Čo je po smrti ?

nadaa1
21. júl 2018

Ahojte ja viem trocha blbá téma ale chcem sa spýtať aký máte názor na to vy. Už dlho mi behá po rozume čo je po smrti ? Čo sa somnou stane ? Extuje život po smrti ? Budem si pamätať môj život na zemi ? Nedokážem sa s tým zmieriť ! Som strašne smutná a chce sa mi plakať ! Ja mám prekrásny živoj milujucého manžela 2 prekrásne detičky ! A nechcem to stratiť ! Veľmi mi na tom záleží !! Budem si pamätať po smrti na moju rodinu a oni na mňa ? Hnevá ma to a strašne ! Bojím sa toho ! Čo je po smrti ? Extuje duša ? Alebo budeme v nebi žiť spolu a budeme tam šťastný či ako to je ?? Ďakujem

somavi
21. júl 2018

@nadaa1 bodaj by to niekto vedel .. alebo lepšie nevedieť ? Tiež sa toho desim .

myska_lili
21. júl 2018

@nadaa1 tiež ma to zaujíma ale obávam sa že nikto nepozná odpoveď....
Ostáva len veriť a dúfať že bude "dobre" 💋

jana_eyre
21. júl 2018

a preco sa trapis niecim na co nikto nevie odpovedat? mozes len verit, ale co je naozaj zistis, alebo aj nezistis az ked zomries.. uplne zbytocne sa nad tym zamyslat, ked mas v zivote stastne obdobie..

mne zomrela mama pred 14timi rokmi.. verim, ze tam niekde hore je a raz ju este uvidim, verim, ze po smrti budeme mat zivot v ktorom nas nebude nic trapit a budeme len stastni.. ale ci to tak bude? neviem a je mi to jedno, dolezite je, ze to, comu verim ma ukludnuje..

ja sa desim len toho a nerada na to myslim, ze sa skonci zivot mojej rodiny predcasne.. ked ma ta myslienka napadne, prepadne ma strasny strach.. tak na to radsej nemyslim...

charlie1980
21. júl 2018

Aj ja chcem vedieť, tak sa sem prikmotrim 😀

zirafienka
21. júl 2018

Na toto ti nikto neodpovie, este nik zhora neprisiel

sissy27
21. júl 2018

@nadaa1 keď si mŕtva tak si mŕtva, nevieš o tom, ťažké je to len pre tých ostatných. Rovnako ako keď je niekto blbý 😂
Ale vážne, keďže zatiaľ sa nikto po smrti nevrátil, nevolá, nepíše, tak je vysoko pravdepodobné, že už potom proste nič nie je.
A ak naozaj kvôli tejto myšlienke nevieš spávať, tak by som odporúčala vyhľadať odbornú pomoc.

nikuskakri
21. júl 2018

@nadaa1 skús si pozrieť alebo prečítať titul Nebo nie je výmysel, možno ťa to ukľudní

svetlusb
21. júl 2018

Pridám sa dievčatá...vo februáry mi zomrela milovaná babička....od vtedy som nespala poriadne ani jedinú noc..katastrofa..stále som ju mala pred očami a to nehovorím o tom že som rozmyslala stale presne nad tymto čo ty..kazducku noc...nad tym ze aky je ten zivot strasne krehky, že ako nam uteka pomedzi prsty a ze sa clovek ani nenazda a v jednej sekunde strati vsetko..toez som rozmyslala nad tym co je po smrti ako to je a tiez sa toho strasne desim a bojim...tiez mam 2 rocneho princa a muža..sme mlady...kazdy 23rokov..ale bojim sa ze nam zivot tak utecie ze sa nenazdame alebo ze sa stane nieco a “odideme” skor...tiez koli tomu strachu nezazmurim oka je to velmi neprijemné ked ma clovek taketo myslienky...posledne dni a noci ma pomaly opustaju take myslienky a snazim sa mSliet na to ze zijem tu a teraz a nebudem sa deptat takymi vecami..aj ked - v podvedomi ten strach stale je asi u kazdeho..hlavne ked vidime tragedie a zle veci co sa deju vo svete a v nasom okoli....treba mysliet len na to dobre a nie na to kedy kde a ako zomrieme..u mna spustac tychto myslienok bola smrt babky...

tomiholjubavi
21. júl 2018

@nadaa1 odpoviem ti ako dejepisarka. Od pociatku ludstva, od najpravekejsich kultur a celkom vsade na celom svete, ludia verili v posmrtny zivot. pravda, kazdy si ho vykladal po svojom. predstavu, ze po smrti nie je nič začali vo velkom rozširovat az materialisticke ideologie byvaleho rezimu. Cize moznost ze nieco po smrti je, voci moznosti ze nie je nic je ovela pravdepodobnejsia. Pretoze tato viera sprevadza ludstvo od jeho pociatku a je celkom prirodzena. Clovek vzdy veril v dusu, alebo nejaku jej formu.

Ja osobne vylucujem jedine tu moznost, ze po smrti nie je nič. Kedzže nič neexistuje. Heidegger, ktory sa venuje bytiu a času sa zaobera dost rozsiahlo teme: čo je to nič. /znie to na prve pocutie ako typicka filozoficka kktina 😃 ale pritom je to fakt dobre čítanie.Vysledkom uvahy je logický záver, ze nič je ludskym rozumom vytvorena forma, aby nam mohla pomoct pochopit absenciu niečoho konkrétneho.

Podla vyskumov fyziky, v čom sa ale nevyznam, lebo som dejepisar-filozof a nie fyzikar, ale citala som...ze podla vyskumov fyziky, duša je energia. Konkretne nejaky presny pocet energie, ktora operuje mozgom, ktora sa da merat a ktora po smrti viac meratelna nie je. Jeden zo základov toerie o energii je, ze energia nezanika, moze sa len transformovat. Z toho vedci-fyzikari usudzuju, ze ludska dusa, resp. energia, ktora operuje mozgom nezanika, ale nejakym sposobom sa transformuje.
A ako sa transformuje, to nikto nevie. Existuje na tuto temu milion odpovedi a zavisi od toho, koho sa pytas - ake ma vyznanie, v co veri, z ktorej je krajiny, z ktoreho storočia.

Podla mna osobne, existuje niečo určite. Ale co to bude, sa budeme musiet nechat prekvapit.
Inak, čítala som, že našli v Egypte aj dalsie evanjeliá. Podla Tomaša tušim, ktore obsahuju, ze Ježiš kazal aj o reinkarnacií. Ale samozrejme, Vatikanom neboli uznane. čiže, otvorené su vsetky moznosti.

anjelicek26
21. júl 2018

Po smrti nie je nic. Nijake nebo/peklo/dusa/energie a podobne kreativne abstraktne vymysly. Preto si treba uzivat kazdy jeden den tuto. S detmi sme o tomto dlho debatovali, hlavne, ked im umrel dedko... ono je to dost jednoduchsie ked sa to postavi do genetickej roviny... neumrieme... cast z nas je v nasich detoch, a potom bude aj v ich detoch. Maj deticky som povedala synovi - a tvoja mama nikdy neumrie... ako je v tebe, bude aj v nich... v ich usmeve, ockach, vlaskoch... a spomienkach... bude tam... navzdy. Mne to momentalne staci.

tomiholjubavi
21. júl 2018

@anjelicek26 problem je akurat v tom, ze tak ako sa neda dokazat, ze po smrti nie je nieco, neda sa ani dokazat, ze po smrti nie je nič 😂
"Kreativne abstraktne vymysly" su teorie, ktore nemozes sice zdokladovat, ale ani vyvratit. cize vyhlasovat skalopevne, ze po smrti nie je nič ako jedinu nepriestrelnu pravdu je ...no povedzme, že velmi subjektívne 🙂 minimalne.

tomiholjubavi
21. júl 2018

všeobecne..tvrdit, ze niekto vie, čo je po smrti a ma v tom 100% pravdu, je smiesne. lebo vsetci vieme, ze to nikto nevie 😃

tomiholjubavi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
21. júl 2018

@tomiholjubavi ja nic dokazat nepotrebujem, vidim, ze zijem dalej v detoch. Je to jedine, hmatatelne, realne. Tak sa na to sustredim. Rovnako sa sustredim na to, si uzivat dnesok a neplytvat privelmi myslienkami na koniec. Lebo to je koniec. Ak raz nieco bude, tak ma to aspon prekvapi v pozitivnom 😂 Ono to tisice rokov je len riesenie primarneho strachu zo smrti... bohuzial sa tym ludia primalo zaoberaju a privelmi si vazia vlastne JA, ze je to taka desiva zalezitost. Pritom patri k zivotu. Ale tak kazdy veri v nieco ine a je to jeho plne pravo.

miriam439
21. júl 2018

@nadaa1
@nikuskakri Videla som aj ten film Nebo nie je výmysel, ale kniha je omnoho krajšia, taká viac podrobná a tým viac presvedčivejšia.

tosaneda
21. júl 2018

@nadaa1 ..myslim, ze takuto otazku si kladol asi kazdy jeden clovek.. je to tazko povedat.. samovrah berie smrt ako vykupenie.. ten kto je smrtelne chory si vazi kazdu sekundu co tu moze byt.. ja verim na "nieco" medzi nebou a zemou..je urcite nejaka "energia" (mojimi slovami).. ja to beriem hlavne ze som tu a teraz.. co bude potom, no ak nieco bude tak bude.. mne sa pred rokmi stala zvlastna vec, mala som tazky ladvinovy zachvat.. (z hodiny na hodinu)..Vysoke teploty, uz som bluznila a odpadavala aj poleziacky od bolesti.. Ked som odpadla, bola som zrazu ako keby "inde" neviem kde som bola neviem nic, viem len jedno.. Bolo mi tam naozaj dobre.. To som vravela aj zachranarom, ktori ma brali do nemocnice , ze nech ma nechaju mne "je tam dobre" ked som precitla.. neviem co to bolo, zvlastny stav, ale ja viem ze mi bolo dobre.. Nikdy som toto nikde nepisala, len vravela blizkym..ale kym som tu uz to nechcem radsej zazit..

tomiholjubavi
21. júl 2018

@anjelicek26 a my co deti nemame, alebo mame adoptovane, teda dalej nežijeme? 🙄 nas geneticky material sa dalej neposunie a my si len pekne zhnijeme a nezostane po nas ani smrad 😃. paradna prestava, taka utešujuca 😂
ale nie, teraz vazne:
ludstvo nepozna este ani realne, hmatatelne veci. Napr. vesmir, alebo vlastny pozemsky ocean. Ten je vraj znamy len na 4%. preto nie je prekvapive, ze nepozname vsetky odpovede v nehmotnej sfére. Zatial.
a jasne, ze nikomu nepotrebujes nic dokazovat. kazdy veri comu chce a kazdy ma na to pravo. ale ak idem svoju vieru prezentovat ako fakt, nejake dokazy by sa k tomu patrilo predostriet. A kedze v tejto teme ich nikto nema, mozeme si tu len tak tliachat a utesovat sa. 😃

ja napr. mam tendencie priklonit sa k viere v nebo /nie vsak v kostolnickom zmysle/ a mozno aj k nejakej reinkarnacii. ale chochmes by mi nedovolil moju vieru prezentovat v absolutistickom duchu a napisat: "Po smrti je nebo a vsetko ostatne su vymysly." ... lebo nemam čim podlozit svoje tvrdenie. v otazke smrti mozeme byt presvedceny o hocicom, ale vsetci sme na tej istej lodi - nase presvedcenia su len dohady, nech su akekolvek.

pokerface5843
21. júl 2018

@nadaa1 Lepšie nevedieť...keď ťa zakopú dva metre pod zem, už ani pes po tebe neštekne....ani po nás samozrejme 🙂

anjelicek26
21. júl 2018

@tomiholjubavi to, ze sa vidim v detoch nie je "presvedcenie", ale fakt. Mne - pisem MNE - to ako moja viera a pokoj duse a smrti sa nebat staci. Kazdy mame nieco, co nas taha dopredu, pre mna toto, s tvojho prispevku citim trpkost, ale ja sa ospravedlnovat nevidim dovod. Dalo sa to aj inak napisat. 😉😘

prevenar
21. júl 2018

@nadaa1 nikto nevie :D ..a kto ti tvrdi ,ze "vie" , tak klame 😉 zial smrt je cena za zivot , ze mame prilezitost tu byt. ..ak by si bola napriklad kamen , tak sice nezomries ..ale zas ..asi to nie je bohvie co byt kamenom do nemoty. ^^

v kazdom pripade zivot je jedinecna vec a treba ho zit naplno kym to ide ...co bude to bude. ostava verit, ze to bude dobre 🙂

tomiholjubavi
21. júl 2018

@anjelicek26 ved ospravedlnenie ani nepytam. zaco by si sa mala akoze ospravedlnovat?
skor ma zarazila ta cast, ze zene, ktora ma depku zo smrti a z toho, ze strati svojich blizkych, napises, ze: po smrti neni nič. bodka. všetko ostatne su abstraktne vymysly. bodka.

Podala si to, ako keby to bola definitivna pravda, na ktoru mas kopec dokazov. v tom je hacik. ze je to prilis absolutisticke tvrdenie o totalne neznamej teme. v čo niekto veri, alebo co niekoho taha dopredu, na tom vobec nezalezi. Ja som si chcela len podebatit o "ničom a o smrti" 😃 a neboj, nemam v plane tu obhajovat učenia žiadnej cirkvi, lebo ja som v otazke smrti agnostik, ktory sa priklana k niektorym moznostiam, ale nevylucuje aj ine.

To, co si napisala ako dovod nebat sa smrti tebe staci, ale autorke prispevku očividne nie. Niektorym ludom je predstava ničoho, resp. prežívania v nejakej genetickej rovine ovela viac stresujucejšia, než utešujúca 😃. a myslim, ze je zbytocne niekoho strasit, či už pekelnym plamenom, alebo hnitim v zemi a ničotnenim, ked na to nemame dokaz.

tomiholjubavi
21. júl 2018

a osobne mňa menej desi predstva pekla, nez predstava toho, že po smrti nič neexistuje, len sa telo rozloží nechutnym a zdlhavym procesom a finito..😅 to je fakt otrasna prestava. uprimne sa čudujem, ako moze niekoho utešovať....

a nielen vlastna smrt. ked niekomu zomrie blizky človek. partner, rodič, dieta, surodenec...niekto, koho mal fakt rad. ako ho uteší to, že nie je nič? ze proste ten človek zhnije v zemi a uz neexistuje v ziadnej inej rovine, nez v spomienkach? nie je to desive? deprimujuce? Viera v niečo utešuje. A nemusi to byt len Krestanstvo. Radšej by som verila tomu, že moj blizky išiel do valhaly a pije tam s odinom, alebo, že sa jeho duša narodila na druhom konci sveta, než v to, že jednoducho prestal existovať.

natalienka12
22. júl 2018

Ja neviem, co je po smrti ALE neverim na ziadne nebo, raj ani peklo.

matazirafa
22. júl 2018

Ja som sa nad týmto už dávnejšie zamyslela a napr ja mávam také divoké sny občas, poznáte to keď sa vám celú noc snívajú také nelogické blbosti, ja myslím ze niečo také budem "zažívať" po smrti.. Asi je to hovadina ale pre mňa osobne asi najrealnejsia.

hulala
22. júl 2018

Minulu nedelu boli rodicia navstivit v nemocnici svojho syna(mojho spoluziaka), bol zvlastny, obcas sa zapozeral do dialky. Matka sa ho spytala, co tam vidi. Odpovedal s usmevom- babku a dedka.(Babka a dedko su uz roky mrtvy). Spoluziak v utorok zomrel. Som katolicka, pred rokmi som tiez hladala odpoved, pretoze som bola pri smrti svojho stryka(lubila som ho otca), tiez som videla ze ocami bludil po miestnosti, obcas sa usmial, ale nie na nas. Odporucam precitat brozurku Bozia prozretelnost od Cataliny Rivas.

lintu
22. júl 2018

Hm, pekná otázka. Ale jednoznačnú odpoveď ti na ňu sotva niekto povie. Netráp sa tým. Bude presne tak ako má byť. Vždy je to tak. Zatiaľ ver tomu, čo chceš aby bolo. Ľudia sme rôzni a každý dokážeme prijať inú verziu bytia. Pre niekoho nebude nič, niekto si vie predstaviť podrobný posmrtný život... Ale tak je to fajn (pokým to teda niekto úplne nepreháňa 😂 ) Keď to inak nejde, radšej veriť aspoň niečomu, ako žiť celý život v strehu a neistote.

Ak nemáš dôvod, neoberaj si prítomnosť úvahami o niečom, o čom nič nevieš a nedokážeš ovplyvniť. Čo ty vieš? Možno ti po smrti bude lepšie ako teraz. Veľa vecí dopadne úplne inak ako si predstavujeme. Tak načo ten predbežný stres? Stresuj potom, keď to príde a náhodou sa ti to stále nebude páčiť.

terezka1947
22. júl 2018

@anjelicek26 hm...moja kamaratka prisla o dospeleho syna....cize,na deťoch sa uplne stavat zmysel zivota neda...

terezka1947
22. júl 2018

Ja som katolicka...cize ja sa pozeram na zivotom "potom"cez toto
No...ak mam uplne pravdu povedat...vudela som zomierat vela,ludi,resp.bola pocas dlhorocnych navstev na onkologii konfrontovana z roznymi pohladmi...a videla som zomierať mamku....a keby som aj neverila,po tomto zazitku,po tak krasnom a pokojnom odchode,kedy ona citila nieco,co tu opisovat nebudem....neda sa,neverit,ze zivot tu konci a nikto nas hore necaka....ano,mnohi pragmatici budu operovat smrteľnou agoniou
Ale...viem,co som videla,citila...pocula.
Pre mna nrskutocny zazitok...
Uz si kazdy sam musime s touto "temou"poradit....môžme filozofovat...no raz pride moment reality,kedy to aj sami zistime co a ako....a ozaj si kazdy sam musime najst zmysel zivota,kt.nam ostane,aj ked nas v zivote stretne vela tazkych skúšok.

osky
22. júl 2018

Vsetky odpovede na tuto temu su v biblii.
Aspon pre veriacich.a na zaklade toho zijeme v nadeji,ze nezomrieme vlastne nikdy.pominie sa len nase telo.nemame sa coho bat.
Pre neveriacich-je urcite hrozne zit s pocitom,ze po smrti uz nic nebude.
S pocitom ze ta zahrabu,ty zhnijes a bodka...
Zit s tolkou beznadejou by som veru nemohla.
Bol by to velmi smutny zivot bez nejakeho väcsieho vyznamu.
O tom ze sa nikto nevratil...dalo by sa polemizovat.je vela pripadov predsa,kedy sa "dusa vratila a nechala daky odkaz alebo popisala nieco z onoho sveta "-pisem v uvodzovkach,lebo jasne ze tomuto verime my veriaci a nie kazdy je veriaci...ani vsetci veriaci tomu neveria je to pripad od pripadu a tazko povedat,co je na tom pravdy...
Ale su aj rozne historicke svedectva ,ludia kt.prezili klinicku smrt a pod.

Jedno jedine je vsak iste-ak zijeme slusny zivot,nikomu neublizujeme ani nezelame zle,ak sme schopni podat cloveku ruku v nudzi a ak neprevadzame ziadne tyranizujuce skutky na ludoch ci zvieratach,nemame sa coho bat.

janaemmka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz