icon

Lea alebo Terezka: Ako vybrať meno pre dievčatko?

sperhak
26. sep 2026

Ahojte, zaujima ma ako vnimate a ako na vas posobia mena Lea a Terezka? A ich pripadne skratky/ zdrobneninky? Leuška a Terka?

Strana
z2
sperhak
autor
•
26. sep 2026
@katarinaba

Lea - to bolo moje vytuzene meno pre dievcatko este ako 10 rocne decko. Aj psa som si tak pomenovala, lebo sa mi tak pacilo. Nemala som stastie na dcerku, tak som aspon toto mi ostalo, ze som Leu mala. Z rodiny vsak exova sesternica dala meno Lea a volali ju Lea alebo Leuska, bez j.
Tereza ci terezia sa mi nepacilo, moja ucitelka na ZS bola terazia a v tom case mi to meno prislo take pre stare babky. Ale v rodine, ked uz som bola dospela, pomenovali dievcatko Terezka. A tak ju aj volali vsetci v rodine. A to sa mi uz velmi pacilo. Ako ju volali cudzi, v skole, v robote, to netusim.
Ale sme narod, kde v jazyku je prirodzene pouzivat zdrobneniny alebo aj tvrdsie verzie mena - podla toho, co chceme danej osobe povedat. Ludia ju vacsinou budu volat tak ako sa predstavi, kto jej bude chciet povedat skaredo, vzdy si najde sposob alebo formu.
Daj meno, ktore sa ti paci, tak to urobila kazda z nas. Presne tak ako kazda z nas ma meno, voci ktoremu ma averziu. Ja by som skusila zhodnotit frekvenciu daneho mena v okoli a dala to menej caste.

@katarinaba dakujem krasne za skvely point 🙂 jasne, rozhodneme sa podla seba, len som chcela vediet nejake echo ako posobia tie mena na kudi lebo nam sa pacia obe 🙂 dakujem este raz velmi pekne 🙂)

euka210
•
26. sep 2026

@sperhak Urcite Terezka, Terka

talia16
•
26. sep 2026

Hlasujem pre Leu je to pekne moderne meno a ako dospela bude proste Lea

anonym_69d55e
•
26. sep 2026

Mame v rodine Terezu, nie Tereziu, volame ju Terezka, mame sa nepacila skratka Terka. Kamosky ju volaju Tery. Za mna Lea bude Lejka, to mi pripomina mikroskopy s Leica okularmi 😀 takze jednoznacne Terezka 🙂

anonym_c99a5b
•
26. sep 2026
@sperhak

@anonym_bce20d lebo vacsina kudi zdrobnuje mena na dve slabiky - katarina katka, natalia naty, terezka terka atd… len prave ta terka sa mi strasne nepaci ale tereza terezka ano… len co poznam terezy vsetci im hovoria terka

@sperhak Však toto je ten problém.Lea ,tam sa nedá bežne špatno povedať.

anonym_2590bd
•
5. okt 2026

Nepáči sa mi ani jedno.

Strana
z2