icon

Koľko darovať na svadbu ako päťčlenná rodina?

kikadzi
12. mar 2026

Ideme na svadbu manželovmu kamarátovi sme 5 člena rodina tj 5,2,10 mesačne a neviem koľko sa teraz dáva € na svadbe? My keď sme robili svadbu 2020 väčšinou nám dávali 50 alebo 100€ teraz neviem či dať 100 alebo 150?

anonym_5e0878
12. mar 2026
@anonym_eeb424

Baby ale vy si to otacate naopak. Ved neni to o tom, ze svadobcania cakaju, ze sa im to vrati ale ja ako host sa nechcem citit blbo, ze pridem na drahu svadbu a dam malo. Jasne, ze kazdy da kolko si moze dovolit. Na druhu stranu ked si mozem dovolit dat aj vela tak prihliadam na to na akej svadbe som. Ked ta niekto pozve len na obed tak je to presa ine ako ked mas svadbu dvojdnovu aj s ubytovanim a dalsimi vecami.

@anonym_eeb424 a s tymto presne ja nesuhlasim ani sa neriadim,ci je svadba honosna alebo iba mala s obedom v restike,preto lebo je to dar a nie konzumne. Brat mal malu svadbu na chate,sestra v krasnom hotely aj s ubytovanim. Obidvom som dala rovnako . Kamosom davam tiez rovnako bez ohladu na to kde maju svadbu, ale menej ako surodencom.

anonym_eeb424
12. mar 2026
@anonym_5e0878

@anonym_eeb424 a s tymto presne ja nesuhlasim ani sa neriadim,ci je svadba honosna alebo iba mala s obedom v restike,preto lebo je to dar a nie konzumne. Brat mal malu svadbu na chate,sestra v krasnom hotely aj s ubytovanim. Obidvom som dala rovnako . Kamosom davam tiez rovnako bez ohladu na to kde maju svadbu, ale menej ako surodencom.

@anonym_5e0878 chapem. Mne to zase pride naopak blbe, ze by som niekomu kto ma pozval na nadhernu svadbu so vsetkym moznym dala rovanko ako druhemu co ma pozval iba na obed do poslednej spelunky.
Ale zase brat a sestra je ine, tam by som dala rovanako tiez. Ja hovorim o svadbe kamaratov.

natalka13
12. mar 2026
@anonym_eeb424

@anonym_5e0878 chapem. Mne to zase pride naopak blbe, ze by som niekomu kto ma pozval na nadhernu svadbu so vsetkym moznym dala rovanko ako druhemu co ma pozval iba na obed do poslednej spelunky.
Ale zase brat a sestra je ine, tam by som dala rovanako tiez. Ja hovorim o svadbe kamaratov.

@anonym_eeb424 presne tu je ten pripad, oni "na mna" minuli 5 dam 5, ALE ONI zas minuli 10 im dam 10🙈 malomestiactvo ako vysite.👍

anonym_54cc90
12. mar 2026

@kikadzi wau neuveritelne ako tu tie svadby beriete ako biznis , mne svokra zapisovala kto a kolko dal , sa divam , ze to co robi ...zobrala som jej to ..nahadzala peniaze s obalok na kopu ...a potom uz v klude s muzom doma sme si citali priania ...ani ma nehlo zistovat kto a kolko dal aj keby nikto nic , MY sme ich chceli na svadbe , chceli sme oslavit a nie prepocitavat kto kolko zaplatil za pozvanie na NASU svadbu🙄neuveritelne trapne ...ja napr..boli sme na 10 tich svadbach ...furt saty , uces , potom riesenice ci s detmi ci nie ...a este , aby som davala mladomanzelom pomaly 1000 e nie? Neskutocne.. 150-200 je uplne v pohode a ked nemate tak daj 100...dufam , ze u mna uz svadbove obdobie aspon na 5 rokov skoncilo 😂

anonym_eeb424
12. mar 2026

@natalka13 nerozumiem preco by to malo byt malomestiactvo - mozes mi vysvetlit.
Pozri sa na to naopak - jedny ma pekne pohostia a nachystaju mi krasny den, ktory si moc uzijem. A to co im dam (aj ked viac) im tu utratu za mna zdaleka nevrati. Druhy sa vobec neobtazuju nieco chystat, svadba len taka aby bola a peniaze co im dam (aj ked menej) daleko prevysia ich utratu za mna. Keby som im dala rovnako tak ten nepomer je daleko vacsi.
Takto sa na to pozeram ja. A nemusis so mnou suhlasit ✌🏻

sissy27
12. mar 2026
@zuzanka.zuzu

@sissy27 odjakživa sa dávajú dary... len tu sa niektoré teraz tvárite ako keby ste dávali milodary 😀 a ako keby to bol nejaký novodobý zvyk. ale ku svadbe to proste patrí. a podľa mojej mienky je 50e za rodinu na "normálnu" svadbu proste málo 🤷

@zuzanka.zuzu dar odjakziva je dobrovolna zalezitost a ma byt v takej hodnote, aku si darca moze bez problemov dovolit. A dalsia vec - vobec, ale ze vobec to nemusia byt peniaze, kludne to moze byt napr vlastnorucne malovany obraz.
Tie bludy co tu ty a poniektore dalsie pisete “aby to pokrylo naklady” - to ste si pomylili dary a sponzoring. Ak si 5-clenna rodina moze dovolit len 50€, tak je to v poriadku, hadam sa nebudu zadlzovat?? Alebo co by si povedala kamaratke, ktoru pozves na svadbu a jej odpoved bude “rada by som, ale zial nemam taku sumu do obalky, aby to pokrylo nase naklady, takze musim odmietnut”? Tipujem, ze ju tam nechces alebo mozno by ti mohla splacat??

lauriik
12. mar 2026
@sissy27

@zuzanka.zuzu dar odjakziva je dobrovolna zalezitost a ma byt v takej hodnote, aku si darca moze bez problemov dovolit. A dalsia vec - vobec, ale ze vobec to nemusia byt peniaze, kludne to moze byt napr vlastnorucne malovany obraz.
Tie bludy co tu ty a poniektore dalsie pisete “aby to pokrylo naklady” - to ste si pomylili dary a sponzoring. Ak si 5-clenna rodina moze dovolit len 50€, tak je to v poriadku, hadam sa nebudu zadlzovat?? Alebo co by si povedala kamaratke, ktoru pozves na svadbu a jej odpoved bude “rada by som, ale zial nemam taku sumu do obalky, aby to pokrylo nase naklady, takze musim odmietnut”? Tipujem, ze ju tam nechces alebo mozno by ti mohla splacat??

@sissy27 ale ved jasne, ze ked nemas tolko penazi tak das menej - kolko si mozes dovolit. Bavme sa ale o situacii, ze si mozes dovolit dat aj viac. Tak podla coho sa chces rozhodnut kolko das?

anonym_d64c60
12. mar 2026

My ideme v juni manzelovmu kamaratovi.. Videla som ich asi 2x za zivot, planujeme dat dokopy 200€, ak prespime na hoteli, tak 250-300€… a uz aj to mi pride dost, nakolko este treba saty, lodicky, kadernika, kozmeticku, takze sa tie naklady pokojne vysplhaju na 500€..

nlk
12. mar 2026

@kikadzi dala by som, koľko uznam za vhodné a podľa možností. V živote som nevolala na žiadnu oslavu nikoho s tym, že od neho očakávam, že mi zaplatí náklady za seba. Volám ľudí preto, že ich chcem mať pri sebe, nie preto, aby som mala oslavu, ktorú mi zaplatia.

anonym_1eb7bf
12. mar 2026
@anonym_cf22c4

@anonym_1eb7bf mám pocit, že opäť nikto nečítal, čo som napísala. Ja som napísala naše skúsenosti, kto nám koľko na svadbe dal. Nie, že má toľko dať ona, ani že je 500€ akurát adekvátne. Píšem, že nám toľko dali. Pýtala sa, koľko sa dáva teraz na svadbe. Pre deti sme objednávali detské porcie a bolo jedno, či z nich zjedli dve sústa alebo celý tanier. Vôbec som nepotrebovala, aby mi ľudia dali toľko peňazí, aby boli pokryté náklady ale treba ako pozvaná myslieť aj na to, že či dieťa zje pár hryzov alebo plný tanier, tak sa s tým jedlom pre to dieťa ráta. Preto mi slušnosť káže niečo dať aj za tie deti. 100€ je podľa mňa nedostatočné.

@anonym_cf22c4 tak pri 10 mesacnom netreba ratat asi ani so sustom😄urcite nech da kazdy podla moznosti, hanbila by som sa ako pes keby som ocakavala, ze mi hostia zaplatia vydaje, su to ludia ktorych tam chcem mat, kaslat na dary

zuzanka.zuzu
12. mar 2026
@sissy27

@sissy27 what? kde píšem o pokrytí nákladov? 😀 ty obvykle nemáš problém s pochopením textu, neviem či dnes nemáš len svoj deň. v každom prípade v tejto téme končím lebo mi vsúvaš hovadiny aby sa ti to hodilo do textu a ja ti pomáhať nebudem 😉 kľudne nech si dá kto čo chce, písala som že podľa mňa 50e za rodinu pre najlepšieho! kamaráta je hanba 🤷 a to teda je 🤭😀

bielasovicka
12. mar 2026

Pamätá si niekto? Raz tu bola taka téma o svadbách, že niekde na svadbe keď ľudia už odchádzali, tak im vyučtoval čašník kto co vypil a zjedol, si to každý musel zaplatiť 🙈

anonym_cf22c4
12. mar 2026
@anonym_1eb7bf

@anonym_cf22c4 tak pri 10 mesacnom netreba ratat asi ani so sustom😄urcite nech da kazdy podla moznosti, hanbila by som sa ako pes keby som ocakavala, ze mi hostia zaplatia vydaje, su to ludia ktorych tam chcem mat, kaslat na dary

@anonym_1eb7bf píšem o tých 2. Tým sa jedlo pravdepodobne objednáva.

anonym_351326
12. mar 2026
@bielasovicka

Pamätá si niekto? Raz tu bola taka téma o svadbách, že niekde na svadbe keď ľudia už odchádzali, tak im vyučtoval čašník kto co vypil a zjedol, si to každý musel zaplatiť 🙈

@bielasovicka Dar a plus zaplatili si jedlo 😃. Sikovna nevesta.

tetapetra
12. mar 2026
@bielasovicka

@bielasovicka ja si to pamätám 😄

amalka07
12. mar 2026
@brrunetkaa

Dajte koľko si môžete dovoliť, žiadne pokrytie nákladov. Nejdete predsa do reštaurácie aby ste si zaplatili menu aj s tringeltom. Kto vám preplatí náklady na oblečenie, makeup, cestu atd? Neskutočné už fakt. Keby príde len s kvietkom a fľašou pre muža tak čo, vyhodíte ich? Nemám na to, tak si nerobím svadbu pre xy ľudí, kde čakám, že sa mi všetko vráti, veď snáď ide o to, že ta tam chcú mat z nejakého dôvodu a nie finančného…

@brrunetkaa PRESNE TAK

ria_sprout
12. mar 2026

Ja som teda blba naivná keď som si myslela, že ľudia sa na svadbu pozývajú kvôli tomu že ich tam chcem pohostiť kvôli tomu že oslávia spolu somnou môj deň a nie preto aby mi vyrovnali účet, lebo ich pozvem. To nemyslíte vážne, vez 500e nezaplatia ani v reštike keby si dali aj 3chody.

Toto keby mi niekto povedal, že očakáva tak sa mu aj vy💩 na celú svadbu.

sissy27
12. mar 2026
@zuzanka.zuzu

@sissy27 what? kde píšem o pokrytí nákladov? 😀 ty obvykle nemáš problém s pochopením textu, neviem či dnes nemáš len svoj deň. v každom prípade v tejto téme končím lebo mi vsúvaš hovadiny aby sa ti to hodilo do textu a ja ti pomáhať nebudem 😉 kľudne nech si dá kto čo chce, písala som že podľa mňa 50e za rodinu pre najlepšieho! kamaráta je hanba 🤷 a to teda je 🤭😀

@zuzanka.zuzu este raz - nie je to hanba. Maju rozpocet aky maju, pre niekoho je aj 50€ peniaz. Hanba je ocakavat / vyzadovat od niekoho peniaze ako dar a este aj nad ramec jeho moznosti.

anonym_c6a589
12. mar 2026

@kikadzi My sme boli teraz a dali sme 100 pius tortu a deti neveste ružu. U nás sa toľko veľa nedáva a onedlho ideme rodine tam dáme viac. Plus do tanca.
Veď ono je to aj tak o vracaní veľakrát.
Je to na vas, ja by som dala tak.

anonym_c6a589
12. mar 2026

@kikadzi Podľa mňa sa nenechaj tu s manipulovať sjd dohodnite sa s mužom! Nech sa opýta aj iných kamarátov. A deti zase nezjedia ako dospelý.

mima172
12. mar 2026
@kikadzi

Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina

@kikadzi Za mňa, ak môžete, tak tých 200€ (minimálne). Mala si svadbu, síce dávnejšie ale iste vieš koľko cca sa platí za osobu. Podľa mňa je slušné dať tak, aby novomanželia na nás nestratovali a niečo málo do plusu 🙂 Tých 200€ rátam akoby ste boli 4 osoby, keďže 10 mesačne asi nebude mať vlastné porcie.

anonym_03425b
12. mar 2026

@kikadzi Ak ste oficialne pozvaní celá rodina, (teraz nemyslím kvôli jedlu, ale napr. kvôli priestoru pri stole), dajte toľko, koľko uznáte za vhodné a je pre váš rozpočet prijateľné. Ak je to naj kamoš a chcel mať na svadbe tvojho muža ako naj kamoša s celou rodinou, bude riešiť jeho účasť, nie sumu.

ivik4
12. mar 2026

Ze 500e
😃😃😃

betulinka1
12. mar 2026

@kikadzi kludne 150€ je to v poriadku. Podla mna nikto nerobi svadbu s tym, ze sa mu to vrati. My sme s muzom neriesili a uprimne, keby nam rodicia nedali vacsie dary, tak urcite to hostia nezaplatia 😉. Len restika s pitím a alkoholom bola 100€ na osobu, deti 50€. Kedze sme od rodicov nechceli na svadbu nic prispiet, dali nam to do obalok. Hlavne, ked tam idete skor zo slušnosti, lebo s tam malym dietatom to nie je o zábave pre vas. U nas nebol ani redovy, nebudem zbierat peniaze a kytice som tiez zakázala. Ved kazdy sa musi aj obliect a ma s tym vydavky. Autorka vobec sa s tym netrap. Daj kolko chces a mozes.

anonym_faac6c
Autor odpoveď zmazal
bomba36
12. mar 2026
@ivik4

Ze 500e
😃😃😃

Z cudzieho sa najlepšie rozdáva 😅 keby mali dať zo svojho tak dajú do obálky dvacku a gastráče

katka_1102
12. mar 2026
@kikadzi

Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina

@kikadzi Myslím si,že je uplne v poriadku 150eur....budete max.do 21.00 a polovicnu porciu bude mať zrejme len 5 ročne dieťa....zase 500 eur do obalky je nejaký vysoký level 🤣

irusa
12. mar 2026

200€

vkatush
12. mar 2026

5 a 2 ročné by som nechala doma.
10 mesačné podľa toho, či kojíš alebo či nemá separačku.
Ak nemáš s kým nechať , zaplatiť na poobedie/noc opatrovateľku a do obálky 150 eur.

Ak už musíš zobrať deti, tak by som dala 200-250 eur.

(A nie, nemám na rozhadzovanie ani niekoľko tisícový plat. Rátam každé euro. Ale viem, aké sú dnes ceny a čo je slušnosť).

Kamoške máme ísť na svadbu koncom roka a povedala som rovno, nech s mojimi deťmi neráta, zbytočne za dvoch malých bude platiť 100-150 eur (áno, toľko stojí jedlo a výzdoba aj pre dve malé deti). Budú zaberať miesto, dlho nevydržia, ona môže tie miesta obsadiť ďalšími kamošmi/rodinou (však kapacita). A aj som jej povedala, že veľa jej do obálky neviem dať, však rodičak, ale pomôžem jej s hocičím, čo treba pri prípravach a ona nadšená, lebo to sa jej ráta viac a aj jej to viac pomôže.

evkatk
13. mar 2026

Na svadbu, ak to je aj darček v tom, tak minimálne 2000 Eur. Menej sa u nás nedáva. Blízki, súrodenci. krstní rodičia, tí dávajú po 5000 Eur. Deti sa na svadbu patrí priniesť iba také, čo by nerušili dospelých, Znamená to, že dokážu sedieť za stolom celý čas, od stola neodídu, nebehajú, nie sú hlasní. Ale deti predsa k takému slušnému správaniu na návštevách učíme. Len tie naše sú zvyknuté, že môžu iba to, čo je povolené a ak majú na niečo ponúkané chuť, čakajú na súhlas, že si môžu zobrať.