icon

Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011

titkovamiriam
16. sep 2010

Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....

filipal
17. sep 2010

@titkovamiriam no vidis a ja veru nemam ani tych 500 a som rada, ze mam dobru pracu. kazdy si mysli, ze v Ba su vsetci milionari...

sorciera24
17. sep 2010

moj nazor....suhlasim s prijatim zakona, naco maju robit dochodcovia, ktori uz beru porpri dochodik....s nicim nie su spokojni....a zastavaju miesta mladym....ja som ucitelka a praveze u nas je bitka o ucitelske fleky....uci kopu dochodcov, co tam uz nemaju co robit a mlady, ktori potrebuju tie peniaze naozaj...na byvanie, pre deti....tak sa nedostanu k praci, aj ked maju VS 😠 jasne, je rozdiel robit ucitelku v BA....tam ju nehcce nik robit, ale u nas by to kazdy robil a ziaden ucitel tu nema 500EUR a nielen ucitel a to sme na strednom Slovensku.....proste maju robit mladi, c potrebuju peniazky, dochodcovia si uz svoje odrobili a maju este aj dochodok...tot moj nazor 😉

latvia
17. sep 2010

@sorciera24 ucitelia neficia podla platovych tabuliek? 😨

sorciera24
17. sep 2010

@latvia ano ficia....prave preto, je to pod tych 500EUR....a vsade aj v BA aj inde...ako v BA sa im necudujem,ze ludia za take peniaze nechcu ucit, ale tu sme stastni, ked mladi zozenie aj takyto flek a neobsadzuju mu ho nejaki dochodcovia... 😉

latvia
17. sep 2010

@sorciera24 lebo podla platovych tabuliek ficia aj doktori a v kazdom meste, aj v BA maju rovnaky tabulkovy plat, neviem o tom zeby sa tabulky lisili podla regionov.ci ano? 😅

sorciera24
17. sep 2010

@latvia asi sme sa nepochopili 😅 ano, rovnaky plat podla tabuliek maju ucitelia vsade...neratame bonusy aine....ten zakladny...

cuchre
17. sep 2010
latvia
17. sep 2010

@sorciera24 aha....

tie dolne komenty su dobre 😅
http://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/zprava....

sorciera24
17. sep 2010

no, presne....a vacsina z nas ma tak 10-11 triedu...takze bieda 🤐 ale ked potrebujeme zivit rodiny, tak makame aj za to 😅

fra
17. sep 2010

podla mna je to velmi spravne opatrenie ... poznam virtualne dosť mladych napríklad učiteliek, hlavne mimo Ba a okolia, ktore by chceli učit, ale nemožu,lebo nemajú kam, kedze su tam same pracujuce dochodkyne ... ved dochodkyni nikto nebrani ostat praci, ale prečo by mala k tomu brať aj dochodok? druha vec su napriklad policajti... niektorí su možno aj takí, ktorí sedeli vačšinu života v kancelárii... v 40-ke dostanu mimoriadne štavnaty dochodok podobny priemernej mzde a zaroven sa zamestnaju v štatnej sprave kde dostanu rovnake peniaze.... podla mna je to riadne nespravodlive... a skladame sa na to všetci...

erikasadek
17. sep 2010

@sorciera24 nechcem byt zla , ale je vela dochodcov, ktory proste ani s toho dochodku nevyziju.. a potrebuju aspon polovicny uvazok.. 😉

vsade je tomu tak nie len na slovensku..
neviem preco si mlada generacia mysli kto je stary uz nema co robit medzi ludmi alebo na pracovnom trhu myslim si ze strasi maju ci dat, a hlavne naucit mladu generaciu mnohym veciam, tu hraje nie V; skola, ale aj prax!!!!!!!!!!!

myslim si ze je to spravne a suhlasim s tym.. uz aj preto ze moja mama prave ide do dochodku ale aby vyzila s 200€ tak nevidim neako ruzovo!!!!!!!!
uz lne preto ze tyto ludia pracovali 40 rokov tazko a teraz su na zobrotu!!!!!! este aj pri dochodku musia pracovat aby prezili. 😠

stary ludia nao na polovicny uvazok..

latvia
17. sep 2010

@erikasadek to nikto nepovedal ze stari nemaju co robit v zamestnani, ved od starych sa ucime, ale nech si poberaju len plat alebo dochodok, preco by mali mat oboje?
moja babka tiez cely zivot pracovala v skole a ma dochodok ktory jej postacuje.okrem toho dochodcom sa kazdy rok dviha dochodok a vacsina z nich sla do dochodku v 55 rokoch...dnesna generacia mladych zacne dochodkovat v 65ke ked nie v 70, ako sa da predpokladat do buducna......
ja poznam vo svojom okoli minimalne 10 dochodcov ktori si za mesiac zarobia spolu s dochodkom viac nez ja za odpracovanych 230 hodin mesacne 🙄

filipal
17. sep 2010

@erikasadek ja viem, ze aj dochodcom je tazko. ale co maju robit mladi,ktori si zakladaju rodiny. nemaju kde byvat, musia si brat hypoteky, alebo platit drahy podnajom a su nezamestnani. casto preto, ze dochodci zaberaju miesto?
ja viem, ze aj my to budeme mat tazke v dochodku, preto som si zacala pomaly setrit. to bude nutnost, lebo vyzit z dochodku bude stale tazsie.
tvojej mame asi vypocitaju vyssi dochodok. po 40 rocnej praci je to vyjde urcite priaznivejsie.

sorciera24
17. sep 2010

@erikasadek moja starka ma presne taky nizky dochodok okolo 200EUR a nielenze vyzije, ale este aj usetri pre vnucata.... 😉 napriek vsetkemu som si vsimla, ze prave ti dochodcovia, co maju male dochodky si akosi s nimi vystacia a prave ti nepracuju a praveze naopak, ludia s dochodkami vyssimi ako nase platy si idu este privyraba, lebo sa im mali....vraj nevyziju....co potom naozaj ti chudaci s tymi 200 Eurami 😝

anita79
17. sep 2010

Rozhodne nemam nic proti starym ludom. A v idealnom pripade by bol dostatok prace aj pre mladych aj starsich, ale v dnesnej dobe, ked mladi maju na krku dlhorocne hypoteky, nevedia sa zamestnat aj ked chcu pracovat, je podla mna tento zakon spravodlivy. Nezakazuje predsa dochodcom pracovat- mozu si vybrat. Je pravda, ze mali v podstate lahsi start do zivota ( po materialnej stranke) - k byvaniu sa dostali, s pracou tiez nebol az taky problem- aj na dochodok maju narok podstatne skor- my sa ho mozno ani nedozijeme. V niektorych regionoch Slovenska je naozaj situacia s pracou kriticka. Ak nechceme dopadnut ako Greci- zakony sa musia menit. Nedavno som pocula pani dochodkynu, ktora pracuje tusim len na polovicny uvazok ako upratovacka, ako nadavala na tento zakon, lebo namiesto nej vezmu "nejaku zenu po materskej protekcne" - to uz je teda protekcia, ze? na taketo miesto- ako velmi musi ta mamicka chciet pracovat ked aj toto miesto jej je lepsie ako nic. ☹ potrebuje predsa peniaze pre deti- ak nebude pracovat-nebude mat ziadny prijem, ak nebude pracovat ta dochodkyna- este stale bude mat dochodok ☹

wighy
17. sep 2010

Ja suhlasim z novym zakonom, dochodcovia nech si uzivaju dochodok doma, tiez poznam dost vela dochodok poberajucich ludi a este sedi na uradnickej stolicke a nic nerobi a na urade prace je kopec ludi mladych ktory nemaju pracu:( a od statu nedostanu ziadne peniaze tak preco by dochodca mal brat 2 platy a mlady ani jeden?????
a druha vec je co pisete ze mlady za tie peniaze nepojde pracovat, ty koki tak naco sa dal na studium napriklad pedagogie ked vsetcia vieme ake su tam platy????
ja si myslim ze dnes uz viacerim ludom opadli korunky z hlavy a budu pracovat aj za nizsie platy, ved musia zitit rodiny a platit ucty

inkinka
17. sep 2010

Ono to celkom spravodlive nebude nikdy, su miesta, kde naozaj nechce nikto robit, napr.chybaju lekari na geronto oddelaniach , tiez psychiatrov je nedostatok, toto su velmi narocne prace, casto to robia dochodcovia. Prave dnes TA3 uviedla, ze z 2200 zubarov ma 500 cez 65 rokov, viem, su väcsinou sukromni, ale predstavme si, ze by museli odist. Ine je, ked niekde na urade sedi obstarozna osoba s nedostatocnou kvalifikaciou a na jej mieste by mohol byt niekto kvalifikovanejsi a vykonnejsi.
Tazko to vyriesit, snad nejakymi vynimkami, ale celoplosne tazko, existuju velke regionalne rozdiely. Za par rokov tu uz problem pracujucich dochodcov nebude, uz nebudeme mat na vyber ci dochodok ci pracovat, dochodok bude v nedohladne, za hranicou 70 rokov a viac 😒

erikasadek
17. sep 2010

vedela som ze ma znicite ale ja neviem ako niekto moze na slovensku vyzit s 250€ ak zaplati za byt 100€ a este neake splatky a kde je jedlo??? 😉
to nie je zitie ale prezivanie;. 😠

ja nezijem na slovensku a dovolim si povedat ze to co tu citam je typicky slovenske ja nemam tak preco druhy moze a ja nie???

osobne si myslim ze dochodcovia mozu pracavat a mali byt anie byt v domovoch dochodcov moj naozr este stale su osozny spolocnosti tak ako to robia v inych krajinach.. len treba to podporita hladat zavdy alebo malych sukromnikov co sa nato daju ako inde;.. pretoze ma to aj svoje vyhody .;
dochodcovia uz nejdu na materske neponahlaju sa domov a maju aj dobru trpezlivost ak sa im spravy , pracovna doba, a pracovisko kde mozu spokojne pracovat tak ma to vyhodu pre spolocnost ako aj pre nich s moralneho hladiska, ako aj socializacia tejto skupiny ktora sa tym padom citi uz na nic dobra.. a osamela....

takze vsetko sa da ale treba nie len vydavat zakony ale urobit aj podu a hlavne podporu zamestnavatelov ktory sa do toho daju... ma to velke vyhody ako pre nich tak aj pre spolocnost.. a hlaven pre tych ktory sa este necitia... do srotu.. nie kazdy je stary a chory a nie kazdy ma v 😠 lky dochodok....

mate pravdu nasa generaia bude pracovat uz do 70!!!a ja na case aby sme zacali pracovat teraz na tom ako bude vyzerat nas dochodcovky cas , alebo nasa poslocnost potom..
nie ako v niektorych krajinach kde uz 40 znamena dochodok teda nie volitelny ale v 40 su uz stary a nikto ich nechce zamestnat!!!!!!!
takze vsetko treba zvazit a nie vsetko kritizovat..
na druhej strane chapem malde rodiny .. ale su preca kde urcite je vhodnejsia dochodkina, ako niekto neskuseny chapeme sa ze?? 🙂

maznacik007
17. sep 2010

@erikasadek si mimo SVK a preto to mozno tak uplne nevidis ako my tu... V prvom rade ide o to aby dochodcovia nemohli pracovat vo verejnej sprave.. cize v sukromnej mozu... add zubari ti su sukromny uz vsetci.. takze tych sa to netyka...
zamestnavat dochodcu je pre zamestnavatela vyhodnejsie lebo nemusi platit vsetky odvody ako za mladeho cloveka.. takze zamestnavanie dochodcov je zvyhodnene...

tak ja ti napisem realne situacie...
na urade pani dovrsi isty vek .. poziada o predcasny dochodok a samozrejme na urade ostane pracovat nadalej.. teda pobera plat aj dochodok na urade prace caka podla dnesnych statistik 100 ludi na to jej miesto.. je to fer voci nim? je to fer voci ich detom a rodinam? voci mlademu otcovi, ktoremu nikto byt len tak neda ani bezurocnu pozicku ...
je v poriadku ak na skolach ucia dochodkyne... a pritom riaditel ma v sufliku 15 ziadosti od mladych ucitelov alebo ucitelov 40 tnikov?
toto je ok?

imarikai
17. sep 2010

dufam že ten zákon schvália nech sa uvolnia pracovné miesta pre mladých 🙂

inkinka
17. sep 2010

@maznacik007 nie vsetci su sukromni, napr. na stomatochirurgii su aj dochodcovia 😉 a spominana relacia bola prave o dvoch zubaroch z Ukrajiny, ktori sa zamestnali v statnej ambulancii za 700 eur...
Radovi uradnici v dochodku, ktori su nahraditelni po mesacnom zapracovani noveho pracovnika by naozaj mali zvazit,ci plat alebo dochodok, v ich pripade niet co vahat, poukazovalo sa na to uz dlho.

anita79
17. sep 2010

to vsetko co tu pise erika je samozrejme pravda, a pekne, ale realna situacia je zial ina- tak sa musia urcit priority , je asi spravnejsie ak sa prednostne zamestnaju mladi ludia, ktori maju zivot pred sebou, chcu si zakladat rodiny, vychovavat deti (casto z financneho hladiska to odkladaju) - nie len dochodcovia potrebuju pohodovy zivot ,ale aj male deti si zasluzia, aby zili v spokojnej rodine, kde sa rodicia nehadaju, nie su deprimovany lebo si nevedia najst pracu a dat detom to co potrebuju- takze ak bude dostatok miest pre mladsiu a strednu generaciu, tak nech dochodcovia pracuju a teraz nech si uzivaju volno. Alebo podme vsetci za hranice. Jednoducho na slovensku nie je ani zdaleka tolko pracovnych miest ako by malo byt.

titkovamiriam
autor
17. sep 2010

erika 😀
Moj nazor je asi naozaj preto proti tomu zakonu lebo som z Blavy,vidim ze asi vsade inde je to omnoho omnoho horsie ako sa mozu mlady ludia realizovat....
Bolo tu obdobie ked sa sem hufne hrnuli ludia z vychodu a boli ochotny pracovat aj za plovicny plat-no za par tyzdnov zistili ze su tu aj omnoho vyssie naklady,no to je uz ne inu temu ....

meduliacik
17. sep 2010

Som jednoznacne za tento zakon-ja sa tiez modlim, aby po mojom navrate z dalsej materskej sa uz u mojho zamestnavatela vzduch od dochodcov "vycistil". Nestaci im totiz, ze beru plat aj dochodok, ale maju aj nadpocetne hodiny, ktore tiez prinasaju nejake peniazky a nie su ochotni sa ich vzdat. Ked som sa vratila po prvej materskej, usiel sa mi len maloco vyssi ako polovicny uvazok (s akademickymi titulmi som mala plat ako upratovacka), ale mile kolegyne v dochodkovom veku(s mojou aprobaciou) si spokojne robili nadcasy, lebo riaditelka je "kamoska"(mimochodom, tiez uz v dochodkovom veku). Poznam tiez vela absolventov VS, ktori nemaju sancu dostat miesto a roznasaju v Irsku pivo. Nemam nic proti tomu, aby dochodcovia pracovali, ked vladzu-ale v sukromnej sfere. Nech hoci sukromne ucia, opatruju deti, alebo nevladnych ludi, ale nech neberu pracu mladym.

teodorka
17. sep 2010

ja som tiez za tento zakon ...radsej nech zaraba mlady a vtedy moze pomoct aj svojim rodicom...dochodcom ako ked ma pracovat dochodca a mlady sa boji si zalozit aj rodinu vsak z coho by ju vyzivil...vo vlade vedia preco to chcu uzakonit v statnej sprave ,prave tam sa drzia dochodcovia zubami nechtami lebo maju rokmi vyhriate miesta ,kedze vacsina byva v panelaku doma by sa aj tak nudili ,ani vnucat uz nemaju tolko aby sa isli roztrhat tak co ....ti co v zivote tazsko pracovali su radi ked sa toho dochodku doziju a ako tak ho aj preziju ,vacsinou maju zdravie podlomene cize pracovat uz aj tak moc nevladzu ....ti co maju lahsie zamestnania im to ze pracuju a zaroven poberaju aj dochodok vyhovuje ...moja mama bola cely zivot upratovacka a veru sa dochodku nevedela dockat co na chrbticu uz nevladala este si poziadala aj o predcasny dochodok a je rada doma a ako byvala upratovacka si mozete vyratat aky ma dochodok ...este mi povie ze je rada ze sa ho dozila lebo ze na nasu generaciu uz peniaze na dochodky nebudu vobec

jaaty
17. sep 2010

Ja si myslím, že zákon má dve strany "mince". Chápem, že mladí ľudia chcú a potrebujú pracovať, avšak obávam sa toho, že mnohé profesie, z ktorých dôchodcovia odídu zostanú"neobsadené". Týka sa to napr. lekárov- predovšetkým klasickí "obvoďáci", neviem si predstaviť, kto bude ordinovať. Mladí lekári chcú lukratívne miesta, moderne vybavené ordinácie a samozrejme vysoký plat. Učitelia, družinári či naopak vysokoškolskí profesori.
Štátna správa - beriem, že na jednej strane je preplnená, na druhej strane, obyčajná úradníčka niekde v soc. poisťovni zarobí tak max. 350 eur. Kto to bude v BA za túto cenu robiť?
Myslím, že zákaz ako taký možno prinesie viac problémov, ako by sa dalo očakávať a preto by sa mal zavádzať postupne, a nie teraz okamžite s účinnosťou napr. od januára 2010 a dôchodcovia by mali mať také dôchodky, aby nemali už potrebu niekde pracovať, ale mohli si spokojne užívať zaslúžení dôchodok. Potom nech mladí pracujú 😀

teodorka
17. sep 2010

jaaty 🙂 tomu sa vravi idealny svet 🙂 🙂 🙂

jaaty
17. sep 2010

... to je síce pravda, ale takéto rozhodnutia vlády narýchlo nič neriešia.
Ja si fakt neviem prestaviť, napr. tých obvoďákov. Bola som teraz (po 6 rokoch) u svojej internej lekárky a v 6 ambulanciách, ktoré boli na chodbe mal možno jeden lekár pod 65 rokov? A hoci somskončila vysokú školu už pred 15 rokmi, Univerzita KOmenského bola dôchodcami zaplnená tak z jednej tretiny. Mladší profesori, ktorí tam aj učili si postupne pozakladali vlastné firmy a prácu nv Univerzite obmedzili na minimum. Mnohé štátne školy a škôlky sú na tom podobne...
Preto si myslím, že ak chce vláda niečo také schváliť, tak by mala mať dopady na taký zákon aj niečim podložené. Napr. je toľko a toľko pracujúcich dôchodcov lekárov v BA a zároveň máme toľko mladých lekárov na úrade práce, ktorí chcú pracovať.....

diddi
17. sep 2010

a kto bude robit upratovacky?

barchee
17. sep 2010

veď je plno "inteligenčne jednoduchších" mladých žien, ktoré môžu robiť upratovačky 😉 hocakú prácu, akú robí dôchodca, predsa mladý človek musí zvládnúť 🙂 Dôchodok je podľa úmerný náročnosti práce toho ktorého človeka, takže ak niekto celý život robil upratovačku, nemôže očakávať dôchodok na úrovni vyslúžilého vojaka...napr. ... 😝 no nie? Ja som živnostníčka, takže na svoj dôchodok si začnem čochvíla šetriť sama 😀