Výber krstného mena a rodinné konflikty. Ako to riešiť?
Ahojte, čakáme bábätko a keď sme sa dozvedeli, že to bude dievčatko, s mužom sme sa rozhodli, že jej dáme meno po mojej mame. Máme s ňou veľmi pekný vzťah a obom nám to prišlo ako prirodzená voľba.
Lenže odvtedy je doma trochu dusno. Svokra sa totiž urazila a dala nám najavo, že ju mrzí, že sme nevybrali meno po nej. Vraj ona je tiež babka a nerozumie, prečo sme sa rozhodli takto.
Snažila som sa jej vysvetliť, že to nie je proti nej a že meno sme vyberali podľa seba, ale mám pocit, že to vzala veľmi osobne.
Ustúpili by ste kvôli pokoju v rodine alebo by ste si stáli za svojím rozhodnutím?
@anonym_autor toto by som nikdy neurobila prave kvoli tomu, aby sa niekto necitil zvyhodneny, a ked uz tak by som dala mena dve, u nas by to bolo napr Maria Kristina, co znie celkom dobre.
@anonym_autor toto by som nikdy neurobila prave kvoli tomu, aby sa niekto necitil zvyhodneny, a ked uz tak by som dala mena dve, u nas by to bolo napr Maria Kristina, co znie celkom dobre.
@zuzana76 a babka, ktora by bola na druhom mieste by sa citila dotknuta... Tak isto by sa citila dotknuta babka, ktorej meno by sa nepouzivalo, bolo by len na papieri. Ked sa niekto chce urazit, urazi sa aj ked nie je dovod, to nie je o mene ale o konkretnom cloveku. Jedna moja babka kym zila mi nezabudla pripominat, ze nemam pekne meno, lebo pekne meno mi vybrala ona a nedali mi ho.
Nie, neustupila, vy vaberate meno, ona uz mena detom vybrala. Svokrine spravanie je detinske a prejde ju to, ked sa vnucka narodi.
@anonym_75673c podľa mňa neprejde. Človek musí byť jeb*uty aby sa urážal kvôli menu ktoré vybrali rodičia svojmu vlastnému dieťaťu a robil z toho drámu a peklo.
@anonym_75673c podľa mňa neprejde. Človek musí byť jeb*uty aby sa urážal kvôli menu ktoré vybrali rodičia svojmu vlastnému dieťaťu a robil z toho drámu a peklo.
@anonym_d8c894 a vidis aj v tejto diskusii, svokrusa nie je sama s takym nazorom. Ja som optimista a dufam, ze ju to prejde.
@anonym_d8c894 a vidis aj v tejto diskusii, svokrusa nie je sama s takym nazorom. Ja som optimista a dufam, ze ju to prejde.
@anonym_75673c 🤷 môj manžel sa volá Michal. Jeho otec sa volá tiež Michal a aj dedo sa volal Michal. Asi majú takú tradíciu, neviem. A normálne sme sa zhodli keď sme vyberali meno že ak by bol chlapec tak bude Michal. Mne sa ani žiadne iné nejak nepáčilo a nemám s týmto menom žiadny problém a môj otec sa teda vôbec neurazil že by sa chlapec volal po manželovom otcovi a nie po mojom 😄 ale tak.. ako som písala vyššie.. svokra asi bude z tých jednoduchších keď musí robiť peklo kvôli tomu
Akoze je to divne. Akokeby jedna babka bola nieco viac. To uz ozaj ine meno v kalendari nebolo,ze sa musi volat po tvojej mame? A druha sa bude volat po 2 babke?
@anonym_75673c 🤷 môj manžel sa volá Michal. Jeho otec sa volá tiež Michal a aj dedo sa volal Michal. Asi majú takú tradíciu, neviem. A normálne sme sa zhodli keď sme vyberali meno že ak by bol chlapec tak bude Michal. Mne sa ani žiadne iné nejak nepáčilo a nemám s týmto menom žiadny problém a môj otec sa teda vôbec neurazil že by sa chlapec volal po manželovom otcovi a nie po mojom 😄 ale tak.. ako som písala vyššie.. svokra asi bude z tých jednoduchších keď musí robiť peklo kvôli tomu
@anonym_d8c894 v maminej rodine rodine sa jedno nie celkom bezne krstne meno pouzilo niekolko krat v priebehu generacii, zhodou okolnosti aj v otcovej rodine boli 3 nositelky rovnakeho mena. Ked rodicia vyberali meno pre mna, nebolo ani v sirokom vybere a napriek tomu babka z otcovej strany mi nezabudla pripominat, ze nemam pekne meno, ze som mala mat meno podla JEJ rodiny, akosi pominula fakt, ze to meno bolo aj v tej druhej rodine.
V konecnom dosledku vyber mena je vec rodicov, nie uzkeho alebo sirokeho okruhu pribuznych. Niektori jedinci to chapu, niektori na to kapacity nemaju.
Akoze je to divne. Akokeby jedna babka bola nieco viac. To uz ozaj ine meno v kalendari nebolo,ze sa musi volat po tvojej mame? A druha sa bude volat po 2 babke?
@anonym_1c7397 áno.. rodičia budú dávať dieťaťu nasilu nejaké iné meno ktoré nechcú len preto že niekomu straší vo veži 🤷
dajte meno aké chcete vy, o to viac keď sa páči aj mužovi. Svokra nemá do toho čo hovoriť. Veď je to smiešne. Mám syna a keď bude mať jeho dieťa meno po jeho svokre, ani by ma nenapadlo sa hnevať. Ja som tak dala meno synovi aké chcel môj muž a nie to čo som vybrala ja a myslím aj 15 rokov mi trvalo kým som sa zmierila s tým menom 🙂
@anonym_autor Ja by som synovi asi odtrhla hlavu, keby dal vnučke meno po mne🙈
@anonym_autor nechapem, naco ste vobec prezradili meno pred narodenim dietata. My sme neprezradili ani len pohlavie. Ked bolo dieta na svete, vsetci sa dozvedeli pohlavie, aj meno. Na druhej strane ja nerozumiem, preco pomenuvavate dieta po babke. To ma au take uzasne meno? V com je to „prirodzena volba“? Ved to si vyslovene“koleduje“ o konflikt. Este dufam, ze babka sa nevola Gertruda…
mne sa nepaci davat meno po niekom. V muzovej rodine sa muz aj jeho otec volaju rovnako, matka a setra maju tiez rovnake mena. Podla mna je to prejav absolutne chybajucej fantazie. Ked sa nam narodil syn, tak svagrina bola urazena, ze syn sa nevola po manzelovi. Tak to by bol uz treti " Ferko Hruska", pre mna uplna katastrofa....
@anonym_autor nechapem, naco ste vobec prezradili meno pred narodenim dietata. My sme neprezradili ani len pohlavie. Ked bolo dieta na svete, vsetci sa dozvedeli pohlavie, aj meno. Na druhej strane ja nerozumiem, preco pomenuvavate dieta po babke. To ma au take uzasne meno? V com je to „prirodzena volba“? Ved to si vyslovene“koleduje“ o konflikt. Este dufam, ze babka sa nevola Gertruda…
@rivini Lebo treba davat po 15 generacii to iste meno. Potom je Janka mala, velka, stredna, Janka Ferova, Janka zo stanice atd. No ale ked nie je ine meno😄😆
mne sa nepaci davat meno po niekom. V muzovej rodine sa muz aj jeho otec volaju rovnako, matka a setra maju tiez rovnake mena. Podla mna je to prejav absolutne chybajucej fantazie. Ked sa nam narodil syn, tak svagrina bola urazena, ze syn sa nevola po manzelovi. Tak to by bol uz treti " Ferko Hruska", pre mna uplna katastrofa....
@anonym_ac0e4e A co akoze s tym mala svagrina? Ta musi byt riadne megnuta😄
Mna zaraza to, ze kazdy je ORIGINAL a potrebuje svoje vlastne meno...a tak dobre, nemam v rodine Hanku, tak dam Hanku a vedla od susedov tiez maju Hanku. Tak aky original? V skolke mame 3 Martinov, 1 Mateja, 1 Matusa a este Mattea. Mali sa vynasli a volaju sa priezviskami 😆.
@anonym_4a8c40 toto je skvelé.😂
Keby sa mi to meno aj páčilo , tak ma názor svokry absolútne nazaujima . Nech sa aj na hlavu postavi . Mne sa zas páčilo meno mojej babičky , ale keďže sa tak vola aj moja svokra , automaticky vypadlo zo zoznamu
@anonym_autor Žiadne ustupovanie. Rodičia ste len Vy dvaja a len Vy dvaja o Tom rozhodujete. Bodka.
@anonym_4a8c40 toto je skvelé.😂
@michellemary Sú mamičky, ktoré chcú dať "moderné" mená, preto sa v triede stretne 5 Matúšov, 4 Emky, Hanky a 3 Samovia a to isté je na ulici a na ihriskách.
Mne by ani nenapadlo riešiť, po kom sa dieťa bude volať. A nie, neústupila by som kvôli svokre ani kvôli nikomu inému. Je to moje dieťa a bude sa volať ako sa my, rodičia, dohodneme.
My sme tiež mená detí povedali dopredu. Aj boli ponosy, že sa niekomu nepáčilo toto, ďalšiemu sa zas páčilo, ale to ďalšie sa nepáčilo. A vieš čo? Povedala som im, že to nezmením, nech si zvykajú popredu. Blbé komentáre po dvoch-troch mesiacoch prešli a pekne si zvykli. Naše deti = naše mená. Všetci starší v rodine (lebo tí mali problémy) si mená pre svoje deti dali, tak nazdar, je rad na nás. A nie, nemáme šialené mená typu Onegin či Lauren, normálne v kalendári nájdeš medzi tými klasickými.

S mužom sme sa dohodli, že deťom nedáme mená, ktoré sú v jeho aj mojej rodine. Dcéry dostali "originálne" mená.