icon

Zvládnem externé štúdium na strednej škole pri plnom pracovnom úväzku?

arlisa
2. jan 2015

Dobry den,
rada by som sa poradila s niekym, kto absolvoval externe studium na strednej skole pocas toho ako pracoval na plny uvazok.

Konkretne hladam skolu v Bratislave.

Pracujem 5 rokov na ekonomickom oddeleni, Mam 26 rokov, ukoncenu vysoku skolu - ekonomicky smer. Strednu skolu mam TIS-sku - taky mix eknomiky a elektrotechniky..

Problem je v tom ze sice ma to zivi - no nebavi a priam frustruje.
Pocitat od rana do vecera nejake cisla v exceli atd... je to monotónne a niekedy robim do noci...nevidim v tom zmysel a neviem ako by som mala babatko takto:/

Nehovoriac o tom, ze ma ovela viac bavi svet kozmetiky. Myslim tym vo vseobecnosti - ci uz pletovej, vlasovej alebo dekorativnej.. Dost sa s tym zaoberam a rada by som presla do tejto sfery aj pracovnom zivote..

Chcem tym povedat ze by som rada vystudovala odbor kadernik na strednej skole, ale externe kedze pracujem na plny uvazok.

Kontaktovala som zopar strednych odbornych skôl - no nie velmi vrucne mi odpovedali na moje otazky.. Hlavne mi bolo cudne ze externe vyucovanie prebiehalo uz od 14:00 hod kedy este vacsina ludi pracuje...tiez prebiehalo stvrtky a piatky..

Preto sa chcem s vami poradit, ci je to vobec mozne sklbit pracu na plny uvazok so studiom na strednej skole... s vysokou to slo tusim lahsie...

Tiez sa zmienili o praxi, ktoru musim absolvovat na prevadzke kadernictva.
Myslim ze ak by sa to dalo po vikendoch tak by som to zvadla - aj keby to znamenalo ze budem robit 7 dni v tyzdni asi dost dlhu dobu.

Druha moznost, nad ktorou som rozmyslala je kadernicky kurz.. Stoji cca 700 eur.
Zial pochybujem, ze by ma niekto s kurzom zamestnal...
Aj ked skutocne si myslim ze kurzove kadernicky alebo kozmeticky vobec nemusia byt menej kvalifikovane, ako si to niektorí myslia..
ak sa na to niekto da a zaplati si to, chodi po veceroch a robi vikendy tak to asi velmi chce robit...

Je to pre mna velka zmena profesie a velmi by mi pomohlo skontaktovat sa s ludmi, ktorí to zvládli alebo rozmyslaju nad podobnym krokom.

Vopred velmi pekne dakujem za vase odpovede.

S pozdravom
Andrea

stary_ujco
3. jan 2015

Podme pekne zaradom:

mas vysoku ekonomicku, povedzme ze stabilny prijem a zamestnanie. Ale nebavi ta.
Chces byt kadernicka. Skusala si to niekedy? Alebo to len mas v hlave ako viziu, ze budes vyrabat ucesy, klebetit so zenami a nejako sa realizovat? Poznam niekolko kaderniciek zo svojho okolia a take ruzove to nie je. Dookola trvala, ofina, melir a kreativita ziadna. V 40ke znicene nohy, chrbtica a nejaky kozny sajrajt na rukach z neustaleho kontaktu s chemiou.
Ohladom zamestnania sa - je jedno ci mas skolu alebo len kurz. Ono ta skola je tiez len taky kurz, ale tak nejako to na tych par rokov musia natiahnut, aby to bolo akoze stredoskolske studium. Verim, ze matematiku a dejepis ovladas a nepotrebujes si ich opakovat ;-D
Skola je bezne od druhej a naozaj aj pocas tyzdnov. To nie je externa vysoka. Ono sa rata, ze ked dokoncujes strednu, tak si bud doma na podpore alebo mas robotu, kde to mozes flakat, alebo si beries zakazdym pol dna dovolenky.
Kadernicky salon nie je zamestnavatel. Ak aj budes niekde robit, tak to bude na zivnost a budes platit "najomne". Alebo zacnes podnikat sama a az potom uvidis, co je to sediet nad excelom a v kuse pocitat dajake somariny pre danovy urad... A cakat, ci v dany mesiac dost zarobis. Ale ano, s dietatom sa to mozno da lepsie sklbit - akoze pracovat popri dietati. Ale to mozes kadernicit aj popri robote.
PS: rovno si zarataj pracovne soboty, lebo svadby, oslavy a stuzkove su biznis, kde zarobis na slavnostnom ucese.

ena70
3. jan 2015

ja som robila popri praci vysoku skolu, potom som otehotnela, cize este ako tehotna som aj pracovala aj robila vysoku skolu a to som uz mala po 30-tke....a dochadzala som do miesta vysokej skoly cca 150km, skolne som si platila sama a cestu aj vsetko, no niekedy to nebola sranda cestovat s velkym bruskom tak daleko, soferovala som si sama, potom sa mi narodil drobec, takze nedospate noci ale musela som. chcela som. dokonca som uspesne aj odpromovala, a to som bola uz starsia ako ty, s malym drobcom a rodinkou. takze vsetko sa da zvladnut ked sa chce.

kamanima
3. jan 2015

robila som si strednú počas práce a veru v poslednom ročníku som musela prejsť na polovičný prac. úväzok. nijako som to nezvládala. ale robila som dvanástky v nepretržitej prevádzke a do školy som chodila dvakrát do týždňa

bejanka14
3. jan 2015

Poznám baby , čo si urobili kadernícky kurz a otvorili si vlastný salón a ide im to. Záleží od šikovnosti a kreativity.
Tiež si robím popri zamestnaní VŠ a je to niekedy o nervy , každú sobotu sedím do večera na prednáškach ( raz sa mi podarilodokonca zadriemať 🙂 ) a tiež učenie po večeroch a nociach. Chce to oopec sebazaprenia a času. Ale dá sa to všetko.Pozri ,keď si rozhodnutá ,sprav si kirz , začneš strihať rodinu kamošky , tie sa pochvália , možno sa zo začiatku u niekoho zamestnáš , časom nieço svoje.

ziarcanka
3. jan 2015

Ahoj,
ja učím na SŠ pedagogickej, kde máme aj externé štúdium. Vyučovanie býva v piatok od 14-tej a v sobotu cca od októbra do decembra a potom od februára do mája. Učia sa len odborné predmety, cudzí jazyk a informatiku. Väčšina žien, čo k nám chodia pracuje na plný úväzok - ale z nich väčšina v odbore a dopĺňajú si kvalifikáciu. Cca 1-2 z ročníka to vzdali, lebo nestíhali. Ostatné hovoria, že popri robote a deťoch je to veľmi náročné, ale zvládajú - toľko moja skúsenosť.

fajnova
3. jan 2015

ja si robim SS nadstavbu popri praci a priznavam, ze padam na hubu. je to velmi narocne a uz by som do toho nesla. aspon mam tolerantneho zamestnavatela, ktory mi (zatial) toleruje caste absencie.