icon

Zrodenie i smrť medzi cudzími

vejula
19. dec 2013

Často poslednu dobu rozmyšlam ako kedysi pôrod i smrť prebiehala v kruhu najbližších najmilovanejších ludí, tak teraz sa rodíme i umierame väčšinou v chladnych neosobnych priestoroch nemocníc. Tak ako dieťa po narodení chytá ako prvá cudzia ruka lekara a následne umýva meria a váži cudzia ruka sestričky, tak väčšinou mŕtvemu oči zatvára cudzí človek. Rozmýšlam, ako je to možné. PRečo je normálne, že dieťa po pôrode neuvidí ako prvé tvár matky a nepocíti jej náruč v prvej sekunde po narodení, tak isto prečo je normálne, že pre umierajpceho niesu tváre jeho detí to posledné čo vidí a namiesto ich hlasu počuje pípanie prístrojov. Čo si o tom myslíte vy? JE to správne a normálne?

Strana
z4
luba28
19. dec 2013

@vejula mat tvoje starosti a prezidentov plat ,..... 🙂

zivika
19. dec 2013

@vejula je tazke starat sa o umierajuceho blizkeho a byt neustale pri nom, ked nas doba nuti, travit vacsinu casu v praci, aby sme sa postarali o to, aby nasi blizky mali co jest a kde byvat...no a myslim, ze ani v minulosti nevidelo dieta ako prvu tvar matky, aj tam predsa bola nejaka porodna babica, ktora dietatko chytila a ocistila...

natinecka
19. dec 2013

v tento vianočný čas mi táto téma nepríde vhodná...vlastne ani mimo neho...pekné sviatky

maribell
19. dec 2013

@vejula so smrtou neviem u nas v rodine vseci umreli doma v kruhu rodiny..ale s narodenim ..ja osobne som si maleho okamzite po porode pytala na brusko ale zase na druhu stranu ja ked som sa narodila mojej mame ta mohla len snivat o tom ze by ma jej polozili na brusko 😀 ...som uplne zdravy clovek..vztah k mame mam uzasny takze asi az tolko v tom nebude..(ale ja osobne som si na tom potrpela 😀 )

afrika
19. dec 2013

@vejula bude to asi tím, že väčšina ľudí umiera na choroby a nie na starobu.. čiže sú veľa krát v nemocnici 😔 😔 a pôrod - detičky sa väčšinou tiež rodia v nemocke.. takže ja sa určite nad tímto moc nepozastavujem 🙂 🙂

janulka111
19. dec 2013

podla mna je naozaj na mieste sa zaoberat takymito vecami, aj ked to nie je prijemne na to mysliet a vacsinou sa kazdy snazime na vlastnu smrt nemysliet. Ale je to kazdodenna realita a ano, aj teraz v predvianocnom case umieraju v nemocniciach osameli ludia. Je to tragedia tejto civilizacie a z pozicie jednotlivca sa da proti tomu robit malo. Snazme sa zatial aspon o to, aby sa nasi zivi blizki necitili cez sviatky osamelo

evening_star
19. dec 2013

Myslím, že je to normálny vývoj civilizácie. Kedysi sa všetko dialo v jednej miestnosti domu. Nedávno sme boli v skanzene, a fakt nás to zobralo, že ty brďo, ako tí ľudia dokázali takto žiť - aj viac generácií, alebo celá veľká 10-členná rodina v jednej izbietke, kde bola pec na varenie, jedna posteľ veľká, a stôl. Ale dalo sa, lebo ľudia aj tak väčšinu dňa prežili vonku- na poli, na robotách, domov sa prišli len vyspať. V jednej izbe sa plodilo, rodilo, zomieralo, bola svadba, krst, pohreb. Ale tam by som sa určite nechcela vrátiť. Bol to isto ťažký život. Podľa mňa je prirodzené, že s vývojom spoločnosti sa pôrody presunuli do nemocníc, lebo je lepšia zdravotná starostlivosť. Kedysi boli pôrody doma, ale aj viac detí a matiek zomieralo ako teraz. Viem, že sú tu snahy niektorých kruhov dostať pôrody naspäť domov, ja súhlasím, dobre, veď v niektorých krajinách sa to dá, ale aj tak si myslím, že je to veľké riziko. Ja som mala napríklad tehotenstvo bezproblémové, ale od začiatku pôrodu začali problémy. Neotvárala som sa, takže mi museli pomôcť (dobre, tu by sa dalo polemizovať, či by to šlo bez toho, ale keďže plodová voda mi odtekala už 12 hodín, a stále nič, tak by asi dieťatko nemalo z čoho už tam v brušku žiť), no ale po tom, čo sa malý narodil, sa zistilo, že mám prirastenú placentu, takže ma dali do narkózy a operačne ju odstránili. Tak tu už neviem, čo by so mnou bolo, keby som rodila doma...Takže suma sumárum, ja som rada, že sa dnes rodí v pôrodnici, ale prijala by som určite ľudskejší prístup, a tie prirodzené veci, ako môcť si vybrať polohu pri pôrode, pôrod do vody, bonding, možnosť ísť domov na druhý deň, ak je všetko v poriadku - také veci by skutočne mali byť samozrejmosťou, ale na Slovensku nie sú. Uf, ale som sa rozpísala 😕

evelynm
19. dec 2013

@vejula , zaujimava tema... veruze som sa na to takto este nedivala...
neviem, ci to dietatko pri porode vnima nejak intenzivne, lebo pomerne rychlo sa dostane do maminho narucia, zaziva v tych prvých okamihoch zivota vela novych pocitov, vzruchov a mozno ich ani nestiha este spracovat.
Skor je to tazke pre umierajúcich ludi. ti to podla môjho nazoru prezivaju urcite silne. Tiez zavisi od stavu ich vedomia, hoci ak aj nie su plne pri vedomi, len oni vedia, co skutocne vnimaju a co uz nie...
Toto je tazka, narocna tema, vzbudzujuca respekt, ale nemyslim, ze sa jej treba vyhybat, dotyka sa nas vsetkych, ci chceme, alebo nie.

irriss
19. dec 2013

@vejula

Veru, tim, ze TE ZNAM 😉 🙂 myslim si, ze ses dostala "nekam"..odkud bys mela rychle ale rychle vycouvat.,..
NEJDE o to, zda je to ci neni normalni..."uspokojive" (vim, ze jsi na odpovedi narocna 😉 ) odpovedi se TU nedockas..a u sebe..V SOBE ji prosim TED nehledej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
v prve rade, to NENI PRAVDA ...aspon s tim umiranim..ale je to Tvuj STRACH..
"a nejen Tvuj..urcite 😉 "..ALEEEEEEEEEEEEE tim, ze svatky jsou nostalgii, je to nebezpecne Tema... 😉
"a nejen pro Tebe"
jen ne kazdy z nas ma schopnost propadnout nostalgii a strachu jako "Ty"
a "nejen Ty" 😉 🙂

babatkoling
19. dec 2013

Vianocny cas alebo nie - je to zaujimava tema a preco by sa o nej nemalo hovorit...? Su ludia, ktori na tieto veci nemyslia a ja som len rada, ze su. Ja by som si tiez zelala vymazat moje skusenosti a byt pokojnejsia, veselsia, tesit sa na Vianoce, atd...
Nasa babka umrela v nemocnici sama - po mozgovej prihode a presunoch cez tri rozne nemocnice. Moja mam tiez umrela v nemocnici, tri roky po babke, na plucnom na intenzivke - ale tam som bola s nou. Zlati ludkovia v Podunajskych Biskupiciach ma pri nej nechali na oddeleni poslednych cca 24 hodin az kym ju neodpojili od pristrojov. Aspon ona nebola uplne sama...
Pravda je, ze obidve potrebovali intenzivnu starostivost, ktoru by v domacom prostredi nedostali.
Tak isto by som sa bala rodit doma, nas Macko potreboval tych cca 15-20minut so sestrickou hned po porode.
Teraz zijem v Anglicku - tu Vas supnu do domova uz ked mate 65rokov (minimalny vek aby ste sa do domova dostali) a ste radi, ked za Vami pride niekto z rodiny (vratane vlastnych deti).
Zaujimava aj ked tazka tema...

horana
19. dec 2013

Ano, nie je to normalne. Suvisi to s odklonom od prirodzenosti, ktorou je charakterizovana cela sucasna hlavne ten hlavny vyvojovy prud - civilizacia.
Smrt aj zrodenie su tajomne, naturalne, a velmi velmi silne, zaroven nepodliehaju nasej kontrole, preto sa ich akosi bojime, je to tabu, my moderni ludia ktori nechceme priznaz svoju bezmocnost a malost tvarou v tvar tymto veciam. Preto ich radsej odsuvame z dohladu/dosahu. Mysliac si ze tym ich dostaneme pod kontrolu a odstranime to "nebezpecne" a tryznive co na nich moze byt.
Ved uz len reakcie typu ze sa tato tema "nehodi na Vianoce" - tzn. tyzden pred nimi.A vacsine sa nehodi ani inokedy ako morbidna a "divna", nepatricna...takze teraz su povolene len kolaciky, konzum, dacerky, a zabijanie kaprikov 😀

kalifa28
19. dec 2013

@vejula po viacerych tvojich prispevkoch zacinam mat pocit, ze ti trochu... hmm.... no proste preplo....

mima4
19. dec 2013

@horana zaujimavy nazor 🙂
Volakedy smrt bola taka prirodzenejsia, dnes sme ovela citlivejsi... dokonca bolo bezne, ze zena mala 8 deti, z ktorych sa 5 dozilo vobec dospelosti a o potratoch nehovoriach...
Smrt sa tyka kazdeho z nas. Ja osobne by som vsak nedokazala pracovat s umierajucimi, napr. v hospicoch a uz nie vobec v detskych..som rozmaznana..hlboko by sa ma to dotykalo.. a bolo by to na moje citenie prilis tazke..

mima4
19. dec 2013

@kalifa28 prečo by jej malo prepnut?
to ze je matkou neznamena, ze vidi dva metre pred sebou a dost.. su zeny, ludia..co uvazuju nad roznymi vecami, zamyslaju sa nad tym, ako to fugnovalo, ako to je dnes..prečo sa veci deju..., či je to OK, alebo niečo čo človeku ublizuje... ja si myslim, ze aj tu na konovi su zeny, ktore vidia "dalej"... to však neznamena, ze im preplo

vejula
autor
19. dec 2013

@kalifa28 možno som len ina ako ty.... Ak ťa temy, ktoré zakladam nezaujimaju, mna skutočne neurazí, pokial ich nebudeš otvarať 😉

a
@babatkoling moja babka aj dedko umreli v nemocnici. Oboch mama pýtala domov. Pri dedkovi bol problém v tom, že babke sa všetci báli povedať, že vlastne umiera (mal rakovinu pluc). Takže on by aj umrel doma, aleked sa dostal do bezbedomia, babka hned zavolala zachranku. Tí prišli a ona nevedela povedať čo mu je, takže mu pichli niečo na posilnenie srdcaa previesli do nemocnice. O dva dni na to umrel. U babky to bolo tak, že bola v nemocnici a mama sa hovorila sestričkám, že ak to vyzerá že umrie, že nech ju daju domov aby neumrela v nemocnici. Sestričky ju ubezpečili, že to by bola škoda, že liečba zaberá, tak nech ostane tam... O týžden na to umrela v nemocnici

Moja prastará mama, porodila 10 detí, všetky sama doma bez babice.... Ked umierala takmer všetky deti sedeli okolo nej a spolu sa modlili až do posledného výdychu. PRastara mama umrela pokojne s usmevom na perách... nemala ani 60 rokov....

@irriss neboj, teraz to nieje o mne. Skutočne len uvažujem 😉 A rozmýšlam či rovNako ako ja uvažUJE aj niekto iný.

@zivika ženy vela rodili same bez babíc, ale aj v prípade, že tam babica bola, hned po narodení dala dieťatko mamičke - nemerala, nevažila, nedavala do inkubatora a tak podobne

@natinecka je tu vela rôznych tem, nemusíš klikať na tieto nevhodné, pokial nemaš chuť pekné sviatky aj tebe

monika15
19. dec 2013

@vejula no sorry ale rodit by sa malo v nemocnicom prostredi... vsak dieta ti hned daju nezoberu 🙂))
a zial ked ludia umieraju po tazkychg nehodach tak proste tie pristroje doma nemas :(((((
a z druhej strany no stary by mali umierat veru doma...
Moj dedko zomrel pred mesiacom doma... moja mamina sa onho starala do poslednej chvile mu ruky drzala...
Je to tazka otazka, veru by som ale nad tym hlavu nelamala... zial svet je iny.....

reanda
19. dec 2013

@vejula nie, nie je to normalne

reanda
19. dec 2013

@vejula a nie su normalne ani tie odpovede, ktore dostavas.. clovek, ktory trochu rozmysla, sa hned povazuje za niekoho, komu "preplo"

zivika
19. dec 2013

@vejula ked sa v porodnici dohodnes, da sa to aj teraz...a vtedy vela zien aj deti pri porode zomrelo...keby to bolo tak aj teraz, ja by som tu uz nebola...ani moje deti...

zuzana76
19. dec 2013

@vejula s rodenim v porodnici problem nemam a ludia zomieraju v nemocniic asi preto castejsie, ze kedysi sa mnohe choroby neliecili, ludia ani lekarov nevyhladavali a tak zomreli doma a vela je o stasti, kde cloveka smrt momentalne zastihne, je to urcite pokrokom a tym,ze nevieme predpovedat, kedy clovek zomrie, ale snazime sa predlzovat zivot, pokial to len ide, hoci aj v umelých podmienkach a v nemocnici.

vejula
autor
19. dec 2013

ešte k prastarfej mame. Neumrela preto, lebo nemala zdravotnú starostlivosť. Bohužial lekari ju liečili na niečo iné ako mali a tym jej stav doťukli.

Podla mna je smrť súčasťou života a mali by sme dbať na to aby bola dôstojná, a podla možností aby človek, ktorý umiera, cítil lásku a blízkosť osôb, ktorých miluje.

zuzana76
19. dec 2013

myslim vsak, ze dnes sa prave tym mnohi ludia doziju viac, ako kedysi, dnes sa snazime " babatka" vypiplat, o chorých sa starat pokym to ide.

danim
19. dec 2013

sa tu na MK v poslednej dobe siri fantom--- tehot bez sona, rodit doma, bez vitaminov, bez liekov, bez zasahu, bez ockovania.. bez inkubatorov... ako v minulosti...( placentu domov---- ako som zachytila ) nejak vam ale uchadza fakt, aka bola v tej dobe minulej 50-60 r spat ( ked rodili doma ) umrtnost babatiek, ale aj matiek... bez toho vsetkeho co mame dnes... ( 1-2 deti zomreli v rodine bezne )

vejula
autor
19. dec 2013

@zuzana76 nehovorím o prípadoch, kedy človek umrie na infarkt, nečakane. To je jasné, že sa nedá predvídať. Ja skôr hovorím o prípadoch kedy ludia dlhšie umieraju v nemocnici, kolkokrat prosia rodinu aby ich zobrali domov....Velmi vela starých ludí umiera v nemocnici opustených. Podla mna nieje normalne aby sa toto dialo. A podla mna tak isto nieje normálne, ked dieťa príde na svet a jeho matka niekolko hodín nikde...

skvelemanzelstvo
19. dec 2013

@vejula no ja by som nebola rada, keby sa dieťa po porode ocitlo v rukach blízkeho z rodiny. Ved zdravotníci su vyškoleni odborníci a vedia dat prvu pomoc, keby o nieco islo. Tak som rada, ze lekar je ten, kto prvý ma v ruke dietatko a potom sestrička. je to dobre tak a neriešim to. A so zomrelými je to rovnako, ak niekto umiera, tak iba zdravotnici vedia zachránit, babka s bylinkami by asi tazko pomohla.

danjelca
19. dec 2013

prečo dobrá a uplne namieste téma..však je to presne TAK..to len my generácia odchovaná "umelo" sa už s prekvapením na takéto otázky díva...

@irris Vejulu nepoznám ale nechápem z čoho má vycúvať-má dobré postrehy a pripomienky...nechce držat hubu a krok..
necítim žiadny strach skor túžbu hlbšie spoznať dôvody a aspom pre seba veci zmeniť.

afrika
19. dec 2013

@vejula možno si tích ľudí nevezmú domkov preto, lebo musia pracovať a finančne by neutiahli zostať domka.. bohužiaľ

reanda
19. dec 2013

@afrika presne tak.. uz ani na smrt nemame cas!

a ani nervy

freyjanr
19. dec 2013

@vejula Co sa tyka zrodenia bolo by zaujimave keby mi brucho rezal niekto z rodiny doma na gauci kedze normalne by som neporodila 😀 😀 😀

freyjanr
19. dec 2013

@danim a aj priemerna zivotnost bola vo veku ktoremu dnes hovorime stredny vek

Strana
z4