Kto by mal byť svedkom na svadbe?
Ahoj, onedlho sa budem vydávat. Riesime svedka. Snubenec bude mat kamarata a ja najlepsiu kamarátku. Chcem ju tam mat. Moja mama s tým ma problém, nie je to rodina. Rodina nerodina, niekedy cudzia lepší. A chce, aby to bola krstna. Krstnu pozvem, ale nesuhlasím s nou, ako so svedkom. Ona o tom vie a nemá problém, že moje rozhodnutie. Ale pride. Lebo raz ma sklamala, na moju birmovku neprišla, lebo jej sa nechcelo. Pre mna to nieco znamenalo, ale jej sa nechcelo. Ona už 2 týdne pred vedela, že sa jej nebude chciet. Zvláštne. Sice býva trosku dalej, ale zas nie tak daleko, aby sa nedalo dojst a otočit sa v ten den aj domov. Ide o to, že pred 3 rokmi sa ženil bratranec, jej syn a moj otec bol svedok. A mama si myslí, ale len myslí, že ked sa bude zenit jej druhý syn,tak plánuju mat svedka ju, ale tymto si to u nich pohnojime a budeme moct byt radi, ak nas len pozvu. Že vsetko kazím, cudzia osoba na svadbe. Snubenec je toho názoru, že do toho nemá co kecat, ale kamaratka sa mi zdá vhodnejsia volba. Je to taky problém? Mama totiž chytá hysaky, že ona teraz nebude svedok, Ked si zamýšlí zenenie.
@anonym_autor
Svedok ma byt osoba, ktora v pripade manzelskych problemov bude sa snazit to riesit a byt do vazho vztahu zainteresovana. Bude ti oporou a pomocou.
@anonym_autor
Svedok ma byt osoba, ktora v pripade manzelskych problemov bude sa snazit to riesit a byt do vazho vztahu zainteresovana. Bude ti oporou a pomocou.
@zmrzlinka2021 tak toto pocujem, resp citam prvykrat😂😂😂 aby sa to neminulo ucinkom😅😅😅
Autorka, na jednej strane ta chapem, lebo je to na odstrel. Moja mama je celkom podobna. My sme sa dllllho nevedeli bavit o svadbe bez hadky... by som mohla pisat litanie. Jeden z najvacsich problemov bol vyber svedka - ja som nemala kamosku, ta bola prva druzicka. Moj svedok bol jeden z mojicj najblizsich kamosov. Takze si vies predstavit ten cirkus😂😂😂
Moja mama mi celý život vtĺkala do hlavy, že nech sa nevydávam, a keď sa vydám, tak nech prídem povedať, že som sa vydala.
Urobila som. O dvoch svedkoch. Milá malá krásna pokojná svadbička.
Potom bola zvedavá na fotky a keď zbadala svedkyňu, takmer neprežila. Jednoducho tú ženu nemá rada. Jej smola. Pre mňa je dôležitá. Je mi ako druhá mama, tá, ktorá ma nediriguje a rozumie mi.
Dovtedy som netušila, akú iracionálnu nevraživosť a žiarlivosť v sebe má moja mama.
Čiže aj keď urobíš podľa teba všetko správne, tak neurobíš 🤣
@pettom19 normálne Vám závidím. Sice to vyzera na fotkách trochu cudne vsetci respirátory, ale radsej respirátor aj s ruskom dokopy, len sa nemusie dohadovat a ustupovat a vlastne sa na svadbu už ani netesit.
@anonym_autor na fotkach nikto nemal ruska, jedine v kostole. Bolo to v juni, uz tie opatrenia neboli take prisne, my sme ako nevesta a zenich vobec nemali. Inak, muz mal svedka kamosa, ja kamosku, a nikto neriesil. Ja osobne by som za svedka ani nechcela niekoho z rodiny.
Jezis🙏 aj moj brat si musel dať krstnú🙄 pritom chcel kamaráta, ale mama sa do toho obula že akoby to vyzeralo🤦♀️ že aj ona mala krstného za svedka. No neviem čo je to za blbú "tradíciu". Mne by mohla teda kázať 😄
@muchotrafka298 takže drzat pusu a krok. Ale my toto vediet dopredu, asi si platíme sami, alebo sa naozaj zoberieme niekde mimo a rodičom len oznamime vydata/ženatý. Prip.pozveme na obed.
@anonym_autor by ma drblo mať hentakú svadbu.
Išla by som na úrad s 2 svedkami a matka nech sa rozleje na kolomaž.
Ona ti bude diktovať všetko,aj kedy a koľko detí budeš musieť mať,aj ako ich vychovávať,obliekať,kŕmiť,lebo tak sa to má a tak sa to patrí a čo by povedali ľudia....
@anonym_autor
@anonym_ad5dd5 no s drahým sme sa už neraz bavilo, že nebyt zaplatenych všelijakých záloh, tak to už naozaj rušíme. Nasetrime si a bude po našom. Ved nic tak výstredne nechceme. Ako niekto chce na pltiach, na dne mora, u zoskoka s padákom a neviem čo vsetko ludia nevymyslia. Už je problém aj to, že je to piatok. A viete, komu to vadí jedinému? Dochodcom, ktori aj tak sedia doma..pracujuci sú s tým úplne v pohode.
@anonym_autor boal som na svadbe v piatok dva krát a to som pracujúca. Vieš čo? Pozvánky ste už asi poslali, ak nie, pošlete, pozvite, prídu, prídu, neprídu, neprídu. Mame oznám, že svedkom bude kamarátka, nech sa s tým zmieri, že to meniť nebudeš, ak nesúhlasí, ešte sa dá svadfba aj zrušiť a viac sa k tomu nevracaj. Čím menej to riešiš s rodinou, tým lepšie.
@anonym_autor
@zmrzlinka2021 to je vtip?
Ja len k tomu starejsiemu... Neviem, nečítam to celé, ale niekoho majte, najmä ak tam bude veľa ľudí .. mne sa starejsi tiež nepáči, ako tam vykrikuje, ale nejaká organizácia je fajn, ak je. My sme mali len 50 hostí spolu s nami, ale takto dodatočne musím uznať, že trošku chýbal človek, ktorý by to nejak riadil. Ono to bolo všetko vymyslené a dohodnute a naplánované, ale chcelo to nejaký rám, alebo ako to povedať... Celý čas som mala pocit, že by bolo fajn, ak by tu nejaký organizátor či niekto podobný bol.
Svedka môžeš mať koho chceš. Toto sa ľahko píše, ale rodina do toho zvykne žiaľ kecat a keď nie si typ "serem na to", tak to moze štvať. Ale keď ešte aj tá krstná je s tým v pohode, tak by ma to netrápilo ani sekundu.
Podľa opisu tvojej mamy by ta kecala do toho aj vtedy, keby ste platili svadbu sami. Mali by ste síce argument, že naša svadba, naše prachy, ale ústa by jej to nezalepilo, a otázka je, aká si povaha, či by ťa to štvalo, alebo by si to mala na háku.
My sme svadbu platili sami, ale i tak nám to museli komentovať, čo ma ale vtedy prekvapilo, komentáre nešli od strany, od ktorej by som s tým aj nejak počítala... Na druhej strane, takto som to vedela púšťať jedným uchom dnu, druhým von 😁
Keď uz divné zviky a požiadavky... U nás sa automaticky pocíta s tým, že to bude súrodenec, ak ho teda mas. Ja som to aj tak chcela, mužovi to bolo jedno, aj keby sme odchytili prvého bezdomovca pri kostole, tak tiež išiel v zmysle "zvykov", že to bude teda súrodenec. No a tu nastal problém, lebo samozrejme, že rodina počítala s tým, že súrodenec, ibaže ma dve sestry. No a teraz ktorú si vybrať? Čaro spočíva v Tom, že je to jedno, lebo jedna sa aj tak urazí 🤷
@zmrzlinka2021 to je vtip?
@anonym_ad5dd5
Aky je vyznam svedka? To nie je len o tom momente, to je celkovo o zivote toho paru. To iste aj krstny rodic, ktory prebera na seba vela povinnosti k dietatu. Prave preto svedkom by mal byt niekto, komu par doveruje a je ochotny mu pomoct/poradit
za mna je uplne jedno kto je svedok kludne aj clovek z ulice.
preco nie kamaratka? je to tvoja svadba
@anonym_autor
no ty brdo, vies ze cely ten den za bude tvoja mama dirigovat? pod sem tu stoj teraz tu sed chod teraz tancovat .... trapne divadlo pre rodinu. Tvoj buduci muz bude trpiet.
no ty brdo, vies ze cely ten den za bude tvoja mama dirigovat? pod sem tu stoj teraz tu sed chod teraz tancovat .... trapne divadlo pre rodinu. Tvoj buduci muz bude trpiet.
@natalka13 Svadbu ako z r. '83 este nejak pretrpia, ale ked pridu deti, to bude show. Vsetko bude zle a ona to robila takto a preco hento a tamto...poznam tieto typy. No vela stastia...
Prvýkrát počujem (čítam (, že by svedkom mak byť krstný rodič.
Na každej jednej svadbe, ktorej som sa zúčastnila, bol svedkom najlepší/ia kamarát/ka
@natalka13 vidíš, asi to tak bude. Asi sa bude so starejsim pretekat v organizacii. Neznesie, aby snubencov krstny povedal pár slov, že on je host a nie personál, ale ona sa bude asi angažovat a bude jej plná sala.
Ist na úrad s 2 svedkami, šlo by to ist do kostola? Pretoze my tie sobase na úrade neuznávame (nechcem sa nikoho dotknout), sme pevne rozhodnutí v kostole. Ale tam nás myslím tiez oddaju bez ohladu na to, či tam pride 100 ludi alebo 4 ludia. Možno budu cudne pozerat, ale oddaju nás. Potom by asi stačila aj malá kaplnka. O pár dní máme stretnutie so starejsim, nech mu povieme co a ako chceme. Hlavne slovo tam bude mat moja mama. A hned, že my tam ani nemusíme ist, oni to dohodnu aj za nás. Na to sme rezolutne vyhlásili, že to by bolo tak dohodnuté, že by sme sa uprostred svadby zdvihli a odisli prec. Hanba nehanba, ludia neludia. Takže musíme ist aj my. Pochopitelnecsa im to nepaci, pretoze vedia, že to budeme okresavat. Jedine únos nevesty by som brala, proti tomu mama je. Že blbost, tragédie, alkohol a neviem co. Takže to nie, ale cepcenie, ktore mi vobec nic nehovori, nemá pre nás zmysel, to tam musí a musí byt. Dokonca chce, aby mal ženich zásteru a varechu, Ked ja čepiec ci co to dávaju. On tiez vyhlásil, že zásteru m hodi niekam a tou varechou dá na zadok tomu, kto mu ju podá. Navyse já v satkoch vyzeram ako d.bil. to bude divadlo pre rodinu a ja hlavny šaso. A že svadba sa musí nejako ukončit. Po prvé, to zdaleka nebude o polnoci koniec, po druhé, preco by sa mala končit až tak oficiálne? A chcem mat svoje nádherné šaty až do konca a mama hned, že nemám právo ich po polnoci nosit, už som žena a post nevesty konci. Nie, společenské nemusia, dám si nejaky kostým a hotovo. Nie, čierny nie, zelený. Snubenec sám povedal, nech mi tie šaty nechá, je to snad jediný raz za život. Vraj sú tazke. Sice si mozem vziat na každý pripad náhradne, ale bojím sa, že bude do mna hucat každých 5 minut po polnoci, že mám povinnost sa prezliect do kostýmu a zapadnut medzi starsie ročníky.
Prvýkrát počujem (čítam (, že by svedkom mak byť krstný rodič.
Na každej jednej svadbe, ktorej som sa zúčastnila, bol svedkom najlepší/ia kamarát/ka
@nyusika Lebo moj otec bol náhodou bratancovi a ona dufa, že bude mladšiemu a já jej to kazím
@natalka13 Svadbu ako z r. '83 este nejak pretrpia, ale ked pridu deti, to bude show. Vsetko bude zle a ona to robila takto a preco hento a tamto...poznam tieto typy. No vela stastia...
@anonym_62fa81 nastastie budeme bývat, vlastnevuz bývame dostatocne daleko. Zas tam pribehne i s kuframi, nastahuje k nám a bude aj dva týzdne. Pretoze susrda tak chodí za dcerou, ktora má 2 mesacne dieta doma a je tam aj 3 týzdne v kuse a zmesti sa aj do dvojgarsonky.
@natalka13 vidíš, asi to tak bude. Asi sa bude so starejsim pretekat v organizacii. Neznesie, aby snubencov krstny povedal pár slov, že on je host a nie personál, ale ona sa bude asi angažovat a bude jej plná sala.
Ist na úrad s 2 svedkami, šlo by to ist do kostola? Pretoze my tie sobase na úrade neuznávame (nechcem sa nikoho dotknout), sme pevne rozhodnutí v kostole. Ale tam nás myslím tiez oddaju bez ohladu na to, či tam pride 100 ludi alebo 4 ludia. Možno budu cudne pozerat, ale oddaju nás. Potom by asi stačila aj malá kaplnka. O pár dní máme stretnutie so starejsim, nech mu povieme co a ako chceme. Hlavne slovo tam bude mat moja mama. A hned, že my tam ani nemusíme ist, oni to dohodnu aj za nás. Na to sme rezolutne vyhlásili, že to by bolo tak dohodnuté, že by sme sa uprostred svadby zdvihli a odisli prec. Hanba nehanba, ludia neludia. Takže musíme ist aj my. Pochopitelnecsa im to nepaci, pretoze vedia, že to budeme okresavat. Jedine únos nevesty by som brala, proti tomu mama je. Že blbost, tragédie, alkohol a neviem co. Takže to nie, ale cepcenie, ktore mi vobec nic nehovori, nemá pre nás zmysel, to tam musí a musí byt. Dokonca chce, aby mal ženich zásteru a varechu, Ked ja čepiec ci co to dávaju. On tiez vyhlásil, že zásteru m hodi niekam a tou varechou dá na zadok tomu, kto mu ju podá. Navyse já v satkoch vyzeram ako d.bil. to bude divadlo pre rodinu a ja hlavny šaso. A že svadba sa musí nejako ukončit. Po prvé, to zdaleka nebude o polnoci koniec, po druhé, preco by sa mala končit až tak oficiálne? A chcem mat svoje nádherné šaty až do konca a mama hned, že nemám právo ich po polnoci nosit, už som žena a post nevesty konci. Nie, společenské nemusia, dám si nejaky kostým a hotovo. Nie, čierny nie, zelený. Snubenec sám povedal, nech mi tie šaty nechá, je to snad jediný raz za život. Vraj sú tazke. Sice si mozem vziat na každý pripad náhradne, ale bojím sa, že bude do mna hucat každých 5 minut po polnoci, že mám povinnost sa prezliect do kostýmu a zapadnut medzi starsie ročníky.
@anonym_autor
choďte na stretnutie so starejším bez mamy.
Buď to bude tak, ako chce tvoja mama - ale potom sa nesťažujte.
Alebo ju z toho vynechajte, vráťte peniaze na svadbu a spravte si to po svojom.
Neexistuje totiž iné riešenie - nehľadajte riešenie v štýle "mama by sa mala správať takto a nerobiť toto a hento"
Hľadajte riešenie, ako si to urobiť po svojom.
Mame slušne, ale jednoznačne oznámiť, že vašu svadbu si organizujete sami. Že si vážite snahu pomôcť, ale vy si to predstavujete inak.
A keď chce byť užitočnat, nech sa dohodne s vami a robí to, o čo ju vy požiadate.
Že pri organizovaní svadby sa pomoc zíde, ale nie tak, ako ona chce.
A že jej za toto budete vďační.
Takto sa slušne a asertivne komunikuje
Prosím, toto je troll? Lebo ak je toto realita a naša dospelá populácia sa nevie zastať samej seba, vôbec sa nečudujem v akom stave je naša republika.
Môžem vedieť koľko máte rokov? Ako ste sa dostali do takej situácie? Okrem toho, že Vás vydierajú financiami. Máte nejaké mentálne obmedzenia?
@anonym_autor ja by som tu svadbu zrusila.
v kostole ti staci svedok a hotovo.
ty aj keby si chcela svadbu na urade by ti ju mama nedovolila.
a kedze si asi silno veriaca si naucena namu posluchat. to uz do snubencom zijes?
Prosím, toto je troll? Lebo ak je toto realita a naša dospelá populácia sa nevie zastať samej seba, vôbec sa nečudujem v akom stave je naša republika.
Môžem vedieť koľko máte rokov? Ako ste sa dostali do takej situácie? Okrem toho, že Vás vydierajú financiami. Máte nejaké mentálne obmedzenia?
@dota6 v to dúfam aj ja - že je to vymyslené
@dota6 no boli v tom vychovani, že starším sa neodporuje, ale už som pocula, že budui mladomanzelia si vsetko platili sami a aj tak hucali do nich z každej strany. Dokonca rodina nastávajeho sa asi nakazila ci co a tiez sa odviazala, a hovoria, že oni platia, oni rozhoduju. Na nsmietky, že ale žení sa on, tak sa len usmeju.
a kedze si asi silno veriaca si naucena namu posluchat. to uz do snubencom zijes?
@natalka13 tak silno veriaca, neprehanam to, že každu nedelu v kostole, ale som. Dokonca na jednej křesťanskej akcii sme sa poznali, kam som povodne nemala ist. Bývame spolu, sex este nebol, ak narazas na to.
@natalka13 tak silno veriaca, neprehanam to, že každu nedelu v kostole, ale som. Dokonca na jednej křesťanskej akcii sme sa poznali, kam som povodne nemala ist. Bývame spolu, sex este nebol, ak narazas na to.
@anonym_autor nie nenarazam, len ci ta mama diriguje teraz
@natalka13 inak miesto sobasa mamu netrápi. Toto jediné necháva na nás. Bude spoko aj tak, aj tak. Zao mama nastavajuceho, ta by inak neprisla. Dokonca na úvahy nad greckokatolickym obradim skoro z koze vyletela. Moja mama povedala, že to ju netrápi. Takže aspon v tomto je to len na nás.

My sme tiež synovi platili svadbu. Na polovicu so svatovcami. Nemuseli sme, ale sme chceli. Ale vôbec sme sa nestarali do ničoho, co mladí chceli, tak bolo. Všetko si vybavovali sami.
@bielasovicka tak je to správne. Navyse rodičia nám povedali, že teraz bude svadba pre nich, my zase našim detom spravíme svadbu podla seba. Tak keby som mala byt taká, to nech sa priprav nedozijem. Zasiahla by som len v pripade, že by slo o život. A náhodou dieta sa nevydá, neožení, pripadný syn bude knaz (mali sme nie jedneho v rodine), co potom? Navyse naši rodičia si mohli vybrat, či velká alebo malá a podla seba, takže oni si ani nemusia svoje maniere plnit cez nás.