Zrušenie svadby a riešenie financií s bývalým partnerom
S partnerom som bola 10 rokov, v novembri sme sa mali brať a som asi v 8 týždni tehotenstva. Dieťa si nechám , expartner ešte o tom nevie.
Počas tých 10 rokoch spoločného žitia sme z každej jednej výplaty obidvaja odkladali rovnakú sumu a posielali na termínovaný vklad , na akontáciu na byt a aby sme brali čo najmenšiu hypotéku . Obidvaja sme mali k nemu prístup . Dovtedy sme bývali v jednoizbovom byte.
Pred dvoma týždňami som sa chcela pozrieť koľko tam máme našetretné , ale mala som zrušený prístup k nemu a ani v banke mi nechceli povedať , lebo expartner mi zrušil ako majiteľ účtu disponentúru . V zlej predtuche som sa obrátila na vtedy ešte partnera a ten sa začal rozčuľovať , že v tejto republike je len bordel a on nič nerušil atď. Znova som teda išla do banky , kde mi opakovane potvrdili že mi expartner zrušil dispozičné právo . To už som sa rozčúlila na partnera a zatlačila na neho , že pôjdem na políciu kde sa zrejme tohto naľakal a priznal sa že peniaze vybral , zobral na seba hypotéku a kúpil si byt , pre seba. V novostavbe , trojizbový . Že chce mať niečo vlastné , lebo on dediť nemá čo a moji rodičia sú pomerne bohatí , tak však zdedím všetko , lebo som jedináčik . O tom že prepíše na mňa polovičku ani nechcel počuť, ale moje peniaze použil .
Svadbu som zrušila , pobalila som sa a bola za právnikom ako to riešiť. Budem podávať na neho žalobu . Do toho som zistila že som tehotná . Expartner bol niekoľkokrát za mnou , píše mi sms , od pekných po hrozné , jeho rodina mi vypisuje .
Ako by ste sa zachovali v mojej situácii ? Čo by ste robili ? Mám 34 rokov.
Ak by boli obaja spolumajiteľmi daného účtu to nezabráni tomu ak je jeden nečestný, aby celú sumu vybral, minul na svoje veci alebo pregembloval.
Skôr je to ochrana ak jeden z majiteľov zomrie, že druhý majiteľ môže disponovať s polovicou zostatku na účte a nemusí čakať kým prebehne dedičské konanie.
@anonym_autor Ak by tvoj partner mal autonehodu pri ktorej by zomrel, tak by banka zrušila disponentstvo k jeho účtu a išlo by to do dedičského konania, kde by jeho rodičia dostali 1/2 sumy a ty ako spolužijúca osoba 1/2.
Ak by ste boli rovnocenný spolumajitelia 1/2 by si mala k dispozícii hneď ako svoju polovicu a zvyšná polovica by šla do dedičského kde by si sa delila s jeho rodičmi.
Otazka na diskutujuce,ktora z vas,by posielala dobrovolne,kazdy mesiac peniaze na ucet,ktoreho nie ste spolumajitelkou,ale len disponent?
@tundra ja som len disponent a komplet vsetky financie su tam. Ale my sme manželia.
Urobila by som presne to iste co ty, navyse by som isla na potrat. Bala by som sa, ze tento clovek mi spolocnym zavazkom bude len nicit zivot.
Ber právnika a vytĺč z neho svoje peniaze spat!!! To na ake hovado si narazila! To je nieco strašne, veľmi mi to je ľúto aj za teba naozaj
@natalka13 čo je na ton neuveriteľné , boli sme partneri , účet sme založili spoločne a majiteľ mohol byť iba jeden z nás, druhý bol disponent , mala som 25 rokov a počas celého obdobia sa správal normálne , neboli tak nejaké výkyvy. Len môj otec ho odhadol .
@anonym_autor je to neuveritelne. K comu to bolo dobre? Mohla si tie peniaze ukladat na svoj ucet a on na svoj.
Sama vidis aku sprostost si urobila.
@anonym_autor s takýmto chrapunom by komunikoval už iba môj pravnik. A nielen súdne vymôcť peniaze, ale pokiaľ je možnosť, aj trestné oznámenie na neho. Toto je teda sila.
@anonym_autor no poriadny ..... ten tvoj partner (uz byvaly a to je dobre). Ale preco on bol majitel a ty len disponent, ked ste este neboli zosobaseni a sporili ste spolu?? No co uz teraz, podat trestne oznamenie, jeho zablokovat a neuverit, ak bude hovorit, ze to malo byt svadobne prekvapenie....hlavne si najst dobreho pravnika
@anonym_autor ... Mňa by zaujímalo, čo na to hovorí právnik. Z mojich vlastných skúseností si myslím, že sa musíš pripraviť na dlhý boj, súdy a aj na možnosť, že tie peniaze nikdy viac neuvidis.
@doriiis aj mna lebo je uplne jedno ci tam je poznamka sporenie na byt alebo jednorozec.
Posielala jemu na ucet peniaze. Disponentom ju mohol urobit, stale je to jeho ucet.
ja by som promptne riešila Uznanie dlhu ale čím skôr podala žalobu za bezdôvodné obohatenie a predbežným opatrením zaistiť byt, aby ho nepredal aj s hypotékou - toto je podľa mňa podstatné, aby vymohla. Lebo iba uznanie dlhu ako takého nepomôže, bude splácať po 100 eur....Ale predbežným opatrením zaistiť, aby s bytom nemohol disponovať - napr. predať ho...A súhlasím s autorkou, môžte kontrolovať denne aj 3 x, o 5 minút to môže byť inak - lebo stačí zopár klikov a peniaze má na svojom účte - podlému človeku v jeho sofistikovanom zámere nezabrániš. A bola to plánovaná akcia, dlhodobejšie pripravovaná. Je to strašné ! V manželstve/partnerstve striehnuť denne cez IB či náhodou.....To čo je za život ? Obsesia - psych. diagnóza. Dá sa tak vôbec žiť ? Veď keď sa rozhodnem s niekým zdieľať môj život,je pre mňa nepredstaviteľné denno denné kontrolovanie v akejkoľvek oblasti spoločného života
@naniki
A súhlasím s autorkou, môžte kontrolovať denne aj 3 x, o 5 minút to môže byť inak - lebo stačí zopár klikov a peniaze má na svojom účte -
No a potom preco to setrenie takto hlupo urobila?
@doriiis aj mna lebo je uplne jedno ci tam je poznamka sporenie na byt alebo jednorozec.
Posielala jemu na ucet peniaze. Disponentom ju mohol urobit, stale je to jeho ucet.
@natalka13 ... To neviem. Ale z vlastnej skúsenosti viem, že vymôcť svoje peniaze späť môže trvať aj 5 rokov ( ako v mojom prípade) a na konci som nie že nevidela svoje peniaze ale ešte ja som musela zaplatiť exekútorske trovy. A išlo teda o oveľa nižšiu sumu ako u autorky. Jedine, čo ma hreje na srdci je, že druhá strana má kvôli záznam v registri trestov, keďže dostal podmienku
@tundra no si predstav že my to máme tiež tak. manž. posiela celú výplatu - nechá si len koľko on chce, väčšinou na cigarety, a ja na ten účet nedávam ani len cent. manžel je spokojný pretože viem omnoho lepšie s e narábať ako on.
mne vôbec nepríde že je téma vymyslená. hovädá sa nájdu vždy a všade.
@anonym_7631a2 vy ste manzelia to je uplne ina situacia. Nesplietaj pravne rozdielne situacie.
@naniki
A súhlasím s autorkou, môžte kontrolovať denne aj 3 x, o 5 minút to môže byť inak - lebo stačí zopár klikov a peniaze má na svojom účte -
No a potom preco to setrenie takto hlupo urobila?
@natalka13 z jednoduchého dôvodu - verila mu, boli spolu 10 rokov - veď to je také, ako keď sa v testamente manželka dozvie ,že ju manžel vydedil - lebo ju môže, deti nie - ako sa dá toto zaistiť alebo urobiť iné racionálne kroky ?Dôveruješ a ?
@natalka13 z jednoduchého dôvodu - verila mu, boli spolu 10 rokov - veď to je také, ako keď sa v testamente manželka dozvie ,že ju manžel vydedil - lebo ju môže, deti nie - ako sa dá toto zaistiť alebo urobiť iné racionálne kroky ?Dôveruješ a ?
@naniki manžel nemôže manželku vydediť zo spoločne nadobudnutého majetku.
@amdornik nebudem sa tu s tebou hádať, v závete / testamente môžeš " vydediť" manželku - tak,že ju opomenieš ! Bodka .A súvis to má taký,že s niekým žiješ do smrti,dôveruješ mu,neodhadneš ho a môžeš kontrolovať koľko chceš a čo chceš ! Podobne ako ona spoločný účet - keby denne kontrolovala,neustriehne - takú to má paralelu - ochrániť svoj spoločný majetok/financie - súvis to však nemá iba v tom,že oni nie sú manželia.........písala som to obecne k téme,lebo sa mnohé čudujú,ako to mohla dopustiť - nuž bezbrehou dôverou. A áno,testamentom môžeš manželku vynechať/opomenúť ,takže majetok odkážeš iba deťom, prípadne deťom v zákonnom podiele a môžeš ešte komukoľvek - myslí sa tým polovica spoločného majetku v BSM
@amdornik Dedenie je možné dvomi spôsobmi, a to na základe závetu alebo zo zákona. Prednosť má však dedenie zo závetu. „Závetom môže poručiteľ odlišne od zákonnej dedičskej postupnosti určiť osoby, ktoré sa majú stať dedičmi a určiť aj ich dedičský podiel,“ Takáto posledná vôľa je však obmedzená zákonom. Poručiteľ síce môže svojvoľne prerozdeliť svoj majetok pre prípad smrti, nesmie však vynechať takzvaných neopomenuteľných dedičov. Tými sú jeho potomkovia - tzn.že nesmie opomenúť IBA deti,manželku môže........
@anonym_autor to sa hrozne cita a nie este, ze to musis prežívať ako tehotna. Podala by som tiez zalobu ale aj trestne oznamenie, ze tvoje peniaze spreneveril. Blokla by som ho vsade aj celu rodinu a dala cislo na pravnika, ze ked bude chciet vratit peniaze ma kontaktovat pravnika. Nemala by som chut citat akúkoľvek spravu od neho ani od jeho rodiny a ani s nim mat byt na polovicu. U mna by to bola totalna stopka. Co sa tyka spolocneho dietata, to je velmi tazka tema. Povedat, nepovedať, zatajiť. To je uz na tebe. Ak povies, budes ho mat cely zivot na ociach za 200€ vyzivne a prosit o ho kazdu dovolenku, dotahovat sa o styku ale dieta bude mat otca. Ak nepovieš, da ti to slobodu, co sa tyka dietata. To sa musis poradit. Tvoj vek a 34 rokov nehrá ziadnu ulohu v rozhodovaní. Skor to, ci si dostatočne zabezpečená ekonomicky a pomocou rodiny, ak sa rozhodnes dieta vychovávať sama.
@anonym_autor nenechala by som si dieta od takého chrapúňa....vymýšľa od neho súdne peniaze a v živote ho nechcela vidieť
ako jeho argument bol že však budeme žiť v tom byte a on mi tie peniaze postupne splatí , ale teraz ich jednoducho potreboval aby mal niečo svoje , keďže ja mám relatívne bohatých rodičov.
@anonym_autor peniaze ti postupne splatí z vašich spoločných peňazí v manželstve? Ci ako to myslel? Toto je teda silná káva... a nielen súdne vymáhanie, ale aj trestné oznámenie za podvod (?). Lebo súd sa ti môže ťahať aj roky. Plus ako ti tu už napisali zakázať mu nakladať s bytom.
@naniki vydedi /zavetom/ manzelku s polky majetku, ktoru dedi spolu s detmi. Ak ma ona normalne deti, tie sa zachovaju slusne k matke.
A manzelka nema ako tu polku z bsm mat na seba, autorka tie peniaze mohla posielat na svoj sporiaci ucet.
@anonym_b95d3e ked sme brali hypo vo vub,museli sme mat spolocny ucet-dvaja rovnopravny majitelia,teraz uz take nieco nie je.
Spravili sme zmenu asi 3-4 roky dozadu,ked zdvihli poplatky za vedenie uctu.Paradoxne, aj tu vo Švajciarsku sme museli otvorit novy ucet,kde sme obidvaja majitelia kvôli hypoteke.
@tundra teraz v celej eu+ svajc takyto ucet nemaju radi a v drvivej vacsine ho uz ani neponukaju. Neviem preco, ale su to pre nich problemove a rizikove ucty (nam bolo asi v 8 bankach v de povedane). Da sa vsak otvorit ako "obchodny ucet" ucet, ktory ma viacerych majitelov, ale tie poplatky🫣🫣. Takze az take vzacne to nie je, ze ucet na jedneho a druhy dispozicne pravi- kopec ludi ma takto ucty a zvysok je o dovere a vztahoch.
@naniki vydedi /zavetom/ manzelku s polky majetku, ktoru dedi spolu s detmi. Ak ma ona normalne deti, tie sa zachovaju slusne k matke.
A manzelka nema ako tu polku z bsm mat na seba, autorka tie peniaze mohla posielat na svoj sporiaci ucet.
@natalka13 ja pišem ako hovorí zakon a nie ako sa deti zachovaju - uviedla som to ako metaforu ked niekto doveruje - predvidať sa to neda ale stat sa to moźe - toto ma zavet spoločne s autork.peibehom
Otazka na diskutujuce,ktora z vas,by posielala dobrovolne,kazdy mesiac peniaze na ucet,ktoreho nie ste spolumajitelkou,ale len disponent?
@tundra no na konovi aspoň polovica 🤣
Žili sme spolu ,hospodárili sme spolu chodili na dovolenky spolu , navštevovala som jeho rodinu , som krstná jeho dvom neteriam , keď som si zlomila nohu a bola to komplikovaná zlomenina , tak sa staral , chodil za mnou do nemocnice . Nepil , nefajčil , pracoval , prispieval na domácnosť , bol na mňa dobrý , kde som ja mohla tušiť že by bol tohto schopný .
@anonym_autor toto neznamena nic. Ja som dobre poznala par, ktory spolu fungoval v jednej domacnosti skoro 8 rokov do svadby. Ako sa on o nu staral, proste choval sa pekne, ziadny hulvat, javil sa ako solidny chlap. Az do momentu svadby, ked sa uz nemusel pretvarovat. Tak ziarlil, ze ona nemohla ist pomaly ani sama do prace, na sluzobne cesty, ked neprisla v stanovenom case, isiel ju hladat. Vsade za nou chodil ako tien, nesmela ist nikam sama. Ano, dnes by som povedala, ze ona bola psychicky tyrana, lebo si daval velky pozor, aby nedoslo k nejakemu fyzickemu utoku z jeho strany. Vydrzala to cca 2 roky, potom nasledoval hnusny rozvod. A to si myslela a nielen ona, ze ten clovek sa predsa nemohol tolke roky pretvarovat. To len na margo toho, ako ste spolu krasne zili.
@natalka13 ja pišem ako hovorí zakon a nie ako sa deti zachovaju - uviedla som to ako metaforu ked niekto doveruje - predvidať sa to neda ale stat sa to moźe - toto ma zavet spoločne s autork.peibehom
@naniki ja ti pisem ze manzelke je v tomto pripade dovera jedine co jej ostava, ale stale ma polovicu majetku
Autorka mala inu moznost a nevyuzila ju lebo dovera....a nema nic a mohla mat tu polovicu penazi.
No tak to je pekný hajzel... A kedy toto spravil, že ti zrušil ten prístup a kúpil ten bit? Kedy dostal ten nápad?

@tundra no si predstav že my to máme tiež tak. manž. posiela celú výplatu - nechá si len koľko on chce, väčšinou na cigarety, a ja na ten účet nedávam ani len cent. manžel je spokojný pretože viem omnoho lepšie s e narábať ako on.
mne vôbec nepríde že je téma vymyslená. hovädá sa nájdu vždy a všade.
@anonym_7631a2 ale, ved oni nie su manzelia...