Koľko peňazí darovať na svadbu?
Ahojte
Chystame sa na svadbu partnerovmu kamaratovi my dvaja a male rocne dieta.
Samozrejme chceme darovat peniaze do obalky ved čo iné len neviem kolko penazi sa teraz dava?100 eur by bolo malo????
@anonym_autor ano, 100€ je dost. Urcite nie viac, jedine, ak by ste nemali co s peniazmi 🤣.
Kazdopadne, niekde na svadbach este robia redovy tanec a tam novomanzelia este zobru o dalsie penaize. Absolutne sa mi tento zvyk nepaci, ved uz sa raz dali peniaze do obalky a preco pytat zase. To uz mi pride dost chamtive a v takomto pripade uz ziadne dalsie peniaze nedavam
@anonym_cf0cfe Presne nechápem, na jednej strane vysolia ľudia za pol dňa v aquaparku 200 eur ako rodina alebo za dovolenku tisíce eur a ak ide o svadbu riešia či stačí dať 50 eur lebo priložiť 50 ešte im príde veľa...
@marsmykkok v reštaurácii by sa za toľko jedenia a pitia neoplatili.
@marsmykkok
A nemyslíš, že zrovna ti, ktorí bežne chodia do aquaparku a na tisícové dovolenky, neriešia má mi, koľko vložiť do obálky? Oni si môžu dovoliť bezbolestné 300 aj 400e a nepýtajú sa.
Pýtajú sa ti, ktorí nechodia na wellness ani dovolenky za tisíce. Ona je na materskej a peniaze im nepridá. Ja to nechápem. My sme svadbu plánovali pre pár ľudí a plán bol dať niekde skryto box, kde mohol dať kto čo chcel. Nepozvali aby sme s cieľom aby nám to uhradili a tak by sme to aj napísali do pozvánok. Išlo nám spoločne strávený čas. Chcela som pozvať kamošky, ktorá je dlhodobo doma kôli zdr postihnutému dieťaťu. Ďalší - dve deti a rozostavaný dom. Nechcela by som ani cent, len ich vidieť a pohostiť trochu. Asi sme my boli divný ako to tu čítam. Svadba sa síce zmenila na mini o dvoch svedkov kôli času. No keby ju riešime ako sme chceli, tak absolútne bez nejakého očakávania darov.
@svetlonos Tak ak majú hlboko do vrecka nech nejdú lebo to je len kamarát a traja oblečenie, účes, cesta, to tiež vyjde draho a nech pošlú len blahoželanie napríklad a ušetria... Najviac práve sú lakomci takí čo peniaze majú, teda nemyslím že majú hlboko do vrecka... Keby majú už len kvôli tomu oblečeniu ani neuvažujú tam ísť, ale proste len sa chcú najesť a zabaviť skoro zadarmo...
@brrunetkaa ak by to malo svadobnych hosti zruinovat je tu vzdy moznost slusne podakovat za pozvanie a neist. Je to vzdy len pozvanie na svadbu, nie je to povinnost
@anonym_ab2117 mňa by teda mrzelo ak by na svadbu neprišla sesternica s dieťaťom, len preto, že vtedy nemala veľa penazi. A tak isto aj manželov dobrý kamarát dal minimum a mrzelo manžela, kebyže kvôli tomu nepríde. My priateľstvo nepočítame na peniaze.
@bystrozraky ale hostia nemajú čo vyratuvat koľko stojí tá svadba. Oni tam prídu ako hostia, nie aby zaplatili za tu svadbu. Každý má urobiť takú svadbu, na akú má. A nečakať od hostí aby im tu svadbu preplatili. Bodka.
@anonym_85a587 ešte dobre, že na našej svadbe neboli žiadni vypocitavci.
Teraz, keď majú svadbu oni, tak im to postupne vraciame. A áno, svadba sa robí na podporu mladých, na nový začiatok.
@anonym_ab2117 mňa by teda mrzelo ak by na svadbu neprišla sesternica s dieťaťom, len preto, že vtedy nemala veľa penazi. A tak isto aj manželov dobrý kamarát dal minimum a mrzelo manžela, kebyže kvôli tomu nepríde. My priateľstvo nepočítame na peniaze.
@13uzivatelka11 to je pravda, ale druha pravda je aj to, ze kazdy sa rozhodne koho pozve a aj kazdy sa rozhodne ci pozvanie prijme.
@anonym_85a587 ešte dobre, že na našej svadbe neboli žiadni vypocitavci.
Teraz, keď majú svadbu oni, tak im to postupne vraciame. A áno, svadba sa robí na podporu mladých, na nový začiatok.
@2691 Presne, ako iné je keby máš napríklad sestru alebo najlepšiu kamošku s dvomi malými deťmi čo je s mladším na MD ešte a opustil ich muž a zobral im všetko a neplatí jej na deti ani cent a súdi sa s ním, od takej by som nechcela ani euro a chcela by som aby prišla aj s deťmi nech sa zabavia a užijú si. A iné ak máš nejakú komplet rodinu čo má príjem niekoľko tisíc mesačne, každý víkend stovky eur pomíňajú, tisíce dajú na AI dovolenku a nevedia ani kam im peniaze utekajú a zrazu riešia či dajú 50 eur alebo 100 a je im ľúto 50tky navyše čo reálne míňajú ani nevedia ako a dotrepú samozrejme celú rodinu dobre že nie aj so psom aby sa najedli a zabavili a mali fotky na sociálne siete a pre kamarátov. Nik nerobí svadbu preto aby na nej zarobil, ale nie je fér ani ak sa niekto chce zabaviť prísť s celou familiou a hoci peniaze má tak dá málo...
@svetlonos Tak ak majú hlboko do vrecka nech nejdú lebo to je len kamarát a traja oblečenie, účes, cesta, to tiež vyjde draho a nech pošlú len blahoželanie napríklad a ušetria... Najviac práve sú lakomci takí čo peniaze majú, teda nemyslím že majú hlboko do vrecka... Keby majú už len kvôli tomu oblečeniu ani neuvažujú tam ísť, ale proste len sa chcú najesť a zabaviť skoro zadarmo...
@marsmykkok BINGO!!!
@2691 Presne, ako iné je keby máš napríklad sestru alebo najlepšiu kamošku s dvomi malými deťmi čo je s mladším na MD ešte a opustil ich muž a zobral im všetko a neplatí jej na deti ani cent a súdi sa s ním, od takej by som nechcela ani euro a chcela by som aby prišla aj s deťmi nech sa zabavia a užijú si. A iné ak máš nejakú komplet rodinu čo má príjem niekoľko tisíc mesačne, každý víkend stovky eur pomíňajú, tisíce dajú na AI dovolenku a nevedia ani kam im peniaze utekajú a zrazu riešia či dajú 50 eur alebo 100 a je im ľúto 50tky navyše čo reálne míňajú ani nevedia ako a dotrepú samozrejme celú rodinu dobre že nie aj so psom aby sa najedli a zabavili a mali fotky na sociálne siete a pre kamarátov. Nik nerobí svadbu preto aby na nej zarobil, ale nie je fér ani ak sa niekto chce zabaviť prísť s celou familiou a hoci peniaze má tak dá málo...
@marsmykkok áno,s tým súhlasím.Keď je to takýto extrémny prípad, nečakala by som nič.Ale, žiaľ takí, čo nemajú veľa, často prinesú viac, ako by človek vôbec chcel.A ver mi , že takáto osoba by z našej svadby išla aj riadne nabalena výslužkou, aby sa jej násobne vrátilo, čo priniesla.
Ja som zhrozená skôr z vypocitavych ľudí.
Blízka rodina 200€ (sme traja- 2 dosp.+malé dieťa).
Ak by sme 5 členná rodina, tak aspon 300€.
Kamarati 100€.
@anonym_ab2117 to iste aj budúci manželia si môžu spraviť svadbu na akú majú financie a nečakať že im ju zaplatia hostia
@brrunetkaa áno, dá sa urobiť aj svadba s dvomi svedkami.
@brrunetkaa s kyticou s fľašou môžeš ísť na opekačku, nie na svadbu.Dary sa nosia preto, aby sa novomanželom pomohlo do života.
@2691 @anonym_ab2117 mne by bolo teda veľmi ľúto, keby na moju svadbu niekto neprišiel len preto, lebo by mal pocit, že si to nemôže dovoliť a nemá dosť peňazí na "dostatočný" dar, tak by to radšej odmietol a asi by som sa aj za seba hanbila, že čo som to za človeka, ak mali zo mňa takýto dojem... pozvaní boli ľudia preto, lebo sme ich tam chceli, chceli sme ich pohostiť, chceli sme s nimi stráviť náš veľký deň... nebola to akcia, na ktorú si vstup trebalo zaplatiť
Ale vidím že všetci tu asi berú svadbu ako biznis 😀
@13uzivatelka11 o to nejde. To je slusnost. Aj ked idem na navstevu, tak donesiem nieco, lebo viem, ze hostitel mal so mnou nejake naklady. Tak ked idem na svadbu, dam aspon tak akoby som zaplatila za veceru s neobmedzenym alkom/nealkom, kavou, dezertom a potom vstupom na diskoteku + dam nieco naviac lebo ved chcem dat darcek.
A to pisem ako clovek, co svadbu nemal a bol na niekolkych ako host.
@13uzivatelka11 o to nejde. To je slusnost. Aj ked idem na navstevu, tak donesiem nieco, lebo viem, ze hostitel mal so mnou nejake naklady. Tak ked idem na svadbu, dam aspon tak akoby som zaplatila za veceru s neobmedzenym alkom/nealkom, kavou, dezertom a potom vstupom na diskoteku + dam nieco naviac lebo ved chcem dat darcek.
A to pisem ako clovek, co svadbu nemal a bol na niekolkych ako host.
@anonym_3417a4 možno to je presne to, že to píšeš ako človek, ktorý svadbu nemal... ako hosť sa tiež vždy snažím dať, koľko sa dá, z pohľadu hosťa toto chápem, myslím si že my dávame dosť štedré dary, lebo môžeme... ale ako píšem vyššie, ako nevestu by ma strašne mrzelo, keby niekto z našich blízkych odmietol pozvanie, lebo má pocit, že na to nemá alebo že sa nahneváme, ak dá málo
@anonym_3417a4 možno to je presne to, že to píšeš ako človek, ktorý svadbu nemal... ako hosť sa tiež vždy snažím dať, koľko sa dá, z pohľadu hosťa toto chápem, myslím si že my dávame dosť štedré dary, lebo môžeme... ale ako píšem vyššie, ako nevestu by ma strašne mrzelo, keby niekto z našich blízkych odmietol pozvanie, lebo má pocit, že na to nemá alebo že sa nahneváme, ak dá málo
@lindous ved autorka nepise, ze nema. Pyta sa kolko sa teraz dava.
@anonym_cf0cfe Presne nechápem, na jednej strane vysolia ľudia za pol dňa v aquaparku 200 eur ako rodina alebo za dovolenku tisíce eur a ak ide o svadbu riešia či stačí dať 50 eur lebo priložiť 50 ešte im príde veľa...
@marsmykkok Nechodím do aquaparku za 200 eur/deň. Na svadbu som sa nepozvala. Pozvali ma, tak nie som povinná platiť moje jedlo a všetko. Ak nemajú na svadbu peniaze nech nerobia velké haló a potom čakajú peniaze od hosti
@anonym_ab2117 to iste aj budúci manželia si môžu spraviť svadbu na akú majú financie a nečakať že im ju zaplatia hostia
@brrunetkaa presne tak, to je nejaká nová móda nosiť tam stovky
@anonym_autor uplne staci. S rocnym dietatom tam nebudete chlastat a jest do rana. Nam bolo uplne jedno kto nam co da. Uprimne som iba chcela aby sa zabavili.
Dala by som medzi 100-200 eur podľa vašich možnosti. Pod 100 eur je už v dnešnej dobe malo podľa mna.
Ako ti tu písali: nemate im čo financovať "škodu”. No na druhej strane tých trebars 50eur asi miniete ako nič na akomkoľvek podujatí či večeri v restike, tak mi príde trocha neúctivé ísť na takú udalosť a vybodnúť sa na dar.
@anonym_autor daj koľko môžeš,a tak aby si nemusela rozmýšľať ako vyjsť do konca mesiaca
@anonym_autor 5€ za obed a 5€ do klobúka na vykrúcanku
-značka diesel je dnes pridrahý🙂
My sme dávali v apríli kamarátovi 300€. Čo aj mne sa zdal už extrém. 🙊
@2691 @anonym_ab2117 mne by bolo teda veľmi ľúto, keby na moju svadbu niekto neprišiel len preto, lebo by mal pocit, že si to nemôže dovoliť a nemá dosť peňazí na "dostatočný" dar, tak by to radšej odmietol a asi by som sa aj za seba hanbila, že čo som to za človeka, ak mali zo mňa takýto dojem... pozvaní boli ľudia preto, lebo sme ich tam chceli, chceli sme ich pohostiť, chceli sme s nimi stráviť náš veľký deň... nebola to akcia, na ktorú si vstup trebalo zaplatiť
@lindous tak im napíš na pozvánku, keď sa budeš vydávať, že neprijimas žiadne dary,ani financie.A máš po probléme 🤣
@lindous za pol roka každý nasporí aspoň tú stovku na dospelú osobu.
@marsmykkok
A nemyslíš, že zrovna ti, ktorí bežne chodia do aquaparku a na tisícové dovolenky, neriešia má mi, koľko vložiť do obálky? Oni si môžu dovoliť bezbolestné 300 aj 400e a nepýtajú sa.
Pýtajú sa ti, ktorí nechodia na wellness ani dovolenky za tisíce. Ona je na materskej a peniaze im nepridá. Ja to nechápem. My sme svadbu plánovali pre pár ľudí a plán bol dať niekde skryto box, kde mohol dať kto čo chcel. Nepozvali aby sme s cieľom aby nám to uhradili a tak by sme to aj napísali do pozvánok. Išlo nám spoločne strávený čas. Chcela som pozvať kamošky, ktorá je dlhodobo doma kôli zdr postihnutému dieťaťu. Ďalší - dve deti a rozostavaný dom. Nechcela by som ani cent, len ich vidieť a pohostiť trochu. Asi sme my boli divný ako to tu čítam. Svadba sa síce zmenila na mini o dvoch svedkov kôli času. No keby ju riešime ako sme chceli, tak absolútne bez nejakého očakávania darov.
@svetlonos to ste teda divní, keď ste sa chceli iba urobiť všetkým radosť a nakoniec iba dvaja svedkovia.Ale nič nie je stratené. Veď veľkú rodinnú oslavu svadby môžeš urobiť hocikedy
@bystrozraky a prečo by mala platiť hostinu niekomu, kto sa rozhodol urobiť honosnú oslavu, ak ak ráta každé euro dokým príde rodičak? My sme teda asi fakt boli hlúpi keď sme plánovali svadbu ale takto sme vôbec nerozmýšľali, aby nám hostia zaplatili náklady.. najviac som sa tešila že sa zabavili a všetky koláče sa zjedli a nerátala som kto koľko dal. 🙄 Skôr nám to bolo blbé keď jedny kamoši dali viacej, že načo toľko dávali..
@13uzivatelka11 Neviem, aky mas problem. Otazka uzivatelky bola, kolko sa podla vas dava. Ja som napisal, kolko davam ja, a ty napis, kolko davas ty. Mna nemusis presviedcat, kolko sa dava - ja viem, kolko davam ja, a ty mozes davat, co chces. Ja s tym nemam ziaden problem 🙂 Proste nerozumiem, ze namiesto reagovania na otazku reagujete na niekoho nazor. Toto nie je uloha, co ma spravne alebo nespravne riesenie. Ale celkom som sa pobavil 🙂 Priemer toho, co kazdy dava, potom vytvara spolocensku normu - na ktoru sa uzivatelka pyta... Ja som radsej vzdy nad priemerom 🙂

z 50e by som na svadbu nesla.. 3 ľudia… aj ked jedno dieta, zabavit a najest sa to ano, ale trocha posetrit a dat aspon 100e to uz nie… o svadbe neviem mesiac dopredu ale aspon pol roka… ale tak asi fakt každý podla možnosti, ale ja by som radsej pozvanie odmietla ked viem ze nemam nez sa potom citit blbo ked ich stretnem… lebo viem aká draha je dnes svadba a kolko to tych ludi stoji… a teda k otazke autorky minimálne 150€ by som dala…
@anonym_cf0cfe ale ona neodmietla.Za 50 € mala pre rodinu všetko oll inclusive.
To sa predsa oplatilo😵💫