icon

Tipy na knihy o skrytej hrozbe a zle

ingridd
16. mar 2024

Určite poznáte príbeh o žabe a vriacej vode...
A možno si uvedomujete, alebo aj nie, že teraz sme uplnou náhodou my na Slovensku tie žaby, ktore dali do studenej vody a podkurili pod nimi... Prosim neberte moju analogiu ľudí so žabami osobne, ale ak by ste sa chceli uraziť, nebránim Vám

Väčšina z nás si postupne prichádzajúce zmeny neuvedomuje, alebo im nevenuje pozornosť, a potom sa zrazu prebudíme do krutej reality, odkiaľ sa veľmi ťažko vracia na dobrú cestu

Nechcem mudrovať ani poúčať, lebo sama nerozumiem úplne všetkému, čo sa okolo nás práve deje, chcela by som však využiť literaturu... Knihu známu alebo aj menej známu, v ktorej sa píše práve o plíživej nenápadnej PREDZVESTI zla, neľudskosti, vykorisťovania, prenasledovaní, ktorá je maskovaná, prezlečená do uplne iných šiat... Knihu, v ktorej sa to zlo nakoniec prebudí, udrie plnou silou a zmetie všetko, čo je v ceste, zničí všetko dosiahnuté

Preto, ak máte tip na nejakú takú knihu, z akehokolvek obdobia, štatu, historicku alebo scifi, sem s ňou...

možno niekomu pomôže otvoriť oči a uvedomiť si
realitu

ingridd
autor
16. mar 2024
dskjhfdlkdjhl
16. mar 2024

@ingridd Knihu neporadim, len prispejem svojim nazorom-clovek bud chape, alebo nechape, resp. chapat nechce a moze precitat cokolvek, nezmeni sa. Niektorym dokonca ani to, ked im hori pod zadkom, neotvori oci. Takze chapem, ze to myslis dobre, ale asi to nepomoze.

martinmmartin
16. mar 2024

Ja pridam az strasidelne pravdive prislovie:

Hlupaka musis proti jeho voli za usi dotiahnut do raja inak budes odsudeny do smrti prezivat jeho peklo.

0silvia0
16. mar 2024

@ingridd pochybujem, ze teraz ti, ktorym sa maju otvorit oci zacnu citat knihu podla odporucania.
Ja by som odporucila si pozriet dva filmy: Meciar a film Svina. Komu neotvoria oci tieto dva filmy, tak mu neotvori oci uz nic.

ingridd
autor
16. mar 2024

@dskjhfdlkdjhl počitam s tým, ale nič lepšie mi nenapadlo 😊

@martinmmartin to nepoznam

ingridd
autor
16. mar 2024

@0silvia0 a ja tieto dva, vlastne tri filmy o tom, ako ľahko sa človek dá zmanipulovať a zmagoriť okolnosťami, davom, vodcom...

Pozerala som v nemom úžase. Predtým, alebo radšej až potom ako si ich pozriete, vygúglite si stansfordsky experiment a tretia vlna.

Film Experiment v 2 verziach, nemecka a americka

https://www.csfd.cz/film/39655-experiment/prehled/

Film Vlna/ Náš vůdce/, nemecký

https://www.csfd.cz/film/239674-nas-vudce/prehled/

thereisabear
16. mar 2024

@ingridd nemyslim, ze to niekomu otvorí oči, ale tie Aline denníky sú ozaj skvelé.

janinah
16. mar 2024

Neviem si spomenúť názov...šlo o knihu z prostredia Nemecka v čase.ked sa Hitler dostával k moci...ako si normálni ľudia uvedomili čo sa deje.ale bolo neskoro...sused suseda sa bál.zacali sa udávať...ako tlačili protihitlerovske letáky...vyfarbili sa charaktery.

ingridd
autor
16. mar 2024

@thereisabear plakala som, viac x

ingridd
autor
16. mar 2024

@janinah to sa mi nezda zname, ale som si spomenula na A je tu zas
https://www.databazeknih.cz/knihy/a-je-tu-zas-2...

teki1
16. mar 2024

Víte, proč pes vrtí ocasem? Protože je chytřejší, než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší, vrtěl by psem!
Nie je to kniha,ale film Vrteti psem.🙃
O Tom ,ako nás médiá manipulujú.

ingridd
autor
16. mar 2024
negymama
17. mar 2024

C.s. Lewis "ta obludni sila
.

slovakboy
17. mar 2024

@ingridd aj ja cítim, že Slovensko ide do totality, ale neviem ako to zmeniť. Hádať sa nedá, tí ľudia vidia svoju pravdu a na totalitu spomínajú s obdivom. Na všetko zle zabudli a to dobré si ešte prikrášľujú. Pritom menenie sa charakterov som mal možnosť sledovať počas Corony. Kedy ľudia nenosili rúška a citovali každý deň inú konšpiráciu z ruských hybrinych webov. A papagájovali to nezávisle na sebe ako keby ich jedna web stránka kŕmila. Nedalo sa s tým nič robiť. Demokracia nevnucuje nemôžem mu dať po hube ako to v totalite urobi on mne. Pomôže jedine byt svetlom v tme a na svojom mieste. Alebo ma niekto riešenie, akú chybu urobili v Nemecku nefašisti a v CSR nekomunisti? Proste od určitého bodu už niet návratu. A pred tým bodom?

slovakboy
17. mar 2024

@teki1 ktoré média nás manipulujú? A ktoré nie?

teki1
17. mar 2024

@slovakboy Môžeš si vybrať,našťastie.😉

ingridd
autor
17. mar 2024

@slovakboy presne to mi ide hlavou, aj preto tento pokus ☺️
Tolko žien plače nad knihami z koncentracnych taborov,čita jednu za druhou, a paradoxne veľa z nich oddane obhajuje nedemokraciu, lebo však sme si to zvolili a mame vydržať, a ved chcu našmu narodu len dobre. .. A možno si fakt neuvedomuju, že pred katastrofou vždy je aj "niečo predtym", niečo čo by sa dalo ovplyvnit..

do tejto diskusie hladam knihy, ktore prinesu analogiu, niečo čo vyvola emocie, a nemusi to byt len z 2.svetovej, ale napr. niečo o nenavisti, manipulacii, genocide... aby sme tentokrat neprešvihli bod zlomu (dufam že ten je ešte veľmi ďaleko)

lenusiatko
17. mar 2024

George Orwell - 1984. Mna chytila kniha od Tomasa Forro - Donbas a cakam novu knihu Spev siren. To su knihy, kde treba citat medzi riadkami. Donbas je presne o vareni zaby.

ingridd
autor
17. mar 2024

@lenusiatko Donbas mam doma, zatial naprečitany, a Spev siren som prave googlila, dik za info

ingridd
autor
17. mar 2024

Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú
Philip Gourevitch

https://www.databazeknih.cz/knihy/chceli-by-sme...

Ked vláda a nenavist voči jednej skupine ľudí spravi z bežnych ľudí vrahov