icon

Zrodenie i smrť medzi cudzími

vejula
19. dec 2013

Často poslednu dobu rozmyšlam ako kedysi pôrod i smrť prebiehala v kruhu najbližších najmilovanejších ludí, tak teraz sa rodíme i umierame väčšinou v chladnych neosobnych priestoroch nemocníc. Tak ako dieťa po narodení chytá ako prvá cudzia ruka lekara a následne umýva meria a váži cudzia ruka sestričky, tak väčšinou mŕtvemu oči zatvára cudzí človek. Rozmýšlam, ako je to možné. PRečo je normálne, že dieťa po pôrode neuvidí ako prvé tvár matky a nepocíti jej náruč v prvej sekunde po narodení, tak isto prečo je normálne, že pre umierajpceho niesu tváre jeho detí to posledné čo vidí a namiesto ich hlasu počuje pípanie prístrojov. Čo si o tom myslíte vy? JE to správne a normálne?

zuzana76
19. dec 2013

@vejula dalsie dovody su tie, ze sa predlzuje vek odchodu do dochodku, kym kedysi zena co mala 3 deti mohla ist do dochodku v 54 rokoch , no a ked idem este dalej, tak zeny vôbec nepracovali a starali sa doma o starych a nevladnych, tak dnes si netrufam ani povedat, kedy pôjdeme do dochodku my- len tak odhadujem 65-70 rokov ? resp. dôchodok nebude a budeme sa zivit sami az kym neumrieme, deti budu pracovat, nebudu moct dat vypoved z prace, moji traja stari rodicia zomreli doma a jedna babka v hospici.

vejula
autor
19. dec 2013

@afrika
@zuzana76 a čo keby sa vam napríklad narodilo dieťatko, ktoré by potrebovalo vašu neustalu pomoc, napríklad nevidiace, alebo mentálne iné. To by ste tiež dali do ústavu, lebo predsa musíte pracovať a do dôchodku daleko? Snad nie. Tak isto umierajuca matka či otec si nezaslúži na staré kolená zostať niekde v hospici, kde posledny krát vydýchne medzi neznámimi ludmi. Viem, že to nieje vela, ale dá sa vybaviť aj nejaká finančná kompenzácia vo forme opatrovatelského príspevku... A radšej sa uskromním a dochovám rodiča.

freyjanr
19. dec 2013

@vejula ale takisto nemusi kazdy psychicky zvladnut pohlad na umierajucich rodicov,ja osobne by som napriklad nedokazala byt pri tom a pozerat sa

vejula
autor
19. dec 2013

@freyjanr prijatelnejšie by bolo pre teba vedieť, že umierali sami?

vejula
autor
19. dec 2013

@danjelca vdaka. Myslim, že irris ma strach, aby som nestratila pokoj v duši takouto temou. Ona to nemysli zle, len nepochopila ako som to myslela ja.
Je mi luto, že kvôli vlastnému strachu zo smrti, nechávame blízkych ludí umierať samých. Zrodenie rovnako ako aj smrť sú pre človeka velmi dôležité chvíle v živote A ludia si zaslúžia, aby vtedy neboli odkopnutí medzi cudzích, zasadení do neznámeho prostredia, bez kuska citu....

freyjanr
19. dec 2013

@vejula to je otazka na ktoru nedokazem jednoznacne odpovedat...samozrejme ze by som pri nich chcela byt do poslednej minuty ale vidiet ich umierat?co ak by umierali v strasnych bolestiach?uprimne,ty by si to zvladla bez problemov?ja som napriklad velmi slaba povaha a moj plac by im to asi este stazil...

zuzana76
19. dec 2013

@vejula tak moja mama sa starala o babku 7 rokov a ked uz nevladala, tak ju dala do hospicu, babka uz bola vlastne v kome, ci bezvedomi, tam v ten den ako ju previezli zomrela, bola by zomrela aj doma, ale mama sa uz skoro zrutila z tej starostlivosti, to je velmi tazke starat sa o niekoho, takze ja nikoho neodsudzujem, ja neviem co by som robila v takom pripade ako opisujes ty, ja by som to nezvladala, sama som chora, takze tak

zuzana76
19. dec 2013

@vejula ten hospic som zacala vybavovat ja, pretoze mamina sa bala byt s babkou sama, bala sa toho okamihu, ked zomrie, takto si myslim,ze pre moju mamu to bolo prijatelnejsie, neviem co citila babka, myslim, ze zaspala a uz nic nevnimala

zuzana76
19. dec 2013

@vejula nevladala by som sa starat o chore dieta, nedala by som ho do ustavu, ale dlho by som to nevydrzala

vejula
autor
19. dec 2013

@zuzana76 určite nechcem nikoho odsudzovať. Skôr som len chcela aby sme sa zamysleli. Že tak ako bola kedysi smrť sučasťou života, a ludia umierali v kruhu blízkych, tak v dnešnej dobe sme začali spomedzi seba vyčlenovať ludí, ktorým sa to už blíži, a ukladať ich na miesta mimo nás, aby sme neboli svedkami smrti. Prípadne aby sme sa mohli venovať svojím veciam, svojej práci, tak ako doteraz. Je mi jasné, že dnešná uponáhlaná doba nepraje tomu, aby sme zastavili, a tomu staručkému nevladnemu človeku sadli a vypočuli si historku, ktorú sme počuli už sto krát, alebo možno i trošku nezmyselnú konverzáciu, ktorej je ešte staručký človek schopný... JA chápem tvoju maminu, určite to bolo ťažké, to samozrejme nespochybnujem.

vejula
autor
19. dec 2013

@zuzana76 myslím, že vydržala, človek ani nevie, kolko ma sily, kým nepríde do situacie, v ktorej sa to ukaže

zuzana76
19. dec 2013

@vejula ja mam nahodou starych ludi velmi rada, radsej ako mladych a rozpravam sa s nimi radsej, radsej by som skocila na "kavicku" s nejakou babkou ako namyslenou vyfintenou ochechulou, ale nie kazdy sa vie postarat o nevladnecho a chorého cloveka, kedysi to bolo úlohou celej rodiny,nikto z nas nevie co nas postretne, mozno nakoniec ti, co sa dusuju, ze by sa o svojich blízkych postarali a za nic na svete ich nedali zomriet mimo rodiny, tak tym to dopriate nebude

zuzana76
19. dec 2013

@vejula nevydrzala, ver mi

afrika
19. dec 2013

@vejula nad vecou, že sa mi narodí choručké bábo sa nemienim zamýšľať... to mi nepríde normálne.... prepáč - môj názor

afrika
19. dec 2013

@vejula moja maminka umierala v nemocnici - milovala som ju najviac na svete a ver, že v nemocnici jej pomohli viac ako by sme jej pomohli všetci domka... a bola som pri nej takmer stále - s výnimkou práce.. myslím, že tvoje otázky tipu ČO AK BY SA VÁM STALO TO A TO sú není na mieste

zita19
19. dec 2013

@vejula este aku temu vymyslis? Uz uplne prestavam chapat tvoje vykonstruovane uvahy.

zitaje
19. dec 2013

@vejula mne sa tato tema zda uplne spravna a potrebna.
Aldous Huxley ma knihu Brave new world, ak poznate, je to taka sci-fi utopia, ale stale viaac sa podoba skutocnosti.
V mediach, filmoch atd. sa zabija ostosest, clovek je uz otrly, alebo skor sa smrt zda byt niecim nevhodnym, zvlast pred sviatkami si tym predsa nejdeme kazit naladu, no nie??? Co na tom, ze je to sucast zivota, ze ide o posledny usek ludskeho zivota...
Uplne suhlasim, ze by ludia mali umierat doma, a to ze je taka doba, ze ludia nemaju cas a energiu starat sa o svojich umierajucich pribuznych - nuz, to je o prioritach. Viem o com hovorim, pre mna je prioritou byt co najviac doma aj teraz, ked mam deti, radsej sa uskromnime, ale nie som ochotna pracovat 10 hodin denne. Moznosti je plno, je to vec individualnych preferencii.

vejula
autor
19. dec 2013

@afrika
@zita19 táto tema nebola založená preto, aby som niekoho zhodila, alebo odsudila či ponížila. Skôr ako reflexia dnešnej doby a pohlad spoločnosti na smrť a umierajúcich. Nechcem hovoriť čo ja a čo ty, len je podla mna potrebné zamyslieť sa nad tým, či by nebolo na mieste, znova začať vnímať smrť ako súčasť života. či napríklad samotný umierajúci chce kvôli pár týždnom života navviac umierať v nemocnici na prístrojoch , alebo by radšej v láske medzi svojimi odišiel aj ked trochu skôr.
zita19 neviem o akých vykonštruovaných uvahach hovoríš. Toto sa predsa deje stále, ludia umieraju, často samotní... Čo je na tom zvláštne, že sa nad tým zamýšlam

zita19
19. dec 2013

@vejula citili ste sa pri porode slobodne, napriklad. Vsak sama vies co si za poslednych par tyzdnov zalozila. Uzasla som a nechala tak, ale dnes mi nedalo.
Ale slubujem, uz nic nenapisem, budem len citat a potichucky zasnut.

vejula
autor
19. dec 2013

@zita19 myslím, že tieto dve témy so sebou uzko suvisia. Pretože tak ako ma človek právo prísť na tento svet v dôstojnosti láske a v mieri, priamo do naruče blízkych ludí, tak isto má právo z tohto sveta takto odísť.

afrika
19. dec 2013

@vejula ešte niečo - pôrod som síce ešte nezažila, no asi každá mamička je rada keď si po pôrode môže nachvíľku oddýchnuť.. neviem - možno sa mýlim..

afrika
19. dec 2013

@vejula to, že niekto umiera v nemocnici je nedôstojné?????????? na to si prosím ťa ako prišla????

zitaje
19. dec 2013

@afrika oddychovat po porode sa da aj s babatkom na tele 😉 Mne moje babatka vzdy chybali, ked mi ich po porode zobrali.

luba28
19. dec 2013

@vejula mas 28 rokov a taketo myslenie???ty nemas co robit????ved ty si odid ako chces,dufam,ze tak ako to tu opisujes,ale nie vzdy sa to tak daa,alebo si v nejakej sekte,alebo co to mas za zmyslanie,hm???to normalne 28 rocne zeny,matky tak uvazuju a rozmyslaju,????nerozumiem ti uz vobec,...co sa netesis zo zivota,ktory mas,ale riesis smrt,.....

zuzana76
19. dec 2013

@zitaje niekto vie oddychovat aj s bábätkom pri sebe, niekto nie, pausalizovat sa neda, kazda zena ma ine prezivanie

zitaje
19. dec 2013

Celkom nechapem, preco sa tu mnohe pohorsuju nad touto temou. Co je take hrozne na tom, ze clovek riesi prichod do zivota aj odchod z neho?! Ved nejde len o nas, ale aj o nase deti, o nasich rodicov.
Ja napr. osobne pomerne intenzivne riesim, ako sa zariadit, ked bude moja mama stara, kedze ja sa budem o nu starat. Ma daleko po 60-ke a kazdym rokom pocitujem, ako starne. Myslim si, ze na tieto veci sa treba pripravit podobne, ako na prichod deti.

luba28
19. dec 2013

ANO,AJ NA KONIEC SVETA SA PRIPRAVUJME,LEBO TIEZ NEVIEME KEDY PRIDE A AKO HO ZVLADNEME,.....

zitaje
19. dec 2013

@luba28 ???
Koniec sveta? Asi si si velmi ista, ze ho zazijes 😝 Ja vobec, preto ho neriesim 😉
Kazdopadne, ja som na 100% presvedcena o tom, ze raz zomriem, a moji rodicia s najvacsou pravdepodobnostou este skor nez ja, tak preco sa na to neprichystat?
A dalsia vec - je smrt nieco zle? Preco sa nemoze smrt povazovat za normalny koniec ludskeho zivota? Preco nezabezpecit, aby stari ludia mohli odist v pokoji a dostojne po tom, ako prezili cely dlhy, obsazny, hodnotny zivot?

luba28
19. dec 2013

@zitaje ale ved ja nikomu nezakazujem,aby odisiel ako ma,...nie niesom si ista,ze ho zazijem,ani by som nechcela,ale pripravovat sa na smrt niekoho je trochu morbidne,nie???

janulka111
19. dec 2013

omg, ženy!!! Myslim, ze ked sa na tejto stranke mozu donemoty obkecavat sopliky a ine vylucky nasich deti, mrkvicky, stavicky a recepty na veceru, je uplne normalne, ked sa zamyslame aj nad hlbsimi vecami, ktore su sucastou zivota. Aby sme raz potom na smrtelnej posteli nelutovali, ze nas nase deti nedrzia za ruku, ked sme ich k tomu neviedli ani sa s nimi o tom nikdy nerozpravali - nechceli si kazit vecer a podobne