Kto by mal byť svedkom na svadbe?
Ahoj, onedlho sa budem vydávat. Riesime svedka. Snubenec bude mat kamarata a ja najlepsiu kamarátku. Chcem ju tam mat. Moja mama s tým ma problém, nie je to rodina. Rodina nerodina, niekedy cudzia lepší. A chce, aby to bola krstna. Krstnu pozvem, ale nesuhlasím s nou, ako so svedkom. Ona o tom vie a nemá problém, že moje rozhodnutie. Ale pride. Lebo raz ma sklamala, na moju birmovku neprišla, lebo jej sa nechcelo. Pre mna to nieco znamenalo, ale jej sa nechcelo. Ona už 2 týdne pred vedela, že sa jej nebude chciet. Zvláštne. Sice býva trosku dalej, ale zas nie tak daleko, aby sa nedalo dojst a otočit sa v ten den aj domov. Ide o to, že pred 3 rokmi sa ženil bratranec, jej syn a moj otec bol svedok. A mama si myslí, ale len myslí, že ked sa bude zenit jej druhý syn,tak plánuju mat svedka ju, ale tymto si to u nich pohnojime a budeme moct byt radi, ak nas len pozvu. Že vsetko kazím, cudzia osoba na svadbe. Snubenec je toho názoru, že do toho nemá co kecat, ale kamaratka sa mi zdá vhodnejsia volba. Je to taky problém? Mama totiž chytá hysaky, že ona teraz nebude svedok, Ked si zamýšlí zenenie.
A nemozete rodicom peniaze vratit ak uz nieco platili ? Tiez by som ziadneho starejsieho nechcela, ani nudne citanie. Tvoja svadba
@muchotrafka298 takže drzat pusu a krok. Ale my toto vediet dopredu, asi si platíme sami, alebo sa naozaj zoberieme niekde mimo a rodičom len oznamime vydata/ženatý. Prip.pozveme na obed.
@anonym_autor prečo si neplatíte sami? Od rodičov by som prijala platiť za šaty alebo sálu ale nie celú svadbu, potom je jasné, že chcú rozhodovať.
@ivik4 no každý obracia oči, že naco, ale podla nej je to dolezita čast svadby, pretoze ked sa vydávala ona....tak ona sa vydala, teraz mám svadbu ja. Aj ten starejsi, my sme s ním absolutne nepočítali, lebo boli sme tento rok v januari na jednej svadbe a starejsi tam každu chvílu nieco vykrikoval a organizoval ako deti v školke, alebo na tábore, hned sme si povedali, že toto na našej nie. Ale vraj tento je lepší, určite lepší..cepcenie kapitola sama o sebe. Neopovrhujem touto tradiciou, ale nám to nic nehovori, nie sme folkloristi, nerozumieme tomu, nie, to tam byt musí, tak to osekávam na úplne minimum, ide to tazko.
@malaopicka ale keď mamička platí tak mamička diktuje podmienky.
@anonym_autor ja keby som mala čakať na to aby svokrovci (či hocikto iný)zacvakali svadbu tak sa až až načakám
@malaopicka ale keď mamička platí tak mamička diktuje podmienky.
@anonym_autor ja keby som mala čakať na to aby svokrovci (či hocikto iný)zacvakali svadbu tak sa až až načakám
@katica06 mamička už svoju svadbu mala. Ja odporúčam asertívne komunikovať alebo sa na to vykašľať a zobrať sa po svojom a za svoje.
@anonym_autor prečo si neplatíte sami? Od rodičov by som prijala platiť za šaty alebo sálu ale nie celú svadbu, potom je jasné, že chcú rozhodovať.
@januska12323 tak oni sa sami ponukli, že mám to zaplatia, že aj im platili svadbu rodičia. Lenze oni si mohli o vsetkom rozhodnut. Tak sme nepočítali, že tu to bude trochu inak. Alebo navrhneme, že im teda vrátime tie peniaze z toho, co dostaneme. Ako svadobny dar chceme peniaze. Len mama si napozyvala zo svoje strany ludi, ktorych tam vobec nemusím mat, tak zase platit za niekoho, kto tam nie je pre mna dolezity. A ona na vsetko, však ty to neplatis. V zmysle, pozveme aj tetu Rozu, však ty to platit nebudeš, tak snad nebudeš proti. A teraz oznámit, že svadba bude, ale v menšom, tak nemusí chodit. To je tiez také. A vsetky tety už slubili účast, dokonca nové šaty kupili.
@muchotrafka298 takže drzat pusu a krok. Ale my toto vediet dopredu, asi si platíme sami, alebo sa naozaj zoberieme niekde mimo a rodičom len oznamime vydata/ženatý. Prip.pozveme na obed.
@anonym_autor bohuzial ano. Lebo u nas je este u strednej a starsej generacie toto zauzivane, ze ja platim, tak bude po mojom. Ja som take svadby zazila, ze vsetko bolo organizane rodicmi, lebo oni platili, na svadbu boli pozvani ludia, ktorych chceli rodicia a mladomanzelia ich ani nepoznali.
Aj ked to nie je svadba tvojej mamy, otca, babky, je to TVOJA svadba. A ty mas pravo si ju urobit po svojom.
Treba si toto vykomunikovat hlavne s rodicmi, ze ake su vase predstavy, co chcete alebo nechcete. Lebo toto co pises, ze "my platime bude po nasom" skonci jednou velkou katastrofou.
@anonym_ae02c5 čo znamená narcista? Myslíš človek s narcistickou poruchou osobnosti? Lebo sa chce zavďačiť rodine ( staršie generácie to tak robia . vy idete nám, my ideme vám). Za to má mať poruchu osobnosti? Ale no...
@anonym_63a641 zjavne sa ta to dotklo, ja som nikomu neurcila diagnozu, napisala som, ze bude trosku narcista, viac na teba nebudem reagovat, kedze reagujes prehnane a mimo temu. 🙂
@januska12323 tak oni sa sami ponukli, že mám to zaplatia, že aj im platili svadbu rodičia. Lenze oni si mohli o vsetkom rozhodnut. Tak sme nepočítali, že tu to bude trochu inak. Alebo navrhneme, že im teda vrátime tie peniaze z toho, co dostaneme. Ako svadobny dar chceme peniaze. Len mama si napozyvala zo svoje strany ludi, ktorych tam vobec nemusím mat, tak zase platit za niekoho, kto tam nie je pre mna dolezity. A ona na vsetko, však ty to neplatis. V zmysle, pozveme aj tetu Rozu, však ty to platit nebudeš, tak snad nebudeš proti. A teraz oznámit, že svadba bude, ale v menšom, tak nemusí chodit. To je tiez také. A vsetky tety už slubili účast, dokonca nové šaty kupili.
@anonym_autor tak si sa dosť neskoro zobudila. Môj svokor má 8 súrodencov, svokra 4. Otec iba jednu sestru ale mama 7. Ich polovičky a ich deti všetci bratranci a sesternice a ich deti a niekedy aj vnúčatá. A kde je ešte ďalšia rodina naši súrodenci a kamaráti, To je kopec ľudí. minimálne 100 a 100. My sme si to platili a nás tam bolo iba 40. Lebo sesternica ktorá ma nepozval na svoju svadbu nebola pozvaná, teta ktorá sa s nikým a rodiny nebaví tiež nie atď. Tak isto z mužovej strany niekto sa aj odul no a čo každá senzácia trvá tak tri dni a potom sa na to zabudne
@anonym_63a641 zjavne sa ta to dotklo, ja som nikomu neurcila diagnozu, napisala som, ze bude trosku narcista, viac na teba nebudem reagovat, kedze reagujes prehnane a mimo temu. 🙂
@anonym_ae02c5 nedotklo sa ma to osobne, ale skôr pracovne, keďže pracujem s ľuďmi s duševnými poruchami a a ochoreniami. Sama si neodvážim robiť závery o človeku, ktorého som nikdy nevidela a len o ňom čítam pár riadkov.
A vraj svedok má este ine funkcie. Tak pytam sa, no ake. Pripne hostom pierko. Ja už ani neviem, kto mi ho pripol na 3 svadbach, kde som bola. Bude citat svadobne blahozelania, no dufam, že jej to vytlciem z hlavy, alebo sa na to zabudne. Lebo na jej svadbe citanie bolo a niektore bolí velmi vtipné, ale to boli telegramy a snubencova rodina na to nie je. A to má citat svedok. Nerada by som kamarátku vystavila tomu, že bude citat po120x prajeme lásky a šťastné manželstvo. A hostia budu zivat od nudy. A musí sa citat vsetko, aby sa nik neurazil.
@anonym_autor Co som bola na viacerych svadbach za poslednych cca 10 rokov, tak nikde sa ziadne blahozelania necitali. To ze sa citali na svadbe tvojej mamy, tak to bolo pred 30 rokmi. Mimochodom, toto mi pride uplne odveci, pretoze ak tam niekto napise aj nieco osobnejsie, nie iba vsetko najlepsie, tak je to urcene len mladomanzelom a nie celemu osadenstvu. Ona svoju svadbu s tymi vsetkymi zvykmi mala, nikde nie je napisane, ze ty to musis mat takisto. Vela zvykov sa upusta, je to kazdeho vec ako si to zorganizuje. Ale blbe je to, ze ti to plati a tym padom ma argument, ze moze o vsetkom rozhodovat. Mohli ste to spravit tak, ze platite si sami a rodicom poviete, ze ak chcu prispiet na svadbu, tak mozu formou financneho daru. A vy si organizujete sami. Tiez si myslim, ze uloha svedka sa precenuje ale pokial si si uz ty vybrala, trvala by som na tom. Takisto tie pierka. Na niektorych svadbach sme ich ani nedostali a ked aj boli, ja som nechcela aby mi tym spendlikom prepichovali saty. Aj tak sa po chvile povalovali kade tade. Nechaj mamu nech zorganizuje trebars kolace alebo nieco na com ti az tak velmi nezalezi, tam sa bude realizovat a ty si ries ostatne veci.
@anonym_autor Ťažko teraz radiť. Preto som ja nechcela aby mi niečo platili rodičia a svokra. Lebo potom len počúvaš a treba to a tamto a toho musíme pozvať. Na mojej svadbe a urazila polovica rodiny z oboch strán a ja som si ju náramne užila,lebo bola podľa mňa a muža. Svadby sú už iné ako v minulosti, ako prišli trendy v oblečení, jedlách,výzdobe, darčekoch pre svadobčanov mení sa aj to čo sa musí a patrí. Ja by som sa musela vydávať v kostole a tých 150 hostí by som musela nahnať do kulturáku 😁 a nakoniec mužova rodina prežila aj svadbu na radnici ( prvá a posledná za asi 100 rokov) a aj malú svadbu v hoteli. Trvaj na svojom,je to tvoj deň, ako sa ľudia urazia tak sa aj odrazia. Vyhodiť tisíce na svadbu aby som tam mala ľudí čo nechcem je blbosť.
@anonym_autor bohuzial ano. Lebo u nas je este u strednej a starsej generacie toto zauzivane, ze ja platim, tak bude po mojom. Ja som take svadby zazila, ze vsetko bolo organizane rodicmi, lebo oni platili, na svadbu boli pozvani ludia, ktorych chceli rodicia a mladomanzelia ich ani nepoznali.
Aj ked to nie je svadba tvojej mamy, otca, babky, je to TVOJA svadba. A ty mas pravo si ju urobit po svojom.
Treba si toto vykomunikovat hlavne s rodicmi, ze ake su vase predstavy, co chcete alebo nechcete. Lebo toto co pises, ze "my platime bude po nasom" skonci jednou velkou katastrofou.
@muchotrafka298 no ono sa to k tej katastrofe blíži. Nechcela som robit dusno, no tak cepcenie bude o tej polnoci zhruba. Ale len symbolické zlozenie zavoja, už som žena, ale hned nabalovanie to strany rodicov - to nestaci a priblbnute básničky a pesnicky, které mne uprimne pridu ako pohrebné. Nemám k tomu vztah, snubenec duplom nie. Ako u Budulinkovi, len dva prstíky strcime a zas pojdeme ....podala som prst, odsekli mi celu ruku. A fakt nechápem, preco by tam cudzi dedko v kroji vsetko riadit. A to nevadí, že cudzi chlap a kamaratka vadí. Prihovor mal mat krstny ženicha, ich rodinná tradicia. Ale moja mama, on je host a nie personál, on sa má bavit, takže nejaký starejsi bude o nás rapotat naučené frazy.
@muchotrafka298 no ono sa to k tej katastrofe blíži. Nechcela som robit dusno, no tak cepcenie bude o tej polnoci zhruba. Ale len symbolické zlozenie zavoja, už som žena, ale hned nabalovanie to strany rodicov - to nestaci a priblbnute básničky a pesnicky, které mne uprimne pridu ako pohrebné. Nemám k tomu vztah, snubenec duplom nie. Ako u Budulinkovi, len dva prstíky strcime a zas pojdeme ....podala som prst, odsekli mi celu ruku. A fakt nechápem, preco by tam cudzi dedko v kroji vsetko riadit. A to nevadí, že cudzi chlap a kamaratka vadí. Prihovor mal mat krstny ženicha, ich rodinná tradicia. Ale moja mama, on je host a nie personál, on sa má bavit, takže nejaký starejsi bude o nás rapotat naučené frazy.
@anonym_autor na tvojom mieste by som sa vydala o dvoch svedkoch a na druhý deň oznámila mame že už ste si svojo, nič platiť netreba
@anonym_autor bavím sa na tom, že tvoja mama chytá hisaky z toho, že nebude svedok. To je nejako životne dôležité? Zemegula sa začne točiť opacne? Ci? Choré toto
@anonym_autor Toto vyzera na dobru sedlacinu...nechapem, ako si niekto dospely a svojpravny necha takto dodrbat vlastnu svadbu. Ako v r.1981 v Dolnej Marikovej...uf.
@anonym_autor Nebude to do katastrofa,pokial teraz jasne povieš čo chceš a čo nechceš. Kto tie veci vybavuje,ty alebo mama? Nenechaj sa manipulovať,musíš byt drsná nevesta. Možno si povedia,že ti z toho šibe ale bude po tvojom. Ja si pamätám tie nervy,stresy, komentáre ktoré znečisťujú ale ty musíš povedať nie. Nebudú sa čítať blahoželania,nebude čepčenie,svedok bude kamarátka a hotovo. Na otázky odpovedaj mám to vybavená podľa seba vy len prídete o tomto čase na obrad.
Čiže ty si máš dať za svedka niekoho, koho nechceš, aby tvoja mama zvýšila teoretickú šancu, že bude svedkom na potenciálnej svadbe niekedy v budúcnosti… Veľmi som sa pobavila 😀
@anonym_autor cele zle, svadbu si mate platit sami, ste predsa dospeli svojpravni ludia, tak sa mate podla toho aj spravat. Zoberte sa na urade so svedkami a tuto svadbu zruste, zda sa, ze ste na nu este nedospeli
@muchotrafka298 nám rodicia tiež platili svadbu, ale o všetkom nechala rozhodovať nás. Keby chceli rozhodovať oni, zobrali by sme sa na úrade s dvomi svedkami a oznámili, že sme sa zobrali. Ja nerozumiem, ako môže niekto dospelého človeka nútiť k takýmto pre život nepodstatným veciam
@anonym_autor mame kľudným hlasom povedz, že si vážiš, že vám chcú svadbu zaplatiť, ale vidíš, že zároveň si ju chce urobiť podľa seba, tak bude lepšie, keď sa zoberiete niekde na plazí s dvomi svedkami. A svadbu by som zrušila
Čiže ty si máš dať za svedka niekoho, koho nechceš, aby tvoja mama zvýšila teoretickú šancu, že bude svedkom na potenciálnej svadbe niekedy v budúcnosti… Veľmi som sa pobavila 😀
@jazula Take mile problemy ludi, zaseknutych v 19.st.😃
@anonym_autor Je to tvoja svadba ci mamina? Takrto malichernosti riesit...... To je na tvoju matku, nie na teba.
Daj si koho chces.ja som bola mojej najlepsej kamaratke.mne bol moj brat.muzovi bol krstny. Tvoja svadba tvoje pravidla co chces sprav zariad co nechces do toho sa nenechaj dotlacit..
To citanie blahozelani som zazila naposledy na svadbe ked som mala 12, teraz mi tiahne na 40 a medzitym sa vydali a ozenili vsetci na okoli rodina aj oriatelia a nikdy sa to necitalo 😀😀😀
A este neco, prvu svadbu som mala v kusok po 20tke, organizovanu ako ty mamou….este aj saty ma nahovorila na uplne iny styl ako som chcela-dodnes to lutujem 😉 nenechaj si kazit tvoj den, budes to lutovat ….
Mimochodom s cepcením ludovkami a iným folklórnom by ma vedeli vyhnať zo sveta. A mamičke odkazujem, že aj u nás bol starejsí z mužovej rodiny, nemala som ani družičky a tú jednu symbolickú báseň povedal mojím rodičom doma aj tak som pri tom nebola
@anonym_autor mame kľudným hlasom povedz, že si vážiš, že vám chcú svadbu zaplatiť, ale vidíš, že zároveň si ju chce urobiť podľa seba, tak bude lepšie, keď sa zoberiete niekde na plazí s dvomi svedkami. A svadbu by som zrušila
@anonym_ad5dd5 no s drahým sme sa už neraz bavilo, že nebyt zaplatenych všelijakých záloh, tak to už naozaj rušíme. Nasetrime si a bude po našom. Ved nic tak výstredne nechceme. Ako niekto chce na pltiach, na dne mora, u zoskoka s padákom a neviem čo vsetko ludia nevymyslia. Už je problém aj to, že je to piatok. A viete, komu to vadí jedinému? Dochodcom, ktori aj tak sedia doma..pracujuci sú s tým úplne v pohode.
Ako tak citam, som rada, ze my sme mali svadbu pocas covidu a vsetky tieto trapnosti a dohadovacky ma minuli... Aj nam co to zaplatili rodicia, ale nikdy nam do nicoho nezasahovali, a hoci sme mali velmi okliestenu svadbu kvoli opatreniam, bola podla nas.
My sme tiež synovi platili svadbu. Na polovicu so svatovcami. Nemuseli sme, ale sme chceli. Ale vôbec sme sa nestarali do ničoho, co mladí chceli, tak bolo. Všetko si vybavovali sami.
Ako tak citam, som rada, ze my sme mali svadbu pocas covidu a vsetky tieto trapnosti a dohadovacky ma minuli... Aj nam co to zaplatili rodicia, ale nikdy nam do nicoho nezasahovali, a hoci sme mali velmi okliestenu svadbu kvoli opatreniam, bola podla nas.
@pettom19 normálne Vám závidím. Sice to vyzera na fotkách trochu cudne vsetci respirátory, ale radsej respirátor aj s ruskom dokopy, len sa nemusie dohadovat a ustupovat a vlastne sa na svadbu už ani netesit.

@anonym_autor tymto si odpovedala na vsetky otazky.