Kto by mal byť svedkom na svadbe?
Ahoj, onedlho sa budem vydávat. Riesime svedka. Snubenec bude mat kamarata a ja najlepsiu kamarátku. Chcem ju tam mat. Moja mama s tým ma problém, nie je to rodina. Rodina nerodina, niekedy cudzia lepší. A chce, aby to bola krstna. Krstnu pozvem, ale nesuhlasím s nou, ako so svedkom. Ona o tom vie a nemá problém, že moje rozhodnutie. Ale pride. Lebo raz ma sklamala, na moju birmovku neprišla, lebo jej sa nechcelo. Pre mna to nieco znamenalo, ale jej sa nechcelo. Ona už 2 týdne pred vedela, že sa jej nebude chciet. Zvláštne. Sice býva trosku dalej, ale zas nie tak daleko, aby sa nedalo dojst a otočit sa v ten den aj domov. Ide o to, že pred 3 rokmi sa ženil bratranec, jej syn a moj otec bol svedok. A mama si myslí, ale len myslí, že ked sa bude zenit jej druhý syn,tak plánuju mat svedka ju, ale tymto si to u nich pohnojime a budeme moct byt radi, ak nas len pozvu. Že vsetko kazím, cudzia osoba na svadbe. Snubenec je toho názoru, že do toho nemá co kecat, ale kamaratka sa mi zdá vhodnejsia volba. Je to taky problém? Mama totiž chytá hysaky, že ona teraz nebude svedok, Ked si zamýšlí zenenie.
@anonym_autor kedysi mal neviem ktorý clen rodiny právo prvej noci,spytaj sa mami či to dodržala
@mnamko svokor🙈🤭
Bože to jak keď sa ženil môj brat🙏 tiež muselo byť všetko podľa našich lebo oni platia, tak oni rozhodujú🤦♀️ preto tam bolo xy matkiných bratrancov čo sme v zivote nevideli. Kokos no mna by šlahlo🤦♀️ kebyze mi tam zavolajú ľudí čo ani nepoznám.
Bože to jak keď sa ženil môj brat🙏 tiež muselo byť všetko podľa našich lebo oni platia, tak oni rozhodujú🤦♀️ preto tam bolo xy matkiných bratrancov čo sme v zivote nevideli. Kokos no mna by šlahlo🤦♀️ kebyze mi tam zavolajú ľudí čo ani nepoznám.
@1sally12 úplne ako mama tam pozyva svoju sesternicu,ktora chudatko vdova, nikam nechodí, nech sa má na co tesit a kam ist. Tak to má byt moja svadba ta udalost? A že ona jej obed zaplatí. A však nám to nemoze vadit, ked to neplatíme my. Este stastie, že otec nepozyva svojich bratancov, tych je ako maku.
@1sally12 úplne ako mama tam pozyva svoju sesternicu,ktora chudatko vdova, nikam nechodí, nech sa má na co tesit a kam ist. Tak to má byt moja svadba ta udalost? A že ona jej obed zaplatí. A však nám to nemoze vadit, ked to neplatíme my. Este stastie, že otec nepozyva svojich bratancov, tych je ako maku.
@anonym_autor nemame rovnaku mamu? Mne chcela moja volat svoje sesternice s ich detmi, ktore kazdy uz mal v tom case svoju rodinu. Este bola urazena, ked som povedala, ze ak chce, nech starych zavola, ze mne je to jedno, ale mladych nechcem, lebo sa nestretavame. Tak, ze aka to bude svadba bez mladych. Na to som jej povedala, ze mladych tam budeme mat dost svojich kamosov. Tak sa nastvala, nevolala nikoho a udajne su doteraz este jej sesternice urazene, ze neboli pozvane. Dovod na pozvanie bol, aby sa vratili dary, ktore dala ona na tych ich svadbach. Takze preto ta absolutne chapem🥴
@anonym_autor nemame rovnaku mamu? Mne chcela moja volat svoje sesternice s ich detmi, ktore kazdy uz mal v tom case svoju rodinu. Este bola urazena, ked som povedala, ze ak chce, nech starych zavola, ze mne je to jedno, ale mladych nechcem, lebo sa nestretavame. Tak, ze aka to bude svadba bez mladych. Na to som jej povedala, ze mladych tam budeme mat dost svojich kamosov. Tak sa nastvala, nevolala nikoho a udajne su doteraz este jej sesternice urazene, ze neboli pozvane. Dovod na pozvanie bol, aby sa vratili dary, ktore dala ona na tych ich svadbach. Takze preto ta absolutne chapem🥴
@guiseppinka toto je nonsens. Nastastie moja nechcela volat deti sesternic, asi že vsetci sú slobodni, ale ako úvahy boli. A tiez svoje netere a ich mužov a ich deti a partnerov deti, že nemozem jedneho ano a druhého nie.
@anonym_ad5dd5
Aky je vyznam svedka? To nie je len o tom momente, to je celkovo o zivote toho paru. To iste aj krstny rodic, ktory prebera na seba vela povinnosti k dietatu. Prave preto svedkom by mal byt niekto, komu par doveruje a je ochotny mu pomoct/poradit
@zmrzlinka2021 svedok na svadbe z čisto právneho hľadiska, pretože to vyžaduje stať. Nemá žiadnu inú úlohu
Autorka
Maj za svedka koho chceš, ja som mala kamarátku a druhej dcére mám aj krstných kamarátov
@anonym_autor normálne by som sa vzoprela, buchla do stola, hocičo😤 nie nebudes si pozyvat sesternicu ani nikoho dalsieho.je to moja svadba a JA si pozvem koho JA chcem! A keď nie tak sa zoberiem s dvoma svedkami.
Ja som si teraz spomenula, ako sa moja kamoska davno vydala prvykrat tak, ze len oni dvaja na urade so svedkami,isli na dovolenku a po dovolenke to oznamili rodine pisomnou formou. Jej vlastna babka (!!!!) sa s nou niekolko rokov nebavila, lebo nepozvala svoje sesternice z tretieho kolena a jej kamosky na svadbu.
@guiseppinka toto je nonsens. Nastastie moja nechcela volat deti sesternic, asi že vsetci sú slobodni, ale ako úvahy boli. A tiez svoje netere a ich mužov a ich deti a partnerov deti, že nemozem jedneho ano a druhého nie.
@anonym_autor nepomozes si... bud prezijes hadky a obrnis sa alebo sa nechas zlomit... ine alternativy nie su
@anonym_autor daj si kamarátku, si dospelá osoba a môžeš si robiť ako ty chceš. Ja som si tiež nedala krstnú ako svedka, ale brata. Tiež sa rodičia nahundrali ale nespravili s tým nič.
Dnes moja mama zabila tým, že svadba sa nerobí pre nás, ale pre hostí. Tak že by sme tam snád ani nemuseli byť? Že je to poďakovanie rodine a hlavne rodičom za vychovanie, starostlivost a lásku, ktorú im preukazujeme predsa stále a nie len na svadbe. Takže naše názory a sny a túžby zakopat a robit, alo iní pískajú. Robíme to všetko pre hostí.
Dnes moja mama zabila tým, že svadba sa nerobí pre nás, ale pre hostí. Tak že by sme tam snád ani nemuseli byť? Že je to poďakovanie rodine a hlavne rodičom za vychovanie, starostlivost a lásku, ktorú im preukazujeme predsa stále a nie len na svadbe. Takže naše názory a sny a túžby zakopat a robit, alo iní pískajú. Robíme to všetko pre hostí.
@anonym_autor prosím ťa, kolko má rokov?
@anonym_autor Zoberte sa tajne,toto bude šialená akcia.
@anonym_autor počuj autorka ak nevieš nastaviť hranice vlastnej mame dokážeš to s partnerom? Toto je cesta do pekla snažiť sa v živote každému vyhovieť. Svadbou by mal začať nový život tebe a partnerovi. Myslím si že svadbou by si mala urobiť hrubu čiaru za tym ako s tebou mama nacvicuje a začať život bez jej vplyvu. Keby frflala ukáž jej príslušnu pasáž v Biblii kľudne. A vykaslat sa na drahu hostinu a voloviny. O tom to nie je. Urobte si svadbu svoju pre seba a keď sa aj zbytok rodiny urazí je to hádam ich problem. Vydávas sa ty. Tlačili vás do svadby akú ste nechceli inak to nešlo urobili ste si oslavu po svojom. Veď toto sú názory ako za prvej republiky a hádam sa chces vydať raz a ak sa podarí nafurt ma to byť váš den s partnerom a nie aby vás vydierala celá rodina. Na čo máte taká oslava bude pozvete koho vy chcete a zbytok sa môže postaviť na hlavu. Keď na to nemáte bude obrad s rodičmi a oslava neskor. Hádam s tebou nebude mama nacvičovať celý život a vychovávať za teba ešte aj deti máme tu kopu tém kde mama manžela je celý život pre neho bod okolo ktorého sa točí jeho vesmir tak hádam nebudeš ženská verzia tohto scenára.
@anonym_autor
Tak toto si v žiadnom prípade nenechajte! Svadba v kostole je sviatosť, ktorú si vysluhujú manželia, sľubujú si lásku a vernosť pred Bohom. V žiadnom prípade to nie je o hosťoch, o rodičoch, pre hostí, pre rodičov. Je to len a len pre vás dvoch - snúbencov. Hostia sú len svedkami vášho verejného sľubu.
Teraz máte možnosť a určite ju nepremárnite, musíte si stanoviť hranice s rodičmi. Inak toto nikdy neskončí. Ja mám takúto svokru a verte mi, jedna z veci, čo najviac ľutujem v živote je, že som hneď na začiatku nenastavila ja a manžel zdravé hranice. Hranice sú na to, aby nás všetkých chránili. Je jasné, že vaša mama sa urazí, zduje sa, nebude sa s vami baviť. A viete čo? To je normálne. Ona sa odrazí, časom.
Musíte sa naučiť hovoriť NIE. Mama sa vám potom bude montovať do manželstva, do rodičovstva a bude váš to ničiť. Všetky ženy vám tu dobre radia.
Pokojne choďte aj za kňazom a on si tiež poťuká po čele, keď mu zopakujete mamine slová.
@anonym_autor
Tak toto si v žiadnom prípade nenechajte! Svadba v kostole je sviatosť, ktorú si vysluhujú manželia, sľubujú si lásku a vernosť pred Bohom. V žiadnom prípade to nie je o hosťoch, o rodičoch, pre hostí, pre rodičov. Je to len a len pre vás dvoch - snúbencov. Hostia sú len svedkami vášho verejného sľubu.
Teraz máte možnosť a určite ju nepremárnite, musíte si stanoviť hranice s rodičmi. Inak toto nikdy neskončí. Ja mám takúto svokru a verte mi, jedna z veci, čo najviac ľutujem v živote je, že som hneď na začiatku nenastavila ja a manžel zdravé hranice. Hranice sú na to, aby nás všetkých chránili. Je jasné, že vaša mama sa urazí, zduje sa, nebude sa s vami baviť. A viete čo? To je normálne. Ona sa odrazí, časom.
Musíte sa naučiť hovoriť NIE. Mama sa vám potom bude montovať do manželstva, do rodičovstva a bude váš to ničiť. Všetky ženy vám tu dobre radia.
Pokojne choďte aj za kňazom a on si tiež poťuká po čele, keď mu zopakujete mamine slová.
@anonym_94975b 👏

@krasneleto pre nu je to totiž cest, dolezita funkcia..a to iste vravim, však svedok je len u sobasa blizsie k neveste či ženichovi, potom sa podpise po nich, je na viacero fotkách, má vacsie pierko, ale to je vsetko. A mama stále, že je to cest, aj bratranec mal svedka mojho otca a určite má kamarátov, cti tradicie..no on podla mna ani nevie, koho má krstnych a bolo mu to jedno, ale ja mám kamarátku rada a doprajem jej tu poctu, že bude svedok.
@anonym_autor kedysi mal neviem ktorý clen rodiny právo prvej noci,spytaj sa mami či to dodržala