Je legálne nezahrnúť DPH do cenníka na svadbe?
Dobrý večer, možno hlúpa otázka, no dnes ma to celkom zarazilo. Vysvetlím.
Od minulého roka, cca september, máme zajednanú sálu na svadbu. Máme rezervovaný termín, zaplatenú zálohu a riešime ďalšie veci. Tento rok nám prišiel aktualizovaný cenník s podrobnejším rozpisom. Mala som k nahliadnutiu aj minuloročný a to zdraženie cien je pri niektorých veciach aj 20%. To samo o sebe ma udivilo, ale hlavne poznámka na úplnom konci dokumentu - ceny sú bez DPH.
Vie mi niekto vysvetliť, čo to znamená v praxi ? Ani raz počas našich rozhovorov s manažérkou svadobného miesta nám nebolo komunikované, že ceny, ktoré pani udáva a o ktorých sa rozprávame sú bez DPH. Nejako sme automaticky rátali, že je to všetko spolu. Pri tej sume sa nám to riadne predraží ak sa k tomu pripočíta ešte DPH-čka.
Je to vôbec legálne, neuvádzať pri podpise a platení zálohy konečné ceny alebo je to bežná prax ako nalákať ľudí na zdanlivo "lacné" položky ? Stretli ste sa s tým už niekto ?
býva to vždy uvedené na konci cennika
problém je keby ste to zistili až pri vyučtovani
a máš nejaké presné čisla v tej zmluve alebo len všeobecne pokyny ?
@sara07 Pri jednotlivých položkách je cena. Klasická, jedna, bez prepočtu, pôsobí to ako konečná cena. No na konci dokumentu je všeobecne napísaná poznámka, že všetky ceny spomenuté vyššie sú uvádzané bez dph.
@sara07 Pri jednotlivých položkách je cena. Klasická, jedna, bez prepočtu, pôsobí to ako konečná cena. No na konci dokumentu je všeobecne napísaná poznámka, že všetky ceny spomenuté vyššie sú uvádzané bez dph.
@frederikasucha38 nezdalo sa ti to divne tak nizke ceny ?
Mne to príde divné , a nekorektné jednanie že ste nemali uvedenú konecnu cenu ktorú zaplatíte, a až potom ste dali zavaznu rezerváciu aj s prípadnou zalohou. Ale teda možno je to na SVK bežná prax. My budeme mať svadbu v septembri, začali sme vybavovať miesto konania hneď po zásnubách. Predtým ako sme potvrdili zavaznu rezerváciu, sme dostali ponuku jedál , nápojov atď..plus všetky poplatky ktoré môžu vzniknúť . S tým že o 4 týždne sme sa stretli, dohodli , ešte raz nás upozornil na poplatky na viac.
Ono zas na druhej strane ak si to mala v papieroch uvedené pred potvrdením rezervácie a zaplatením zálohy, tak si si ty mala DPH ku konečnej sume prirátať keďže to uvedené bolo a už je to váša chyba že ste si to nevšimli a s touto položkou v rámci budget neratali
No neboli až také nízke, našla by som určite aj lacnejšie. Len som bola spokojná s pomer kvalita/cena. Skôr ma udivuje, že to nikto nemal potrebu spomenúť pred podpisom. Mám pocit, akokeby sa len snažili nalákať ľudí a "donútiť" ich zaplatiť nevratnú zálohu a potom na nich toto vyblafnú. Neviem ako to chodí v tejto oblasti, riešim svadbu prvýkrát.
Je to porušenie zákona 108/2024, obráť sa na SOI.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Je to trosinku zavadzajuce a ano, koser je, ze ak niekto uvadza ceny bez DPH (v uplne hocijakom odvetvi) tak Ti to spomenie, najma pri prvej info o cene. Predpokladam tiez, ze ste mali aj minulorocny cennik, a tam to tiez isto mali uvedene.
Vies, to je take akoze ked sa ludia bavia o platoch. Niektorym ani nenapadne sa opytat ci to v hrubom, cistom, a potom su mnohi zhrozeni na zmluvach, lebo oni si mysleli ze ked im povedia 1200, to je ciste. Lenze zamestnavatel sa o tom bavi ako v hrubom. Tu naopak - vo vseobecnosti sa tie ceny udavaju s DPH, proste celkova suma (mame v rodinnej firme aj prenajom restiky a saly na svadby), ale lege artis ak to oni maju vsade uvedene a dokumenty Vam poskytnute boli, nespravili nic zle. Ale ludsky - mali to spomenut. Mozno aj spomenuli, len ste nepostrehli uplne prvy raz, pretoze Ti idu v hlave uplne ine veci ked ides pozerat miesto prvy krat a pod. Neviem. Skor sa divim ze ste zaplatili zalohu bez toho aby ste tieto dokumenty mali riadne prejdene, museli ste tu info mat k dispo uz aj predtym.
A ano, pre Teba to znamena ze si to navysis o % DPH cize v reale Ta to vyjde o celkom vyraznu ciastku viac.
Pozerala som si spätne cenníky z minúleho roka a tam nie je žiadna poznámka, či sú ceny konečné alebo bez DPH. Žiadna taká info tam nie je. Pribudla až v tohtoročnom cenníku. Preto mi to pripadá veľmi zvláštne a preto mi ani len nenapadlo sa na to pýtať nejako samostatne.
Pozerala som si spätne cenníky z minúleho roka a tam nie je žiadna poznámka, či sú ceny konečné alebo bez DPH. Žiadna taká info tam nie je. Pribudla až v tohtoročnom cenníku. Preto mi to pripadá veľmi zvláštne a preto mi ani len nenapadlo sa na to pýtať nejako samostatne.
@frederikasucha38 môžeš odstúpiť od zmluvy, že nesúhlasíš so zvýšením ceny s novým cenníkom a musia ti vrátiť celú zálohu
Fu nezávidím, pekné ťa okašlali, zhanat nové miesto asi nie je reálne?
Je to trosinku zavadzajuce a ano, koser je, ze ak niekto uvadza ceny bez DPH (v uplne hocijakom odvetvi) tak Ti to spomenie, najma pri prvej info o cene. Predpokladam tiez, ze ste mali aj minulorocny cennik, a tam to tiez isto mali uvedene.
Vies, to je take akoze ked sa ludia bavia o platoch. Niektorym ani nenapadne sa opytat ci to v hrubom, cistom, a potom su mnohi zhrozeni na zmluvach, lebo oni si mysleli ze ked im povedia 1200, to je ciste. Lenze zamestnavatel sa o tom bavi ako v hrubom. Tu naopak - vo vseobecnosti sa tie ceny udavaju s DPH, proste celkova suma (mame v rodinnej firme aj prenajom restiky a saly na svadby), ale lege artis ak to oni maju vsade uvedene a dokumenty Vam poskytnute boli, nespravili nic zle. Ale ludsky - mali to spomenut. Mozno aj spomenuli, len ste nepostrehli uplne prvy raz, pretoze Ti idu v hlave uplne ine veci ked ides pozerat miesto prvy krat a pod. Neviem. Skor sa divim ze ste zaplatili zalohu bez toho aby ste tieto dokumenty mali riadne prejdene, museli ste tu info mat k dispo uz aj predtym.
A ano, pre Teba to znamena ze si to navysis o % DPH cize v reale Ta to vyjde o celkom vyraznu ciastku viac.
@anonym_ab1eda to ze je niekto tela a mysli si, ze niekto uvadza plat v cistom (co sa nikdy nerobilo a nerobi) je problem dotycneho.
Tak isto, ako uvadzat (duplovane "koncovemu uzivatelovi" - rozumej nie obchodnikovi) cenu bez dph... co je zaroven aj nezakonne... "neporovnatelne" 🙂
Fu nezávidím, pekné ťa okašlali, zhanat nové miesto asi nie je reálne?
@anonym_c9c743 Asi veľmi nie. Asi mi niečo mal napovedať aj fakt, že chceli vždy všetko platiť v hotovosti no.
@frederikasucha38 aky je to cennik? Normalny restauracny co je na stoloch alebo cenova ponuka konkretne pre teba?
Je to normálny cenník pre všetkých, ktorý majú daný rok svadbu. Rozposielaný hromadne. Vypísané položky, kombinácie, doplnkové služby.
Je to porušenie zákona 108/2024, obráť sa na SOI.
@anonym_bdc72a až na to, že to nie je tovar ale služba a cenová ponuka sa môže uvádzať bez DPH
Je to normálny cenník pre všetkých, ktorý majú daný rok svadbu. Rozposielaný hromadne. Vypísané položky, kombinácie, doplnkové služby.
@frederikasucha38 cize ponuka na akciu, dph je na konci spomenuta. Bezne sa to tak robi.
Ze ceny sli hore, no ako vsade a vsetko
@anonym_bdc72a až na to, že to nie je tovar ale služba a cenová ponuka sa môže uvádzať bez DPH
@anonym_6bbe9f aj mobilný operátori už nemôžu uvádzať ceny za služby bez DPH
https://www.sme.sk/index/c/operatori-uz-uvadzaj...
@frederikasucha38 kontaktuj SOI zašli jej obe cenníky a spýtaj sa
@anonym_6bbe9f aj mobilný operátori už nemôžu uvádzať ceny za služby bez DPH
https://www.sme.sk/index/c/operatori-uz-uvadzaj...
@frederikasucha38 kontaktuj SOI zašli jej obe cenníky a spýtaj sa
@frederikasucha38 nie je to neobvyklé a je to legálne. Či je to fér, o tom by sa dalo polemizovať.
@anonym_bdc72a keby sa mali takýmito kravinami zaoberať, nerobili by nič iné...
@frederikasucha38 nie je to neobvyklé a je to legálne. Či je to fér, o tom by sa dalo polemizovať.
@anonym_bdc72a keby sa mali takýmito kravinami zaoberať, nerobili by nič iné...
@tiezjedna preco nefer? Ved to tam na uvedene.
Napojove balicky, prenajom priestorov....ponuka obrusov, potahov na stolicky....sa dava do zatvorky bez dph.
Je to nezákonne. Cenník bez dph môžu posielať akurát tak firmám, nie súkromným osobám. Musí to tam byť uvedené, čo nebolo. Lepšie to rozpíš, pôvodný cenník nebol platný, ale si na základe neho platila? Môžeš prinajhoršom, ak sa s nimi nedohodneš, dať aj recenziu o ich praktikách.
Ak chcú platiť všetko v hotovosti a majú to takto uvedené, predpokladám že tým chcú naznačiť, že ak to nepôjde na faktúru, tak "na čierno" bude cena takáto (bez DPH).
Je to nezákonne. Cenník bez dph môžu posielať akurát tak firmám, nie súkromným osobám. Musí to tam byť uvedené, čo nebolo. Lepšie to rozpíš, pôvodný cenník nebol platný, ale si na základe neho platila? Môžeš prinajhoršom, ak sa s nimi nedohodneš, dať aj recenziu o ich praktikách.
@anonym_9ba89d Cenník z roku 2025 som dostala len pre predstavu, čo koľko bude cca stáť. Boli tam uvedené určité sumy, žiadna info či to je alebo nie je s dph. Zálohu som platila na základe fixnej sumy. Koľko si vypýtali, toľko sa platilo. Na potvrdení o zaplatení zálohy je jedna suma, nie je uvedené, či je to s dph alebo bez. Aktuálne v roku 2026 som dostala nový cenník s upravenými cenami podľa inflácie, kde sú opäť uvedené len ceny. No na konci dokumentu je už čierne na bielom, že dané ceny sú bez dph.
Ak chcú platiť všetko v hotovosti a majú to takto uvedené, predpokladám že tým chcú naznačiť, že ak to nepôjde na faktúru, tak "na čierno" bude cena takáto (bez DPH).
@anonym_042a1e Áno, to mi už tiež napadlo.
@anonym_9ba89d Cenník z roku 2025 som dostala len pre predstavu, čo koľko bude cca stáť. Boli tam uvedené určité sumy, žiadna info či to je alebo nie je s dph. Zálohu som platila na základe fixnej sumy. Koľko si vypýtali, toľko sa platilo. Na potvrdení o zaplatení zálohy je jedna suma, nie je uvedené, či je to s dph alebo bez. Aktuálne v roku 2026 som dostala nový cenník s upravenými cenami podľa inflácie, kde sú opäť uvedené len ceny. No na konci dokumentu je už čierne na bielom, že dané ceny sú bez dph.
@frederikasucha38 Ak fakturujú dph, tak tá záloha je vrátane dph. Ale stále to nedáva zmysel, že si platila zálohu bez toho, aby si vedela, aká časť to je z celého. Podľa mňa pri novom cenníku máš právo aj na odstúpenie, ak nesúhlasíš s cenami. Mala by si ich minimálne konfrontovať čo najskôr.
@anonym_042a1e takéto veci sa "nenaznačujú", tie sa povedia pri osobnom jednaní na férovku. Uvádzať ceny bez DPH je úplne normálne, ale je fér na to klienta upozorniť, keď vidím, že má o služby seriózny záujem. Na druhej strane, ak to tam mali uvedené, byť niekde dole, tak sú úplne z obliga...
@frederikasucha38 spotrebiteľovi sa musi uvadzat cena s DPH vzdy, je jedno ci ide o sluzbu alebo tovar. Ak si platila zalohu v roku 2025 za prenajom na rok 2026, tak ti ma platit cena na ktorej ste sa dohodli a pre teba ako spotrebiteľa je to cena s DPH. Ak ti dvihli cenu, nemusis s nou suhlasit a zalohu ti musia vratit v plnej vyske. To plati aj ked sa stali platcovia DPH medzičasom, dohodnuta cena je pre sporebitela stale konečná.
@frederikasucha38 Zákon 108/2024: §2 písm. g) predajnou cenou sa rozumie
1. konečná cena vrátane dane z pridanej hodnoty a všetkých ostatných daní za jednotku produktu alebo za určené množstvo produktu...
Nie, nie je to normálne, že konečnému spotrebiteľovi uvádzajú ceny bez DPH, je to zavádzajúce. A nie, konečný zákazník nemá povinnosť vypočítať si sám sumu DPH.
@anonym_ab1eda to ze je niekto tela a mysli si, ze niekto uvadza plat v cistom (co sa nikdy nerobilo a nerobi) je problem dotycneho.
Tak isto, ako uvadzat (duplovane "koncovemu uzivatelovi" - rozumej nie obchodnikovi) cenu bez dph... co je zaroven aj nezakonne... "neporovnatelne" 🙂
@anonym_bb4879 lenze Ty poznas pribeh len z jednej strany. Ja osobne NEVERIM tomu, ze to nemali nikde, v ziadnom dokumente, zmluve, na stranke, nikde. Neverim tomu. Ak je to normalne nejaka prevadzka kde sa bezne svadby robia a maju spokojnych zakaznikov, tuto budeme poznat len jednu mincu strany. A urcite to niekde uvedene bolo. To je moj osobny nazor.
@anonym_bb4879 lenze Ty poznas pribeh len z jednej strany. Ja osobne NEVERIM tomu, ze to nemali nikde, v ziadnom dokumente, zmluve, na stranke, nikde. Neverim tomu. Ak je to normalne nejaka prevadzka kde sa bezne svadby robia a maju spokojnych zakaznikov, tuto budeme poznat len jednu mincu strany. A urcite to niekde uvedene bolo. To je moj osobny nazor.
@anonym_ab1eda To, či mali ešte niekde uvedené ceny s DPH je úplne irelevantné. Podstatné je, že cenník, ktorý jej predložili, mal byť s konečnými cenami, t. j. s DPH. Uvádzať niekde dolu pod cenníkom, že ceny sú bez DPH je nie len zavádzajúce, ale aj porušením zákona. Iné by bolo, keby si u nich objednávala služby nejaká svadobná agentúra. Ale myslím, že dobre chápali, že si u nich objednáva nevesta.

býva to vždy uvedené na konci cennika
problém je keby ste to zistili až pri vyučtovani
a máš nejaké presné čisla v tej zmluve alebo len všeobecne pokyny ?