icon

Zvyšujú sa ceny potravín na Slovensku?

filipjohns
22. jan 2025

Aj Vám sa zdá že to ešte viac všetko išlo hore?
Dnes som bol v obchode a za 4 základných veci ktoré mali byť podľa Fica lacné, som platil 9,80 za 4 veci!!! A platy stále rovnaké žiadne zvýšenie mzdy nič.

lllaila
Autor odpoveď zmazal
snehovakralovna
23. jan 2025

Chodievam po praci na nakup,tovar v akcii beznadejne vykupeny,regale prazdne. To aby si clovek zobral dovolenku,ked chce nakupit. O cenach ani nehovorim.

nelka93
23. jan 2025

Drahé sú riadne. My chodíme do rakúska, mam pocit ze je to tam lacnejšie a sami Slováci tam su

tetapetra
23. jan 2025

@nelka93 tiež chodím do Rakúska, cestoviny, kečup, káva, prací gél, salámy sú už lacnejšie ako u nás, sladkostí a čokoláda na varenie,že 2,5 a tu akože bez akcie vyše 8€?! v lidl?

marsmykkok
23. jan 2025

@lalenka33 len ja som názoru, že ak niečo zvýšiť, tak legálne drogy, alkohol a cigarety. To čo je zdravé a čo nezdravé na to je x názorov a každá potravina by mala mať primeranú cenu, Napríklad v minulosti klasické maslo, bola doba ked sa považovalo za extrémne nezdravé, že dáš si kúsok, upchá ti cievy a je po tebe a dávali sa do popredia rastlinné maslá a hera a podobné tuky. Dnes zase sú za zlé rastlinné maslá a klasické je top. A hlavne vychcanosť obchodníkov, neverím, že ochutená minerálka bude stať 1,70 napríklad, kofola 3 eurá a minerálku čistú nechajú na 30-40 centoch. Dorovnajú ceny a postupne ako sa začnú na jar vody viac kupovať pôjdú aj čisté minerálky hore cenovo.
To je podobne ako tie Dankove rekreačné poukazy, hoteliéry zvýšili marže a čo majú poukazy zaplatia s odpočítaním rovnako ako predtým a čo nemajú pre tých sa stalo Slovensko cenovo nedostupné a drahé.

dominikamacakova
23. jan 2025

Zdá? Veď reálne sa dph zvýšilo o 3% tak ja neviem čo ľudia čakali 😅

tetapetra
23. jan 2025

@marsmykkok moja,ale okrem 23%dph máš pri sladkých veciach aj daň z cukru. Na to ste akosi všetky zabudli, za panstvo nám začiatkom leta vybavilo aj to

tetapetra
23. jan 2025
darinkal
23. jan 2025

@filipjohns je to fakt hnus čo sa tu deje. Ono ja neviem , ale či bola a existuje vláda ktorá by to zmenila. Lebo naozaj toto je extrém. Aby Slovensko malo najdrahšie najnekvalirnejsie potraviny v Európe ale najnižší plat v celej EU. Prídavky na deti sú na smiech. Keby ich matovic nezdvihol na 60€. Garantujem že by ostali na 25€ doteraz. Aj tých 60€ je na smiech ale aspoň sa to trocha pohlo. V rakusku na malé dieta od 190€ a rastom sa zvyšuje až na 270€. Ich výplaty sú skoro 3000€. A potraviny majú lacnejšie ako my. A viem , lebo chodíme do zahraničia. Byty nájom tiež extrém. Pred 15 rokmi stal 2 izbak 350€ bez energ. Dnes 600€-700€.-800€ Hypotéky 800€.cca. / ale napriek tomu vidím , že všetky nové byty čo sa postavia sú hneď aj plne / bývam v takej časti kde sa stavia. Byty na prenájom sú hneď obsadené. A drahé autá deto vidím denne plne cesty. Takže nevidím ale chudobu. Nevidel ako to vnímate vy. Mne skôr príde , že keby tu dali chlieb za 20€. Tak to tu nikomu nevadí. Za toto nikto nepojde štrajkovať. Tak človek už nevie čo si ma myslieť. My sme neskutočne divná krajina.

17alexis
23. jan 2025

@darinkal podla mna toto cele zavisi od toho, kto ma ake prijmy. Niekto si moze dovolit hypo aj za 1000€ a niekomu neschvalia ani debet pre nizky prijem. My platime hypo 600€, podnikame, cize vyrazne pocitime aj transakcnu dan, ale zasa nemusime ratat kazdy cent, ktory minieme. Ja som do tejto diskusie napisala sarkasticky prispevok o cenach potravin, ale poviem ti pravdu, ze sa na ceny naozaj nepozeram. Ani neviem, o kolko co zdrazelo a aj ten chlieb za dvacku by som v sucasnosti s nasimi prijmami kupila. Beztak kupujeme najdrahsi zo vsetkych lebo nam najviac chuti. Nas skor trapia ine veci - skolsky system - to je aj dovod, preco sa snazime co najviac zarobit, aby sme si mohli dovolit mat deti na domacom vzdelavani, tiez nas trapi kolabujuce zdravotnictvo - cize zas len co najviac zarobit, aby si mala moznosti a rovnako tak nam je proti srsti tahanie krajiny k Rusku...a, samozrejme, kopu inych veci, ale potraviny su zatial to posledne, co riesime doma.

sisska96
23. jan 2025

@darinkal Len v Rakusku všetko iné je strašné drahé, aj bývanie, dane, energie a podobne

darinkal
23. jan 2025

@sisska96 neviem ako je to po tejto stránke. Ak viete nie z počutia. Ale že tam niekoho máte. Alebo vy. Môžte napísať. Toto by som chvela vedieť. Potraviny viem. Tam sme boli. Tu sú nájmy okolo 800-1000€. 4 izbové nové ak okolo 1200€. Hypotéky tiež dosť vysoké. K platu ktorý je na SK.

ekira1
23. jan 2025

Neverím, že Fico nedodržal sľuby ako každé volebné obdobie. Máme lacné potraviny, lacné palivo, naši muži nebojujú na Ukrajine a vlastne s Putinom vybavil mier. Myslím na to každý nákup, keď nesiem jednu tašku a pozerám čo stálo tých 60€ keď to nie sú potraviny ani nie na tri dni.. 🙄

tana85
23. jan 2025

@kiki68 bola by som rada ak by toto mali len ludia, co ich chceli...ale to je uz na inu debatu

mnamko
23. jan 2025

@vanilkovazmrzka aj tu v Nemecku sa zdražuje,nenapadne ale zdražuje.Najviac ma prekvapilo,že zvýhodnený mesacnik na dopravu mi išiel zo 49€ na 58€.A platy ,no keď pozriem ceny služieb tu mnohonásobne vyssie tak nieje čo vyskakovať.Jedine vyššie pozície tam si vedia zarobiť.

darinkal
23. jan 2025

@mnamko no u vás nenapadne. Tu hypergalakticky. A myslím , že by bolo rým pádom aj fér zvýšiť mzdu aj prídavky . Ale tu doslova nechutný výsmech ľudom do tvare. Ako že “ veď oni sa o seba nejako postarajú “ a áno potom sa človek čuduje , že koľko ľudí sa ma nachvíľu dobre , keď tu na SK jedine čo ide je Odrbavanie a okrádanie beztrestne.

matej2227
23. jan 2025

@filipjohns a co ma s tým Fico ty osol..to ty malo zarábas, lebo si neschopny... chod sa sťažovať do lídla provokatér...

momo00
23. jan 2025

A to si asi málokto všimol, že v decembri zdvihli ceny, pretože od januára mali mať nižšiu DPH? A v januári zostali na tej istej cene a gramáž išla dole?

lalenka33
23. jan 2025

@enmery len si nezabudni preratat aj ich naklady na byvanie, na poistenie atd. . Každý vidi len vyšku platu, ale že 3 izbovy byt stary stoji 1800 frankov už nikto nevidi.

enmery
23. jan 2025

@lalenka33 Ja tu žijem😉

ekira1
23. jan 2025

@momo00 toto sa ale deje stále, nie iba teraz. Vždy keď sa mení obal na výrobku, mení sa I gramáž, pripadne zloženie. A cena ostáva rovnaká.

natalka13
23. jan 2025

@kiki68 nebadam v AT ovela lacnejsie potraviny ako na SK.

dkethe
23. jan 2025

Neviem kde ja zijem, ale extra zmenu som nepostrehla 🤷 skor v tom 2022 to bolo citelne, brokolicu uz za 70c nekupit.

natalka13
23. jan 2025

ako dobre ze nepijeme presladene granko ale poctive kakao. 80% cukru kupovat za tu cenu🙈

tetapetra
23. jan 2025

@dkethe tak to si asi prvá, ktorá si to nevšimla.

lalenka33
23. jan 2025

@enmery tak potom vieš 😊

kiki68
23. jan 2025

@natalka13 No u nas v Korutansku je lacnejsie teda ako na SK, pred Vianocami bolo maslo za 2 eura, muka, syr, tie zakladne veci dost lacnejsie. Hlavne ber pomer plat/ ceny . Pretoze ked mas 5k napr netto na domacnost o 2 ludoch a ceny este o cosi nizsie,iba maso mame drahsie ( pecivo po poslednej navsteve SK som pozerala ako podrazelo velmi), tak je to ine ako ked mas 2,5 k netto a zaplatis este o nieco viac.

kiki68
23. jan 2025

@dkethe kupovala som brokolicu pred tyzdnom u nas v AT, v akcii za 90centov. Take tie dve hlavy v baleni. Tiez teraz boli veci za Euro to zeleniny a ovocia, ako nezda sa to, ale ked niekto fakt setri kazde euro, tak ma aspon nejaku sancu jest vitaminy ( bola mrkva za euro za kg, jablka, mango, avokado, Paprika atd ). Moji rodicia vzdy u nas nakupia a este dostanu od nas rozne veci z tych drahsich ako vsimne za cestu

dkethe
23. jan 2025

@tetapetra a to kupujem stale to iste, tie iste obchody, tie iste akcie .. chleba je lacnejsi o 10c a pistacie o 3 😅 ostatne fakt nevidim zmenu.
Opat, hovorim o sucasnosnych mesiacoch, nie spred 4 rokov ked ten isty chlieb stal 90c a nie dnesnych 159c. . Ozaj, Cokolada sla mega hore po lete, to viem

romino
23. jan 2025

Aktualny priklad: objednaval som domov menu cez Wolt. Restauracia uz neponuka v ramci menu polievku, uz je zrazu mimo menu za extra 1.50e
Aj uz aj porcia sa mi zdala mensia.
Tak aj takto sa zdrazuje.