icon

Koľko peňazí darovať kolegyni na svadbu?

10. okt 2025

Ahojte. Ideme na svadbu mojej kolegyni, máme bežný pracovný vzťah, nebývame často spolu ani v práci. Pozvala nás s mužom na svadbu, budeme tak do 19-20, nie na celú svadbu. Koľko € je podľa vás primerane dať do obálky ? Nechceme jej kupovať dar, veľmi ju nepoznám.

anonym_cca343
10. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_cca343 Pozri nie sme 50 rokov späť kedy varila rodina, jedna strana dala prasa a druhá kohúta do polievky, pálenka sa vypálila z ovocia zo záhrady a jediný náklad bol dať kňazovi na kostol a pár korún za prenájom kulturáku. Proste dnes to jedlo stojí peniaze a nepôjdem ako 4 členná rodina a nedám 100 eur spolu ved za toľko sa nenajeme ani na motoreste pri ceste. To svadobné menu s prípitkom stojí samotné len 50-70 eur. Preto proste tá stovka na osobu je minimum, ideálne dať trocha navyše. A zase nik nechce dať a žgrlí, ale beriem to ako zaujímavú udalosť a zaplatím si, 200 eur za deň v aquaparku nemá problém nik dať alebo 4000 eur za týždeň v Turecku a tu je niekomu veľa 100-150 eur daň na osobu za udalosť čo nebýva tak často.

@marsmykkok Nič v dnešnej dobe nie je zadarmo. A ak robím svadbu, robím ju preto, lebo ju robiť chcem a nie preto, že viem, že sa mi tie peniaze vrátia. A ešte cudziemu človeku, ktorého vlastne poznám len z práce a nemám s nim neviem aký vzťah. Ale veď nech si každý robí ako uzná za vhodné, ja som len poznamenala, že toto novodobé pozývanie kade koho, len aby som tam mala ľudí a aby sa mi vrátili peniaze a ešte na tom aj zarobila, to mi nejde do hlavy.

earlgrey
10. okt 2025

Ty sa bojíš, žeby to naštrbilo vzťahy na pracovisku, ak by si na svadbu nešla, ale aké vzťahy, keď sa neviete ani na jednom blbom dare dohodnúť?
Daj do obálky 50€, kúp fľašu a kvety a dovidenia.

biba_18
10. okt 2025

ja som v šoku z toho čo tu píšete že aspoň 100€ aby sa im to vrátilo… čože? čo sa im čo má vraciať. bud niekoho na svadbe chcem a rátam s výdavkami alebo nechcem. rovnako ako na iných oslavách…
teda koľko peniazov dať? dala by som 100-ku za dvoch. možno. možno aj menej.

denithestrange1993
10. okt 2025

@anonym_autor naco je dobre tam ist? Za tych par hodin sa vztahy neutuzia, ty minies na saty, make up,uces,dar, pit predpokladam ze tiez len symbolicky alebo vobec ked ides do roboty na dalsi den. Nerozumiem tomuto trendu pozyvat ludi s ktorymi zdielam akurat ten kancel.

sandrasstini
10. okt 2025

Ja by som dala 100€ za par

anna777115
10. okt 2025
@biba_18

ja som v šoku z toho čo tu píšete že aspoň 100€ aby sa im to vrátilo… čože? čo sa im čo má vraciať. bud niekoho na svadbe chcem a rátam s výdavkami alebo nechcem. rovnako ako na iných oslavách…

@biba_18 Presne, veď ked nechcem uttratit peniaze, tak sa zoberiem pri dvoch svedkoch a finito. My s mužom v poslednej dobe chodime na vsetky možne oslavy a jubileá a keby sme všade mali dávat 300 € tak nemáme čo jesť.

biba_18
10. okt 2025

@denithestrange1993 učes a makeup nemusí mať zo salonu ani drahé spoločenské šaty 😏

biba_18
10. okt 2025

@anna777115 presne. som robila okruhlu oslavu narodenín a nechcela som nič. žiadne dary ani kytice (nemám rada kvety vo váze, neviem sa o nich starať). že keď veľmi chcú môžu mi prispieť na hodinky, ale naozaj netreba… tak sa mi vyzbierali čiastkou na hodziny a dostala som kilo klobás… 😂 a obraz od kamoša umelca

viera012345
10. okt 2025

@anonym_autor V prípade,ze by som sa rozhodla ísť na svadbu, tak by som ratala na osobu 100€ ako dar ,aj keď to nie je blízky človek.Osoba, ktorá sa do mňa obula minule pri diskusii o dare ako svedok nevesty,si môže tentoraz ušetriť kritiku,lebo moj názor, moje peniaze

anna777115
10. okt 2025
@biba_18

@anna777115 presne. som robila okruhlu oslavu narodenín a nechcela som nič. žiadne dary ani kytice (nemám rada kvety vo váze, neviem sa o nich starať). že keď veľmi chcú môžu mi prispieť na hodinky, ale naozaj netreba… tak sa mi vyzbierali čiastkou na hodziny a dostala som kilo klobás… 😂 a obraz od kamoša umelca

@biba_18 Super, mudro a spokojnosť na všetkých stranach.

livsi
10. okt 2025

Načo ideš na svadbu niekomu, koho (ako si napísala) ani dobre nepoznáš ?

denithestrange1993
10. okt 2025
@marsmykkok

Ak budete mať večeru a budete dvaja dala by som nejakých 300 eur nech je v "pluse" lebo len tá večera a prípitok vyjde na jedného tak cca 70 eur...

@marsmykkok 300eur dat kazdemu do daru, ked mas takych svadieb cez rok viac tak to zeby si 1mesiac v roku robila len na dary...

mircalla
10. okt 2025

300 eur je sialena suma kolegyni, na osobu? Si v pohode @marsmykkok?
Na osobu tak 50-70 eur, par 100 eur

cacianka
10. okt 2025

kúpila by som kartu, nejakú maličkosť skôr praktického typu a zagratulovala robote. nikam by som nešla, ešte ked je to ďaleko a ráno musím skoro vstať a ísť do práce.
kolegyni ktorú takmer nepoznám ? to už by som mohla ísť aj susedovmu koňovi bratrancovi

anonym_567ed0
10. okt 2025

Ja by som na svadbu kolegyni nešla. Pravdepodobne Ťa pozvala len zo slušnosti... Ono, pozvanie sa odvolať dá,... Prípadne sa s ňou v robote porozprávaj, či by jej to veľmi vadilo, keby ste neprišli .. je možné, žeby sa neurazila a ešte by sa aj potešila, ak má niekoho bližšieho v zálohe...

marsmykkok
10. okt 2025
@mircalla

300 eur je sialena suma kolegyni, na osobu? Si v pohode @marsmykkok?
Na osobu tak 50-70 eur, par 100 eur

@mircalla píšem 150 na osobu, 300 za pár

mircalla
10. okt 2025
@marsmykkok

@mircalla píšem 150 na osobu, 300 za pár

@marsmykkok Prilis vela na kolegynu. Si mimo
Tolko sa nedava ani v Bratislave

marsmykkok
10. okt 2025
@anonym_cca343

@marsmykkok Nič v dnešnej dobe nie je zadarmo. A ak robím svadbu, robím ju preto, lebo ju robiť chcem a nie preto, že viem, že sa mi tie peniaze vrátia. A ešte cudziemu človeku, ktorého vlastne poznám len z práce a nemám s nim neviem aký vzťah. Ale veď nech si každý robí ako uzná za vhodné, ja som len poznamenala, že toto novodobé pozývanie kade koho, len aby som tam mala ľudí a aby sa mi vrátili peniaze a ešte na tom aj zarobila, to mi nejde do hlavy.

@anonym_cca343 a zase urobí niekto malinkú svadbu a všetci odutí že neboli pozvaní, ťažko vyhovieť

mircalla
10. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_cca343 a zase urobí niekto malinkú svadbu a všetci odutí že neboli pozvaní, ťažko vyhovieť

@marsmykkok Svadobcania by nemali ocakavat, ze dary musia byt vyske, aby sa mi vratili naklady.

bomba36
10. okt 2025
@anonym_cca343

@anonym_cca343 a potom poohovárať tri štvrtiny hostí, lebo dali málo do obálky

bomba36
10. okt 2025
@biba_18

@biba_18 z cudzieho sa predsa ľahko rozdáva, keď by išlo o ich peniaze tak by nedali nič 😂

anonym_cca343
10. okt 2025
@bomba36

@anonym_cca343 a potom poohovárať tri štvrtiny hostí, lebo dali málo do obálky

@bomba36 A kedy sa tento zvyk takto udomácnil? Že peniaze do obálky? Ja som bola za mladá na veľa svadbách, ale toto som nevidela. Bola som na svadbách v zahraničí, žiadne obálky. Kto s tým vlastne prišiel? Akože ok, ideme s davom, lebo sa to patrí, ale ako hľadám v spomienkach, tak hľadám, neviem kedy to vlastne začalo.
A ohovárať budú práve tí, ktorí očakávajú, že im hostia zaplatia za svadbu plus dovolenku 🤣

anonym_617ad7
10. okt 2025

Robit velku svadbu s tym ze ocakavam ze mi ju hostia preplatia je dost dobra sedlacina.

Dary a ich vyska by mala byt dobrovolna. Ak niekto na 100€ v obalke nema, nepozyvam ich predsa na to aby sa mi poskladali na svadbu ale preto, ze ich tam chcem mat a pohostit. 300€ na svadbe kolegyni na slovensku je uplne mimo.

Ja osobne by som dala kolegyni 50€, kamoske 100€ a surodencovi 300€.

zuzacka16
10. okt 2025
@anonym_617ad7

Robit velku svadbu s tym ze ocakavam ze mi ju hostia preplatia je dost dobra sedlacina.

Dary a ich vyska by mala byt dobrovolna. Ak niekto na 100€ v obalke nema, nepozyvam ich predsa na to aby sa mi poskladali na svadbu ale preto, ze ich tam chcem mat a pohostit. 300€ na svadbe kolegyni na slovensku je uplne mimo.

@anonym_617ad7 konečne normálny komentár 👍

bg92
10. okt 2025

Nesla by som na svadbu kolegyni ktoru “az tam dobre nepoznam”. V ziadnom pripade.

dadis
10. okt 2025
@anonym_617ad7

@anonym_617ad7 A ist sa najest, zabavit a nedat za vecer aspon utratu za seba je tiez dost velka sedlacina (a to ja som mala malicku svadbu v uzkom rodinnom kruhu). By som sa pod zem prepadla, keby dam 50eur. Ale kazdy nech robi ako uznanza vhodne. Na tuto svadbu by som ja teda nesla vobec.

anonym_617ad7
10. okt 2025
@dadis

@anonym_617ad7 A ist sa najest, zabavit a nedat za vecer aspon utratu za seba je tiez dost velka sedlacina (a to ja som mala malicku svadbu v uzkom rodinnom kruhu). By som sa pod zem prepadla, keby dam 50eur. Ale kazdy nech robi ako uznanza vhodne. Na tuto svadbu by som ja teda nesla vobec.

@dadis ale na svadbu si POZVANA, to nie je nejaky ples ze si kupis listok. Ked nemam na to, vsetkych pohostit, tak svojmu budgetu prisposobim pocet hosti. Milujem ked sa niekto prsi aku velku veselicu mal ale rata s tym ze hostia si ju zaplatia sami.

Opomeniem fakt, ze mnohi rodin musi minimalne kupovat oblecenie detom, nezriedka aj oblek a saty rodicom, make up, vlasy…ved hosti ta svadba tiez stoji viac nez len stovecka do obalky.

dadis
10. okt 2025
@anonym_617ad7

@dadis ale na svadbu si POZVANA, to nie je nejaky ples ze si kupis listok. Ked nemam na to, vsetkych pohostit, tak svojmu budgetu prisposobim pocet hosti. Milujem ked sa niekto prsi aku velku veselicu mal ale rata s tym ze hostia si ju zaplatia sami.

Opomeniem fakt, ze mnohi rodin musi minimalne kupovat oblecenie detom, nezriedka aj oblek a saty rodicom, make up, vlasy…ved hosti ta svadba tiez stoji viac nez len stovecka do obalky.

@anonym_617ad7 kazdy normalny clovek chape, ze si chcu mladi svadbu uzit, vie kolko co stoji.. nikdy som svadobne dary nebrala ako vstupne. Ale tiez nedojdes s bonbonierou na mamine okruhliny v restauracii.

dadis
10. okt 2025
@anonym_617ad7

@anonym_617ad7 A urcite ked das na hlavu 100 eur, tak svadbu zdaleka svadobcanom nezaplatis. O to sa bat nemusis. To my tebe tu mozeme napisat, ze na dar sa ti lakomi dat, ale musi mat profi make up a uces 🤣🤣, akoby bez toho svadba ani nemoze byt, hviezda

kristiii
11. okt 2025
@dadis

@dadis každý by si mal usporiadať svadbu podľa svojich možností, a nie očakávať, že si každý zaplatí svoju utratu. To by znamenalo, že ak zjem len polievku a jeden koláčik, tak dám do obálky 10 eur a sme vyrovnaní? Hostia predsa nerozhodujú o tom, kde si mladomanželia zvolia svadbu, či v kulturaku alebo na zámku ani aké menu, výzdobu či svadobné oblečenie si vyberú.