icon

Zničené telo po pôrode

llull
1. aug 2021

Ahojte, chcem sa spýtať či niekto prežíva niečo podobné. Je mi ľúto čo napíšem, bojím sa to niekomu vôbec povedať lebo ma odsúdi. Narodil sa mi syn a mal 4kg, od 7. mesiaca mi všetci hovorili aké mám obrovské brucho (už som ich skoro posielala s prepáčením...). Mala som aj nástrih, zvnútra som bola potrhana tiež (aj napriek aniballu). Po pôrode som zistila že mám diastázu. Kto nevie čo to je - rozostup medzi brušnymi svalmi, brucho vyzerá väčšie, akokeby ste boli v 5. mesiaci, je to hnusné! Ešte k tomu pri diastáze neskutočne bolia kríže a je problém s inkontinenciou. To všetko mám. Niekedy mám problém udržať ešte aj stolicu! Som 6 týždňov po pôrode a stále mám dole bolesti. Musím ísť k fyzioterapeutovi. Brucho mám doslova plné strií - nie je ich zopár, je to celé posraté. No a z toho všetkého mávam pocity, že neznášam svojho manžela, niekedy aj syna, hovorím si že mi muž zničil život a že som nemala mať deti. Syn má silný reflux takže nonstop buď kŕmim alebo utieram grcky. Keď vidím muža tak mám chuť mu vynadať, mám zničené telo a ,zdravie a jemu je čo? Nič mu neni a má syna, ja len trpím, do 6. mesiaca som grcala a teraz mám medzi brušnymi svalmi diaľnicu a budem sa počuravať do konca života (ak nebudem cvičiť každý deň čo sa pri malom nedá).... Pred tehotenstvom som mala krásnu postavu, keď sa na seba teraz pozriem tak mi je zle. Niekto prežil niečo podobné? Lebo mám pocit že tu len na Instagram všetci pridávajú fotky po pôrode, že ako dobre vyzerajú a ako je všetko ideálne.

Strana
z2
llull
autor
1. aug 2021

@beata_k tak ja mám navyše už len 5kg, pred tehu som mala 50kg, to chudnutie nie je problém ale vyzerá to na mne otrasne, také chudé telo a dole ten malý ovisnuty bachor. Ďakujem 🍀

zuzuliennka1
1. aug 2021

necitala som vsetko - ale vypichnem jednu vec - si este len 6 tyzdnov po porode. Konci ti sestonedelie, taketo pocity su z velkej miery len hormony, ono sa to utrasie, budes mat cas aj cvicit, aj sa das dokopy.
Tehotna si bola 9 mesiacov, po porode nie si este ani 2 mesiace.
Vsetko sa casom da dokopy. Aj diastaza, aj sa so synom zladite, aj stihas budes.
Vravi sa, ze telo sa z porodu spamata cca za taky isty cas - teda 9mes., do roka.
Zacni pomalicky teraz, po sestonedeli cvicit, ale odporucam najst si nejakeho dobreho fyzioterapeuta alebo niekoho, kto sa vyzna a ukaze ti cviky na diastazu

llull
autor
1. aug 2021

@mabenn tak super že ty si to brala tak pohodovo, ja som ťažký perfekcionista. No ja len vidím, aký je hrdý že má syna, ale reálne čo on pre to urobil je jeden orgazmus. Nič viac. A ja si to celé odseriem. On chce tri deti, ja ho stále milujem (hej napriek týmto myšlienkam) a chcem mu to zabezpečiť. On hovorí že teda nemusíme stačia dve. Ale viem že keď nebudú tri tak nebude taký šťastný a ja sa budem cítiť vinná. No a tak si asi sama vytváram tlak (ale vytvára ho aj on). Keby som vedela že toto bolo prvé a posledné dieťa tak sa tak netrápim lebo viem že o cca rok-dva môžem ísť na abdominoplastiku. Lenže ja viem že ešte niekoľko rokov budem musieť žiť v takomto tele (ďalším tehu sa to totiž už len a len zhorší). Neviem či to môže byť popôrodna depresia, alebo si len na ňom vybijam frustrácie

danielahamar
1. aug 2021

No aby som ta trosku upokojila, ako každé tehu aj toto tretie som vyzerala skvelo, krásne, dokonca som vždy schudla aj 10kg, až na jednu vec a to sa stalo pôrodom, ako po kazdom jednom, mam tretie dieťa. Tak ako vždy som po pribrala 15kg a cítim sa strašne, ako vorvan. Mormony stále pracujú, čakám, kedy sa to zastavi😭 už konečne, proste moje telo je unavené a berie zásoby zo všetkého co jem a toto teplo mi moc dobre ee nepridáva. A neboj, sú aj horšie veci, to všetko co píšeš sa dá vyriešiť 👍

llull
autor
1. aug 2021

@petamich díki a drž sa, nech sa to zahojí

sashulla
1. aug 2021

@llull 6 týždňov po pôrode je nič. Ja som sa dala dokopy po viac ako roku... po 6 týždňoch som si nevedela ani poriadne sadnúť.. a na diastazu jedine fyzioterapeut a cviky. V najhoršom plasticka operácia.. a hormóny po pôrode je ďalší extrém

dyala1067
1. aug 2021

Ja som mala po dvojickach 5cm diastazu a trvalo 2 roky kym sa mi cvicenim upravila. Chodila som na fyzioterapie aby som si to este nezhorsila nespravnymi cvikmi, strie mam po bruchu aj kozu ovisnutu ale ja uz mam skoro 40 takze pre mna je to banalita ktoru neriesim. Vahovo som tam kde aj pred 20timi rokmi. Takze ak nemas pruh tak diastazu si vies napravit bez operacie, mas 25 rokov takze este sa ti brucho upravi lebo kozu mas elasticku stale, strie vyblednu. Psychicky sa treba nastavit ze sa nevracias spat do normalu lebo to sa neda, uz si rodila telo mas uplne ine aj z vnutra. Treba sa naucit milovat to nove telo. Vela stastia a hlavu hore bud hrda mama.

kubkovamama
1. aug 2021

@llull podobne pocity ako ty,celý život šport a teraz som 6mes po treťom pôrode,vyzerám lepšie ako v 20tke.Diastaza po každom pôrode,teraz asi najväčšia,cca 5cm,zostal 1cm.6 týždňov po pôrode je strasne málinko,neblazni.Cvicit stačí 15min denne a uvidíš výsledok.Hormony vyprchajú a bude ti lepšie.Ja som prišla domov z pôrodnice a neznášala som všetkých kto.mi doma prišiel do cesty,muža som nemohla vystat.Najhorsie stavy boli pri tomto treťom a vidíš,prešlo pár mesiacov a je to lepšie ako kedykoľvek predtým. samozrejme domácnosť a čas na seba už nikdy nebude ako bolo a kopa ďalších veci,ale to už patrí k tomu.Len sa netráp,lebo to všetko prejde

evora
1. aug 2021

@llull Nechodila. S odstupom času to ľutujem, brucho by mi možno zostalo v lepšom stave. Cvicila som doma, podľa webu atd, ale dlho mi trvalo, kým som zistila ktoré cviky mi robia dobre a ktoré mi stav zhoršujú.

ajka0207
1. aug 2021

@llull nečítala som komentáre, ale si ešte stále krátko po pôrode. Strie sa zlepšia, to vravím z vlastnej skúsenosti, ja som mala také brucho že horor a teda jasné že ich vidieť stále ale aj cudzí ľudia a mladí chlapi mi povedali že je to v pohode. Zlepšilo sa to pol roka aj rok od pôrodu. Inkontinenciu by som riešila s doktorom, rovnako ako diastazu, ale tie prvé tri mesiace po pôrode sa to dosť upraví aj samo. Nebuď na seba taká náročná, si plná hormónov, nevyspata, bude lepšie.

mabenn
1. aug 2021

@llull ja som to vtedy az tak pohodovo nebrala, ale teraz uz zo skusenosti viem, ze sa casom telo vylieci...tie tri deti, no...ten tlak a tie pocity ti neprospievaju teda vobec

luccija
1. aug 2021

@llull hlavne by si mala popracovať na tom perfekcionizme, lebo pri dieťati toho bude ešte veľa a môže to byť náročné s tým, že chces mať všetko dokonale bude krik, neporiadok, často nebudeš stíhať a môžeš byť z toho nevozna.A hlavne neviem prečo by si mala mužovi vyhovieť, že chce mať 3 deti??a čo, ak zostaneš pri jednom rozvedie sa s tebou?teraz si jedno porodila a už vyvijas na seba tlak, že ešte chce dalšie 2 deti a zdr.problemy?trocha si to uprac v hlave zvláštne premýšľas.Si mladá baba telo sa dá do poriadku.Zatial to ber ako je.Na inkontinenciou cvic kedykoľvek počas dňa.
Vidíš to ciernejsie ako to je.Bud rada, že je pyšný na syna je to tvoja zásluha.svet sa nezrúti, keď nebudeš dokonalá, alebo Ta on chce dokonalú?nepáči sa mi jeho prístup.

zitulina
1. aug 2021

@llull Ahoj,nič sa neboj,časom bude lepšie. Moja švagrina tiež má dieta s refluxom,pomáhám jej je to velmi ťažké obdobie,vkuse utierať gr..ona si kúpila také kresielko či čo to je, aby malá mala vyššie hrudník a hlavu. Keď sa narodila skoro sa zadusila. Teraz má 6 mesiacov,je to už oveľa lepšie. Všetko potebuje len čas. A na tú velkú diastázu necvič brušáky a tažké cviky. Ja tiež mám,a cítila som sa ako si písala ty. Vždy som mala okolo drieku 60-62cm a po pôrode mi ostalo velikánké brucho,velakrát som plakala že ako vyzerám. Bola som u gynekológa že to môže byť,nevedel mi povedať. Cvičila som na brucho a nakoniec som dostala aj pruh. Prešli dva roky brucho také isté,pýtali sa ma či budem mať druhé detsko. Raz v televízii som videla také brucho,a ako zistiť či nie je to diastáza. Ja som ani nevela čo to je. No lahla som si a všetky 4 pršty išli do brucha. Tak som zistila sama sebe diastázu. Išla som chirurgovy,na druhý mesiac som už ležala v nemocnici,spravili pruh a diastáza mi ostala,teraz mám ešte škaredšie brucho. Išla som potom k plast.chirurgovi,pán doktor hlavu držal že ako to mám spravené. Povedal že mi to spraví za veeeelmi vela penazí. Tak odvtedy sporím peniaze aby som mohla ísť na tú abdominoplastiku. Mám už termín na október,už ledva čakám kedy už konečne budem mať krásné bruško 😊 /kukni flóra abdominoplastika tam dávajú ženi aj fotky/ Hlavu hore,na všetko nájdeš riešenie. Držím ti palce.

zuvelyn
1. aug 2021

Ako písali baby je to z veľkej časti o hormonoch, postupne tie myšlienky budú ubúdať. Ja som pribrala cez 40kg pri prvom. Z 80%to bola voda ktorá po pôrode odišla, ale následky ostanú navždy - strie od rúk, prs, brucha,bokov, stehná az po lýtka. Vieš koľko som sa naplakala. Mala som cisársky čiže brucho prevys otras. Po 9mesiacoch opäť tehotná a to som ani nestíhla ísť na pôvodnú váhu/postavu. Ked som spoznala muza mala som 65kil, stihla lanka, teraz dva mesiace pred pôrodom mám 105. Nebudem klamať, koľko krát si poplacem, ze ako vyzerám, stojím pred zrkadlom a obzerám popraskanu kožu, pozerám sa na tehotenské brucho a nevidím na nom nic pekné. A ja viem ze druhé sa narodí a do leta budem ak nie na svojej pôvodnej váhe tak minimálne blízko cieľu ale je to naprd.
Najmä ked okolie od 5teho mesiaca komentuje brucho slovami "tono chvíľu rodis ze?" Alebo "fiha to čakáš dvojičky ze mas také veľké brucho" ? ... Jedno si však uvedom, ako ti baby radia, tvoj muž za to nemôže. Nezvaluj to na neho, lebo okrem postavy budeš riešiť ťažkú manželskú krízu. Ja by som povedala aby si zašla za psychológom, máš popôrodné blues, nábeh na popôrodnu depresiu - ja som mala tiež a neriešila som to a bola to chyba, teraz by som určite vyhľadala pomoc. A ser na sociálne siete, tam všetko vyzerá dokonalo, aj to čo je v skutočnosti úplne inak.

kiki68
1. aug 2021

@llull cviky na diastazu chcu pol hodku, to je taka rychlovka. Ja som predvcerom cvicila tak, ze dieta na nanny cam vedla spalo, ked sa budilo som dokojila a medzi to som davala hip thrusters s 30kg vahy. A to som si dala hodinovy trening. Proste zatnes zuby a makas. Tam to inak nejde. Ale tie vysledky potesia. Inak mne sa diastaza (2,5cm ) uzavrela za pol roka cvicenia. Ja som sa po porode ani nezdvihla zo zeme bez bolesti. Mna tie pohyby velmi boleli. Takze vstavat pekne cez bok, aby si to nezhorsila. Nenosit dieta v nosici viac ako pol hodinu vkuse. To vsetko zhorsuje tu diastazu nenapadnym sposobom.

brigib
1. aug 2021

@mabenn Ja ta chapem, ešte doteraz sa trápim s týmito pocitmi a dcérka má 10m + dojčím(cítim sa ako automat na mlieko) ale toľko lásky mi ešte nikto nedal ako moje bábätko, tú radosť a zmysel zo života som nemala, kým sa ona nenarodila.
Ja mám dohodu s manželom, chystáme sa na dcérkyné narodeniny k moru, po dovolenke chcem ju odstaviť(musí mi pomôcť)
Potom má čaká diéta a pravidelný šport.muž mi dopraje 3x do týždna mi dá 2-3hodky sa venovať k sebe.
Si ešte krátko po pôrode, v tele máš tornádo hormónov, po 6týž.mi bolo do plaču aj stoho, že je utorok.
Ako sa hovorí, 9 m potrebuje telo nato aby sa vytvorilo život v ňom aj 9 m potrebuje nato aby sa dalo dokopy a dojčiace matky viac času.
Inkontinencia sa ti časom zlepší, aj mne sa zlepšilo a ani neviem ako ☺️
Diastáza sa upraví, to má takmer každá žena,netráp sa 🙂 cvičenie pomôže.

maminkadeticiek
1. aug 2021

Ako dlho si po porode?

dada4
1. aug 2021

@llull No, písalo ti to už veľa mamiciek ale 6tyzdnov od pôrodu je ozaj veľmi málo, mam za sebou 2 pôrody, prvé dieťa reflux, koliky, nespavosť, druhé rovné 4kg,dotrhana za ušami som bola, po 2 mesiacoch ma bolel celý spodok ešte. Brucho ovisnute, no a čo to všetko prejde... Chce to čas, nebuď taka prísna na seba, na muža. Skus sa odosobnit, aj keď je to asi pre teba ťažké, ale užívaj si, si Mama, bože, ved pohľad na babo a zabudneš na všetko...

ankare
1. aug 2021

Myslí na to,že bude lepšie! Držím palce! ♥️

llull
autor
2. aug 2021

@amelie2017 súhlasím že to možno chce viac času, to máš super že si taká trpezlivá a zhovievavá k tomu telu :D

llull
autor
2. aug 2021

@dyala1067 to si dobre napísala že už je to "nové telo"...

llull
autor
2. aug 2021

@kubkovamama díki a cvičila si s fyzioterapeutom? zvažujem aj mamacore totiž

llull
autor
2. aug 2021

@zitulina Jj to kreslo chcem kúpiť. Cvičiť si neskúšala? Len tam treba špeciálne cviky. Držím palce nech ma abdominoplastika želaný efekt 🍀!

llull
autor
2. aug 2021

@zuvelyn hej tie komentáre okolia sú snáď najhoršie...nech sa ti podarí pôrod a potom chudnutie a "dávanie sa dokopy". Budem sa snažiť tie myšlienky nehovoriť aspoň nahlas nech ho nezranujem

llull
autor
2. aug 2021

@kiki68 necvicila si náhodou s mamacore?či k fyzioterapeutovi si chodila? U nás sa dá cvičiť keď muž stráži dieťa, inak cez deň už veľmi nespí (ak áno tak ja idem konečne jesť/o domácnosť sa starať).

kubkovamama
2. aug 2021

@llull nie, dala som to doma, ale pred rokmi som chodila na pilates, jogu - zenska joga vychádza z filozofie stredu tela, tie cviky su perfektné na panvove dno,krize,bedra,takmer identické s cvikmi iba na diastazu,mne osobne to velmi sedi,lebo nenasilne precvicis cele telo a hlavne chrbticu, co mna casto trapi.Kazdemu nieco ine vyhovuje.A vypnes tam aj hlavu,to ty potrebuješ.Nateraz skus vtahovat svalstvo panvového dna,dvihat panvu v lahu,zadrziavat pri moceni na par sekúnd,kazdy den ked toto das,bude sa to pekne lepsit.Vsetko sa stihne a vtiahne,ale nejde to hned.

kiki68
2. aug 2021

@llull nie s mamacore cvici kamoska a vraj ok. Ja mam osobnu trenerku ( mozem dat kontakt). Cvicim s nou 2/3x do tyzdna od zaciatku. Dieta mi cez den tiez nikdy velmi nespalo. Proste sa mota na treningoch vacsinou okolo mna. Zvykol si na to od zaciatku, ze nesmie pistat a nepomoze mu to. Sem tam nakojim aj pocas treningu a ide sa dalej. Vysledky mam paradne, som s tym uz dost spokojna a idem si dalej tou cestou, aku som si nastavila. Ale za tri mesiace intenzivnej prace to vies dat dokopy len taky fukot. Cvicim inak doma, mam v obyvacke z jednej strany spravene fitko. Moj chlap mi to tak nejak vymyslel, povodne som cvicila v spalni. Postupne sme prikupili nejake veci a vyhovuje mi to. Lebo mne nema kto to dieta strazit, proste bud si odmakam alebo mam smolu.

alaguema
2. aug 2021

@llull v prvom rade blahoželám k zdravému bábätku 🙂 Zaujatie vlastným vzhľadom nie je perfekcinonizmus. Môže ísť o dysmorfofóbiu, ktorá môže veľmi strpčiť život nie len tebe, ale aj tvojej rodine (čo sa v tvojom vnútri deje už teraz. Nevraživosť voči manželovi, úplne skreslené úredstavy o jeho otcovskej úlohe, podráždenosť voči synovi za pokazenú postavu). Každá žena rieši svoj vzhľad, ale žena so zdravým sebavedomím, sa dokáže vyrovnať s vlastnými telesnými nedostatkami, lebo vie, že jej hodnota je celkom inde. Snáď to budú naozaj len tie hormóny. Držím palce.

simca06022011
2. aug 2021

@llull ale klud mamina, 6t si po porode, nie rok ani dva. Vsetko sa spravi, len to chce cas. Neviem ci vobec takto skoro by si mala zacinat cvicit a robit paniku. Diastaza a vsetky problemy s tym suvisiace sa daju riesit cvicenim, v klude, neskor. Inkontenencia teraz ani nemusi byt trvala, ved podla mna ledva si zahojena a ak naaahodou, tiez sa to da riesit neskor. Ale myslim, ze to este chce cas, aby si sa vyliecila. Bohuzial strie su strie, mne sa posledny mesiac tehotenstva tiez strasne urobili, az fialove, ale teda vybledli do cca roka.
A na instagram sa vytentuj, realne zeny s realnymi problemami tam isto iste nevesaju fotky po porode ako su "fit". Ziadna z nadher tam nenapise, ze nedobehne na wc.... Si stihla, brucho sa ti stiahne postupne...ved si predstav co sa tam muselo naprata.
Uzivaj si synatora a nestresuj. Vsetko budes stihat.

Mozno inak niekto poradi, ale ekd som bola ja tehu pred tisic rokmi, tak boli stahovacie nohavicky na brusko,alebo pasy. Neviem komu je to urcene, ale neskusala si to pozriet?

Strana
z2