icon

Zrušenie svadby a riešenie financií s bývalým partnerom

2. nov 2025

S partnerom som bola 10 rokov, v novembri sme sa mali brať a som asi v 8 týždni tehotenstva. Dieťa si nechám , expartner ešte o tom nevie.
Počas tých 10 rokoch spoločného žitia sme z každej jednej výplaty obidvaja odkladali rovnakú sumu a posielali na termínovaný vklad , na akontáciu na byt a aby sme brali čo najmenšiu hypotéku . Obidvaja sme mali k nemu prístup . Dovtedy sme bývali v jednoizbovom byte.
Pred dvoma týždňami som sa chcela pozrieť koľko tam máme našetretné , ale mala som zrušený prístup k nemu a ani v banke mi nechceli povedať , lebo expartner mi zrušil ako majiteľ účtu disponentúru . V zlej predtuche som sa obrátila na vtedy ešte partnera a ten sa začal rozčuľovať , že v tejto republike je len bordel a on nič nerušil atď. Znova som teda išla do banky , kde mi opakovane potvrdili že mi expartner zrušil dispozičné právo . To už som sa rozčúlila na partnera a zatlačila na neho , že pôjdem na políciu kde sa zrejme tohto naľakal a priznal sa že peniaze vybral , zobral na seba hypotéku a kúpil si byt , pre seba. V novostavbe , trojizbový . Že chce mať niečo vlastné , lebo on dediť nemá čo a moji rodičia sú pomerne bohatí , tak však zdedím všetko , lebo som jedináčik . O tom že prepíše na mňa polovičku ani nechcel počuť, ale moje peniaze použil .
Svadbu som zrušila , pobalila som sa a bola za právnikom ako to riešiť. Budem podávať na neho žalobu . Do toho som zistila že som tehotná . Expartner bol niekoľkokrát za mnou , píše mi sms , od pekných po hrozné , jeho rodina mi vypisuje .
Ako by ste sa zachovali v mojej situácii ? Čo by ste robili ? Mám 34 rokov.

janai1
2. nov 2025
@tundra

Otazka na diskutujuce,ktora z vas,by posielala dobrovolne,kazdy mesiac peniaze na ucet,ktoreho nie ste spolumajitelkou,ale len disponent?

@tundra asi tak ako každá druhá v podobných témach kde žiadnu netrápi, že majú spoločný účet s mužom 🙂 nič výnimočné

anonym_b95d3e
2. nov 2025
@tundra

Otazka na diskutujuce,ktora z vas,by posielala dobrovolne,kazdy mesiac peniaze na ucet,ktoreho nie ste spolumajitelkou,ale len disponent?

@tundra tak my máme s manželom tiež spoločný účet (mame aj obaja svoj osobný účet ale tento je spoločný) on je iba disponent, nemôžu byť dvaja majitelia účtu, bud si majiteľ alebo disponent. Aspoň takto nám bolo povedané v banke.
Je však rozdiel, oni neboli manželia, avšak boli v dlhodobom stabilnom vzťahu, kde bola dôvera - áno, takto spätne to človek vyhodnotí, že nemal dôverovať.....
Autorka, držím palce, veľa dobrých rozhodnutí prajem!

anonym_c9019a
2. nov 2025
@tundra

@tundra men sa veľmi nechce veriť, že je táto téma skutočná. Za desať rokov už predsa partnera poznám, šetriť si mohli každý zvlášť a peniaze dať dokopy vtedy, keď ich budú potrebovať. Len somár by zobral peniaze z účtu, keď sa dá jasne dokázať, že ich tam posielal niekto iný zo svojho účtu. Keď si išiel kupovať byt, ona nevedela, že chodí niekam na obhliadky, rieši niečo z bankou? Veď byt nekúpi ako kg banánov. To ho nikdy keď boli spolu nekontaktoval realiťák, majitel bytu a pod.? Hypo tiež nevybaví z pohodlia sedačky, ona si nič nevšimla? Čo očakával on, ako sa zachová jeho nastávajúca, keď to zistí, že sa mu hodí okolo krku? Asi ďalšia z vymyslených tém

anonym_c9019a
2. nov 2025
@anonym_b95d3e

@tundra tak my máme s manželom tiež spoločný účet (mame aj obaja svoj osobný účet ale tento je spoločný) on je iba disponent, nemôžu byť dvaja majitelia účtu, bud si majiteľ alebo disponent. Aspoň takto nám bolo povedané v banke.
Je však rozdiel, oni neboli manželia, avšak boli v dlhodobom stabilnom vzťahu, kde bola dôvera - áno, takto spätne to človek vyhodnotí, že nemal dôverovať.....

@janai1
@anonym_b95d3e myslím, že mbank poskytuje takúto možnosť, že sú dvaja majitelia účtu, ale na čo je to dobré, neviem.

janai1
2. nov 2025
@anonym_c9019a

@janai1
@anonym_b95d3e myslím, že mbank poskytuje takúto možnosť, že sú dvaja majitelia účtu, ale na čo je to dobré, neviem.

@anonym_c9019a ja viem, je to jediná banka... ale význam žiadny v tomto prípade autorky.
V prípade smrti jedného z manželov je to už relevantnejšie

anonym_f8d0b8
2. nov 2025
@anonym_b95d3e

@anonym_b95d3e my sme dvaja rovnocenni vlastnici uctu, obaja mame rovnake prava. V pripade umrtia mozeme obaja nakladat s financnymi prostriedkami.

anonym_f8d0b8
2. nov 2025
@anonym_c9019a

@tundra men sa veľmi nechce veriť, že je táto téma skutočná. Za desať rokov už predsa partnera poznám, šetriť si mohli každý zvlášť a peniaze dať dokopy vtedy, keď ich budú potrebovať. Len somár by zobral peniaze z účtu, keď sa dá jasne dokázať, že ich tam posielal niekto iný zo svojho účtu. Keď si išiel kupovať byt, ona nevedela, že chodí niekam na obhliadky, rieši niečo z bankou? Veď byt nekúpi ako kg banánov. To ho nikdy keď boli spolu nekontaktoval realiťák, majitel bytu a pod.? Hypo tiež nevybaví z pohodlia sedačky, ona si nič nevšimla? Čo očakával on, ako sa zachová jeho nastávajúca, keď to zistí, že sa mu hodí okolo krku? Asi ďalšia z vymyslených tém

@anonym_c9019a tiež sa prikláňam k tomu, že vymyslená téma. Aby som roky dávala peniaze niekam do čiernej diery a nechcela vidieť čo sa s mojimi peniazmi deje? Veď ako disponent mám prístup v IB aj ako disponent ku termínovanému vkladu/účtu. Keď kupujem byt, tak som stále mimo, zvoní mi telefón, riešim byrokraciu, príde mi pošta z katastra, ten byt musím zariadiť, riešiť jeho správu. Toto nie je žiaľ reálna téma zo života.

amdornik
2. nov 2025
@anonym_c9019a

@anonym_c9019a áno, môže byť vymyslená. ale áno, môže mať chlap nejaké voľnejšie zamestnanie, kedy si veci vybavoval počas pracovnej doby a riešil ich výhradne osobne alebo v pracovnom čase.

sense
2. nov 2025

Ak je tema skutočná, tak len smer právnik a dúfam, že máš doklad o tom že si tam peniaze posielala a najlepšie aj s poznámkou načo mali byť peniaze použite

amdornik
2. nov 2025
@anonym_c9019a

@anonym_f8d0b8
@anonym_c9019a len baby, autorka píše, že byt kúpil v novostavbe. nie, v tomto prípade vám nezvoní stále telefón, neriešite kataster atď. viem, lebo v ZA teraz kopa známych kupuje v novostavbe neďaleko môjho bývania. na začiatku šli na obhliadku (už na internete si vytipovali zopár bytov, ktoré by im vyhovovali). po obhliadke sa rozhodli pre konkrétny. čiže toto mohlo prebehnúť uňho v úplnej tichosti. no a čo sa týka hypotéky atď.? niekde toto rieši a pomáha predajca, ale ak aj nie, už som písala vyššie. ak to vie poriešiť počas pracovnej doby, autorka fakt nemusela mať ani tušenie...

anonym_717b7d
2. nov 2025

Nejde mi do hlavy ako si to predstavoval, veď si to musela skôr alebo neskôr zistiť, ak ste sa mali brať a potom riešit bývanie
Ci si myslel ,ze to bude ok, ze si kupil byt za aj tvoje peniaze?alebo by zinscenoval kúpu bytu co uz dávno kupil a že je akože,, váš,,?
Uff riadny masaker

tundra
2. nov 2025
@anonym_b95d3e

@anonym_b95d3e ked sme brali hypo vo vub,museli sme mat spolocny ucet-dvaja rovnopravny majitelia,teraz uz take nieco nie je.
Spravili sme zmenu asi 3-4 roky dozadu,ked zdvihli poplatky za vedenie uctu.Paradoxne, aj tu vo Švajciarsku sme museli otvorit novy ucet,kde sme obidvaja majitelia kvôli hypoteke.

anonym_14acec
2. nov 2025

fúha … to fakt niekto posiela mesačne svoje našetrené peniaze frajerovi na účet … žiaľ základná finančná (ne)gramotnosť. Ale nečudo, keď tu na MK je “trestný čin” nemať spoločný účet s manželom

anonym_c9019a
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_f8d0b8
@anonym_c9019a len baby, autorka píše, že byt kúpil v novostavbe. nie, v tomto prípade vám nezvoní stále telefón, neriešite kataster atď. viem, lebo v ZA teraz kopa známych kupuje v novostavbe neďaleko môjho bývania. na začiatku šli na obhliadku (už na internete si vytipovali zopár bytov, ktoré by im vyhovovali). po obhliadke sa rozhodli pre konkrétny. čiže toto mohlo prebehnúť uňho v úplnej tichosti. no a čo sa týka hypotéky atď.? niekde toto rieši a pomáha predajca, ale ak aj nie, už som písala vyššie. ak to vie poriešiť počas pracovnej doby, autorka fakt nemusela mať ani tušenie...

@amdornik to som nevedela, máme dom, byt v novostavbe som nekupovala, ale aj tak sa mi tomu nechce veriť. Ako chcel vysvetliť tie zmiznuté peniaze? Aj ten spoločný účet, keď ešte ani nie sú manželia, je sprostosť

anonym_8dc3b3
2. nov 2025

My máme vo vub spoločný účet, sme obaja rovnocenní majitelia. Čokoľvek väčšie trebalo riešiť a meniť, museli sme prísť obaja. Hovorila nám pani v banke , že sa len určitú dobu ponúkali, teraz už nie.

anonym_f8d0b8
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_f8d0b8

@amdornik ja som kupovala byt v novostavbe a je s ním práce. To je taká istá nehnuteľnosť, len nechodíš po obhliadkach. Ale byrokracia podobná. A treba to dokončiť, zariadiť, prenajať. Čiže vieš koľko je s tým roboty.

amdornik
2. nov 2025
@anonym_f8d0b8

@amdornik ja som kupovala byt v novostavbe a je s ním práce. To je taká istá nehnuteľnosť, len nechodíš po obhliadkach. Ale byrokracia podobná. A treba to dokončiť, zariadiť, prenajať. Čiže vieš koľko je s tým roboty.

@anonym_c9019a no to netuším, ako jej to chcel vysvetliť. možno by to bola pre ňu taká facka po svadbe. kde by jej slávnostne oznámil, že im už stihol zabezpečiť bývanie 😀 fakt neviem. ale zjavne ten účet nevidela posledných pár týždňov, čo mne hlava neberie. ja si denne pozerám cez IB pohyby fondov napríklad a to je len môj účet. kebyže mám nejaký spoločný, tak ho pozriem aj 3x za deň 😀 takže neviem, ako sa toto mohlo stať...
@anonym_f8d0b8 záleží od toho, v akom stave novostavba je. tu, čo stavajú pri mne, sú síce šialené ceny, ale ideš do hotového, vyberáš priamo u predajcu. možností majú veľa na sanitu, obklady, na všetko. napríklad tu ani neponúkajú holobyt. naopak, už je pripravený na bývanie. ak sa to záujemcovi nepáči, tak do toho proste nejde.

anonym_c9019a
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_c9019a no to netuším, ako jej to chcel vysvetliť. možno by to bola pre ňu taká facka po svadbe. kde by jej slávnostne oznámil, že im už stihol zabezpečiť bývanie 😀 fakt neviem. ale zjavne ten účet nevidela posledných pár týždňov, čo mne hlava neberie. ja si denne pozerám cez IB pohyby fondov napríklad a to je len môj účet. kebyže mám nejaký spoločný, tak ho pozriem aj 3x za deň 😀 takže neviem, ako sa toto mohlo stať...
@anonym_f8d0b8 záleží od toho, v akom stave novostavba je. tu, čo stavajú pri mne, sú síce šialené ceny, ale ideš do hotového, vyberáš priamo u predajcu. možností majú veľa na sanitu, obklady, na všetko. napríklad tu ani neponúkajú holobyt. naopak, už je pripravený na bývanie. ak sa to záujemcovi nepáči, tak do toho proste nejde.

@amdornik super, slávnostne by jej oznámil, že vybielil spoločný účet, aby zabezpečil bývanie, ktorého vlastníkom je len on sám. No nemiluj ho

sticker
oslo1
2. nov 2025
@tundra

@tundra
My sme mali presne takyto isty ucet s nebohym manzelom. Ked SA mal Ku mne prestavovat, tak sme riesili otazku financial.
Obidvaja sme davali polovicu zajladneh vyplaty na spolocny ucet, Bola to zhruba rovnaka cast. Obidvaja sme boli spoumajitelia uctu. Tym, ze to bolo v mojej banke (nieco podobne som mala s byvalou spolubyvajucou a velmi SA nam to osvedcilo), tak ja som to mala pod palcom. Manzel SA o to velmi nezaujimal, ja som Bola setric a v tomt mi doverpval.
Takze ja autorke verim.

Autorka, he ten chmulo ta urcite okradal cely zivot a v manzelstve by to pokracovalo.

Drxim to palce.

hopsas
2. nov 2025

@anonym_autor fuha .no ak by mi toto spravil svadba by určite nebola ....drž sa dievča ....chválim že bábätko si necháš .ono nemôže za otca debila

namornicka
2. nov 2025

Aj keby ten ucet mal dvoch majitelov, jeden z nich tie peniaze moze vybrat a urobit to iste.

kitycat
2. nov 2025

Myslim, ze blbost lebo jednak by v 8tt davno vedel, ze si v tom a potom s vyvinom financnej situacie za poslednych 10 rokov by ste uz pred 5 rokmi tiesili hypoteku a ten spolocny byt.

Ale pribeh je to ozaj srdcervuci. Este ze mas bohatu rodinu a zdedis

autor
2. nov 2025
@anonym_c9019a

@anonym_c9019a áno , to som si myslela aj ja že ho poznám ,žiaľ ako sa vídí , nepoznala som .Jednoducho vybrakoval účet a bolo. Nie a nezaznamenala som žiadne jeho obhliadky ani nič, ja pracujem na TPP v kancelárii a on má prácu ako si určí , pracuje sám na seba.

amdornik
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c9019a áno , to som si myslela aj ja že ho poznám ,žiaľ ako sa vídí , nepoznala som .Jednoducho vybrakoval účet a bolo. Nie a nezaznamenala som žiadne jeho obhliadky ani nič, ja pracujem na TPP v kancelárii a on má prácu ako si určí , pracuje sám na seba.

@anonym_autor koľko ste tam mali tých peňazí?

autor
2. nov 2025
@kitycat

Myslim, ze blbost lebo jednak by v 8tt davno vedel, ze si v tom a potom s vyvinom financnej situacie za poslednych 10 rokov by ste uz pred 5 rokmi tiesili hypoteku a ten spolocny byt.

@kitycat 8 týždňov , tak chodí mi to v dlhších intervaloch , nemám ukážkový . O dieťati mu nepoviem , zatiaľ aj tak to zistí .
Tak áno , za 10 rokov čo sme boli spolu ma toto ani len nenapadlo že by mohol urobiť, normálne sme fungovali , hypotéku sme neriešili , lebo sme najprv bývali u mojich rodičov vo voľnom byte, ale pre nezhody s mojim otcom , sme išli do podnájmu . Ono to je celé také komplikované, moji rodičia ho nemuseli , otec ho odhadol hneď , na prvú šupu , že to je vychcanec. Byt sme chceli kupovať po svadbe , aby bol akože " NÁŠ ".

autor
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor koľko ste tam mali tých peňazí?

@amdornik okolo 100 000 bolo na účte .

amdornik
2. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik okolo 100 000 bolo na účte .

@anonym_autor tak toto je už vážne neuveriteľné.... no dobre, ale dajme tomu, že je to pravda a máte 10 rokov nadštandardné príjmy, z ktorých ste odkladali. posielala si mu to s poznámkou, že sporenie na spoločnú nehnuteľnosť?

minenkaa
2. nov 2025
@kitycat

@kitycat a ako by vedel že je tehotná vo 8 týždni

som_realistka
2. nov 2025
@tundra

@tundra vela zien nie je majitelkami uctu, maloktora banka imoznuje ucet s viacerymi msjitelmi. V mojej byvalej praci som poznala viaxero zien, co im chodila vyplata na muzov ucet.

autor
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor tak toto je už vážne neuveriteľné.... no dobre, ale dajme tomu, že je to pravda a máte 10 rokov nadštandardné príjmy, z ktorých ste odkladali. posielala si mu to s poznámkou, že sporenie na spoločnú nehnuteľnosť?

@amdornik čo je na tom neuveriteľné ? 100 000 tis eur sme mali na spoločnom účte, 50 tis boli moje . Nemali sme nadštandardné príjmy, mali sme vyššie príjmy.