Zranené dieťa pri nehode

kiks_1
7. nov 2017

Ahojte,
chcela by som vás poprosiť o rady, lebo ja som bezradná.
Včera poobede mal môj manžel dopravnú nehodu. Pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu, do druhého si nevšimol prichádzajúce osobné auto a narazil doň. Podľa neho bolo auto v mŕtvom uhle a navyše išlo aj rýchlejšie ako je predpísaná rýchlosť (odhad). V osobnom aute do ktorého narazil sedelo cca ročné dieťa a bolo prevezené do nemocnice na ošetrenie, hoci matka najprv nechcela prevoz, ale naliehal na ňu policajt, podľa našich informácií si ho nechali na pozorovanie. Proste nebolo zranené, iba pozorovanie. Autá veľmi poškodené neboli, nejaké pokrčené plechy, podľa nás škodová udalosť.
Na mieste mu bola uložená pokuta 150 eur, ale nemal pri sebe toľko peňazí, tak ju neuhradil a povedal, že ju uhradí ešte v ten deň. Večer sme ju už uhradiť nevedeli, lebo od neho peniaze nezobrali, vraj sa to bude riešiť.
Okrem toho sme videli tú autosedačku, tak je dotrhaná, špinavá, podľa nás úplne nevyhovujúca, je to O.K.? Ako sa voči tomu ohradiť? Viete mi niekto vysvetliť prečo už teraz nemôže uhradiť pokutu a ako ďalej? Vodičský preukaz zadržaný nebol

lujza123
7. nov 2017

@kiks_1 no kazda pokuta sa plati tak ze ti policajti vypisu blocek so sumou, nie ze ustna dohoda, ked nemas pri sebe vypisu ti nieco ako sek...

A na uvahy o stave sedacky, predpisanej rychlosti a pod sa vykaslite, to vobec nieje podstatne ci narazil do nabliskaneho mercedesu s najnovsiou autosedackou alebo do hrdzavej skodovky so sedackou z druhej ruky...
Budte radi ze sa nic vaznejsie nestalo a manzel nech si zapamata ze naozaj je niekolkosekundovy okamih kedy cez spatne zrkadlo nevidis auto - preto ked chcem prechadzat do dalsieho pruhu pozrem sa 2 krat alebo staci ak pootocim hlavu ked chcem prejst rychlo..

mondolina
7. nov 2017

@kiks_1
Voči čomu sa chcete vlastne ohradiť?

sasa1310
7. nov 2017

@kiks_1 ohrádzať ste sa mali na mieste pred policajtom, ale asi ste na to nemali dôvod. To, že mal tvoj manžel v mrtvom bode auto je jeho chyba, veď je povinný sa poriadne presvedčiť, čiže sa aj otočiť, keď ide robiť manéver zo svojho pruhu a nie sa iba spoliehať na spätné zrkadlo.
A či je sedačka špinavá alebo roztrhaná má aký vplyv na jej bezpečnosť?
Aby sa mamička neohradila voči vám, že dieťa muselo byť kvôli vášmu manželovi v nemocnici.
Ak váš manžel dostal pokutu, tak jednoznačne bola chyba uznaná jemu a pokutu by mal uhradiť čo najskôr. Veď určite dostal šek a inštrukcie na jej uhradenie. A už len dúfajte, že vám nepríde ešte náhrada ujmy na zdraví toho dieťaťa.

petra9517
7. nov 2017

Ahoj, bude sa to riešiť na dopravnom oddelení ako dopravná nehoda, žiadna škodova udalosť nakoľko bolo dieťa ošetrene v nemocnici, z toho čo píšeš je manžel jasný vinník nehody, bez ohľadu na to čo tvrdí on, to nebude nikoho zaujímať. Z poisťovne teda nedostanete žiadnu náhradu škody,z vašej zákonnej poistky vyplatia spoluúčastnika nehody. Tvojmu mužovy môže byť uložená pokuta, ešte vyššia ako 150e a zadržaný vodičský preukaz na x rokov pri riešení.
Zažila som to pred mesiacom, mala som nehodu ktorú som zapríčinila ja, nedala som prichádzajúcemu autu prednosť, jasný vinník nehody, bez.ohľadu na to, že on letel ako kkt v 50tke letel 80 na starých zodratych gumach, žiadna brzdna draha,nevyhol sa mi aj keď mal kde, ani nebrzdil, narazil do mňa naschvál, a to nikoho nezaujímalo. Obe naše auta na totálku, bola to šupa strašná, mňa otočilo a odhodilo do stromov, vystúpila som po svojích, nič sa mi nestalo, ani tomu chalanovy, modlila som sa len aby nešiel do nemocnice na ošetrenie do 10 dní odo dňa nehody, lebo už by to nebola skodova udalosť ale dopravná nehoda, ja som mala šťastie na dobrých policajtov, nedostala som ani pokutu, ani vodičák nezobrali...šťastie v nešťastí. Tomu chalanovi sa tiež nič nestalo, tak sme dostali ústne napomenutie, vybavili poisťovne, a všetko ok, len to že som prišla o auto...
Držím vám prsty, nech to dopadne čo najlepšie, viem čo to je za stres, držte sa a všetko dobré ❤

sissy27
7. nov 2017

@kiks_1 tu máš komplet info o pokutách a ako sa postupuje

https://www.minv.sk/?blokove-konanie

aká sedačka bola alebo nebola, aká bola rýchlosť druhého vozidla, tam už nie je čo riešiť... policajti pokutu dať mohli ak by sedačka nebola žiadna alebo nevyhovujúca, aj za rýchlosť, ale to nič nemení na tom, že vinníkom nehody je tvoj manžel... ak som dobre pochopila, tak sa nič vážne našťastie nestalo, vzniknutá škoda im bude uhradená z manželovho pzp, vy si náhradu škody bohužiaľ budete riešiť vo vlastnej réžii alebo z havarijky (ak máte).
Ohradiť sa nemáte voči čomu... a už aj keby došlo na nejaké ťahanice ohľadne tej sedačky, tak by si musela dokázať, že tam bola nevyhovujúca, čo predpokladám nemáš ako.

mondolina
7. nov 2017

@kiks_1
A ešte niečo, nevyhovujúca autosedačka nebola dôvodom dopravnej nehody, tak naozaj nechápem čo to sem montujes

andrbeata
7. nov 2017

@kiks_1 Škodová udalosť to nie je, nakoľko jednak prípad prešetruje polícia a zrejme pre kvalifikovala na dopravnú nehodu, pretože došlo k zraneniu osoby. O škodovej udalosti by sa dalo hovoriť iba v prípade, ak nedôjde k zraneniu osoby, alebo k poškodeniu vozovky, ..... .
Na mieste mu bola uložená bloková pokuty, ale zrejme ešte v čase, kým matka odmietala prevoz dieťaťa do nemocnice. Povedali vám správne, teraz už pokutu uhradiť nemôže, nakoľko nie je vec uzavretá a pokuta môže byť aj vyššia, pokiaľ si zranenia dieťaťa vyžiadajú dlhšiu hospitalizáciu. Policajti už teraz budú v prípade pokračovať iba ak im bude doručená prepúšťacia správa z nemocnice.
Ak sa vec uzavrie, dostanete domov rozhodnutie, ktorým sa vám uloží pokuta v určitej výške a máte 2 možnosti a to: 1.) buď pokutu zaplatíte, alebo 2.) podáte voči nej odvolanie.
To, aká bola autosedačka, nie je váš problém. V tomto prípade nezaváži, či bola roztrhaná, špinavá, alebo ak by bola aj nevyhovujúca, tak to pre vás nie je poľahčujúca okolnosť. Max. môže policajt uložiť pokutu za nevyhovujúcu sedačku rodičom, čo sa ale posudzuje veľmi individuálne, lebo čo je nevyhovujúce pre mňa, môže byť vyhovujúca pre niekoho iného a podľa zákona ešte môže byť bezpečná.

kiks_1
autor
7. nov 2017

Ďakujem. Ja viem, že bol manžel vinník, hoci mi dnes jeden známy povedal, že obmedziť ho manžel mohol a mal vodič druhého auta trúbiť.
Ide mi o to, že keby nebolo dieťa prevezené do nemocnice, čo matka ani nechcela spočiatku, lebo mu nič nebolo, tak je to vyriešené.
Škoda, že som neodfotila tú autosedačku, podľa mňa nebola vôbec bezpečná a okrem toho si myslím, že to dieťa malo cca 1 rok a prepravovalo sa síce v autosedačke na prednom sedadle spolujazdca.
Ďakujem, určite podám odvolanie. To sa kam podáva? Na políciu, alebo súd?

0silvia0
7. nov 2017

@kiks_1 ale veď dieťaťu sa nič nestalo napriek tomu, že tebe sa autosedačka nepáčila, aký má vlastne význam v celom tomto prípade posudzovať bezpečnosť sedačky? Ja to stále nechápem, prosím objasni...

mondolina
7. nov 2017

@kiks_1
Dieťa môže sedieť aj vpredu.
Proti čomu sa ideš vlastne odvolávať?

mondolina
7. nov 2017

@kiks_1
Keby do auta v ktorom prepravujem svoje dieťa niekto narazil, taktiež ho beriem do nemocnice na vyšetrenie.Ty nie si lekár aby si posúdil jeho zdravotný stav. A to že matka najprv ani nechcela mohlo byť spôsobené šokom.

petra9517
7. nov 2017

@kiks_1 proti čomu sa chceš odvolať? Nič neziskas...moja rada : zaplať čo treba, a nechaj to tak...stalo sa, buď rada, že nič horšie, matka dieťaťa by si mohla nárokovať na veľa vecí, keby vedela v tom chodiť, už by som sa v tom radšej nerypala.

kiks_1
autor
7. nov 2017

@0silvia0 Nie je mi jedno, či to bude škodová udalosť, alebo dopravná nehoda a nie je mi jedno ani to koľko zaplatím.

katarinamarkova
7. nov 2017

@kiks_1 nechcem byť zlá,ale musím....
Ty, nie že by si bola rada, že tvoj manžel nikoho nezabil pri tom ako ON spôsobil dopravnú nehodu.
Ale stále hľadáš vinníka niekde inde?
- v tom, že rodičia majú špinavú a starú sedačku? fakt?
- v tom, že druhé auto išlo moooožno rýchlejšie?
- v tom, že ho nemal manžel šancu vidieť? - mal sa pozrieť 2krát!
- v tom, že ste VY neboli schopní hradiť pokutu na mieste?

škoda, že si tú sedačku neodfotila, fakt by som ju chcela vidieť....
Ale ak by som bola matkou, čo má dieťatko zodpovedne pripútané - hoc aj v staršej sedačke po súrodencovi, lebo na novú nemám, manžel zodpovedne idúc vo svojom jazdnom pruhu presných 49 v meste a moje dieťa skončí v nemocnici pre nejakého slepého vodiča, zatiaľ čo jeho manželka vyrukuje na mňa s takýmito argumentami.......fúúúú.....by som si myslela svoje o jej IQ a EQ.

sandral
7. nov 2017

Možno sa mýlim, ale proti blokovej pokute sa ani nedá odvolať, ak dobre viem. Podotýkam, nie som právnik a ani policajt.

petra9517
7. nov 2017

@sandral proti blokovej pokute nie, ale proti rozhodnutiu po riešení na dopravnom áno 🙂

katarinamarkova
7. nov 2017

@kiks_1 otázka? dostal manžel bloček? šek? na uhradenie pokuty? píšeš, že ste ju šli uhradiť ale nedalo sa....kam?

nejde mi to akosi do hlavy....lebo ok, ak ju aj hneď nezaplatil, mal dostať bloček so všetkými údajmi ....
Ak nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste, vydá sa mu blok na pokutu na mieste nezaplatenú s poučením o spôsobe zaplatenia pokuty, o lehote jej zaplatenia a následkoch nezaplatenia pokuty. Prevzatie tohto bloku páchateľ priestupku potvrdí. V blokovom konaní možno uložiť za priestupok podľa § 22 ods. 1 písm. a) zákona o priestupkoch až i) pokutu do 650 eur, podľa § 22 ods. 1 písm. j) zákona o priestupkoch do 1000 eur, podľa § 22 ods. 1 písm. k) zákona o priestupkoch do 150 € a podľa § 22 ods. 1 písm. l) zákona o priestupkoch do 50 eur.

nie je to náhodou tak, že to nie je riešené ako bloková pokuta???

andrbeata
7. nov 2017

@katarinamarkova
@sandral
@petra9517 Tu už nie je čo platiť, nakoľko sa nejedná o pokutu uloženú v blokovom konaní. Blokové konanie je vlastne zrýchlené a zjednodušené konanie o priestupku, ale tým pádom, že bolo dieťa prevezené do nemocnice, polícia pre klasifikovala prípad na dopravnú nehodu.
Na mieste bola zrejme pokuta vyrubená z dôvodu, lebo policajt posúdil DN tak, že nedošlo k zraneniu osôb. V takom prípade do 650 eur môže byť pokuta uložená priamo na mieste a nemusí byť uhradená priamo na mieste.
Vo vašom prípade sa prípad uzavrie až doručením lekárskej správy a potom vám bude doručený platobný príkaz pokuty. Voči tejto pokute sa môžete odvolať - podať odpor, do 15 dní od doručenia. Odpor sa podáva na príslušnom dopravnom inšpektoráte, nie na súde, súd tam zatiaľ nemá čo riešiť. Takisto si môžete pokutu žiadať aj na splátky.
Fotiť by som na vašom mieste nič nefotila a bez súhlasu na internete nič zverejňovať nemôžeš, max. ak si zabezpečíš fotky, lebo sa veľmi ľahko môže stať, že sa ocitneš na hrane zákona.
Čo sa týka toho obmedzenia, tak áno, obmedziť môžeš, ale tu sa jedná o dopravnú nehodu. Nedanie prednosti je dopravný priestupok, ale vinník je ten, kto nedal prednosť a to už za predpokladu, že vodič idúci po hlavnej ceste musí vykonať čo i len jeden manéver navyše. Nie je to presná definícia od slova do slova, ale podstata celého.
Vám teraz nezostáva nič iné, iba si počkať na platobný rozkaz pokuty, potom ju uhradiť, alebo podať odpor. Ak podáte odpor musíš počítať, že za správne konanie zaplatíš 30 eur a 150 eur.

deti95060810
7. nov 2017

@katarinamarkova no lebo ty nosíš 150 e bežne v peňaženke že? chcela by som vidieť koľko ľudí má v peňaženke toľko e....v bežný deň keď neplánuje nič väčšieho nakúpiť...Troška hlúpo si jej to napísala....😉

andrbeata
7. nov 2017

@katarinamarkova Tam už nie je čo platiť. Pokiaľ by sa to riešilo ako priestupok, tak áno, ale toto je už dopravná nehoda a vtedy je nutné počkať na platobný rozkaz pokuty. Tá pokuta teraz môže byť 150 eur, ale aj viac.

0silvia0
7. nov 2017

@kiks_1 takže predpokladáš, že keď upozorníš alebo dokážeš že autosedačka bola nevhodná, dosiahneš tým, že dopravná nehoda bude klasifikovaná ako škodová udalosť?🙄

mondolina
7. nov 2017

@deti95060810
150 € v peňaženke mať nemusí, preto je blokova pokuta na mieste nezaplatena,

sandral
7. nov 2017

@petra9517 O.K., ja už tieto podrobnosti neviem, iba zo skúseností z okolia. Nie som právnik, ani policajt, takže niekto kompetentnejší vie dať lepšiu odpoveď.

katarinamarkova
7. nov 2017

@deti95060810 vieš, že vačšinou aj hej? 🙂 ale o to nejde. Ak to aj nezaplatil na mieste - ak by sa teda jednalo o blokovú pokutu ako si zakladateľka myslela, mal dostať bolček s údajmi a potvrdenie o uložení blokovej pokuty.
Ja chápem, tak ako som aj vyššie písala! že o blokovú pokutu v tomto prípade zrejme nejde!
Mimochodom, aj keď niekto nenosí takú hotovosť, stále by tu mala byť možnosť uhradiť na mieste pokutu kartou. či to je len výmysel, ktorý sa s realitou stretáva len na papieri? neviem, pokuty nedostávam 🙂

čo konkrétne je napísané hlúpo?? ďakujem za odpoveď

andrbeata
7. nov 2017

@0silvia0
@mondolina Dopravná nehoda sa na škodovú udalosť pre klasifikovať nemôže. Podmienkou škodovej udalosti je, že nemôže byť zranená osoba, teda aspoň je to jedna podmienka.
150 eur by už vinník nemohol uhradiť na mieste iba za podmienky, že by sa jednalo o priestupok = kým nedošlo k rozhodnutiu, že dieťa bude prevezené do nemocnice. Ak sa už nejedná o priestupok, tak sa už pokuta na mieste uhradiť nedá. Tu už nešlo o to, či mal pri sebe finančné prostriedky, alebo nie, ale o to, že dieťa bolo prevezené do nemocnice a takto prípad polícia nemôže uzavrieť, kým nebude mať k dispozícii lekársku správu. V tomto prípade je jedno, či išlo o zranené dieťa, alebo dospelého.
Čo sa týka autosedačky a policajt posúdi, že autosedačka je nevhodná, alebo nebola bezpečne pripevnená, uloží pokutu rodičom dieťaťa. Zákon nezakazuje prepravovať dieťa na sedadle spolujazdca, pokiaľ je prepravované v autosedačke.

deti95060810
7. nov 2017

@katarinamarkova 1. že sa strááášne čuduješ že neboli schopní zaplatiť pokutu na mieste - no tak nemali takú sumu pri sebe - normálna vec....😉
2. že by si porozmýšľala o jej IQ a EQ - zbytočne útočíš

katarinamarkova
7. nov 2017

@deti95060810
1. ak nemám v peňaženke hneď 150€ - čo chápem, tak mám snáď na účte, keď to chceli večer uhradiť, tak peniaze až taký problém očividne neboli 🙂
- kde sa čudujem???
2. áno bez rozmýšlania radím človeka, čo rieši špinu na detskej sedačke, dieťaťa, čo bolo vezené do nemocnice ako podstatnú vec, keď vina je očividne na ich strane! Normálny človek - matka - ak ide o život, zdravie, hoc aj cudzieho dieťaťa, ktorý ohrozili práve oni! prejaví súcit, spolupatričnosť, ľútosť! A nie - oni šli rýchlo, oni mali špinavú sedačku, my sme nevideli........

kiks_1
autor
7. nov 2017

Manžel si do práce nenosí bežne 150 eur a ani kartu, nakoľko ak potrebuje peniaze, tak si ich vezme z domu v hotovosti. Mnohokrát nemám pri seba ani ja iba max. 50 eur a nieto ešte 150 eur.
Neviem, ale ja by som si nedovolila pripútať autosedačku s ročným dieťaťom na predné sedadlo.
A ešte by ma zaujímalo, čo to je ak nie priestupok nedania prednosti?

iwesska
7. nov 2017

Inak, aj keby ta sedacka bola len kostrou obalenou v latke - /za jej bezpecnost si zodpoveda rodic/, ale nic to nemeni na fakte, ze VASOU vinou k nehode prislo a teda vinny by bol manzel rovnako, aj keby to bola cisto nova sedacka prave vezena z obchodu. Vina je jednoznacne na vasej strane a nemate sa voci comu ohradit, odvolat, jedine zaplatit pokutu a byt radi, ze mu nevezmu vodicak.

andrbeata
7. nov 2017

@kiks_1 Ublíženie na zdraví.