Koľko darovať na svadbu ako päťčlenná rodina?
Ideme na svadbu manželovmu kamarátovi sme 5 člena rodina tj 5,2,10 mesačne a neviem koľko sa teraz dáva € na svadbe? My keď sme robili svadbu 2020 väčšinou nám dávali 50 alebo 100€ teraz neviem či dať 100 alebo 150?
@anonym_eeb424 a s tymto presne ja nesuhlasim ani sa neriadim,ci je svadba honosna alebo iba mala s obedom v restike,preto lebo je to dar a nie konzumne. Brat mal malu svadbu na chate,sestra v krasnom hotely aj s ubytovanim. Obidvom som dala rovnako . Kamosom davam tiez rovnako bez ohladu na to kde maju svadbu, ale menej ako surodencom.
@anonym_5e0878 chapem. Mne to zase pride naopak blbe, ze by som niekomu kto ma pozval na nadhernu svadbu so vsetkym moznym dala rovanko ako druhemu co ma pozval iba na obed do poslednej spelunky.
Ale zase brat a sestra je ine, tam by som dala rovanako tiez. Ja hovorim o svadbe kamaratov.
@anonym_5e0878 chapem. Mne to zase pride naopak blbe, ze by som niekomu kto ma pozval na nadhernu svadbu so vsetkym moznym dala rovanko ako druhemu co ma pozval iba na obed do poslednej spelunky.
Ale zase brat a sestra je ine, tam by som dala rovanako tiez. Ja hovorim o svadbe kamaratov.
@anonym_eeb424 presne tu je ten pripad, oni "na mna" minuli 5 dam 5, ALE ONI zas minuli 10 im dam 10🙈 malomestiactvo ako vysite.👍
@kikadzi wau neuveritelne ako tu tie svadby beriete ako biznis , mne svokra zapisovala kto a kolko dal , sa divam , ze to co robi ...zobrala som jej to ..nahadzala peniaze s obalok na kopu ...a potom uz v klude s muzom doma sme si citali priania ...ani ma nehlo zistovat kto a kolko dal aj keby nikto nic , MY sme ich chceli na svadbe , chceli sme oslavit a nie prepocitavat kto kolko zaplatil za pozvanie na NASU svadbu🙄neuveritelne trapne ...ja napr..boli sme na 10 tich svadbach ...furt saty , uces , potom riesenice ci s detmi ci nie ...a este , aby som davala mladomanzelom pomaly 1000 e nie? Neskutocne.. 150-200 je uplne v pohode a ked nemate tak daj 100...dufam , ze u mna uz svadbove obdobie aspon na 5 rokov skoncilo 😂
@natalka13 nerozumiem preco by to malo byt malomestiactvo - mozes mi vysvetlit.
Pozri sa na to naopak - jedny ma pekne pohostia a nachystaju mi krasny den, ktory si moc uzijem. A to co im dam (aj ked viac) im tu utratu za mna zdaleka nevrati. Druhy sa vobec neobtazuju nieco chystat, svadba len taka aby bola a peniaze co im dam (aj ked menej) daleko prevysia ich utratu za mna. Keby som im dala rovnako tak ten nepomer je daleko vacsi.
Takto sa na to pozeram ja. A nemusis so mnou suhlasit ✌🏻
@sissy27 odjakživa sa dávajú dary... len tu sa niektoré teraz tvárite ako keby ste dávali milodary 😀 a ako keby to bol nejaký novodobý zvyk. ale ku svadbe to proste patrí. a podľa mojej mienky je 50e za rodinu na "normálnu" svadbu proste málo 🤷
@zuzanka.zuzu dar odjakziva je dobrovolna zalezitost a ma byt v takej hodnote, aku si darca moze bez problemov dovolit. A dalsia vec - vobec, ale ze vobec to nemusia byt peniaze, kludne to moze byt napr vlastnorucne malovany obraz.
Tie bludy co tu ty a poniektore dalsie pisete “aby to pokrylo naklady” - to ste si pomylili dary a sponzoring. Ak si 5-clenna rodina moze dovolit len 50€, tak je to v poriadku, hadam sa nebudu zadlzovat?? Alebo co by si povedala kamaratke, ktoru pozves na svadbu a jej odpoved bude “rada by som, ale zial nemam taku sumu do obalky, aby to pokrylo nase naklady, takze musim odmietnut”? Tipujem, ze ju tam nechces alebo mozno by ti mohla splacat??
@zuzanka.zuzu dar odjakziva je dobrovolna zalezitost a ma byt v takej hodnote, aku si darca moze bez problemov dovolit. A dalsia vec - vobec, ale ze vobec to nemusia byt peniaze, kludne to moze byt napr vlastnorucne malovany obraz.
Tie bludy co tu ty a poniektore dalsie pisete “aby to pokrylo naklady” - to ste si pomylili dary a sponzoring. Ak si 5-clenna rodina moze dovolit len 50€, tak je to v poriadku, hadam sa nebudu zadlzovat?? Alebo co by si povedala kamaratke, ktoru pozves na svadbu a jej odpoved bude “rada by som, ale zial nemam taku sumu do obalky, aby to pokrylo nase naklady, takze musim odmietnut”? Tipujem, ze ju tam nechces alebo mozno by ti mohla splacat??
@sissy27 ale ved jasne, ze ked nemas tolko penazi tak das menej - kolko si mozes dovolit. Bavme sa ale o situacii, ze si mozes dovolit dat aj viac. Tak podla coho sa chces rozhodnut kolko das?
My ideme v juni manzelovmu kamaratovi.. Videla som ich asi 2x za zivot, planujeme dat dokopy 200€, ak prespime na hoteli, tak 250-300€… a uz aj to mi pride dost, nakolko este treba saty, lodicky, kadernika, kozmeticku, takze sa tie naklady pokojne vysplhaju na 500€..
@anonym_1eb7bf mám pocit, že opäť nikto nečítal, čo som napísala. Ja som napísala naše skúsenosti, kto nám koľko na svadbe dal. Nie, že má toľko dať ona, ani že je 500€ akurát adekvátne. Píšem, že nám toľko dali. Pýtala sa, koľko sa dáva teraz na svadbe. Pre deti sme objednávali detské porcie a bolo jedno, či z nich zjedli dve sústa alebo celý tanier. Vôbec som nepotrebovala, aby mi ľudia dali toľko peňazí, aby boli pokryté náklady ale treba ako pozvaná myslieť aj na to, že či dieťa zje pár hryzov alebo plný tanier, tak sa s tým jedlom pre to dieťa ráta. Preto mi slušnosť káže niečo dať aj za tie deti. 100€ je podľa mňa nedostatočné.
@anonym_cf22c4 tak pri 10 mesacnom netreba ratat asi ani so sustom😄urcite nech da kazdy podla moznosti, hanbila by som sa ako pes keby som ocakavala, ze mi hostia zaplatia vydaje, su to ludia ktorych tam chcem mat, kaslat na dary
@sissy27 what? kde píšem o pokrytí nákladov? 😀 ty obvykle nemáš problém s pochopením textu, neviem či dnes nemáš len svoj deň. v každom prípade v tejto téme končím lebo mi vsúvaš hovadiny aby sa ti to hodilo do textu a ja ti pomáhať nebudem 😉 kľudne nech si dá kto čo chce, písala som že podľa mňa 50e za rodinu pre najlepšieho! kamaráta je hanba 🤷 a to teda je 🤭😀

Baby ale vy si to otacate naopak. Ved neni to o tom, ze svadobcania cakaju, ze sa im to vrati ale ja ako host sa nechcem citit blbo, ze pridem na drahu svadbu a dam malo. Jasne, ze kazdy da kolko si moze dovolit. Na druhu stranu ked si mozem dovolit dat aj vela tak prihliadam na to na akej svadbe som. Ked ta niekto pozve len na obed tak je to presa ine ako ked mas svadbu dvojdnovu aj s ubytovanim a dalsimi vecami.
@anonym_eeb424 a s tymto presne ja nesuhlasim ani sa neriadim,ci je svadba honosna alebo iba mala s obedom v restike,preto lebo je to dar a nie konzumne. Brat mal malu svadbu na chate,sestra v krasnom hotely aj s ubytovanim. Obidvom som dala rovnako . Kamosom davam tiez rovnako bez ohladu na to kde maju svadbu, ale menej ako surodencom.