icon

Kto by mal byť svedkom na svadbe?

15. okt 2025

Ahoj, onedlho sa budem vydávat. Riesime svedka. Snubenec bude mat kamarata a ja najlepsiu kamarátku. Chcem ju tam mat. Moja mama s tým ma problém, nie je to rodina. Rodina nerodina, niekedy cudzia lepší. A chce, aby to bola krstna. Krstnu pozvem, ale nesuhlasím s nou, ako so svedkom. Ona o tom vie a nemá problém, že moje rozhodnutie. Ale pride. Lebo raz ma sklamala, na moju birmovku neprišla, lebo jej sa nechcelo. Pre mna to nieco znamenalo, ale jej sa nechcelo. Ona už 2 týdne pred vedela, že sa jej nebude chciet. Zvláštne. Sice býva trosku dalej, ale zas nie tak daleko, aby sa nedalo dojst a otočit sa v ten den aj domov. Ide o to, že pred 3 rokmi sa ženil bratranec, jej syn a moj otec bol svedok. A mama si myslí, ale len myslí, že ked sa bude zenit jej druhý syn,tak plánuju mat svedka ju, ale tymto si to u nich pohnojime a budeme moct byt radi, ak nas len pozvu. Že vsetko kazím, cudzia osoba na svadbe. Snubenec je toho názoru, že do toho nemá co kecat, ale kamaratka sa mi zdá vhodnejsia volba. Je to taky problém? Mama totiž chytá hysaky, že ona teraz nebude svedok, Ked si zamýšlí zenenie.

dota6
16. okt 2025
@anonym_autor

@dota6 no boli v tom vychovani, že starším sa neodporuje, ale už som pocula, že budui mladomanzelia si vsetko platili sami a aj tak hucali do nich z každej strany. Dokonca rodina nastávajeho sa asi nakazila ci co a tiez sa odviazala, a hovoria, že oni platia, oni rozhoduju. Na nsmietky, že ale žení sa on, tak sa len usmeju.

@anonym_autor pochádzam z veľmi kresťanského prostredia, kde sme nie len v nedeľu boli v kostole. A teda moji rodičia sú stále silno veriaci a naučili ma k úcte k starším, ale nie k bezhlavej strate vlastnej osobnosti.
Ja som mala svadbu celkom nedávno a bola podľa mojich predstáv a nikoho sme sa a mužom nepýtali na názor. Dokonca sme mali svadbu na úrade a čuduj sa svetu, prežili to všetci.
Skús sa postaviť za seba, v žiadnom prípade za teba nemusí rozhodovať mamka.

luccys
16. okt 2025
@nyusika

@dota6 v to dúfam aj ja - že je to vymyslené

@nyusika Mne to pride, ze je to dakde na vychode republiky. Nic v zlom, ale ta mentalita by tam sedela. Ale tazko povedat. Mozno je to vymyslene. Alebo my zijeme v inom svete😃

autor
16. okt 2025
@dota6

@anonym_autor pochádzam z veľmi kresťanského prostredia, kde sme nie len v nedeľu boli v kostole. A teda moji rodičia sú stále silno veriaci a naučili ma k úcte k starším, ale nie k bezhlavej strate vlastnej osobnosti.
Ja som mala svadbu celkom nedávno a bola podľa mojich predstáv a nikoho sme sa a mužom nepýtali na názor. Dokonca sme mali svadbu na úrade a čuduj sa svetu, prežili to všetci.
Skús sa postaviť za seba, v žiadnom prípade za teba nemusí rozhodovať mamka.

@dota6 a kto platil svadbu u vás? Miesto obradu je z našej strany každému u zadnice, snubencova máma len kostol, ale my aj tak chceme v kostole. Moj otec trochu somre, že to bude asi dlhe, ale proti nie je, to len tak. Ale hostina a hudba, priebeh, rozsadenie hostí, to je hardcore. Asi sa budem musiet postavit, že buď to bude podla nás, alebo aspoň kompromis a neustupit ani o piad, alebo len kostol, svedkovia a ona ani nebude vediet, co a kedy a ako. Len pridem, že už som vydata. A moze sa jedovat, kolko chce. A za 10 rokov mi zahlási, že na mojej svadbe sú zatancovat nemohla..

autor
16. okt 2025
@luccys

@nyusika Mne to pride, ze je to dakde na vychode republiky. Nic v zlom, ale ta mentalita by tam sedela. Ale tazko povedat. Mozno je to vymyslene. Alebo my zijeme v inom svete😃

@luccys práve západ, opačný koniec.

nyusika
16. okt 2025
@luccys

@luccys ja dúfam, že je to vymyslené 🙏

luccys
16. okt 2025
@nyusika

@luccys ja dúfam, že je to vymyslené 🙏

@nyusika Odkedy napisala, ze spolu ziju, ale nemaju sex, som dost na vazkach😄

autor
16. okt 2025
@luccys

@luccys aj jedna kamaratka, tiez spolu žiju už rok a nemali spolu sex, nic nezvycajne.

nyusika
16. okt 2025
@luccys

@luccys ja som si odvtedy istá .
Komentár o "spoločnom bývaní praktizujúcich veriacich" to naštartoval, celé je to fake

oblecenie99
16. okt 2025
@luccys

@luccys Zase to nie je až také raritné v manželstve 😅

dota6
16. okt 2025
@anonym_autor

@dota6 a kto platil svadbu u vás? Miesto obradu je z našej strany každému u zadnice, snubencova máma len kostol, ale my aj tak chceme v kostole. Moj otec trochu somre, že to bude asi dlhe, ale proti nie je, to len tak. Ale hostina a hudba, priebeh, rozsadenie hostí, to je hardcore. Asi sa budem musiet postavit, že buď to bude podla nás, alebo aspoň kompromis a neustupit ani o piad, alebo len kostol, svedkovia a ona ani nebude vediet, co a kedy a ako. Len pridem, že už som vydata. A moze sa jedovat, kolko chce. A za 10 rokov mi zahlási, že na mojej svadbe sú zatancovat nemohla..

@anonym_autor no keďže sme dvaja dospeláci, finančne nezávislí od rodičov, svadbu sme si platili sami predsa. Veď to je normálne, že dospelý jedinec si svoj deň zaplatí sám. A aj sama rozmýšľam a robím si všetko podľa seba :D normálne všetko som vybrala a vymyslela sama. Normálne hlavou, ktorú nosím na krku.

anonym_ad5dd5
16. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_ad5dd5
Aky je vyznam svedka? To nie je len o tom momente, to je celkovo o zivote toho paru. To iste aj krstny rodic, ktory prebera na seba vela povinnosti k dietatu. Prave preto svedkom by mal byt niekto, komu par doveruje a je ochotny mu pomoct/poradit

@zmrzlinka2021 áno, je to len o tom momente. Pretože často je svedkom surodenec, žijúci stovky, tisíce km od ženícha, či nevesty. Neplet si to s krstným rodičom, to je nieco iné. A navyše, možno práve kamarátka, ktorá ani nebola na svadbe pomôže viac, ako krstna, ktorej sa nechcelo ísť na birmovku

anonym_ad5dd5
16. okt 2025
@dota6

@anonym_autor no keďže sme dvaja dospeláci, finančne nezávislí od rodičov, svadbu sme si platili sami predsa. Veď to je normálne, že dospelý jedinec si svoj deň zaplatí sám. A aj sama rozmýšľam a robím si všetko podľa seba :D normálne všetko som vybrala a vymyslela sama. Normálne hlavou, ktorú nosím na krku.

@dota6 to je super, len vieš, sú napríklad dvaja absolventi medicíny, ktorí nemali veľa šancí si počas štúdia našetriť a nechcú sa brat po 30. Ja som už vo veku, keď budem financovať svadbu svojmu dieťaťu, ani by ma nenapadlo im do toho kecať. Je mi jedno, či budú mať svadbu v kaštieli alebo v stodole, či tam bude 8 alebo 80 ľudí, je to ich deň, rada finančné prispejem, ale nedáva mi to právo urobiť ich svadbu podľa seba. Podľa svojich predstáv som si urobila tu svoju

dota6
16. okt 2025
@anonym_ad5dd5

@dota6 to je super, len vieš, sú napríklad dvaja absolventi medicíny, ktorí nemali veľa šancí si počas štúdia našetriť a nechcú sa brat po 30. Ja som už vo veku, keď budem financovať svadbu svojmu dieťaťu, ani by ma nenapadlo im do toho kecať. Je mi jedno, či budú mať svadbu v kaštieli alebo v stodole, či tam bude 8 alebo 80 ľudí, je to ich deň, rada finančné prispejem, ale nedáva mi to právo urobiť ich svadbu podľa seba. Podľa svojich predstáv som si urobila tu svoju

@anonym_ad5dd5 chápem, že sú aj mladí, ktorí nedokážu našetriť. Aj keď v tomto prípade, sa zrejme nejedná o absolventov medicíny :D skôr by som povedala, že je tu hlavne mladosť. Ale to je jedno. Stále som za to, že pokiaľ na to nemám, nerobím si svadbu. Ale to som ja. Rozmýšľam asi proti prúdu :D bez romantického základu. Proste svadbu nepovažujem, za životný cieľ. Naopak, príde mi veľmi vtipné, koľko poznám ľudí, ktorí sa kvôli svadbe zadlžili, kvôli jednému dňu.

autor
16. okt 2025
@dota6

@anonym_ad5dd5 chápem, že sú aj mladí, ktorí nedokážu našetriť. Aj keď v tomto prípade, sa zrejme nejedná o absolventov medicíny :D skôr by som povedala, že je tu hlavne mladosť. Ale to je jedno. Stále som za to, že pokiaľ na to nemám, nerobím si svadbu. Ale to som ja. Rozmýšľam asi proti prúdu :D bez romantického základu. Proste svadbu nepovažujem, za životný cieľ. Naopak, príde mi veľmi vtipné, koľko poznám ľudí, ktorí sa kvôli svadbe zadlžili, kvôli jednému dňu.

@dota6 no, medicínu sice nestudujem, ale dialkovo studujem. Partner je rok po škole, cize miliardy na úcte asi tiez nemá. Proti prudu ides. Najprv pokial má svadbu nemám, nerobim ju. Zrazu cudujem sa, že sa niekto zadlzi. I ked chápem, nevesty chcu 20 družiček v rovnakych šatach, modré ruze, obrad na zámku, 3 kapely, to sa nascita. To zas mat nemusíme. Rodičia nám to ponukli, my sme s vdakou suhlasili, ale že to bude tak, že podla nich vsetko, s tým sa neratalo. Ale my to vediet, tak rok šetříme a spravíme ako my chceme od A po Z.

anonym_ad5dd5
16. okt 2025
@dota6

@dota6 tak zadržať sa je úplne choré, súhlasím s tým, čo si napisala

denithestrange1993
16. okt 2025

@anonym_autor prepac toto je take sedliacke rozmyslanie ze az. Myslim tym tvoju mamu. Kazdy nech si zvoli svedka akeho chce. Zato ze ona si takuto hierarchiu svedokov zvolila v hlave nemusis jej to splnit.

mamina2x
16. okt 2025

@anonym_autor nenapíšem Ti koho, Ty musíš vedieť😘vyber si toho, koho chceš a nepozeraj na druhých, pozeraj na seba, na seba, ešte raz na seba😘

euka210
16. okt 2025

@anonym_autor urcite svedok niekto v Tvojom veku. Nepoznam fakt nikoho, kde by bol svedok krstny/a. My sme davali surodencov, niekto dava naj kamosov...aj za krstnych kamosov a nie rodina. Je to Vasa svadba, Tvoji svedkovia, za tymto by som si stala.

elzu
16. okt 2025

Ještěže v Německu člověk na svatbě žádné svědky nepotřebuje 💪🏻

krasneleto
16. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto pre nu je to totiž cest, dolezita funkcia..a to iste vravim, však svedok je len u sobasa blizsie k neveste či ženichovi, potom sa podpise po nich, je na viacero fotkách, má vacsie pierko, ale to je vsetko. A mama stále, že je to cest, aj bratranec mal svedka mojho otca a určite má kamarátov, cti tradicie..no on podla mna ani nevie, koho má krstnych a bolo mu to jedno, ale ja mám kamarátku rada a doprajem jej tu poctu, že bude svedok.

@anonym_autor svadobné oznámenia sa čítali naposledy tak v 2010 pre boha. Mama nech sa znova vydá a plní si sny... Ak si svojorávna tak sa zariad tak ako sa s budúcim manzelom dohodnete

cervenaruza123
16. okt 2025

@anonym_autor Na vacsine svadieb, co som bola, boli svedkovia kamosi a nie rodina. A okrem toho, ked sa vydavas, znamena to, ze musis tvorit rodinu s tvojim muzom a teda sa prestat do velkej miery podriadovat rodine a budeme musiet vo vela veciach fungovat podla vlastnych pravidiel. Takze to je tiez taka skuska, vy si uz musite vytvarat vlastne pravidla, nie sa podriadovat vrtochom rodiny.

tetapetra
16. okt 2025
@anonym_autor

@dota6 no, medicínu sice nestudujem, ale dialkovo studujem. Partner je rok po škole, cize miliardy na úcte asi tiez nemá. Proti prudu ides. Najprv pokial má svadbu nemám, nerobim ju. Zrazu cudujem sa, že sa niekto zadlzi. I ked chápem, nevesty chcu 20 družiček v rovnakych šatach, modré ruze, obrad na zámku, 3 kapely, to sa nascita. To zas mat nemusíme. Rodičia nám to ponukli, my sme s vdakou suhlasili, ale že to bude tak, že podla nich vsetko, s tým sa neratalo. Ale my to vediet, tak rok šetříme a spravíme ako my chceme od A po Z.

@anonym_autor panebože to koľko má tvoja mama rokov? Ja som o takom extréme nikdy nepočula, dokonca ani ho nevidela,ani nezažila

sova7
16. okt 2025

Koľko máš rokov? Ides sa vydávať a riesis mamu. Takže tvoju svadbu si robí tvoja mama ako chce ona. Hm. To takto bude s tebou aj v manželstve?

mtn112233
16. okt 2025

@anonym_autor my sme mali s mužom za svedkov kamarátov a teraz to ľutujem 🙂 naše cesty s kamarátmi sa rozišli už sa vôbec nestretavame ani nekontaktujeme.. teraz by som sa rozhodla uplne inak dala si niekoho z rodiny, sesternica alebo tak.. samozrejme aj tam môžu kontakty viaznut alebo sa nestretavat pri každej príležitosti ale stale je to rodina 🙂 ja sa častejšie na svadbach stretávam s tým,, že svedkovia bývajú súrodenci ak ma nevesta sestru vždy je to jasná voľba na nu 🙂 no každopádne je to tvoje rozhodnutie, tvoja svadba a nikto ti nema do toho čo kecat

vanilka83
17. okt 2025

@anonym_autor aj tak to vôbec nie je dôležité kto je svedkom na svadbe...môj brat mal napr.vtedy najlepšieho kamaráta za svedka a už sa vôbec nestretavaju....takže je to úplne jedno

semtexka1
17. okt 2025

Tvoja mama chytá hysaky kvôli takejto veci? Že jej zničis jej teoretickú šancu byť svedkom na nejakej možnej svadbe. Opytaj sa toho bratranca, či si plánuje vziať tvoju mamu ako svedkynu ,aj keď ty si vezmeš kamaratku..Nejako mamu ukludni, lebo svadba je len začiatok. Tvoja mama si potom postaví hlavu a bude hysacit, keď prídu deti, pri každej somarine. Svedok má byť niekto, koho chces ty. Čítanie oznámení som naposledy zažila ako dieťa v roku 1990. Tvoja mamka rieši nepodstatné veci.. mám trochu pocit, že všetci ste z tej svadby vynervovani, veď je to len taká párty, kde potrebuješ dobrú hudbu a veľa jedla a dobrú náladu.

natalka13
17. okt 2025

To dnes niekto este posiela telegramy a papierove blahozelania?

anonym_e176a8
17. okt 2025

U nás je zvykom, že ide birmovný rodič ako svedok. S manželom sme mali tak. Jeho sestra si chcela dať kamošku, ale svokra si presadila svoje, musela ísť jej birmovná.
Keď sa vydávala sesternica, požiadala moju mamu (jej birmovná), aby išla za svedka, mama jej povedala, že si to váži, ale že čo tam bude taká stará robiť, tak nech ide moja sestra, ktorej je sesternica birmovná mama, tak si vzájomne svedčili na svadbách. A ostatní súrodenci mali svojich najlepších kamarátov, nikto to neriešil, prosto sa tak rozhodli, pre koho chceli.

natalka13
17. okt 2025
@mtn112233

@anonym_autor my sme mali s mužom za svedkov kamarátov a teraz to ľutujem 🙂 naše cesty s kamarátmi sa rozišli už sa vôbec nestretavame ani nekontaktujeme.. teraz by som sa rozhodla uplne inak dala si niekoho z rodiny, sesternica alebo tak.. samozrejme aj tam môžu kontakty viaznut alebo sa nestretavat pri každej príležitosti ale stale je to rodina 🙂 ja sa častejšie na svadbach stretávam s tým,, že svedkovia bývajú súrodenci ak ma nevesta sestru vždy je to jasná voľba na nu 🙂 no každopádne je to tvoje rozhodnutie, tvoja svadba a nikto ti nema do toho čo kecat

@mtn112233 vobec nieje pravidlo sestra ako svedok. A co ze sa nestretavate? To je nejaka povinnost? Boli to svedkovia na svadbe nic viac. Je to pravny ukon.

mtn112233
17. okt 2025
@natalka13

@mtn112233 vobec nieje pravidlo sestra ako svedok. A co ze sa nestretavate? To je nejaka povinnost? Boli to svedkovia na svadbe nic viac. Je to pravny ukon.

@natalka13 ja som nikde nenapisala že je to pravidlo. Iba že som to asi na všetkých svadbách na ktorých som bola zažila že boli svedkovia súrodenci