icon

Kamarátka na svadbu nepozvala môjho partnera

14. sep 2026

Ahoj holky, potřebovala bych trochu nestranný pohled na jednu situaci a hlavně vědět, jestli je podle vás oprávněné, že mě to trochu mrzí.
Jedna kamarádka, kterou znám nekolik let, mě pozvala na svatbu. Už z pozvánky bylo jasné, že budu pozvaná sama a můj dlouholetý partner ne. Vzhledem k tomu, že se prakticky neznají, jsem to nijak nerozporovala a respektovala jsem, že si svatbu chce udělat podle sebe. Brala jsem to tak, že mě zve jako kamarádku a že prostě bude mít menší okruh hostů.
Jenže postupně se k tomu začaly přidávat další věci. Byla sem zapojena do organizace rozlučky se svobodou a vyšlo mě to poměrně dost peněz. Kromě toho mě později požádala, jestli bych jí nepomohla s přípravami před svatbou, takže bych kvůli tomu měla přijet už 2 dni s předstihem a strávit část času přípravami.
Svatba navíc není v místě, kde bydlím, takže kvůli ní musím cestovat poměrně daleko a na místě prakticky nikoho dalšího neznám. V běžné situaci bych s tím asi neměla problém a ráda bych jí pomohla.
Jenže momentálně nejsme úplně v nejlepší finanční situaci a když si to celé sečtu –výdaje kolem rozlučky a čas strávený přípravami, finanční dar do obálky – začalo mě trochu mrzet, že jsem na svatbu nemohla vzít ani partnera jako doprovod. Ne proto, že bych měla pocit, že na něj automaticky mám nárok, ale spíš kvůli tomu celkovému pocitu.
Kdyby šlo jen o to, že není pozvaný, vůbec bych to neřešila. Ale ve chvíli, kdy se ode mě zároveň očekává poměrně velká finanční účast, pomoc s organizací a cesta přes půl republiky, mám najednou pocit, že se ode mě očekává docela hodně, zatímco já sama dostávám v podstatě jen pozvání pro sebe.
Na druhou stranu si říkám, že je to její svatba a ona má samozřejmě právo rozhodnout, koho pozve. Takže si nejsem jistá, jestli jsem jen přecitlivělá, nebo jestli je pochopitelné, že mě to v tomto kontextu trochu naštvalo.
Jak byste to vnímaly vy? Vadilo by vám to, nebo byste to vůbec neřešily?

Strana
z2
autor
18. sep 2026
@lindusss2016

@anonym_autor zazila som podobnu situaciu, mojho partnera pozval na svadbu stsry kamarat, s ktorym uz teraz nie je v nejakom castom kontakte, no par rokov dozadu este boli partaci. My sme vtedy spolu boli cca. rok a pol alebo dva, uz ei nepamatam presne. Akoze zenichovi som bola aj osobne predstavena, takze rozhodne o mne vedel, len ma jednoducho odignoroval. Partnerovi prisla pozvanka vyslovene pre jednu osobu, chvilu aj rozmyslal, ci pojde, ja som to nechavala tak, ale nakoniec sa rozhodol, ze nie, ze mu je to blbe ist bezo mna a poviem ti uprimne, ze ma to velmi potesilo. Nechapem tieto spolocenske udalosti, kde je partner odignorovany. Myslim, ze aj tvoj by ocenil, keby si sa ho zastala a nesla. Ja by som ale narovinu uviedla dovod, ze vies co, ja som sa rozhodla bez neho neist a bodka. Netreba viac nic vysvetlovat.
Len ako pikosku uvediem historku z mladosti, ked som chodila asi pol roka s mojim exmanzelom a prestahovali sme sa do Prahy, kde som ja nikoho nepoznala, on tam pred tym zil. Vkuse mi basnil o svojej sestre, aka je super a ako budeme urcite kamosky, ja som sa tesila, ze ju spoznam a ona k nam prisla na navstevu, kde si an gauc sadla tak, aby mi bola chrbtom a cely cas ma ignorovala a nakoniec to zabila tym, ze ho zavolala v sobotu na nejaku party k starym kamosom 🤣 ja som normalne nechapala, co sa to deje, ale velmi singularne sa ho to opytala. Nakoniec nesiel, ale kto vie, ci pochopil, ako velmi sa ma ta krava tymto dotkla. Uz nikdy sa z nas nestali kamaratky, skor som mala na nu alergiu.

@lindusss2016 Jak nad tim premyslim, tak si vezmu priklad od tveho partnera a taky asi nepujdu, vzdyt to je opravdu i blbe vuci nemu.. a ta sestra, no extrem..

A jak uz tady bylo psano, kdyby byla takova kamoska, tak by ho pozvala, aby ho poznala. Uvedomila jsem si, ze ode me chce kamosku „ultra pro max“, zatimco mne nedokaze dat ani zakladni minimum.

Takze jste mi otevrelI oci, dekuju vsem. Chvili jsem o sobe pochybovala, jestli v tom nejsem az moc sobecka, ale uz jsem prisla na to, ze ne.

lindusss2016
18. sep 2026
@anonym_autor

@lindusss2016 Jak nad tim premyslim, tak si vezmu priklad od tveho partnera a taky asi nepujdu, vzdyt to je opravdu i blbe vuci nemu.. a ta sestra, no extrem..

A jak uz tady bylo psano, kdyby byla takova kamoska, tak by ho pozvala, aby ho poznala. Uvedomila jsem si, ze ode me chce kamosku „ultra pro max“, zatimco mne nedokaze dat ani zakladni minimum.

Takze jste mi otevrelI oci, dekuju vsem. Chvili jsem o sobe pochybovala, jestli v tom nejsem az moc sobecka, ale uz jsem prisla na to, ze ne.

@anonym_autor nie, nie si sebecka. Presne ako pises. Tvoja kamaratka by mala prejavit zaujem aj o tvojho priatela. Darmo je nevesta... O to viac by ti mala dopriat stastie vo vztahu a podporit ta v tom. Sebecke je od nej, ked ocakava, ze sa tam "nejako" zabavis a budes jej kedykolvek k dispozicii. Lebo ona tam urcite nebude v pozicii, aby tebe vyplnala program... Takze vy si tam nakoniec ostala na ocot

cacianka
18. sep 2026

Vždy sa snažím hľadať to pekne a slušne, ale tu sa mi zdá, že nevesta je vychcana a chce mať z teba poskoka a asistentku pre všetko. A aby si nedajbože nestratila ani minútu byť jej poruke, tak to nedopraje doprovod partnera aby ste ani tancovať nemohli

Strana
z2