Odporúčania a recenzie na čítačky kníh pre začiatočníkov
Ahojte,
Odporucili by ste mi prosim citacku na knihy?
Absolutne sa v tom neorientujem, neviem aku mam pozerat znacku, velkost, kapacitu, nic. Mam doma ipad, ale ten nechcem pouzivat na takyto ucel a najma, pride mi dost velky, keby si ho chcem zobrat so sebou niekam v pripade potreby.
Tiez uvazujem, ci to za to stoji a predsa len ta papierova kniha nie je lepsia volba? Su knihy, ktore si rada necham v kniznici, lebo fakt stoja za to a chcem sa k nim raz vratit, tie by som si v pripade toho ze zakupim eknihu dokupila vo fyzickej podobe, tiez su vsak knihy, ktore doma nechcem a posuniem ich dalej. Neviem ci tento fakt zohrava nejaku role pri zvazovani o kupe citacky.
Mozno vzhladom na to, ze si nie som zatial ista ci a po akej mam siahnut, existuje nejaka lowcost moznost a zaroven to nebude nieco nekvalitne?
Dakujem za recenzie.
@bronkax tiez mam tuto dilemu. Uvidime, co poradia ostatni.
ja mam kindle a je to super hlavne na cestovanie, ked idem na dovolenku a nemusim zo sebou balit knihy... akoze jasne, ze si kupim aj normalnu knihu ale toto hlavne na to cestovanie je super...
@babushkaem posles prosim link na konkretny model? Aby sme si vedeli pozriet parametre?
tento je aj vodeodolny, takze ho beriem aj do vane :D
@elianto_01 Mam kindle, uz druhy. Urcite ber s podsvietenim, ,to je moja jedina rada. Inak nemas co pokazit.
@babushkaem super, pozriem, dakujem. 😊
Ja mam asi 15rocny Pocketbook s podsvietenim a nemam mu vo vytknut 👍
Mam v telefone ReadEra... zadarmo... mozes vyskusat, ako ti pouzivanie sadne... samotne citanie digitalnych knih...
@zic dakujem
Ja mam Kindle Paperwhite a kupu som neolutovala a mam ju uz 9 rokov a stale bez problemov, obcas sa vratim ku papierovej knihe ale na cestovanie, vecer v posteli a pod. jednoznacne citacka
A teda ak tak s podsvietenim
Ja mám Kindle Paperwhite 2021 tuším, má podsvietenie, kde sa dá regulovať farebná teplota svetla, to bolo pre mňa dôležité. Je super, milujem ho 😁😍. Povedala by som, že Kindle sa oplatí, ak budeš kupovať knihy na Amazone, tam ale slovenské nenájdeš. Kúpiš si knihu a okamžite sa ti objaví v čítačke, nemusíš prehadzovať cez USB kábel, je to veľmi pohodlné. Kindle je primárne určený pre formát MOBI, tie nájdeš v pohode aj na slovenských eshopoch, ale musíš pripojiť kábel k PC, ja som už aj na to bola lenivá 🙈.
Ak budeš čítať v slovenčine, odporučila by som ti Pocketbook, sú to dobré čítačky, mala som aj tú. Pocketbook ti prečíta aj MOBI, aj EPUB.
@miniatura14 kindle uz mobi nepodporuje, novy mobi uz ti neprejde 🙂 presiel na epub, co je najcastejsi format vsetkych citaciek
a nie je pravda, ze musis posielat cez kabel, vies si ich posielat priamo do citacky, bud rovno z Martinusu (funguje rovnako ako Amazon, ze kupis a posle sa ti sama) alebo mailom, kedze citacka ma svoj email
@petamich To vážne 🙈🙈🙈? No vidíš, ďakujem za info🙂. Odkedy mám malé dieťa, ani nemám moc času na čítanie a nové som nekupovala už hodnú chvíľu, keďže ich mám veľa v čítačke. Ja som z Amazonu kupovala veľa aj kvôli tomu, že tie knižky, čo som chcela, ani neboli v slovenčine. Idem si to doštudovať 😁
@elianto_01 ja mám čítačky 2, pocketbooku touch Lux 3 a touch Lux 5. Za mňa super vec, lebo čítam veľmi veľa..ozaj veľa..cca 160 kníh ročne, takže kupovať sa také množstvo kníh nedá. A striedam s knižnicou, u nás kupujú ozaj všetky novinky. Čítačka je nenahraditeľný súčasť cestovania, dovoleniek..
Určite ber s podsvietením. Touch Lux 5 má Smart light podsvietenie, vôbec neťahá oči
@miniatura14 mna by teda kabel tiez otravoval ako pises, Martinus to ma dobre vymyslene, ja asi najcastejsie odtial objednavam, ma to rovnako ako Amazon, ze ti to automaticky pride alebo potom mailom si poslem, tam urobil Amazon taky jeden zbytocny krok, ze musis potvrdit, ze ano naozaj chces, aby ti tam ta kniha presla 😵💫 ale stale lepsie ako kabel
@avanka a ked si si vyberala lux tak preco prave ten? Kedze oststne uzivatelky spominaju paperwhite? Pripadne vie niekto rozdiel medzi nini? Sktualne su tie citacky pre mna skutocne spanielska dedina a pri doetati nemam velmi priestor si robit takyto research, preto som zvolila moznost opytania sa na MK
Ja som si citacku kupovala z praktickych dovodov, nemam kde ukladat precitane knihy a nechcela som ich doma zbytocne hromadit. Myslela som si, ze si nezvyknem a budem citacku pouzivat len doplnkovo, na cestovanie, dovolenky a pod., ale za tych cca 5r som uz papierovu knihu v ruke nemala. Citacka ma pre mna viacero vyhod, je tenucka, lahka, skladna, vojde do nej obrovske mnozstvo suborov a tym nemusim riesit, ktore knihy si zbalim do batoziny na cesty. Velke plus je aj podsvietenie a tym moznost citat kdekolvek a takisto si vies nastavit velkost pisma. Mam Pocketbook, uz druhu. Je jednoducha na ovladanie a ma slovenske menu. Za mna citacka jednoznacne ano 🙂
@elianto_01 lux ma podsvietenie. Paperwhite ma mozno aj podsvietenie, neviem, pozri si to. Ako som pisala, moj Pocketbook Lux ma uz dochodcovsky vek.
@adik64 nastavenie velkosti pisma je super postreh, o ktorom by som mala vediet! Tato informacia sa zide. 😊
ak si neplanujes poziciavae eknihy z kniznice, tak by som urcite kupila Kindle, konkretny typ ti neporadim, ja mam tu svoju uz 7 rokov, ale myslim, ze je to celkom jedno
ale ak si chces poziciavat aj eknihy z kniznice, tak potom by som si kupila Onyx Boox https://onyxboox.com/
Tiež som nad týmto rozmýšľal a z praktických dôvodov by som si ju možno kúpil, hoci niekde som čítal, že klasická "fyzická" kniha je pre človeka lepšia, jednou z pozitív bolo to, že mozog inak spracováva informácie, ak dostáva signál napr. z rúk, ktoré cítia, ako strany na jednej strane pribúdajú (prečítané) a na druhej ubúdajú 🙂 A šiel by som do nejakej kvalitnej s kvalitnou zobrazovacou technológiou (čiže low cost asi nie), pretože je to lepšie pre oči. Tak či tak, fyzická kniha je naj, ale musíš mať na ňu aj dobré svetelné podmienky (čo neznamená, že pri čítačke je to jedno).
p.s.: vlastne, tak prirodzene nám je asi jasné, že elektronické zariadenie nemôže byť pre človeka zdravšie ako klasický, pekný papier :D
Zabudla som spomenut este pre mna jednu obrovsku vyhodu citacky, ze ked docitam knihu, ktora je napr. z nejakej serie a uplne ma chytila, tak si hned viem kupit dalsi diel bez toho, aby som musela ist do obchodu fyzicky alebo ju nejako zhanat 😂😂
@elianto_01 nechcela som menu v angličtine,tak padla voľba na pocketbook,ale som veľmi spokojná. To je jedna z veci, ktoré by som nemenila. Hlavne si vieš posielať priamo z mailu, Martinus priamo do nej, bez kábla,prečíta veľa súborov, 5 je rýchla, neseka sa,nekazí..
a ako je to s reklamami? Je tam nejaký rozdiel medzi značkami?
@fruitys to je dobry postreh s tymi reklamami, to by mi ani nenapadlo, ze ma nejake mozu rusit.
Ano, urcite je to lepsi zazitok s tymi papierovymi knihami, snezorika a tak. Ale niekedy sa mi stane, ked uspavam dieta, ze sa neviem od neho dostat a beriem si so sebou mobil a ten sa mi osvedcil, ze sa nan nebudi ale kniha sa mi nepohodlne listovala a sustala som so strankami, co mi dieta budilo. Ale ten mobil nevadil, kniha ano.
@fruitys no a chdem tento, na prvy pohlad zabity cas, vyuzit lepsie ako s telefonom v ruke a kedze nevkem citat papierovu knihu, aj to susti, aj sa mi zle listuje, niekedy zaspi na mne a mam k dispozicii len jednu ruku, tak ta citacka bude lepsia na taketo situacie.
@elianto_01 Tiež som rozmýšľala nad čítačkou, ale knihy majú pre mňa stále veľké čaro. Skúšala som si stiahnuť nejaké knihy do mobilu, aj keď je to veľký rozdiel od čítačky, ale často zabudnem pokračovať, vždy sa vrátim k fyzickej knihe.
@elianto_01 mám Pocketbook a som max spokojná. Tiež som veeeelmi dlho odolávala a teraz si už neviem predstaviť nemať čítačku. Aj knihy, ktoré mám aj fyzicky, tak už radšej čítam na čítačke. Čítam si veľakrát v posteli a ku knihe som musela mať zapnuté svetlo a to často rušilo muža, keď už chcel spať, teraz je to super, lebo stačí podsvietená čítačka. Ani nevravím o tom, že knihy už nemáme kam dávať a takto je to v podstate neobmedzené.

Ja čítačku nevlastním ale tiež nad tým premýšľam. Má to viac výhod môžeš čítať kdekoľvek kedykoľvek je to pohodlnejšie ale na druhú stranu fyzická kniha je iný zážitok z čítania a to za čo zaplatím by som chcela aj reálne držať v rukách. Je to na zváženie ja stále čakám či ma dokáže niečo presvedčiť že len predsa si ju zadovážim.