Koľko darovať na svadbu ako päťčlenná rodina?
Ideme na svadbu manželovmu kamarátovi sme 5 člena rodina tj 5,2,10 mesačne a neviem koľko sa teraz dáva € na svadbe? My keď sme robili svadbu 2020 väčšinou nám dávali 50 alebo 100€ teraz neviem či dať 100 alebo 150?
@kikadzi To nemáte žiadnu rodinu? Tak potom by som išla s deťmi na obrad len a muž nech ide na hostinu sám, naozaj nebudete mať s deťmi nič z toho... Fakt hostina nie je škôlka keby každý zobral viac detí ako dospelých tak to normálne bude škôlka, jasné ako detičky z blízkej rodiny sú ok, ale myslím že ani mužov kamarát nebude nadšený ak tam dotrepete 3 malé deti...
@marsmykkok
Veď kamoš to snáď vie. Nemyslíš? Hádam by nik nedošiel s 3 malými deťmi bez dohody. Jedna známa napríklad naschvál nepozyvsla nepracujúcich - študentov ani deti. Že študent nemá čo dať a s deťmi by išli rodičia priskoro domova nezabili by sa tak. Aj tak bolo. Nech si každý rozhodne ako chce. My keby nám to vtedy vyšli, chceli sme to práve formou rodinného stretnutia a hlavne všetky deti, skákací hrad, nejake študentky čo by ich anymomovali 😀. Nech sa bavia všetci a zrovna aj tie deti.
@kikadzi Ahoj , podla toho aký dobrý su dobry kamoši .Ja zvyknem aj vazu z bruseného skla aby mali pamiatku a venovanie v obalke na vonavom papieri
@kikadzi je to jedno, dajte kolko uznate za vhodne. My sme mali veľkú svadbu, dali sme si záležať ...bolo to krásne, a nie lacné. Jeden pár nám dal 300€, iný pár 50€.
Neriešili sme to...je to na každom.
100€ alebo 150€ za vás 5-tich? Podľa mna je to málo. Ale ak vám viac finančná situácia nedovoľuje, tak daj toľko. Na našej svadbe nám toľkoto početné rodiny dali po 500€. Nemusíš samozrejme toľko ale 30€ na osobu je podľa mňa málo.
@anonym_cf22c4 tak zas ale tie 2 deti realne co zjedia, 500 je vela;)
Dala by som 200 Eur. Tie deti su malicke, moc toho nepojedia. Predpokladam, ze s tak malymi detmi sa ani velmi dlho nezdrzite.
A nechapem, ako si to niektore predstavuju, ze ist bez deti... to kam mam dat deti na ten jeden den? Ja napriklad nemam po ruke babky, ani nikoho blizkeho, kto by mi deti povaroval. A nez by som mala zhanat nejaku opatrovatelku, tak to by som radsej na tu svadbu ani nesla, necitila by som sa dobre.
@anonym_cf22c4 tak zas ale tie 2 deti realne co zjedia, 500 je vela;)
@anonym_1eb7bf mám pocit, že opäť nikto nečítal, čo som napísala. Ja som napísala naše skúsenosti, kto nám koľko na svadbe dal. Nie, že má toľko dať ona, ani že je 500€ akurát adekvátne. Píšem, že nám toľko dali. Pýtala sa, koľko sa dáva teraz na svadbe. Pre deti sme objednávali detské porcie a bolo jedno, či z nich zjedli dve sústa alebo celý tanier. Vôbec som nepotrebovala, aby mi ľudia dali toľko peňazí, aby boli pokryté náklady ale treba ako pozvaná myslieť aj na to, že či dieťa zje pár hryzov alebo plný tanier, tak sa s tým jedlom pre to dieťa ráta. Preto mi slušnosť káže niečo dať aj za tie deti. 100€ je podľa mňa nedostatočné.
Daj podľa svojich možností. Ja by som dala stovku na jednu dospelú osobu minimálne.
@anonym_89c9b3 na toto ti napisem, aku som ja mala kolegynu. Do popuku. Ona mala presne drahu luxusnu svadbu na nejakom zamku ci kde. Vsetko platil jej otec, cize ona nic a vsade rozpravala, ako ona tisice na tej svadbe trhne. A zamerne na svadbu pozvala len ludi, u ktorych vedela, aka je financna situacia a pocitala s tym, ze vyberie "balik". A realita bola asi taka, ako tusis. Ti ludia jej nedali ani polku toho, co stala svadba, takze bola nastvana, vytocena a miesto svadbonej cesty na Maledivy sa islo autom do Chorvatska 😂😂😂
@muchotrafka298 Videli, ze na to ma. Tak co budu vodu do mora liat😂
Ja by som dala 100€
Dala by som 150 Eur. Ak by nechceli, tak vás na svadbu nepozvú. Ja som pozývala na svadbu tých ľudí, ktorých som tam chcela mať, osláviť s nimi náš svadobný deň. Vôbec sme to nebrali tak, aby si za seba "zaplatili" náklady na jedlo. Preboha, to kde sme?!?! Ak chcú svadbu zaplatiť z darov hostí, tak nech žiadnu hostinu nerobia.
Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina
@kikadzi v prípade že ostane len do 21,00 im ale dajte skorej vediet
aby neratali porcie okolo polnoci a podobne
vzhladom k tomu že jest budete 2 dos a 2 deti, tak tých 150 €
max. 150 e.
tie deti urobia kelčik ako 1 dospelý - aj to som prehnala.
Takže 150/3 je 50e /osoba. môže byť.
akože prepočítavať dar na osoby? žasnem... daj koľko môžeš, a na počet osôb to rozhodne neprepočítavaj ...
Dala by som 100€ a kúpila za každé dieťa výherný los za 5-10€
Bola taká móda, že chceli mladomanželia namiesto kvetov výherné losy..
@muchotrafka298 nie je to žiadna slušnosť, to je nejaký moderný pokrivený názor - kedysi sa nosil fyzické dary, žiadne peniaze ...
Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina
@kikadzi tak tie deti im tam vela skody nenarobia, predpokladam, ze 2 a 10mesacne ani nepojedia a miesto nezaberu.. takze to vobec by som neralata ako 5 osob. Osobne pre kamaratov mi pride 200EUR akurat. Svadba zase nie je zarobkova cinnost, netreba tu vsetky komenty brat nejak seriozne vazne. Cifry ako 500EUR a viac zvyknu davat rodinni prislusnici a nie kamarati. A ak sa uz prepocitava, robi sa to iba kvoli tomu aby si vedela kolko je na osobu = tj ci sa im vrati aspon to "prejedene" vami.
Ale ak by sa dalo, deti by so nebrala vobec.
@kikadzi tak tie deti im tam vela skody nenarobia, predpokladam, ze 2 a 10mesacne ani nepojedia a miesto nezaberu.. takze to vobec by som neralata ako 5 osob. Osobne pre kamaratov mi pride 200EUR akurat. Svadba zase nie je zarobkova cinnost, netreba tu vsetky komenty brat nejak seriozne vazne. Cifry ako 500EUR a viac zvyknu davat rodinni prislusnici a nie kamarati. A ak sa uz prepocitava, robi sa to iba kvoli tomu aby si vedela kolko je na osobu = tj ci sa im vrati aspon to "prejedene" vami.
Ale ak by sa dalo, deti by so nebrala vobec.
@simca06022011 u nás ani rodinní príslušníci 500 eur nedávali. Max. 100-150 Eur na rodinu. Aj príbor z Tesca s plastovými rúčkami sme dostali a neriešili sme to. Sme radi, že sa všetci, ktorých sme chceli mať na svadbe, dobre zabavili.
Ked na svadbu nemam, tak ju nerobím a nepozyvam ludi, aby sa mi to vrátilo. To kde sme. Daj kolko môžeš. Ak by vas nechceli, nevolali by vvas.aj mne boli kamošky a dali niektore aj 20 eur. A co. Ja som bola rada ze prisli a nie kolko mi daju🙈
Fuha, myslela som si, že sa na Slovensku máme zle, ale podľa týchto komentárov vôbec. 500€? Veď to je niekoho mesačný zárobok (napríklad môj, keďže som na rodičáku a autorka pravdepodobne tiež). My sme dali NAJLEPŠIEMU KAMARÁTOVI 50€ + asi 10€ vykrúcanka, najbližšie idem na svadbu najlepšej kamarátke, ktorej dám tiež 50€. Tieto peniažky čo sa dávajú, to je DAR a nie ZAPLATENIE ÚČTU. Kedysi sa dávali príbory, taniere, poháre,... dnes sa dá radšej do obálky, ale nie mesačné platy preboha.
@kikadzi To nemáte žiadnu rodinu? Tak potom by som išla s deťmi na obrad len a muž nech ide na hostinu sám, naozaj nebudete mať s deťmi nič z toho... Fakt hostina nie je škôlka keby každý zobral viac detí ako dospelých tak to normálne bude škôlka, jasné ako detičky z blízkej rodiny sú ok, ale myslím že ani mužov kamarát nebude nadšený ak tam dotrepete 3 malé deti...
@marsmykkok ty načo riesis, ze nech idu bez deti ked to vôbec nie je tema? Bola som na xy svadbách, dokonca na takých, kde bolo 30 deti, mali skakaci hrad, animátorov, atd.. co ak to je aj tento pripad ?
Ci ty si myslíš, ze svadby su len v kulturaku?
Autorka, daj toľko, kolko mozete dat. Na mojej svadbe padali dary vysoke, to tu radsej ani pisat nebudem, ale aj 20eur sme dostali v obálke, a bolo mi to srdečne jedno. Nikoho som ai nevazila menej ci viac skrz peniaze. To len tu su niekotre vypocitave, a čakajú, ze ked ai zoberú úver na svadbu, hostia im to splatia🙂
@kikadzi a vie o tom kamarat ze dojdete vsetci na hostinu? Radsej si to este nenapadko overte. V dnesnej dobe sa casto ani z rodiny nepozyva s detmi nieto kamarata s celou perepuťou.
100€ alebo 150€ za vás 5-tich? Podľa mna je to málo. Ale ak vám viac finančná situácia nedovoľuje, tak daj toľko. Na našej svadbe nám toľkoto početné rodiny dali po 500€. Nemusíš samozrejme toľko ale 30€ na osobu je podľa mňa málo.
@anonym_cf22c4 neee to si robis srandu 🤣 ja som si hosti nepozyvala na svadbu aby nam davali do obalky ale preto aby s nami oslavili nas den..toto je uz extrem co niektore pisete 🫣
@marsmykkok ty načo riesis, ze nech idu bez deti ked to vôbec nie je tema? Bola som na xy svadbách, dokonca na takých, kde bolo 30 deti, mali skakaci hrad, animátorov, atd.. co ak to je aj tento pripad ?
Ci ty si myslíš, ze svadby su len v kulturaku?
Autorka, daj toľko, kolko mozete dat. Na mojej svadbe padali dary vysoke, to tu radsej ani pisat nebudem, ale aj 20eur sme dostali v obálke, a bolo mi to srdečne jedno. Nikoho som ai nevazila menej ci viac skrz peniaze. To len tu su niekotre vypocitave, a čakajú, ze ked ai zoberú úver na svadbu, hostia im to splatia🙂
@anonym_730526 Ale vypočítavé je zobrať aj dobre že nie psa a mačku a dať málo a prísť sa najesť a zabaviť skoro zadarmo... A ako zbytočne sa tu oháňame že deti veľa nezjedia, síce nie, ale reštaurácia si detské menu zaúčtuje a je minimálne 75 percent dospelého a je jedno že dieťa zje 2 lyžičky, rovnako víno dnes je pomaly lacnejšie ako džús čo pijú deti a podobne.
A preto vlastne otázka koľko dať je zbytočná, každý by mal dať koľko môže, keby príde blízka 4 členná rodina kde žena je na MD a manžel práve pred dvomi mesiacmi prišiel o prácu je ok keby dajú aj 20 eur do obálky, ale ak príde nejaká rodina čo dobre muž zarába a prídu 4-5 a dajú 50 eur ukazuje to trocha aj o ich charaktere... Teda každý by mal dať koľko môže vzhľadom k situácii a vie že nebol vypočítavý a dal koľko mohol, ale zase zároveň že nedá toľko že nebude mať na základné veci pre rodinu...
@kikadzi ano staci čo píšeš
Prečo idete aj s deťmi ?
@minenkaa to čo je za otazku? Ja mam jednu dceru ale chodí snami VSADE. Nemáme žiadnych pestunov, žiadne ochotné babky, proste ide so mnou aj na blby nakup do Tesca. To je čo za moda, bez deti?
Chapem, že niekto taku svadbu chce ale wtf? prečo idete aj s detmi? prečo sa nespýtaš prečo ideš aj s mužom a nie sama ?
My sme pred 15 rokmi dostali od kamarátov, každého páru 100€, vtedy to bola fajn suma. Teraz je to veľmi máličko, zvlášť keď beriete ešte deti. Za mňa minimálne 200€
@kikadzi dajte toľko, koľko si môžete dovoliť a neohrozí to váš rodinný rozpočet. Ak si môžete dovoliť len 50€, tak nech je to kľudne 50€. Dar je vždy dobrovoľný, nie je to povinnosť a nechápem toto zmýšľanie "aby sa im vrátili náklady". Tak hádam mladomanželia vedia do 5 narátať a vystrojili si takú svadbu, akú si oni sami môžu dovoliť a nie akú si hostia zaplatia, nie? A deti kľudne berte - o tom rozhodujú mladomanželia a vy ako rodičia, nie ženy na mk.
Tu sa už malé deti berú jak lepra 🤦♀️😂😂
No prečo ide asi s nimi?
Lebo chce?
Lebo ich nemá kde nechať?
Lebo sú súčasťou rodiny?
Lebo pozvali celú rodinu?
To len tu na koni človek číta také chujoviny 🤦♀️🤦♀️
Uplne bezne a normalne sa dava 50-100 na dospelu osobu, ak ste v beznom kamaratskom vztahu. A za decka by som prihodila daco viac. Ak ste velmi blizka rodina a mate na to, niektori davaju viac. Ale nepocuvaj tu take ze 500 euro 🙄 take sumy davaju vacsinou len najblizsi alebo taki, co naozaj nemaju problem s peniazmi. Zas napr my sme boli so surodencami dohodnuti, ze si od nich vyslovene nezelame peniaze. A od jednej kamosky som dostala v obalke 30e - a absolutne nic som si nepomyslela. Viem ze su to dvaja mladi ucitelia s 3 malymi detmi. Ani mi nenapadlo sa nad tym pozastavovat. Ak teda nejdes na svadbu nejakej zlatokopke - ta mozno bude cakat tych 500 😃
A niektore tu zabudaju ze je to svadobny darmladomanzelom, to nie je nijake pokrytie si nakladov za to, ze ja sa idem zabavit. Je mi fuk ci je svadba na gazdovskom dvore alebo v Hiltone, neprepocitavam podla toho moj dar mladym.
@anonym_bf8aef nik nevieme ake ma moznosti. uplne zbytocne sa pyta, mozno budu radi za 150€ mozno ju ohovoria. to si nevyberie a chcela pocut nazory. ved na to kolko dat nieje vzorec. ty das 50 ja 200 a?
My sme boli pred polrokom u bratranca s 2 detmi (6 a 4), deti sa skvele zabavili, vydrzali do polnoci a doteraz rozpravaju o svadbe 🙂 dali sme 100 eur + zreby + vykrucanka. Ked som mala svadbu ja, dostala som od neho 0€. A teda som to vobec neriesila, na oboch svadbach sme sa vsetci spolu super zabavili a mame krasne spomienky.
Ako to tu vsak citam, clovek aby sa uz aj bal prijat pozvanie na svadbu😀

Tolko osôb by som isla minimálne s 300€