som nikoho "doprovod". Vsetko som si vybavovala sama, nikoho som nemala za chrbtom. Mojho muza som spoznala po 10. rokov v DE a to som uz mala vlastny byt a vybudovanu slusnu karieru.