icon

Smrť J. F. Kennedy - World Trade Center

phaenomenum
10. sep 2023

Ahojte. Rád by som si prečítal niečo na dve témy: smrť J. F. Kennedyho a atentát na newyorské "dvojičky". Nechcem iba strohý súhrn faktov. Chcem nahliadnuť do "zákulisia" - rozvinutie nejakých teórií, ideálne takých, ktoré nie sú úplne po chuti oficiálnej propagande, nejaké tie tzv. konšpirácie a podobne. Prosto náhľady na obe témy z viacerých strán a uhlov pohľadu. Tak trocha proti prúdu. V slovenčine alebo češtine. Odporučí niekto niečo? Vopred krásne ďakujem za tipy.

Strana
z2
basulaak
10. sep 2023

Netflix mal vynikajuci ohladne dvojiciek - je velmi rozsiahly ide riadne do hlbky. Turning Point: 9/11 and the War on Terror. Zial sklamem ta ak mas zaujem o konspiracie. V tomto dokumente sa konspiraciam nevenuju. Ale to pozadie ohladne politiky je tam fest hlboko vysvetlene. Urcite odporucam pre pochopenie. 🙂👍

sisaka
10. sep 2023

@phaenomenum treba sa naučiť po anglicky, keď ťa takéto veci zaujímajú, v slovenčine/češtine toho asi veľa nebude. Kedysi som pozerala niečo na YouTube ohľadne 7/11, bolo to v rovine “konšpirácii”, vyjadrovali sa tam rôzny odborníci od statikov, cez pyrotechnikov, preberali časovú následnosť a tak. Bolo to už veľmi dávno, ale na 100% to nebolo v slovenčine… JFK tiež asi len po anglicky

haley7897
10. sep 2023

@phaenomenum súhlasím s @sisaka co dnes nieje na YouTube. Samozrejme treba angličtinu aby si nebol odkázaný len na par videí v sk/CZ, ale inak je tam toho kopa.

ivka225
10. sep 2023

@phaenomenum Stephen King: Dallas 1963 … Je to síce fikcia, ale dosť verne sa pridržiava reálií

akiana
10. sep 2023

@phaenomenum Tu ti odlozim jedno videjko, ktore ti za 2 minuty zhrnie cele konspiracie o pade Dvojiciek:

https://www.youtube.com/watch?v=FzF1KySHmUA
akiana
10. sep 2023

@phaenomenum Aha, nevies po anglicky. Teda interpretujem: vela konspiratorov argumentuje tym, ze ocel, z ktorej boli stavane budovy Dvojiciek sa netopi pri teplote, ktoru vytvori explozia leteckeho paliva. Typek na videu je kovac, a demonstruje, ze aj ked konstrukcna ocel sa pri takej teplote neroztopi, stane sa z nej nestabilna masa, ktora sa ohyba ako spageta. Teda argument, ze Dvojicky museli byt v skutocnosti znicene bombou vnutri, neplati.

pkgirl30
10. sep 2023

Videli si film JFK s Kevinom Costnerom ? ide dosť do hĺbky, má zhruba 3 a pól hodiny

moonlight1210
10. sep 2023

@pkgirl30 videla som. Dlhe, ale dobre.

sisaka
10. sep 2023

@akiana také jednoduché to ani zďaleka nie je… ale niekomu stačia aj 2 minuty a hneď vie, čo si má myslieť.

akiana
10. sep 2023

@sisaka Ked mi niekto nazorne ukaze, ako sa sprava konstrukcna ocel pri istej teplote, je to pre mna stale lepsi dokaz, aj ked dvojminutovy, nez nejaka konspiracna teoria typu “general na smrtelnej posteli udajne prezradil” 😁

viestta
10. sep 2023

@sisaka statika ocelovych konstrukcii nepusti.
Ocel ako taka pri urcitych teplotach rychlo straca svoju pevnost a nemusi sa ani tavit. Ak by ju nestracala, tak by sa nedali kovat noze, nedali by sa valcovat plechy, tahat rury a kolajnice.
Okrem toho ocelova konstrukcia ako taka je system spriahnutych prvkov, ktore dokazu prenasat sily aj udrzat stabilitu aj ked niektore prvky su porusene, lenze ak je tych porusenych prvkov privela, tak cela konstrukcia strati tuhost a zruti sa.

akiana
10. sep 2023

@viestta A ked si predstavis budovu o niekolkych milionoch ton, ktora zrazu stoji na destabilizovanych tramoch, tak vznikne presne taky kaskadovity kolaps, o ktorom konspiratori tvrdia, ze je nemozny.

A aj keby to cele bol “inside job”, tak som stale presvedcena, ze zidojasteri a Soros (alebo neviem, ktora bajna postava stoji konkretne za 9/11) by vymysleli nieco sofistikovanejsie, co sa neda vysvetlit dvojminutovym videom.

vevesh
10. sep 2023

Tu mas po nemecky (je video toho isteho pana aj v angtine), preco 9/11 bol riadeny odstrel budov. Kto mal aky zaujem na tom, aby padli dvojicky, sa venuje okrajovo- ale mas tu normalne konretne osoby vymenovane-viacero, kto by to mohol byt...

https://www.youtube.com/watch?v=5eL-WF1r0pM
sisaka
10. sep 2023

@akiana kde som v mojom príspevku uvádzala nejakú teóriu o tom, čo niekto prezradil? Písala som, že sa v danom dokumente vyjadrovali statici, pyrotechnici a neviem ešte akí odborníci.
Nikde som ani nepísala o roztápaní ocele, nevyjadrovala sa k tomu, čo je možné a čo nie je možné, nikde nespochybňujem vlastnosti ocele
Píšem všeobecne. Niekto si utvára názor (hocijaký) aj z 2 minútového videa. Niektorí ľudia sa radi problémami zaoberajú hlbšie, skúmajú rôzne názory, teórie, kým si vytvoria SVOJ a to píšem s veľkými písmenami SVOJ názor , lebo väčšina ľudí je jednoducho ovplyvniteľná, stačí, že im niekto povie, čo si majú myslieť.

viestta
10. sep 2023

@akiana sice som statiku len tak nezne lizla na skole, ale zas spravanie oceli pri tvarneni som mala celkom obsirne vylozene, rovnako som nejaky ten rocik kreslila ocelove konstrukcie, takze mne konspiratori o tomto do hlavy kaleraby nenatlacia.

akiana
10. sep 2023

@sisaka Dobre, ty si si urobila internetovy research, vies insiderske informacie, odhalila si sprisahanie svetovych elit. Si velmi, velmi mudra. Spokojna?

sisaka
10. sep 2023

@viestta teba ani nemá význam komentovať, ty si naslovovzatá odborníčka na všetky technické, socialne, vedecké, medicínske atď problémy.
Presne tvoj názor je niečo, čo by som pri tvorení si toho svojho brala do úvahy

sisaka
10. sep 2023

@akiana 🤦‍♀️

ivka225
10. sep 2023

@sisaka Bud konkretnejsia - v com sa @viestta myli?

jana0215
10. sep 2023

@phaenomenum skús napísať na FB do skupiny "Čitateľský klub Martinus". Často tam vedia pomôcť poradiť knihy rôznych žánrov a tém. Je to síce skupina pod záštitou Martinusu, ale riešia sa tam aj staršie knihy, ktoré v obchode už nezoženieš a možno ti tam niekto hodí link aj na nejakú konkrétnu ponuku z knihobotu/čarovnej poličky/antikvariátu.

vevesh
10. sep 2023

@akiana trochu chyba v logike- to, co ten typek s ocelou ukazal, nikto z odbornikov nepopiera. Ale:
1. Nehorelo spodne podlazie, ale az nejake 77-78 zo 110.
2. Statika nepusti - mrakodrap by sa nezboril ako domcek z karat a este k tomu pekne v stlpceku dole (skus si hru jenga, kolko "kolikov" potrebujes vybrat, aby sa ti 110 poschodova veza zrutila).
3. Preco spadla veza WTC 7?
4. Preco seizmicke grafy v us zaznamenane v dany cas nezodpovedaju volnemu padu budovy/budov ?
Kto chce, bude hladat odpovede a neuspokoji sa s jednou vypovedou alebo s nazornenim, ze ocel sa pri danej teplote ohyba- ohybat sa ohyba, ale to nie je vsetko....

katulienkax
10. sep 2023

@vevesh presne kvoli tej wtc 7 sa zaklada aj ostatna konspiracia, a tato wtc 7 vobec nemala dovod prirodzene padnut, bola to riadena demolacia

akiana
10. sep 2023

@vevesh Este raz sa pytam - ak je teda take ocividne, ze WTC bol “inside job”, ak kazdy fyzik, pyrotechnik, letovy inzinier a neviem ake kapacity este hovoria, ze cely teroristicky utok bol zinscenovany, tak ako je mozne, ze tym, ktori za tym udajne stoja, nenapadol sofistikovanejsi plan, ako to zakryt?

Inymi slovami - dajme tomu, ze som daky Soros a vymyslim, ze dam dole 2 budovy a zvalim to na teroristov. Preco by som sa to snazila zakryt tak, ze kazdy uzivatel internetu ma okamzite odhali?

To, o com hovoris, sa vola confirmation bias. Ak si presvedcena, ze 11. september bol inside job, najdes informacie, ktore ti toto prescedcenie potvrdia.

vevesh
10. sep 2023

@akiana vies o tom, ze tieto budovy boli budovane s azbestom a ziadost o renovaciu bol zamietnuty so zdovodnenim, ze tam je nadpriemernw vysoky "risk managment"?
Ps- na Sorosa neverim a ani sa nezaujimam (a tento pan urcite nema na rovasi dvojicky😀), ale na porekadlo "za vsetkym hladaj peniaze" v americkej politike ano....

akiana
11. sep 2023

@vevesh Ale neodpovedala si mi na otazku, preco ten, kto stoji za udajnou riadenou demolaciou Dvojiciek, nevymyslel sofistikovanejsie krytie ako nieco, co odhali cely internet.

vevesh
11. sep 2023

@akiana a nieco bolo odhalene?🫣🫣 vsak vsetko, co nejde v linii americkej verejnej politiky, sa opeciatkovava ako konspiracia. Aj smrt J.F.Kenedyho ma jasneho vinnika a pravy vinnik bude odhaleny az, ked otvoria zapecateny vysetrovaci spis🙃🙃🙃 aj vojna v iraku, aj korona, aj, aj, aj....ale co napriklad nedokazali zatajit bol pripad boeing 737, tiez zaujimava storka, aj to, lebo danni majitelia nesedeli v kongerese a pustili sa do nich medzinarodne🙄🙄

akiana
11. sep 2023

@vevesh No nic, stale si neodpovedala na jednoduchu otazku 😁

ivka225
11. sep 2023

@akiana Ultimátnym cieľom konšpirátorov nie sú odpovede, ale spochybnenie všetkého.

akiana
11. sep 2023

@ivka225 To je tak ako s vymyslenym covidom. Ok, ale kto by z toho nieco mal? Kolabovali ekonomiky asi v kazdej krajine, zdravotnictvo, sukromne podniky, vsetko museli vlady dotovat, prepadavali sa burzy. Vznikli financnr straty a bolo treba obnovit cely statny sektor, preto bol taky cirkus s opatreniami - cokolvek, aby pandemia skoncila. Ako povedal basnik - “a komu tim prospejete?”

Zatial mi na to ziaden popierac covidu nevedel odpovedat.

vevesh
11. sep 2023

@akiana ale ja kovid a ani pad dvojiciek nepopieram- to nepopiera ziadny vedec. Ze kovid unikol z laboratoria z wuhanu je dnes uz zname, uz sa len spekuluje ci nahodne alebo cielene. Ze wuhan bol z casti americky, je tiez dokazane. Ale nic blizsie sa uz nedozvieme vdaka americkemu bioterorrism act.
A co sa tyka tvojej otazky- preco to sofistikovanejsie nezamaskovali? Akoze ako? Pad dvojiciek sluzil na opravnenu vojnu a vstup do afganistanu a ako pripravna poda do iraku. Uskutocnilo sa to? Ano. Bol niekto potrestany za nelegalnu vojnu? Nie....takze pad ucel splnil. A kedze dani zodpovedni ludia este stale sedia v senate a co. a maju palce v politike a okrem ineho aj v organizaciach ako google a wiki, stale plati stanovisko udelene washingtonom a ziadne ine nie je pripustne.

Strana
z2