Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011
Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....
@latvia latvia ja neviem kolko dostane moja mama a ani to tu pisat nebudem , ja len viem kolko sa dostava tak zhruba prave na vychodnom slovensku ... 😉
ano 100€ sa plati za jednoizbovy byt ak ho vlastnis tak tolko platis.. 😅 teda apson mopja mama tolko plati a to byva v presove na sidlisku III.!!!!!!
tu nejde o 50e hore alebo dolu tu ide o princip ze nadavte vsetci na dochodkarov akoby to bol mor.. 😠
latvia este jedna vec mnohe babky praveze museli ist do jednoizbakov , nevladali by tahat platit velky byt a po druhe naco je , jednej osobe dvojizbovy byt!! 😉
@erikasadek nikto na nich nenadava, len sa nam nepaci ked poberaju 2 "platy". to je rozdiel. ja si dochodkarov vazim, aj im nebranim aby pracovali do 100vky, ale nech beru len plat alebo dochodok 😉 a viem aj kolko nezamestnanych je na vychode, ak si vezmes ze v jednej rodine je jeden nezamestnany, druhy ma plat - ak vobec - 20 000 v hrubom, vyjde to akoby 10 000 na jedneho rodica..... ked mas par starsich manzelov na dochodku, a obaja maju dochodok a hoci len jeden z nich aj pracu, hadam uz nemusim pocitat kto si zije lepsie 😉
@erikasadek ved ja som za jednoizbaky 😉 sama som 2 roky zila v garzonke a stacila mi 😉
suhlasim ze stat ak ma taku nezamestnanost aku ma ma riesit tak ze ti co maju dochodok nebudu od statu dostavat este plat, ktory dochodca ma taky nizky dochodok ako ma ze na rodicovskej dovolenke a to sa stara aj o deti, robila som v statnej sprave a prepacte cest vynimkam ale dochodcovia ktori tam robili mali ku vsetkemu taky postoj ze mna nic neserie ja mozem hocikedy odijst a mali v dochodkom 1000euro minimalne a mladí co maju na krku hypoteky, deti vyziju aj z toho co dostanu na RP .... ked maju trocha rozumu dochodcovia pochopia to nebudu okradat svoje deti, vnucata.... uz aj tak sme zadlzeni ako krajina az az
@latvia nepaci sa ti , mne sa zase nepaci ze niektory ako moja mam su nuteny pracovat popri dochodku, aj keby si rada uz oddychla, ale s toho co dostne, vela toho nebude a rezerva v banke ziadna;.... ☹
takze osobne zaviest urcite minimum pre dochodcov , je ok.. ale zakazat , len koli niektorym darmozracom... j epodla mna nespravodlive....;
myslim si ze je vela dochodcv ktory fakt uz nechcu do parce ale musia; osobne poznam ich par. zdravie n afigu , ale musia!!!!!!
osobne neviem si predstavit ako vyziju niketory s tej almuzny ktora sa vola dochodok§!!!!!!
latvi ato je akoby niekto zakazal tebe , alebo mladym ze nemozu pracovat dve prace len jednu.. 😉
mame na vec uplne iny nazor/// 😉
@erikasadek nikto netvrdi ze sa tymto bude mat kazdy dobre....jasne ze niektori sa budu mat zle, ale niektori si polepsia, ziskaju pracu napr. ...je mi jasne ze tvoja mama a niektori dalsi sa budu musiet prebijat, ale mozno dostane sancu niekto mlady,ktory sa prebijal doteraz.
@erikasadek povedz mi, nemozu sa dochodcovia zamestnat v sukromnej sfere? nech si zalozia zivnost na opatrovanie deti napr. 😉 tak bude mat aj dochodok aj pracu
@erikasadek ja takisto ked budem stara tak sa vyberiem na dochodok a popritom si bud otvorim ambulanciu,alebo budem opatrovat deti, alebo budem doucovat deti anglictinu, alebo za zamestnam ako upratovacka u sukromnika alebo kopec inych veci budem robit ked budem musiet 😝 niesu moznosti?? su, a kolko vela 😉 sukromna firma si predsa skor zabezpeci lacnejsiu dochodkynu nez mladeho cloveka s vyssimi platovymi narokmi, nie?
@erikasadek a mne nevadi ze mas na vec iny nazor 🙂 ani ti nejdem ten svoj vnucovat, len ti objasnujem ako to vidim ja 😉
@latvia no zase az tak vela tych dochodcov v tej statnej sfere nerobi ze?? 😀
pozri v sukromnej sfere je vela prace a nevidim dovod zakazat dochodcom pracoavt co skor vidim ako vychodisko je ze su pracov 😀 ne miesta kde je velky dopyt mladych a potrebnych a ludia v dochodku tam mozu byt na vedlajsi pomer ak to statna sprava potrebuje.... 😉
v sukromnom ina vec..
myslim ze mnohym by odlahlo a a kazdy by nasiel stastie//// 😉
ps nespominaj stale mmoju mamu, ja som ju dal ako prikald raz.. 😉
a jej podobnych su tisicky..... 😉
latvia nie ty si ma dorazila, ale ta co napisala, ze co robia zo seba teraz chudakov dochodcovia co nesporili cely zivot!!!
tato ma dorazila; ta keby zila pred 20 rokmi a viac tak by mal na vec uplne iny nazor nie kazdy je teraz zivnostnikom...
a i to nechcem je priat nic zle, ale ni e take velke hlavy padli za par rokov s milionarov , doslova zobraci.... 😉
takze toto ma dostalo ni ety.. 😉
@erikasadek mamu uz nespomeniem 😉 snad 😀
ja chapem o co ti ide, ale neviem ci to je uplne realne...v niektorych odvetviach je vlea starych nahraditelnych mladymi, ak vsetky miesta zaplnia mladi, tak by dochodcov nemali brat. ak miesta mladi nezaplnia, som za,aby ich zaplnili dochodcami.treba uviest priklad? 😅
@erikasadek dotycna mala v urcitom zmysle pravdu, setrit aspon ciastocne by si mal kazdy, nikdy nevies co sa moze stat 😉 samozrejme nie kazdy ma na to aby aj setril, ale je vela ludi ktori na to maju a nesetria
@erikasadek tam je lahka pomoc. ty ako dcera mas tiez povinnost voci svojej matke. tak jej pomoz trosku. my tiez pomahame babke. kupujeme jej lieky, oblecenie, varime jej. jej dochodok je vlastne len na najomne, ostatne si setri...
@filipal nechce byt zla, stasia som ano mam 34 rokova 16 rokov som prec 10 rokov som podporovala moju mamu!!!! 😠
a teraz aj ja mam rodinu adve deti financne mi nezostava by som daval svojej mame neake ste vsetky mudrte ak by som mohla, tak ani nerobi!!!!!!!!!!!!!!!!!
take rady radsej ani nepiste ap o druhe... ona je sebestacna nema ni 80 rokov aby som sa plne o nu starala, ma len skoro 60!!!!!!!!!
takze mile zienky nie kazdy ma nato aby rozhazdoval, anie kazdy moze davat na vkladnu knizku kazdy mesiac skor je rad ze posledny mesiac neako prezije ......
atoz e je par zbohatlikov teraz na slovensku neznamena, ze ono to tak ostane.. ja len cakam kedy slovensku padnu tie uplne vysoke cenu a kedy si u vas zivnostnici , uvedomai, ako zdieraju a nerealne nafukuju ceny.... len aby oni mali uzasny zisk do svojho vrecka vtedy sa super setri!!!!!!!!!!!!!!!!!
prosim nepiste mi este raz o mojej mame, ja tu pisem o ludoch ktory na to nie su dobre.. a je ich vela !!!!!!!!
stale mi tu nepiste o mne amojej mame.... 😠
vsetko je realne latvia, ale nikdy to nebude dokonale a nikdy nebudu vsetci spokojni.. 😉
ty tu dotycnu chaes , aj zase nie ten blby podpon, ja som zivnostnicka aja si odkladam a nechapem preco druhy nie...
je vela ludi ktory mozno maju a neodkladaju ale tito ludia , zarobia vela tym padom aj dochodk maju vysoky!!!!!!!!!!!!
ten co zaroby malo , takl sa mu spocita aj ten dochodk uplne slaby!!!!
@erikasadek ved sa tolko nerozculuj 😉 teba a tvoju mamu pouzivame cisto ako priklad, kedze si ju spomenula.
z mojho okolia viem, ze minimalne polovica ludi ma z coho setrit, a niesu to ani sukromnici. jasne ze nenasetria za 5 rokov na dom, ale usetrit malicko sa da, smozrejme pripominam ze asi polovica ludi, nie vsetci.ono slovaci s u taki, ze placu ze nemaju peniaze ale potom clovek zisti ze si kupili nove auto, idu budovat pre syna dom, odisli do egyptu na 2 tyzdne...
@erikasadek vidim, ze sa ta moj prispevok dotkol...mrzi ma to, lebo ta nechcem urazat, len diskutovat.
ale ved urcite poznas pribeh o troch grosoch. z toho som vychadzala.
ze aj nasi rodicia a stat do nas investovali, stat nam dal zadarmo vzdelanie (aj ked mozno nie najlepsie),
rodicia, co mohli, tak by sme im mohli vracat.
ty mozno statu, stat zase tvojej mame a podobne...je to jeden kruh. vsetko so vsetkym suvisi.
a chcela som tym mojim prispevkom povedat, ze nielen stat ma povinnosti, ale aj kazdy jednotlivec.
a samozrejme vsetci ovplyvnujeme, ako to v nasom state bude vyzerat. aj nasou pracou, poctivostou....a pod.
nemozeme len stale nadavat, ale zacat od seba. druhych nezmenime, ale seba mozme.
@filipal pekne povedane 🙂 mam rovnaky nazor, moja mama podporuje svoju mamu doteraz,teda viac nez 30 rokov, a funguje to pekne, staci ze ju pozveme kazdy vikend k nam na obed a zabalime jedlo na 2 dalsie dni, uz to je velka pomoc. samozrejme vsetky situacie sa nedaju porovnat na vsetkych ludi, niekto zije od vyplaty k vyplate o vode a chlebe, ale ja si stale myslim, ze minimalne 50 percent slovakov takto nezije
Zdravim vas vsetky, je to velmi tazka tema, ale suhlasim s Filipou a Latviou. Urcite je statna sprava preplnena dochodcami.
Caute
@latvia ked ja mam teraz take blbe obdobie rychlo sa nstvem 😀
co so mnou normalne som kludas.. 😝
podľa mňa je zákon postavený zle, malo to byť nejako finančne ohraničené, buď tým koľko môžu zarobiť, alebo tým že by si mohli privirábať dôchodcovia z nižším dôchodkom...
a ešte čo sa mi nepáči, že zákon nebude vraj retroaktívny, to znamená, že na to doplatia do budúcna zas hlavne mladý...
@sonnya ak by urobili financnu hranicu, vela by sa nezmenilo, lebo aj za obycajnych 100 euro by si k dochodku niektori sli privyrobit a zase by mlady nemal fleka v niektorych odvetviach. a zas ak by si mohli privyrobit len ti z nizsim dochodkom, ako by to v reali vyzeralo? napr by mohli robit dajme tomu ti, ktori maju dochodok do 200 eur....babicka s 200 eurami pojde robit do skolky za 300 eur, tympadom bude mat 500 eur mesacne....babicka ktora ma dochodok 300 eur uz nesmie pracovat, lebo prekrocila hranicu...takze sa musi uspokojit s o 200 eur nizsim prijmom.....to by sa mi tiez nepacilo
@latvia to máš pravdu s tým určením hranice by to bolo na veľmi dlhú debatu... a myslím, že vždy sa nájdu jedinci ktorí nebudú práve s tým rozhodnutím spokojní, veď to je vo všetkom - jednoducho sa nedá uspokojiť všetkých...
ale nepáči sa mi keď má dôchodca dôchodok 400€ a k tomu plat v čistom 500€ má už dávno po dôchodkovom veku,nechystá sa ani vonkoncom odísť a to len preto že si myslí že je nenahraditeľný a k tomu pracuje v štátnej správe, a tu prácu by mohol vykonávať mladý človek... pre takéto prípady by s tým mali niečo robiť lebo takých ľudí určite nie je málo

@andika10 nnuz, ja dostavam 462 eur na jedno dieta , z CR. keby som mala poberat slovensky rodicak, tento zakon by som urcite schvalovala.jasne ze sa da setrit aj inde....ale s tym asi my nic nespravime