icon

Zničené telo po pôrode

llull
1. aug 2021

Ahojte, chcem sa spýtať či niekto prežíva niečo podobné. Je mi ľúto čo napíšem, bojím sa to niekomu vôbec povedať lebo ma odsúdi. Narodil sa mi syn a mal 4kg, od 7. mesiaca mi všetci hovorili aké mám obrovské brucho (už som ich skoro posielala s prepáčením...). Mala som aj nástrih, zvnútra som bola potrhana tiež (aj napriek aniballu). Po pôrode som zistila že mám diastázu. Kto nevie čo to je - rozostup medzi brušnymi svalmi, brucho vyzerá väčšie, akokeby ste boli v 5. mesiaci, je to hnusné! Ešte k tomu pri diastáze neskutočne bolia kríže a je problém s inkontinenciou. To všetko mám. Niekedy mám problém udržať ešte aj stolicu! Som 6 týždňov po pôrode a stále mám dole bolesti. Musím ísť k fyzioterapeutovi. Brucho mám doslova plné strií - nie je ich zopár, je to celé posraté. No a z toho všetkého mávam pocity, že neznášam svojho manžela, niekedy aj syna, hovorím si že mi muž zničil život a že som nemala mať deti. Syn má silný reflux takže nonstop buď kŕmim alebo utieram grcky. Keď vidím muža tak mám chuť mu vynadať, mám zničené telo a ,zdravie a jemu je čo? Nič mu neni a má syna, ja len trpím, do 6. mesiaca som grcala a teraz mám medzi brušnymi svalmi diaľnicu a budem sa počuravať do konca života (ak nebudem cvičiť každý deň čo sa pri malom nedá).... Pred tehotenstvom som mala krásnu postavu, keď sa na seba teraz pozriem tak mi je zle. Niekto prežil niečo podobné? Lebo mám pocit že tu len na Instagram všetci pridávajú fotky po pôrode, že ako dobre vyzerajú a ako je všetko ideálne.

Strana
z2
galixx
1. aug 2021

Ja si myslim, ze su to do velkej miery tehotenske hormony. Ono sa to trochu utrasie a budes mat cas riesit aj diastazu aj inkontinenciu. Dohodni sa s muzom aby sa viac zapojil a ty si mala cas na cvicenie a navstevu fyzio. Tie strie ostanu, ale casom vyblednu. Ked budes svicit budes mat peknu postavu aj ked mas strie

snehulak77
1. aug 2021

Ahoj. Takéto problémy síce nemám. Mala som iné. Ale takéto pocity budú ustupovať. Si silná žena, je prirodzené, že sa cítiš z toho frustrovana. Skus niekam vypadnúť, vypnúť aspoň na káve, nech ti niekto postrazi synčeka. Neboj, s fyzioterapeutom to dáš, strie vyblednu, inkontinenciu po rieši cvicenie. 🙂

lenuska9999
1. aug 2021

@llull podľa mňa by si si mala zrušiť ten instagram , lebo to co tam ľudia pridávajú je len skreslena realita. Samozrejme sú ženy, čo sú štíhle po pôrode. No je veľa takých, čo majú problémy ako ty. Ale také fotky tam jednoducho nikto nedáva, preto môžeš mať dojem, že si jediná na svete, čo ma po tehotenstve zničenú postavu. Nie si ! A myslím, že 6 týždňov po pôrode je ešte skoro na predsudky typu, že sa budeš do konca života počuravat.. ešte ani zďaleka nie je tvoje telo po pôrode zregenerovane.. takže daj tomu čas.. je veľa cvikov aj na tu diastazu, takže všetko je riesitelne.. a reči typu, že na cvičenie nemám čas popri dieťaťu nechápem. Úprimne mam 2 ročného syna, ktorý nespi každé dve hodiny ako malé bábätka, ale potrebuje už aby sa mu venovalo veľa času a pozornosti a mam čas na cvičenie. Každý deň 30 minút a keď nie, tak ideme aspoň na dlhú prechádzku do lesa aj s nasim psom.. takže všetko sa dá. Kde je vôľa, tam je cesta.. a keď rozmýšľaš takto, že nenávidíš svojho manžela, za to , že s tebou splodil dieťa, alebo že nenávidíš svoje dieťa len kvôli tomu , že máš zničenú postavu, tak by som hľadala psychologickú pomoc na tvojom mieste. Nemyslím to vôbec zle, ale môže to byť aj začínajúca poporodna depresia .. a veľa takých skončilo žiaľ tragicky

ofzuza
1. aug 2021

Telo das do poriadku, neboj. Strie mozno ostanu, ale diastazu poriesis cvicenim.
Co vsak znie horsie je tvoj psychicky stav. Skus zajst aj za psychologom. Mozno sa ti rozbieha poporodna depresia.
Drzim palce.

linda117
1. aug 2021

Ahoj. Si este kratucko po porode a musim ti dat za pravdu, ze sestonedelie je velmi tazke obdobie a hovori sa o tom velmi malo... neboj sa vyhladat odbornu pomoc, ked uz ti to zasahuje natolko do zivota, ze neznasas muza a dieta. Nikto ta nebude sudit, su to hormony a da sa to riesit. Co sa tyka fyzickych tazkosti, casom to prejde a das sa dokopy. Najdete si casom doma system, rezim a bude cas aj na cvicenie. Svaly casom opat spevneju, strie vyblednu... dolezite je si to prestavit v hlave. Viem ze to musi byt pre teba velmi narocne, asi aj malo spis a proste clovek vtedy nerozmysla racionalne a sprava sa inak ako by chcel.. A co sa tyka instagramu, odporucam nesledovat resp s velkym nadhladom. Ano niekto ma to "stastie" ze je po porode hned ako rybicka, s plochym bruskom, bez bolesti ale neverim ze kazda mama nema svoje trapenia, cely instagram je len iluzia 🙈

evora
1. aug 2021

Neviem koľko máš rokov, ale ja som rodila tesne po 20, 2 deti krátko po sebe. A hoci som bola mladá, rozrb*na som bola kvalitne 😀 Strie neriešim, ale tiež som mala problém so svalmi na bruchu a to som aktívne sportovala cca od 14... Z mojej skúsenosti, chce to čas. Ja som začala cvičiť až cca 2 roky po druhom pôrode, postava sa mi vrátila do takmer pôvodného stavu po cca roku snaženia. Kila navyše neprezivam, nemôžem očakávať ze po 30 a 2 deťoch budem mat stále 50 kg...Ale treba sa nastaviť inak, nepozerať na instagrame ženy, ktorých cely svet sa točí okolo cvičenia, kozmetiky a fotenia sa. To nie je reálny svet. V skutočnosti je väčšina žien po pôrode ubolena, s kruhmi pod očami, striami, bruchom atd. Ale prosím nerob závery par mesiacov po pôrode, po roku- dvoch môžeš byť fit.

celasapremenim
1. aug 2021

Ahoj, ja mam tri deti, vsetky mali cez 4 kila, tretie som mala v 40. V tehotenstvach som mala skutocne velmi velke brucha, spicate a cele dopredu, aj viac plodovej vody. Diastazu som po druhom tehotenstve riesila cvicenim, ziadnu inkontinenciu som nikdy nemala, ta bude mat iny suvis...po tretom sa mi velmi rozsirila a problem uz bolo potrebne riesit u chirurga. Strie nemam. Cvicim, plavam a postavu mam peknu. Chcem ti povedat, co sa ti deje, mas plne v svojej moci. Vies to riesit s odbornikmi, zatial posilnuj core, panvove dno. Potrebujes 15 minut denne. Ale hlavne sa snaz psychicky vzchopit. Toto je obdobie, kedy si mas uzivat a byt sustredena na svoje dieta. Ked sa negativne mastavis, tak si nastavis aj vztahy k manzelovi, dietatu a sebe samej. Nedurdi sa, nehorekuj nad osudom, mas zdrave decko! Nic nie je viac. Zacni cvicit, medituj a staraj sa o rodinu, pozri sa, co je dobre v zivote. Davaj si D, magnezko, zi. Diastaza sa ti mozno stiahne, este je skoro po porode. Telo sa ti vzchopi do troch rokov. A musis sa vzdelat, pozri si od mateja sulza na youtube video, akym pohybom sa mas vyhnut, aby si diastazu nefixla a nerozsirila a ako mas cvicit core. Ked sa pohnes spravnym smerom, tvoj zivot bude znovu fajn. Strie budes riesit, ked budu svetlejsie a budes mat pevnejsie svalstvo. Je to proces a podari sa ti to. Ver si.

zaba21
1. aug 2021

@llull
Moja dcéra bola pred pôrodom štíhla, meria 168 cm, mala maximálne 55 kg. V tehotenstve pribrala cca 17 kg. Pred 3 mesiacmi sa jej narodil synček, ostalo jej bruško a dosť nepekné strie - ja som také nemala, ale moje deti boli malinké, do 3 kg.
po troch mesiacoch jej ostalo už len 6 kg a veruže aj tie strie už nie sú také výrazné. Tým vsom chcela povedať, že buď trpezlivá, ešte si krátko po pôrode, ani cvičiť ešte nemôžeš. Skús sa čo najskôr poradiť s lekárom, fyzioterapeutom, čo treba robiť v tvojom prípade, potom požiadaj o pomoc manžela, aby si to mohla začať riešiť.
Držím palce a veľa radosti s bábätkom 🍀

lija22
1. aug 2021

kludne sa tu vyrozpravaj. my ta vsetky chapeme.je to tazke. Ale este par tyzdnov venuj synovi naplno a potom postupne uvidis budevsa vsetko zlepsovat. mas cas kym pojds doprace, budes znova fit.
a ano mas pravdu zeny vsetko odseru, muzi nic a aj tak geroji

beata_k
Odpoveď bola odstránená
tramtada31
1. aug 2021

Áno, to sa nikde nepíše, ako tehotenstvo zhumpluje telo ženy. Ja som si z druhého tehu odniesla pruh. Ale už som po operácii a už aj pomaly cvicit môžem. Neboj, aj u teba sa to dá do poriadku. Veľa teraz robia hormony a vyčerpanosť zo synovho refluxu. Treba to prezit a časom sa všetko bude zlepšovať, aj tá inkontinencia. Kamoska mi vravela, že prvé 3 mesiace sa pocurala vzdy, keď vstala, potom to preslo a pri druhom dietatku sa jej to už našťastie neobjavilo. Hlavu hore, bude lepsie❤️

mabenn
1. aug 2021

@llull tento stav co mas teraz nie je konecny...akurat ze neplati, ze telo sa da do poriadku behom sestonedelia...mala som vypukle brucho, inkontinenciu nejaku, strie, vsetko sa same upravovalo mesiace az roky...absolutne som sa tym netrapila v case ked bol syn taky malicky, proste som verila, ze si na to casom najdem cas, ked bude treba a postupne sa nieco vyriesilo same...preco z toho ale vinis muza? To ako tvoje telo prijme tehotenstvo a porod nie je jeho vina...ci ta tlacil do dietata azda? Nemas poporodnu depresiu?

petamich
1. aug 2021

som dva tyzdne po porode, maly mal 4.5 kg a kedze sa kusok "zle" odhadla vaha rodila som prirodzene a zial aj za pomoci extraktora - zasita som az za usami, neviem sediet, stat, ist s dietatom na prechadzku a este sa mi aj stehy na hradzy rozisli, chodim po dome ako stary clovek, v 6. mesiaci tehotenstva, mlandrava, moje telo akoby bolo cudzie, pri kazdej stolici placem - na druhej strane sa ale pozriem na muza, ktory mi velmi pomaha a na dieta, ktore je pre nas dokonale a viem, ze to za to stalo

tvoje pocity su podla mna v situacii aku prezivas a v obdobi akom si normalne - ja idem v noci kojit a vidim ako manzel spi a mam niekedy chut ho kopnut, dokonca aj mnou preletelo, ze ho nenavidim

na druhej strane si ale myslim, ze sa u teba rozvija poporodna depresia a treba to riesit, zbytocne si tak kazis sice narocne ale pekne obdobie, ked si si domov priniesla dieta a viem, ze to nie je naschval, ja som tiez zufala, maly nespi, boli ho brusko, musim len vydrzat, drobec je na nas zavisly....

drzim ti velmi paste 🤞🏻🤞🏻

zuzubb007
1. aug 2021

@evora tak s tymto nesuhlasim, ze po dvoch detoch nemozes mat lepsiu postavu ja mam je to o tom ci sa neopustis, poznam plno bab co maju dve tri deti a nikdo by im netipol ani jedno, autorka ma iste hormony a psychiku v prdeli tu mozno pomoze nejaka odborna pomoc

luccija
1. aug 2021

@llull čítala som aj tvoj príbeh o mimomaternicovom a iné problémy, ktoré si mala.Vsetko sa vždy vyriešilo, tak ver, že aj toto raz pominie.Do tehotenstva ideš s tým, že môžeš mať aj strie, aj nadváhu aj, že to nebude ľahké.Teraz si krátko po pôrode máš náročnejšie babo a vplyvom toho je toho na teba veľa.
Na inkontinciu môžeš cvičiť aj, keď varíš či zuby umyvas na to sa nevyhovaraj.Brusko máš ešte veľké veď si asi niečo aj pribrala cvičením dáš všetko do poriadku.Syn a muž za nič nemôžu nevin ich.Ty si chcela byť matkou často to patrí k tomu
Pozeráš na seba a nemáš na seba milého slová Tvoje telo dokázalo splodiť po mimomaternicom hneď ďalší mesiac dieťa nie je to úžasné?buď na seba trocha menej prísna

lucia147852
1. aug 2021

Chápem ta. Skoro do bodky som mala rovnaké tehotenstvo a porod. Mne ostali následky na chrbtici. Dcéra má už 4,5 roka a mna každý krok a pohyb boli. Postavu zatial vôbec nerieš, hlavne sa daj zdravotne do kopy a všetko príde s tým. Držím palce a prajem veľa zdravia

amelie2017
1. aug 2021

Som 3 tyzdne po 2. porode. Ano, aj ja mam strasne strie, na tie som si uz zvykla, urobili sa uz v 1. tehotenstve. Vtedy som aj riesila inkontinenciu, chodila som k speci gynekologovi aj na fyzio. Ale nie po 6 tyzdnoch. Zacala som to riesit az niekedy po pol roku, po 6 tyzdnoch som si este nemohla ani sadnut ani chodit, lebo sa mi rozpadlo sitie a namiesto 1 dierky som mala 2. Teraz po 2. nemam problem ani s inkontinenciou, nastastie som ani nemala poranenia. Ale mam obrovske sadlo na bruchu, ovisnutu kozu, ktora mi previsa cez nohavice, o psich usoch namiesto prs radsej ani nevravim, ale vies co? To sa casom spravi. Telo sa 9 mesiacov menilo, rastol v nom zivot, nase deti. Nemozme od tela chciet, aby sa dalo do poriadku za 6 tyzdnov. Daj tomu cas. Ak mas nenavistne pocity voci svojmu muzovi a dietatu, vyhladaj skor psychologa, lebo aj ja mam pocit, ze sa u teba rozvija poporodna depresia.
Kebyze mozem, poslem ti tu 2 fotky mojich kamosiek rok po porode, jedna dokonca dvojiciek. Ma 32 a nik by nepovedal, ze ma nejake deti. Postavicka a la fitnes modelka. Ozaj to chce len psychicku pohodu a cas. Drzim ti palce.

dadis
1. aug 2021

Neboj, to sa vsetko vrati do normalu. Cvicenim sa da diastaza a inkontinecia odstranit, strie vyblednu.

katkami123
1. aug 2021

Aniball je dobrý aj na inkontinenciu, niekde som čítala, ze bol povodne vymyslený na to, až časom bol propagovaný aj na cvičenie hrádze pre tehulky. Skús cvičiť s ním. Inak je ešte mozna aj operácia, keby ani cvikmi nezabralo. A strie a ovisnute koza sa dajú odstrániť tiež chirurgicky

martinoocka
1. aug 2021

Až na tie strie som mala to isté....neboj sa je to strašné krátko po pôrode. Bola si 9 mesiacov tehotna,tak rataj s tým že toľko aspoň bude trvať kým sa telo vráti do normálu. Ja už som to absolvovala 2 x a poviem ti prvy rok je ťažký. Inkontinncia mi prešla najskôr, vždy pri malej potrebe som sa snažila aspoň 2x zadrzať prúd. Za dva týždne to už šlo. Na diastazu nebol čas cvičiť,to až po roku som riešila. A tam dole sa to zahhoji tiež... po prvom sexe po šestonedelí som myslela že som s touto aktivitou skončila. Ale to tiež len chcelo viac času 😉 a s babom takistotrvá vybudovať si vzťah a zosúladiť sa...aspoň mne teda....

bombulka1987
1. aug 2021

@llull skús mamacore, existuje aniball inco na riešenie inkontinencie, dohodnite sa, nech sa muž venuje každý deň nejaký čas malému a Ty sa venuje svojmu telu

kiki68
1. aug 2021

Neremcat a zacat spolu s fyzioterapeutom alebo trenerkou cvicit. Pekne kym je dieta mini a moc sa nehybe. Za par mesiacov mas brusko ako nove. Strie sice budu, ale tie sa daju celkom osefovat laserom a nakoniec to po takom roku bude vyzerat dobre. Ta kopa sa stiahne a to cvicenie co najkratsie po porode je najdolezitejsie. Ked nebudes mat uz stichy, tak zacat makat. Tym das dokopy nielen tu dialnicu, ale aj tu inkontinenciu. Tiez som mala skoro 4kg velke dieta a tiez som myslela, ze sa pocuram a hodim bobek po par metroch. Skody boli mini ( par stichov vonku od mini trhliny) , ale jeden stich sa zapalil dovnutra a spravil fistulu. Cize bolest hrozna. Dnes po roku by som nepovedala, ze som rodila. A to som mala mega brucho , v 5 mes si mysleli, ze mam o mesiac termin. Chlap za to nemoze, proste Tak to priroda debilne zariadila. Ako chapem ten hnev , ale tym si nepomozes. Decko tiez za to nemoze, proste je to priroda. Niekomu priroda odplavi dom, übe strechu, niekomu to iba trosku urve podvozok. Teda nam zenam. Nasratost namieste, ale houbeles s tym vymyslis. Proste to das dokopy, hlavne si neznic vztah s muzom.

cecilia29
1. aug 2021

Ak ti to pomôže ... prvé dieťa 3700 g riadne dotrhana , , problémy dosť dlho, brucho trochu ostalo. Do dvoch rokov som rodila zas. Druhy valibuk 4420g, vyzerala som ako slon, strie. Teraz rok a pol po pôrode som ako v 5. mesiaci . Každý sa má pýta či som tehotná. Poviem nie - tučná po pôrode. Nemám z toho traumu. Svoje deti milujem .Život mi nezničili. Pekné telo si do hrobu aj tak nevezmem. Takto moje telo aspoň vyprodukovalo niečo nádherné. Ale chápem tvoje pocity. Je to narocne.

jenny04
1. aug 2021

@llull no nič asi to bude poporodna depresia u teba.Si krátko po pôrode , unavená tak hlavne vydrz, potom sa môžeš venovať viac sebe a dať sa dokopy

bluka2
1. aug 2021

Tehotenstvo trvalo 9 mesiacov, pocula som, ze to toľko trvá, kým sa dá zas do poriadku. Ja som mala 2 deti 4,4kg a trvalo to u mňa dlhšie ešte než 9 mesiacov. Po prvom som tak po roku sa cítila príjemne vo vlastnom tele. Predtým som mala pocit, že mi v tele ostala diera! Si veľmi krátko po pôrode. Ženské telo je úžasné a uvidíš, čo ešte dokáže. Drž sa

matkahelka
1. aug 2021

@llull v prvom rade odporucam psychologa, hormony s tebou strasne zametaju.
vsetko je riesitelne - vsetko! diastaza sa upravi cvicenim a operaciou, inkontinencia gynolaserom, navyse vdaka tomu budes taka uzka dole ako panna (vlastna skusenost), z refluxu dieta vyrastie (dcere reflux ustupil pri prvych prikrmoch).
a co sa postavy tyka, je kopec zien, vratane mna, ktore mali po porode lepsiu postavu ako pred.
na tvojom mieste sa hlavne neventilujem na muzovi, aby si o par tyzdnov nemusela riesit okrem svojej postavy aj manzelske problemy.
teraz to sice pre teba vyzera ako koniec sveta, ale ver, ze su to len hormony. vsetky sme si tym presli a tie nase deticky za to vsetko stali ❤

basska_b
1. aug 2021

Ja sa celkom bavím, lebo ja vyzerám úplne rovnako, ako si popísala ty a pritom sa nepovažujem za hnusnu, škaredú, deťmi zničenu či čo... s tým rozdielom, že po roku sa mi diastaza dala sama do poriadku, schudla som ďalšie kila a strie vybledli. Aj tak je zo mňa kandidát na abdominoplastiku a dvojdielne plavky asi v živote už na seba nedám. Napriek tomu sa považujem za krásnu. Sústredím sa na to, čo je na mne krásne. Deťom i mužovi ďakujem, že prišli do môjho života. Nejaké brucho na tom nič nemení.

ninka1991
1. aug 2021

@llull skus to vziat z toho opacneho konca...bud na seba hrda co si dokazala! 🙂

llull
autor
1. aug 2021

@lenuska9999 hej len diastaza sa niekedy cvikmi nedá vyriešiť, mám to na 4cm šírku. A to s tým že nemám čas - máš pravdu nie že nemám, ale skôr "nie vždy mám ten čas", sú dni keď sa to naozaj nedá - teda ak chcem tak môžem o 22:00 cvičiť keď už je kľud ale málokto by to dal. A viem že takých dní bude veľa, kedy sa nebude dať cvičiť ale pri diastaze je potrebne kontinuálne cvičiť. Je možné že mám nábeh na tú depresiu, ale na dieťa mám takéto myšlienky zriedkavo, to skôr na muža, hlavne keď ho vidím ako sa chváli okoliu že má syna a pri tom vidím to jeho nedotknuté brucho, tak ma to serie, pri tom hej viem že nemôže za to čo sa mi stalo

llull
autor
1. aug 2021

@evora a chodila si k fyzioterapeutovi?mám 25. No ja som perfekcionista na seba, žiaľ.

Strana
z2