icon

Zvyšujú sa ceny potravín na Slovensku?

filipjohns
22. jan 2025

Aj Vám sa zdá že to ešte viac všetko išlo hore?
Dnes som bol v obchode a za 4 základných veci ktoré mali byť podľa Fica lacné, som platil 9,80 za 4 veci!!! A platy stále rovnaké žiadne zvýšenie mzdy nič.

marsmykkok
23. jan 2025

@tetapetra ja o tej dani na sladené nápoje viem, ale ako píšem vyššie, neschvaľujem ju. Ak zvýšiť dane, tak na alkohol a cigarety. Dnes v Kauflande víno 1,59 no sila, lacnejšie ako džús pre dieťa alebo tá kofola... A ako píšem, určite časom pôjdú hore aj nesladené vody, lebo obchodníci nenechajú taký veľký rozdiel medzi sladenými a nesladenými nápojmi. Stavím sa aj o dom, že o takých 6 mesiacov nebude Saquaro minerálka za 29 centov a Gemerka za 49 centov, ale budú oveľa drahšie.

momo00
23. jan 2025

@ekira1 ja som myslela pečivo. A tam to je i viditeľné. Takže tá ich 5% DPH nič nepomohla. Všetko išlo nehorázne hore. A to pochybujem, že nebude pokračovať. Môžu znižovať DPH aj na 0% aj tak sa to na cene neodrazí

ekira1
23. jan 2025

@momo00 akože nie, na pečive 5% daň vidieť najlepšie. Tá je na základnom pečivo, čiže obyčajný biely rožok už nestojí 0,13€ ale 0,11€. Pretože základná potravina je biely rožok, celozrnný alebo grahamový už nie 🙄

lenka_vi1
23. jan 2025

@vanilkovazmrzka ceny nešli hore za Fica ale za cirkusanta matovica, to len tak na okraj.

subartic
23. jan 2025

@momo00 naozaj treba rozlišovať základné potraviny a potraviny iné. Vláda ktorá tu je nie je žiadna hitparáda, ale do hry vstupuje viacero faktorov a jedným z nich je aj perfektná prispôsobivosť obchodníkov a obchodných reťazcov, reštaurácii atď v negatívnom smere. A taktiež aj Matovičové psycho obdobie a následná konsolidácia verejných financií . Na niektoré produkty priamo vplýva celosvetový trh a nedostatok komodity ako napr. kakao , káva .

subartic
23. jan 2025

Čo sa týka dane zo sladených nápojov , ja ju kvitujem. Pre mňa ide o nátery na plot ktoré žiadnym spôsobom neprispievajú k zdraviu . Vylúčila by som odtiaľ kvalitné sirupy s vyšším podielom ovocnej šťavy.

tetapetra
23. jan 2025

@dkethe ja to vidím na jogurtoch. A na čajoch. A na mäsových výrobkoch. Dnes je síce rožok za 0,12c, uvidíme na jar.
@lenka_vi1 Matovič nie je vo vláde už pekne dlho,tak sa láskavo preber.

gribka1
23. jan 2025

@lenka_vi1 A za cirkusanta Fica nie?

portret7
23. jan 2025

@kiki68 co sa oplati v AT? Ktore potraviny? Kedysi som chodievala, prestala som, pojdem opat. Kazdy tip potesi, vdaka😀

momo00
23. jan 2025

@ekira1 tak neviem. U nás v decembri zvýšili na 0,14€ a potom nechali tú istú cenu a ešte znížili gramáž zo 60g na 50g

romino
23. jan 2025

@lenka_vi1 ceny isli hore paralelne aj v roznych inych krajinach. Skor sa tu bavime o tom, ze sucasna vlada si na takychto temach postavila volebnu kampan.
Aj ceny potravin znizia, aj zabrania mobilizacii do vojny ... lebo samozrejme to mala v plane minula vlada, len nam to tajili. Pripadne Korcok samotny to mal mat za ulohu, hadam priam rovno od Sorosa.
Vysledok, je tu nova vlada = a ceny potravin dalsi skok hore.
A ta udajne planovana mobilizacia ... to je uz asi zabudnuta tema.
Asi tak ako sa rychlo zabudlo na "Rusko je krasne, vyspele ... by nikdy UA nenapadlo, to len zapredane media chcu vojnu a preto siria taku verziu".

lenka_vi1
23. jan 2025

@gribka1 tak jak išli za.matovica nesli hore ani za 2 Ficove obdobia.

sisska96
23. jan 2025

@ekira1 kde stojí rožok 0,11?

ekira1
23. jan 2025

@momo00 rožok? Je ešte taká možnosť, výrobca cenu o cent zníži, ale obchod nie, ten cent si prirata k zisku. Ale práve rožok som si všimla, ostatné bola cena rovnaká, tak som si na nete pozrela zoznam produktov. Upečené, zamrazené, rozmrazené a zas upečené dovážané niekde z Európy chápem. Ale pri výrobkoch našej pekárne čo pečie čerstvé dať nižšiu daň na biele pečivo a neznížiť na zdravšie trochu nechápem..

momo00
23. jan 2025

@ekira1 predstav si u nás to tak spravili a znížili gramáž aj na chleba...

momo00
23. jan 2025

Takže žiadne zlacnenie som si zatiaľ nevšimla

ekira1
23. jan 2025

@sisska96 v kauflande som minule pozerala. Alebo 0,12€ ? 🤔 biele rožky veľmi nekupujem, ale keď pôjdem na nákup, pozriem či tak stojí stále.

momo00
23. jan 2025

@ekira1 do Kauflandu to neprichádza do úvahy. Nebývam v meste. To by som viac previezla😀

gribka1
23. jan 2025

@lenka_vi1 A to Matovič za to mohol priamo?

ekira1
23. jan 2025

@momo00 alebo ďalšia možnosť, znížili gramáž a cenu nechali rovnakú a rozdielom pokrývajú zvýšené náklady. Pekáreň kam chodím zvýšila od januára, väčšie veci aj o 0,20€. No rozhodne príde čas, kedy budeme na dnešné ceny pozerať so slzičkou v oku ako bolo lacno..

ekira1
23. jan 2025

@romino a Fico si robil videjka aký drahý je benzín za minulej vlády. Teraz už na videjka asi čas nemá..

ekira1
23. jan 2025

@momo00 ja ho mám najbližšie, chodim tam najviac. Najďalej mám tesco, tam chodím minimálne a do lidla tiež strata času, ak je dobrá akcia, je to stále vypredané..

jovka
23. jan 2025

@romino ano aj u nas v DE idu potraviny nenapadne hore tu 0.10 centov tam a nabali sa to .

natalka13
23. jan 2025

@ekira1 kde kupujes rohlik za 11centov?
Aha nekupujes ale vies ze stoji 11c.🤔

tetapetra
23. jan 2025

Takže, ktorá povedala ficovi,že má konsolidovať?!

kiki68
23. jan 2025

@portret7 No urcite vsetky tie akcie na maslo, jogurty, mlieko a tieto vyrobky, moja mama povedala, ze bola v soku, u nas velke Schardinger jogurty za 75 centov kus. Maslo cca 2,30 eur kus ( akcia ze vezmes 4 ), vcera Müller jogurty tiez super cena, ovocie, zelenina, dokonca muka bola podla mamy lacnejsia. Tiez vraj pracie prasky podla mamy cenovo lepsie, viac menej okrem masa bolo asi vsetko bud rovnako, alebo menej. Take ako Hofer a lidl maju na apps letaky, tak mozes mrknut ze co kde. Mama kupovala aj pre tety vela veci, ja tiez. Nech maju trosku radost

vevapeto
23. jan 2025

@filipjohns čo si kupoval, 4 maslá? 😅

radacak
23. jan 2025

@filipjohns samozrejme 😭

vanilkovazmrzka
23. jan 2025

@lenka_vi1 netrep prosim ta 😂

portret7
23. jan 2025

@kiki68 dakujem, popozeram… kedysi som tam nakupovala, posledne roky vyuzivam na nakup cas, ked cakam, kym skonci synovi trening, preto som prestala… ale asi zacnem znova. Jogurty si veru este pamatam, velke, dobre, lacne😋