icon

Ako prekonať strach zo šoférovania počas zimy?

8. jan 2026

Ahojte baby,
Neviem či to sem úplne patrí, ale má niektorá z vás tiež strach zo šoférovania? Ja šoférujem aktívne, tak 4 krat do týždňa cca 3 mesiace, na začiatku som mala veľký stres pred každou jazdou. Teraz je to už len vtedy, keď su zle cesty ,keďže je zima a vtedy nechcem šoférovať. Neviem ako sa toho zbaviť. Problém je v tom, že priateľ to vôbec nechápe, núti ma šoférovať po zlom počasí aj keď mám strach, lebo len tak sa naučím. Často sa preto hádame. Vraj je to so mnou ťažké. Je pravda, že som väčší stresmen a ja sa vážne snažím vždy prekonávať svoj stres. Preto hľadám nejaké rady, ako sa nebáť pri šoférovaní a ako prekonavate strach vy. Vďaka.

klarissa25
8. jan 2026

No ale ako sa to chces inak naucit, soferovat aj za zlych podmienok, ked nechces?

zmrzlinka8
8. jan 2026

@anonym_autor strach prekonas iba jazdenim, vela a casto, najprv zname trasy, na tych sa osmelis, postupne budes pridavat ine. drzim palce, tiez som s tym bojovala

kiki68
8. jan 2026

@anonym_autor dobre robi, lebo co ked pojdes a zacne nejaka trma vrma? Ja som robila vodicak na lade a snehu, nechal ma naschval ist do smyku, skocil mi na brzdu a hovoril co mam robit. Za mna super vec. Pred par dnami som isla ku kamoske tu v AT, zijeme pod Alpami, isla som tam a mrzlo, ale bolo to ok tie cesty, pri nej zacalo snezit a obchadzka. Serpentiny hore, dole, nieco ako ked idete v Chorvatsku tie ich zakruty. Zrazu mi pan ukazuje, ze to smyka, taky dedko, o par metrov to smykalo jak hovado. Keby neviem co mam robit, skoncim neviem kde. Tam nemate zvodidla, mate tam nejake kriky a inak strmy svah. Cesta naspat este horsia, druha bola skrz padnuty strom nezjazdna. Takze treba sa naucit v kazdom pocasi a potom ked budes v situacii sama, tak to bude stres, ale mensi stres.

qwert87
8. jan 2026

@anonym_autor aj ten najskusenejsi vodič ma pred jazdou v zime rešpekt. A tak to ma byt. Len skusenosti ta naučia ako máš reagovať a to sa inak ako jazdenim v zime nenaučiš.

euka210
8. jan 2026

@anonym_autor vies co, soferujem cca 10r, lebo ma okolnosti donutili...dedina, ale pred snehom a ladom mam stale respekt a tiez som radsej sla s kolegom tieto dni do prace ako ist sama po tychto cestach. Ale ja som strachopud, pomaly som sa osmelovala. Ale manzel s tym nema problem, vela ma naucil v zaciatkoch ako skuseny sofer.
Ked nemusim, tak nesoferujem v takom pocasi. Ale niekedy sa inak neda a musela som ist aj v snehu ci poladovici.
Skusila by som ist s priatelom, aby Ti poradil co a ako rovno v terene.

anonym_d92dcb
8. jan 2026

Mne toto presne hovorila sesterka, ze jej muz do nej hucal, ze co nejdes, vsak si zober auto, naloz deti a chod. Jedno malo 3 mesiace. Hadala sa s nim, ze sa boji, ze jej stale place, ze ako si to predstavuje.
A potom jej povedal brat, vies co, moja, pod so mnou, tuto len po dedine, kde nechodi vela aut, deti strazila mama, potom do dalsej dediny, a potom do vacsej dediny. V klude vedla nej sedel, poradil. Inak on je nervak, ale na nu bol zlaty, dobry, nejazdila, lebo otec nervak stale do nej hucal. Totojej velmi pomohlo. Aj mne pomohlo, ked ma manzel zobral na take odlahlejsie miesta, aby som sa najprv zzila s autom, ze co a ako a neskor som sla aj do premavky. Ale stale je to o tom, ze sama este nejazdim. Pride jar a budem skusat. Najprv s nim. Tiez je kludas. Ale ak by na mna muz takto tlacil, ze nutil, hucal a nasilu, tak na mna to ma opacny efekt. Neznasam, ked na mna niekto tlaci. Sama v tej hlave si to musim uvedomit, ze toto skusim, toto este nie, ale neskor a postupne sa prekonavat. Skor ho poprosit, ak Ti vadijeho pristup, nech netlaci, ze sama si urcis cas, kedy sa osmelis. A postupne si pridavat. Ty si na velmi dobrej ceste, si myslim.

anonym_01a4ad
8. jan 2026

Ja mám zas opak že do mňa hučia že ma odvezú tiež šoférujem 4 mesiace a tiež som posero ale čo sa týka šoférovania tak dako som v chille aj cez toto hrozne počasie. 😁

janka_266
9. jan 2026

z utorka na stredu, keď tak snežilo u nás som celú noc nespala, čo som bola v strese, že ako pôjdeme do práce a škôlky, aj sa mi núkali rodičia, že nás vezmú, ale reku nie, musím si aj toto vyskúšať, tak som šla asi 40tkou celý čas, s veeeeľmi malou dušičkou, asi 60x som to oľutovala, že som si mala radšej nahlásiť dovolenku :D ale dali sme to, potom sme prišli do LEVÍC na parkovisko, ktoré bolo NEDOTKNUTÉ, horko ťažko sme tam zaparkovali. neodhrnuté parkoviská sú doteraz, ale som hrdá na seba, že sme to zvládli, ale odhrnúť by tie parkoviská mohli :D

anonym_95191d
9. jan 2026

Povedz mu, že nepotrebuješ hádky, ale jeho podporu.

anonym_35e1f4
9. jan 2026

Teraz si mozno mozes vyberat, ale moze sa stat, ze nebudes mat na vyber.. v lete pride burka, lejak pocas jazdy, v zime zacne snezit, budes musiet kohosi odviest k lekarovi, do nemocnice,..
Chod kusok cesty, ani nemusis mat ciel, len si daj kolecko male kolo ulice, pomalou rychlostou, naberaj odvahu, vyskusaj parkovat, brzdit, ovladat to auto, idealne cez vikend, hned zajtra.