icon

Kto by mal byť svedkom na svadbe?

15. okt 2025

Ahoj, onedlho sa budem vydávat. Riesime svedka. Snubenec bude mat kamarata a ja najlepsiu kamarátku. Chcem ju tam mat. Moja mama s tým ma problém, nie je to rodina. Rodina nerodina, niekedy cudzia lepší. A chce, aby to bola krstna. Krstnu pozvem, ale nesuhlasím s nou, ako so svedkom. Ona o tom vie a nemá problém, že moje rozhodnutie. Ale pride. Lebo raz ma sklamala, na moju birmovku neprišla, lebo jej sa nechcelo. Pre mna to nieco znamenalo, ale jej sa nechcelo. Ona už 2 týdne pred vedela, že sa jej nebude chciet. Zvláštne. Sice býva trosku dalej, ale zas nie tak daleko, aby sa nedalo dojst a otočit sa v ten den aj domov. Ide o to, že pred 3 rokmi sa ženil bratranec, jej syn a moj otec bol svedok. A mama si myslí, ale len myslí, že ked sa bude zenit jej druhý syn,tak plánuju mat svedka ju, ale tymto si to u nich pohnojime a budeme moct byt radi, ak nas len pozvu. Že vsetko kazím, cudzia osoba na svadbe. Snubenec je toho názoru, že do toho nemá co kecat, ale kamaratka sa mi zdá vhodnejsia volba. Je to taky problém? Mama totiž chytá hysaky, že ona teraz nebude svedok, Ked si zamýšlí zenenie.

Strana
z5
nyusika
15. okt 2025

a co vlastne riesis ?

ivik4
15. okt 2025

Ja som mala najlepsiu kamaratku a mohol by sa kto chcel aj na hlavu postavit, nemenila by som ju. Hadam si svojpravna. Ani by ma to nerozladilo.
Ale ano, poznam zenu ktora si ,,MUSELA" dat svedka svoju krstnu dceru, lebo by to inak rodina neprezila. Pane boze ..
Hruza

viestta
15. okt 2025

Snubenec ma pravdu, nenechaj si do toho kecat. Tvoja mama ju raz vybrala za tvoju krstnu, tym jej vyberacie moznosti skoncili. tak jej to povedz, ze ty si do vyberu krstnej mamy kecat nemohla, one nebude kecat do vyberu svedka na tvojej svadbe.

natalia328
15. okt 2025

Tiež som mala najlepšiu kamaratku, aj moj muž. A to teda mame aj surodencov atd...

0silvia0
15. okt 2025

@anonym_autor predpokladám, že si dospelá, tak sa ako dospelá správaj. Tiež som mala kamarátku ako svedka a to bolo pred 24mi rokmi

krasneleto
15. okt 2025

@anonym_autor odkedy mama vybera svedka dcere na svadbu? kde je napisane , kto to musi byt? kde je vobec pripisana dolezitost tejto osoby ako takej? ako aj keby sa ti tam ja postavim... na vyzname to meni co? ake ma povinnosti svedok ,? stat tam, podpisat sa a to je cele? aky vplyv to ma na manzelstvo ako take? aj krstnu pre tvoje deti ma uz mamicka vybratych? ci to uz teda necha na teba a manzela? neviem kolko mas rokov, ale tak moja mama by si nedovolila do vylucne mojej volby zasahovat...

viktoriaandrascik
15. okt 2025

Si dospelá osoba, svoju svadbu si naplánuj podľa seba.

januska12323
15. okt 2025

Je to tvoja svadba nie mamina. Môže sa aj o zem hodiť nemá čo rozhodovať.

katkaseiner
15. okt 2025

No neviem, mozno v minulosti boli nejake zvyklosti kto bude svedok - hmlisto sa mi zda ze aj moji rodicia mali nejakych krstnych ako svedkov. Ale teraz zijeme uplne inu dobu. To, kto bude a nebude na svadbe uz nie je pisane pravidlo a tak sa robia svadby aj malicke len s rodicmi, pripadne kludne len vo dvojici so svedkami niekde v Tramtarii. Mamicke by som povedala ze svoju moznost volby uz vycerpala a ze sa vezmete vy dvaja niekde v Mexiku svedkom bude kuchar a upratovac (teda personal hotela) a basta... verim ze rychlo zmeni retoriku a pristane na kamosku lebo takto by sa pripravila o vsetko co sa tvojej svadby tyka...

autor
15. okt 2025
@krasneleto

@anonym_autor odkedy mama vybera svedka dcere na svadbu? kde je napisane , kto to musi byt? kde je vobec pripisana dolezitost tejto osoby ako takej? ako aj keby sa ti tam ja postavim... na vyzname to meni co? ake ma povinnosti svedok ,? stat tam, podpisat sa a to je cele? aky vplyv to ma na manzelstvo ako take? aj krstnu pre tvoje deti ma uz mamicka vybratych? ci to uz teda necha na teba a manzela? neviem kolko mas rokov, ale tak moja mama by si nedovolila do vylucne mojej volby zasahovat...

@krasneleto pre nu je to totiž cest, dolezita funkcia..a to iste vravim, však svedok je len u sobasa blizsie k neveste či ženichovi, potom sa podpise po nich, je na viacero fotkách, má vacsie pierko, ale to je vsetko. A mama stále, že je to cest, aj bratranec mal svedka mojho otca a určite má kamarátov, cti tradicie..no on podla mna ani nevie, koho má krstnych a bolo mu to jedno, ale ja mám kamarátku rada a doprajem jej tu poctu, že bude svedok.

autor
15. okt 2025
@katkaseiner

No neviem, mozno v minulosti boli nejake zvyklosti kto bude svedok - hmlisto sa mi zda ze aj moji rodicia mali nejakych krstnych ako svedkov. Ale teraz zijeme uplne inu dobu. To, kto bude a nebude na svadbe uz nie je pisane pravidlo a tak sa robia svadby aj malicke len s rodicmi, pripadne kludne len vo dvojici so svedkami niekde v Tramtarii. Mamicke by som povedala ze svoju moznost volby uz vycerpala a ze sa vezmete vy dvaja niekde v Mexiku svedkom bude kuchar a upratovac (teda personal hotela) a basta... verim ze rychlo zmeni retoriku a pristane na kamosku lebo takto by sa pripravila o vsetko co sa tvojej svadby tyka...

@katkaseiner už boli také úvahy, že dakde na Cypruse, u mora, hned že či sa nemozem vydat normálne. Dobre, tak normálne zas k moru mozeme ist na svadobnu cestu, ale aspoň svadbu mat s ludmi, ktorych mat chcem. Krstna tam bude, len nie svedok. A prezije, verim jej 🙂

anonym_0eea87
15. okt 2025
@anonym_autor

@katkaseiner už boli také úvahy, že dakde na Cypruse, u mora, hned že či sa nemozem vydat normálne. Dobre, tak normálne zas k moru mozeme ist na svadobnu cestu, ale aspoň svadbu mat s ludmi, ktorych mat chcem. Krstna tam bude, len nie svedok. A prezije, verim jej 🙂

@anonym_autor takže mame ide len o to, aby ona na budúcej svadbe bola svedok😉lego cest...vôbec jej nejde o tvoje želanie na vlastnej svadbe ako to chcela mať.Asi to treba máme pripomenúť.Na svadbe aj krstinach som mala kamaratku

anonym_ad5dd5
15. okt 2025

@anonym_autor tvoja svadba, tvoje rozhodnutie, viac by som o tom s mamou nedebatovala

biba_18
15. okt 2025

bože, ja už ani neviem kto mi bol svedok na svadbe 😲

anonym_ae02c5
15. okt 2025

Maminka je trosku asi narcista alebo musi riadit celu rodinu nie? A nezalezi jej na tvojom stasti, ale na vlastnom, pripadne vlastnej hanbe - nehanbe v rodine. No nic, tradicie su a mozu sa zavadzat aj nove tradicie a tie, ktore sa teba nepacia, sa mozu vynechat. Mamina ti bude riadit cely zivot? Ked budes tehotna, tak ti bude kupovat vybavicku, vyberat mena pre deti a odrodi to s tebou?
Niektore maminky zabudli, ze dieta na tomto svete len sprevadzaju a maju mu ukazat spravnu cestu a nie mu riadit zivot. Rob si co chces, tvoja svadba, tvoje stastie a volba. 🙂

anonym_63a641
15. okt 2025
@anonym_ae02c5

Maminka je trosku asi narcista alebo musi riadit celu rodinu nie? A nezalezi jej na tvojom stasti, ale na vlastnom, pripadne vlastnej hanbe - nehanbe v rodine. No nic, tradicie su a mozu sa zavadzat aj nove tradicie a tie, ktore sa teba nepacia, sa mozu vynechat. Mamina ti bude riadit cely zivot? Ked budes tehotna, tak ti bude kupovat vybavicku, vyberat mena pre deti a odrodi to s tebou?
Niektore maminky zabudli, ze dieta na tomto svete len sprevadzaju a maju mu ukazat spravnu cestu a nie mu riadit zivot. Rob si co chces, tvoja svadba, tvoje stastie a volba. 🙂

@anonym_ae02c5 čo znamená narcista? Myslíš človek s narcistickou poruchou osobnosti? Lebo sa chce zavďačiť rodine ( staršie generácie to tak robia . vy idete nám, my ideme vám). Za to má mať poruchu osobnosti? Ale no...

domkakvet
15. okt 2025

@anonym_autor je to tvoja svadba, tak si sprav podla seba.

bg92
15. okt 2025

to je chore diktovat dcere kto ma byt svedok na svadbe. a tie nazory ze najlepsia kamoska je cuzdia... totalne pedpotopne zmyslanie, len kto co povie riesit.
chyba na tvojej strane je to, ze vobec o tom diskutujes - ako dospela svojpravna osoba oznamim koho som si vybrala za svedka a viac NEDISKUTUJEM a NEVYSVETLUJEM. asi mame davas priestor na to aby sa ti do toho montovala.
a ze pre nu je to dolezita funkcia? ok, ved mala si moznosti si svedka vybrat na SVOJEJ vlastnej svadbe.

anonym_ae02c5
15. okt 2025
@anonym_63a641

@anonym_ae02c5 čo znamená narcista? Myslíš človek s narcistickou poruchou osobnosti? Lebo sa chce zavďačiť rodine ( staršie generácie to tak robia . vy idete nám, my ideme vám). Za to má mať poruchu osobnosti? Ale no...

@anonym_63a641 je to svadba jej dcery, nie jej svadba, ona uz svoj velky den mala, teraz je to den jej dcery a nema sa komu co zavdacovat. 🙂

anonym_ae02c5
15. okt 2025
@anonym_63a641

@anonym_63a641 neboj sa, viem ako funguju starsie generacie a to, ze oni maju nieco xy rokov v hlave neznamena, ze mladsia generacia im ma na to pristupit a este obzvlast v den svadby, kedy je vsetko na neveste a zenichovi a mali by si na ten den pamatat tak, ze sa z neho budu tesit a nie spominat na to, ze mama mi nieco nanutila co som ani nechcela. Ja osobne by som to dcere teda nespravila, ak by chcela malu svadbu, velku svadbu, tajnu svadbu, koho by si chcela pozvat, mala by tam, koho nie, nemala. Svedkov si vybera nevesta a zenich. Chapes?

autor
15. okt 2025

A vraj svedok má este ine funkcie. Tak pytam sa, no ake. Pripne hostom pierko. Ja už ani neviem, kto mi ho pripol na 3 svadbach, kde som bola. Bude citat svadobne blahozelania, no dufam, že jej to vytlciem z hlavy, alebo sa na to zabudne. Lebo na jej svadbe citanie bolo a niektore bolí velmi vtipné, ale to boli telegramy a snubencova rodina na to nie je. A to má citat svedok. Nerada by som kamarátku vystavila tomu, že bude citat po120x prajeme lásky a šťastné manželstvo. A hostia budu zivat od nudy. A musí sa citat vsetko, aby sa nik neurazil.

katica06
15. okt 2025

@anonym_autor kto platí svadbu vy alebo mama? Aj ja som mala za svedka najlepšiu kamarátku a manžel tiež. Mimochodom táto kamarátka je vydatá už druhý krát a nikdy som jej za svedka nebola. Som s tým úplne ok

ivik4
15. okt 2025

Teda bola som na roznych svadbach a nikde sa to necitalo. Vsak to je zabijanie casu. Ani ako svedok som to nerobila. Vypustite to ,nie ?

muchotrafka298
15. okt 2025
@anonym_autor

A vraj svedok má este ine funkcie. Tak pytam sa, no ake. Pripne hostom pierko. Ja už ani neviem, kto mi ho pripol na 3 svadbach, kde som bola. Bude citat svadobne blahozelania, no dufam, že jej to vytlciem z hlavy, alebo sa na to zabudne. Lebo na jej svadbe citanie bolo a niektore bolí velmi vtipné, ale to boli telegramy a snubencova rodina na to nie je. A to má citat svedok. Nerada by som kamarátku vystavila tomu, že bude citat po120x prajeme lásky a šťastné manželstvo. A hostia budu zivat od nudy. A musí sa citat vsetko, aby sa nik neurazil.

@anonym_autor sprav si taku svadbu, aka vyhovuje tebe a tvojmu snubencovi. Nemusis tam mat nic, co nechces. Citanie blahozelani? Ved to uz dnes dava malokto, pierko vie pripnut hocikto z rodiny. Nemusis mat tradicie co boli trendom pred 50timi rokmi. Jedine je dolezite, co chcete vy dvaja so snubencom. Rodinu do toho nie je nic. Ani ked svadbu plati.

autor
15. okt 2025
@anonym_ae02c5

@anonym_63a641 neboj sa, viem ako funguju starsie generacie a to, ze oni maju nieco xy rokov v hlave neznamena, ze mladsia generacia im ma na to pristupit a este obzvlast v den svadby, kedy je vsetko na neveste a zenichovi a mali by si na ten den pamatat tak, ze sa z neho budu tesit a nie spominat na to, ze mama mi nieco nanutila co som ani nechcela. Ja osobne by som to dcere teda nespravila, ak by chcela malu svadbu, velku svadbu, tajnu svadbu, koho by si chcela pozvat, mala by tam, koho nie, nemala. Svedkov si vybera nevesta a zenich. Chapes?

@anonym_ae02c5 ved to. Podla nej ideál - velká svadba, alebo stačí aj 40 lidí, starejsi tam musí musí musí byt, živá hudba, citanie blahozelani, velmi vela tanca, ideál len rodina.

anonym_63a641
15. okt 2025
@anonym_ae02c5

@anonym_ae02c5 bolo napísané, že je narcista. Pýtam sa, či vieme, čo je narcista a či diagnostikujeme človeka na základe jedného postu na MK. Zdržme sa takýchto súdov!!! To teraz hovorím bez ohľadu na to, že si myslím, že svedka si určuje nevesta so ženíchom. Jednoducho stop.

autor
15. okt 2025
@katica06

@anonym_autor kto platí svadbu vy alebo mama? Aj ja som mala za svedka najlepšiu kamarátku a manžel tiež. Mimochodom táto kamarátka je vydatá už druhý krát a nikdy som jej za svedka nebola. Som s tým úplne ok

@katica06 no práve nasu stranu platia moji rodičia a snubencovu jeho. A trochu lutujeme, Lebo takto určuju pravidla hry.

muchotrafka298
15. okt 2025
@anonym_autor

@katica06 no práve nasu stranu platia moji rodičia a snubencovu jeho. A trochu lutujeme, Lebo takto určuju pravidla hry.

@anonym_autor tymto si odpovedala na vsetky otazky.

malaopicka
15. okt 2025

Došla som po “moja mama má s tým problém”. To, s čím má ona problém, nech si vyrieši vo svojej hlave. Si dospelá a svojprávna. Nerieš kto komu kedy kde bol, nebol, komu sa kedy chcelo či nechcelo a bude chcieť a podobné motaniny. Vyber si ako svedka koho chceš, je to absolútne nepodstatné, ide o jeden podpis, nič viac. To ako budete žiť v manželstve je o vás dvoch a nie o nejakom svedkovi. Čo sú toto za problémy? Ako dokážete fungovať v reálnom svete?

autor
15. okt 2025
@ivik4

Teda bola som na roznych svadbach a nikde sa to necitalo. Vsak to je zabijanie casu. Ani ako svedok som to nerobila. Vypustite to ,nie ?

@ivik4 no každý obracia oči, že naco, ale podla nej je to dolezita čast svadby, pretoze ked sa vydávala ona....tak ona sa vydala, teraz mám svadbu ja. Aj ten starejsi, my sme s ním absolutne nepočítali, lebo boli sme tento rok v januari na jednej svadbe a starejsi tam každu chvílu nieco vykrikoval a organizoval ako deti v školke, alebo na tábore, hned sme si povedali, že toto na našej nie. Ale vraj tento je lepší, určite lepší..cepcenie kapitola sama o sebe. Neopovrhujem touto tradiciou, ale nám to nic nehovori, nie sme folkloristi, nerozumieme tomu, nie, to tam byt musí, tak to osekávam na úplne minimum, ide to tazko.

Strana
z5