Aby to meno ani náhodou neznelo Slovensky
Len taky malý povzdych. Ďalšia generácia už nebude poznať nádherné slovenské mená. Dnes meno dieťaťa musia obsahovať "TH" alebo aspoň dve el, k sa mení na c, z priesvisk sa odstraňuje ova..... Každý ako sa mu páči, ale pre mňa je smutné že sa ničí to krásne ľúbozvučné čo náš jazyk ponúka. A druha vec je, že je to naozaj smiešne... Ja keď niekde počujem ako na syna niekto kričí MatHiaskoooo.... Keď chcete zahraničné mena, prečo ich zdrobnujete po slovensky? A neuvedomujete ze to reze uši v kombinácii so slovenským priezviskom? Liam Gebura.... Chúďa chlapci keď raz budú dospelí
A co tym autor chcel povedat? Ako mame tento problem vyriesit? Vsak dakto da zahranicne,lebo sa mu paci,dakto da slovenske lebo sa mu paci. Myslim,ze rodicia robia aj ooooovela horsie veci svojim detom ako to,ze ich pomenuju nejako netradicne/zvlastne. Je zrejme,ze niektore mena sa menej nehodia k priezvisku,ale je to len otazka vkusu. A co je pre teba rydzo slovenske meno? Lebo tie najpouzivanejsie u nas maju hebrejsky/zidovsky povod. Zijeme v multikulturnom svete a bolo by naivne mysliet si,ze deti budu dostavat len mená z kalendara.
Jedna rodina na nasej ulici - dieťa s menom Serkan Dohňanský 🤦😂
@jaskolka aj v zahranici davaju netypicke mena a hojne. Napriklad v nemecku mame nemeckeho Liasa, vietnamsku Helenu, cinskeho Petra, slovensku Sarah ci arabsku Anastaziu a Lauru- to je len zlomok. Je to kazdeho vec, kto si da ake meno dietatu. Som sice tiez zastanca, ze priezvisko by malo pasovat s menom, ale je to IBA moj osobny nazor a do vyberu druhych ma nic. Kedze som si sama zazila taketo keci, kedze moj muz nie je slovak, a slovenska rodina chcela slovenske, jeho rodina chcela kurdske meno pre deti, tak maju deti pre istotu mena arijskeho povodu😎😎
@vevesh ale ja tiež vravím, nech dávajú mená, aké chcú.
Píšem, že výlučne len rozumiem autorke, o čo jej išlo. Lebo aj tu na MK vidím, že často sa až predháňajú ženy, aby vymysleli čím exotickejsie meno, typu poradte mi meno pre chlapca, ale musí byť netradičné a zvláštne. Tiež poznám zmiešané rodiny ona Slovenka, on Talian, majú Chiaru, Sofiu a Paula. Ale k ich priezvisku Dias to úplne sedí, aj bez "ová" majú, čo úplne chápem a znie to super.
Ja mám dve deti, ktoré majú klasické mená Patrik a Nina syn má v triede ďalších troch Patrikov a dcéra v škôlke ďalšie dve Ninky. Tretia dcéra je Dajra a zatiaľ je jediná v okolí. Myslím že je na každom aké meno dá dieťaťu. Každému sa páči niečo iné. Syn má v triede aj Katarínu, Janku dokonca aj Hedvigu ale aj Taru a Kevina. Tak isto v škôlke sú mená ako Dea, Amira, Ria, Jackson, ale aj Ján, Pavol, Ondrej a aj jeden Rastislav. Suseda sa vola Margita a má 26 rokov. Takže podľa mňa sú tak isto v kurze staršie mena ako aj, zahraničné. Len každému sa páči niečo iné.
presne v nemecku to je podobne, hlavne medzi nizsou socialnou triedou boli rozšírené anglicky znejúce mená ako napr. Kevin, podľa toho ten fenomén dostal aj pomenovanie kevinismus (kto chce nech si pohlada na wiki). Ja tiez neriešim ako sa volajú deti iných, je ale pravda ze nad niektorými menami sa vnútorne pousmejem.
Jejda, tieto večne témy o menách! Ale pozor☝️ešte bude pokračovanie, ktoré meno je skôr pre psa 🤦♀️
@macik166 synovi dala meno Liam a Noel a dcere Novália Luna 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ a priezvisko maju level Růžička/Novák & spol., ...
@vilma7 Bez irónie, prekrásne meno, wau, chválim👍🏻!!!!
Ja ďakujem mojej mamičke za meno, aké mi dala🙏🏼❤️!!!!!
Nebudem čítať komentáre, dodám len - oháňaš sa slovenčinou, no sama máš dosť chýb v texte (najmä čiarky). Súhlasím, že je fajn, aby meno a priezvisko ladilo. Ale otázne je, čo je slovenské meno? Čo je ozaj slovenské a nemá napríklad germánsky alebo iný pôvod? Ja som generácia, ktorá sa narodila na začiatku 80. rokov. A mali sme mená všelijaké v triede. Aj klasika, aj neklasika. A rovnako majú aj moje deti vo svojich triedach. Aj tzv. klasické. Môj syn má zhodou okolností "slovenské" meno, ale absolútne mi nevadia ani iné mená. Je to vec každého rodiča.
Moje deti majú mená, ktoré sa nachádzajú normálne v kalendári a napriek tomu sa ma xy ľudí opýtalo, kde som tie mená našla.😂 Čiže, niekedy, aj keď dáš deťom mená dlhoročne používané na Slovensku, tak druhým príde tvoj výber čudný a majú ťa za divnú😂😂😂
Pravdepodobne každý má niečo, čo mu vadí alebo sa nad tým apsoň zamyslí... Pre autorku sú to zahraničné mená. V jednom komentári som čítala, že vadia zdrobneniny mien. Ja sa naopak čudujem tomu trendu nehovoriť deťom žiadnymi zdrobneninami ani skratkami 🤷.
Ale tak podľa mňa sa ešte nájdu ľudia ktorí dávajú pekné slovenské mená 🙂 A naopak sú aj takí, ktoré dajú úplne aspoň za seba poviem odveci keď to počujem lebo niektoré neviem ani vysloviť. Hold je asi taká doba a myslím že niektorí rodičia pri výbere mena nemyslia na to dieťa, ako sa asi bude cítiť.
Tak my máme slovanské mená a aj tak niektorí dvíhajú obočie😀a možno raz nájdem aj tému o takých, že to ide niekomu na nervy, prečo nemáme klasické "slovenské" alebo nejaké moderné😀
Haha, toto riesi asi kazda generacia. Inak poviem vam pre niektorych tajomstvo. Pred rokmi nebolo u nas zvykom davat -ova za zenske priezviska a teraz sa vsetci biju do prs, ake je to tradicne a vsetky zeny s priezviskom bez prechylovania su fuj (vratane mna 🤣). V starsich zaznamoch sa to objavuje pri zenach v suvislosti s prislusnostou k nejakemu muzovi (zena, dcera, sestra), napr od Jana Kovaca ako Maria Janova, Maria Kovacova (s kratkym a na konci), Maria Jana Kovacovie a pod. V 18. a 19. storoci to vymizlo. Napriklad moja prababka narodena 18xx sa volala Maria Bartos a ma to aj na nahrobnom kameni napisane, rovnako ako vsetky zeny na tom cintorine a hoci uz babky narodene 19xx mavali aj ova, ten zvyk oslovovat sa a hovorit bez toho pretrval. Starsia generacia povie Maria Kovac/Kovacovie. Stredne Slovensko.
K zvyku prechylovania sme sa vratili znova az v 20. storoci, no ta generacia co si to este pamata uz takmer vymrela, preto to mnohym zase teraz pripada neprirodzene bez 🙂
manzel ma lubozvucne slovanske meno Rastislav.... vsade v zahranici s tym bol problem - bud to nevedeli vyslovit, alebo to povazovali za priezvisko. Detom sme chceli dat mena ktore budu vediet bez problemov precitat v cuzine, ale tiez aj Slovaci 😀 takze mame Juliu, Dianu a Nelu
@1natasa1 ako by sa asi dieta malo citit?!?To je cisto slovenska uchylka pozastavovat sa nad menami (ci v niektorych pripadoch vysmievat). Nikde v zahranici neriesia- ani pariz, jablko ci podobne mena vynimajuce sa norme...A u nas chyba aj nejake to nazvem "menove osvietenie",lebo ked poviem napriklad, ze znamych dieta je Mercedes ci Jesus, hned slovaci zacnu zalamovat ruky nad excentrickymi rodicami, pricom tieto dve mena maju niekolko storocnu tradiciu v spanielskych zemiach a patria k velmi castym tradicnym menam...
@vevesh moja svokra dostala sok, keď som jej vravela že mám kamarátku solangi.. sa začala rozčuľovať, že to je hrozne títo rodičia čo vymyslia, lebo pochopila že to je dcerina kamaratka.. až potom.som ju opravila, že tá žena má 40rokov a pochádza z Kolumbie, či je to fakt také vymyslené.. naozaj tu chýba menové osvietenie, pri každej téme o menách to vidno, že to je stále o tom istom.. milujem mena a strašne rada sledujem aké vseliake na svete existujú..
@vevesh veľa Slovákov odmieta všetko nové a netradičné, nielen mená 😀 ale ináč s tebou úplne nesúhlasím že inde to neriešia lebo napr Nemci majú tiež predsudky voči netypickým menám len oni to tak okato nedávajú najavo lebo v nemecku chcú zas všetci za každú cenu pôsobiť tolerantne a politicky-korektne (co nehovorím že je zlé) takže si len myslia svoje.
@stannkal tak juzne a vychodne nemecko ma problem nie s menami, ale s rasizmom a tam je tenka ciara, lebo meno ti velakrat prezradi prislusnost k narodu. Ale co sa tyka mien, je im to ale ze 2x sum a fuk, ake kto ma meno. Nikdy sa nikto nad menom nepozastavoval - bolo jedno, kde sme byvali. Ale v urcitych castiach samozrejme Franza ci Heinricha zamestnaju radsej ako Mohammeda ci Aliho (a je jedno, ze obaja su nemci...)
@stannkal
@vevesh presne tak, zijem tiez v De, na juhu, a nestretla som sa tu za vyse 20 rokov, ze by niekto riesil takto extremne mena. Dieta sa vola ako sa vola. Samozrejme sa tu kazdy pousmeje na Kevinovi, Ronny ci Jacqueline, ale nejak sa to velmi neriesi. Horsie je uz vychod (muz pochadza z vychodneho Nemecka). Ossis ale riesia vsetko, nie len mena. Muz vravi, ze uz len to, ako rozpravaju, hned zistis z akej spolocenskej "vrstvy" ludia pochadzaju. TIez sa da casto podla krstneho mena rozoznat, ci ten ci ta pochadza z nejakej starej Bauernfamilie, z juhu alebo severu, zo schlachtickej rodiny atd. A ano, uz to tu niekto spomenul, podobne ako na SK aj v DE plati takmer do bodky, cim nizsie vzdelanie rodicov, hlavne zijucich vo velkych mestach, tym su tie mena potomstva kreativnejsie.
U nas sa to opäť vracia 🙂 v škôlke aj naokolo mame veľa mien - Jozef, Zachariáš, Eliáš, Emanuel, Ema, Juraj, Jakub, Michal, Julia, Hana, Anna, Maria, Michaela, Paula, Pavol, Ján, Lukáš, Matúš, Matej, Andrej atď. 🙂

Mne to nepríde ako ťažká exotika - je to teda z roku 2021
https://bratislavskykraj.sk/ktore-mena-su-najca...