Vadí vám, že je na trhu málo slovenských prekladov cudzojazyčných kníh?

24. sep 2022

Len tak zo zaujímavosti, taký menší prieskum verejnej mienky.
Vadí vám, že je na trhu málo slovenských prekladov cudzojazyčných kníh v porovnaní s českými prekladmi?
A bonusová otázka: aká cudzjazyčná kniha (môže alebo nemusí mať český), by ste chceli, aby bola preložená do slovenčiny?

meluela
24. sep 2022

Vacsinou ak uz citam v preklade, tak si vyberam ceske preklady, zvyknu byt kvalitnejsie (su aj vynimky) a cestina je aj trocha rozsiahlejsi jazyk. Aj dietatu davam citat ceske preklady, ma tak ovela viac knih na vyber a bezbolestne sa naucilo dalsi (hoci blizky) jazyk. Pre slovencinu by urcite bolo dobre, keby bol dostatok financii na zaplatenie kvalitnych prekladov a vytvorenie takeho prostredia, ktore by prekladatelom umoznovali dostojny zivot.

226lenka
24. sep 2022

Vadí. Nerada čítam knihy v češtine

ivka225
24. sep 2022

Nie, vobec. Nepocitujem nijaky rozdiel pri citani v cestine a v slovencine.

8eva8
24. sep 2022

Áno vadí, ale už som si zvykla čítať po česky

jaskolka
24. sep 2022

Nevnímam to ako problém, čeština je mi tak prirodzená, ako slovenčina. Dokonca keď porovnám niektoré preklady, (rovnaké knihy) tak český preklad sa mi zdá lepší.

viestta
24. sep 2022

Nikdy som na mala problém s čítaním v češtine, takže nejak mi slovenské preklady nechýbajú. A žiaľ, už som čítala preklad, čo vyzeral, že Google translator bol prekladateľ. Strašne vetné väzby, otrocky preložené z angličtiny, frázy preložené slovo po slove, neprimerane časte používanie zámena ten, ta, to (skoro všade kde angličtina používa určitý člen).

jasminet
24. sep 2022

Nevadí, pri čítaní nevnímam či je to čeština alebo slovenčina.

xena0
24. sep 2022

Nevadí no to nejak zvlášť ale teda určite radšej čítam v slovenčine ako v českom jazyku

liz_lemon
24. sep 2022

uprednostnujem ceske preklady, tie slovenske su vacsinou hrozne, kostrbato prelozene, rozne chyby, tym ze neovladam cesky pravopis a gramatiku, tak to pri ceskych prekladoch tak nevnimam, aj ked viem, ze aj v tych byvaju chyby
ale velmi by som si priala, aby bola do slovenciny prelozena dalsia kniha od Alexandry Maxeiner (Ja Mily a ti ostatni) a dalsie knihy od Davida Safiera (Mizerna karma)

kaktusik007
24. sep 2022

ano, slovenskych knih je malo - ja hladam najma detsku odbornu literaturu, encyklopedie dorling kindersley --- ale teda tie knihy nie su ani v cestine, ta mi nevadi, detom trosku avsak to neriesim - cestina je blizky jazyk a musia ju ovladat.

nafka0483
24. sep 2022

Cestina mi nevadi, ale najradsej citsm knihy v originalnom jazyku.

buberova
24. sep 2022

Neznášam čítať po česky.. titulky áno ale knihy nie.. ale nejak nepociťujem chýbajúce preklady lebo si požičiavam z knižnice to čo je dostupné..

nelca0510
24. sep 2022

Osobne sa mi lepšie čítajú české preklady. Okrem jeden rozsiahlej odbornej knihy,keď som mala k dispozii aj slovenský preklad tak som čítala radšej ten. Ale české preklady sa mi naozaj zdajú lepšie a hlavne sa ich do češtiny viac prekladá.

petronellla87
24. sep 2022

Nie nevadi, citam knihy v cestine, okrem lepsieho prekladu maju ceske knihy aj krajsie obalky a kvalitnejsi papier... Obzvlast po nedavnej skusenosti kde v slovenskom preklade bolo evidentne coffee table prelozene v knihe ako kavovy stolik

natalala
24. sep 2022

Nie vobec mi to nevadi, precitam si kludne v anglictine ak ma nejaka kniha zaujima. Knihy v cestine ani neberiem ako cudzojazycne.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
24. sep 2022

@liz_lemon Pri tom, ako "perfektne" sú jazykové korektúry platené, a to aj vo vydavataľstvách s väčším rozpočtom, sa fakt nečudujem, že v konečnom produkte ostanú chyby.

liz_lemon
24. sep 2022

no, ved toto, ze aj velke vydavatelstva, ako je napr. Ikar ma fakt otrasne preklady, chyby, to ma uplne odradza od slovenskych prekladov
ale zase nemozno to zvalovat na to, ze je to zle platene, lebo to by potom kazdy, kto malo zaraba, mohol svoju pracu odflaknut

janickacrazy
24. sep 2022

Mne to nevadí, čítam aj v češtine bez problému, prípadne v angličtine.

autor
24. sep 2022

@viestta Google translate je tá lepšia možnosť v porovnaní s tým, čo som ja videla. Jednoducho také absolútne nezmyselné veci tam boli popísané, akoby to prekladal zdrogovaný šimpanz s poškodením mozgu. Originál úplne normálny, zrozumiteľný a preklad... 🤦🏼‍♀️ To je taká tragikomédia, že inač, než priamou citáciou sa to nedá opísať.
Tu sú niektoré perly z "najlepšieho" prekladu na svete, nech sa všetci pobavia:
"Tu už každý zapína svoju pivnicu."
"...ale ropu už nepotiahneš, lebo jej výfyk."
"Hrb otŕčať nikomu nenačim."
"... a vytiahol žltý folder s bacuľatou stlačeninou." (Tá bacuľatá stlačenina mala byť kopa vytlačených papierov)
"Priam zo srdca ti hovorím, rozprestri výstuž."
"Potrebujeme ľudí s panoramatickým európskym pohľadom, ktorí čuchajú, kde načim, a nie u nás v pokrievke."
Áno, takýto "úžasný" preklad reálne existuje. Mám ako dôkaz celú knihu.

autor
24. sep 2022

@liz_lemon Áno, na to sa nedá úplne všetka vina zvaliť, ale 1,5€ za stranu je málo. Preletieť pohľadom stranu trvá 5-10 minút, ale poriadne to skontrolovať a opraviť zaberie, v horších prípadoch aj 30 minút. A takýmto tempom má človek za hodinu len 3€. Často predkladatelia flákajú prácu a jazykárom sa to za takú sumu nechce celé prerábať.

stannkal
25. sep 2022

Najlepšie je čítať v originálnom jazyku, prekladom sa vždy niečo stratí, a je jedno ci je preklad slovenský alebo český. Ja si myslím ze slovensko je proste príliš malý trh na to aby sa vydávalo veľa kvalitne preložených kníh. Navyše ešte keď ľudia očakávajú minimálne ceny.

heleninamama
25. sep 2022

@anonym Kedysi som robila preklady a aj korektúry ako prilepšenie k platu pre jedno vydavateľstvo, naposledy aktívne počas Covidu. Ceny za tieto práce sa roky nepohli a hlavne, málokto dnes vie cudzí jazyk a zároveň ovláda aj spisovný slovenský jazyk. A urobiť to kvalitne nie je o jednom prečítaní, ako si mnohí myslia. Musíš vnímať text, kapitoly, ale zároveň aj celý kontext knihy a doslova, žiť ňou.
Minulý mesiac má oslovili s úpravou jednej knihy, už predloženej z ANJ (cca 300 strán) za sumu 1 euro strana !, keďže mnohí absolventi VŠ ako tak preložia, ale uniká im zmysel textu, často nemajú dostatočnú slovnú zásobu, obrazné videnie slova, vedomosti zo štylistiky... Odmietla som, lebo je to drina a tú sumu zarobím aj inak ako čumenim po nociach na monitor.

zuzuliennka1
25. sep 2022

ked si mozem vybrat medzi cz a sk prekladom tej istej knihy - vzdy volim cesky preklad.
lepsie sa mi citaju knihy po cesky, cestina sa mi tiez zda taky bohatsi jazyk

elizabet173
25. sep 2022

nevadí, ani nevnímam, že ich čítam v češtine

babababka
25. sep 2022

vôbec mi to nevadí.A pri počúvaní e-kníh preferujem češtinu,lepší dabing.

nelca0510
25. sep 2022

Uvediem príklad. Kronika rodu Clifftonovcov. Prvé dva diely skvelé - ešte aj poznámky k tej dobe. Úžasný preklad. 3.a 4. diel prekladal niekto iný a už to za to nestalo. Divny slovosled a celkovo preklad. To bolo asi po prvý krát,čo som pozerala kto to prekladal.

kaktusik007
25. sep 2022

@nelca0510 aj Harryho Pottera prekladali casom ini... ale ta prvotna co robila prvy diel udala vysoku latku a akoze preklad nazvov fakult, mien, miest - klobuk dolu pred nou.

elizabet173
25. sep 2022

@babababka tak, tak. Ja TV pozerám málo, ale keď už a je film so slovenským dabingom, tak to väčšinou vypnem do desať minút, lebo je to tak neprirodzené, že ma to ruší

kofa77
25. sep 2022

Nie, preferujem cestinu.