Aby to meno ani náhodou neznelo Slovensky
Len taky malý povzdych. Ďalšia generácia už nebude poznať nádherné slovenské mená. Dnes meno dieťaťa musia obsahovať "TH" alebo aspoň dve el, k sa mení na c, z priesvisk sa odstraňuje ova..... Každý ako sa mu páči, ale pre mňa je smutné že sa ničí to krásne ľúbozvučné čo náš jazyk ponúka. A druha vec je, že je to naozaj smiešne... Ja keď niekde počujem ako na syna niekto kričí MatHiaskoooo.... Keď chcete zahraničné mena, prečo ich zdrobnujete po slovensky? A neuvedomujete ze to reze uši v kombinácii so slovenským priezviskom? Liam Gebura.... Chúďa chlapci keď raz budú dospelí
Chápem, ako to myslíš. Mne osobne sa tiež nepáči, keď silou mocou sa snažia ľudia dávať zahraničné mena, ktoré ozaj niekedy sú až zábavné v kombinácii s priezviskom.
Ani to vynechávanie "ová" sa mi nepáči. V zahraničí sú ženy nedajú meno Katarína Lukáčová, ale prirodzene bude Catherine Lukacs, tak prečo tu chceme zahraničný štýl? Ano, v angličtine, či francúzštinr by to znelo zvláštne, ale mne rovnako zvláštne znie v slovenčine trebárs Scarlett Pavlík. Nejde to dohromady.... A nehovorím o troch ci štyroch menách - Scarlett Jennifer Kováč Pavlík, čistý des pre mňa.
@jaskolka presne tak
Myslim, ze vzdychas zbytocne. Mena a dokonca priezviska sa generaciami menia. Je to normalne. Dat dietatu zahranicne meno nemusi byt nutne zlo. Niekedy to ide dobre zladit. Ale niektore mena su na zaplakanie. Napriklad ten Liam - to je vzdy trefa vedla s lubozvucnym slovenskym priezviskom. Poznam mamicku co ma 4 deti a prve ako tak ujde a tie dalsie su fakt strasne. Ludia sa usmievaju popod fuz ked sa prave nepozera. Som si ista, ze jedneho dna na to dojde aj v skole ...
No neviem, ale syn má v škôlke deti s krásnymi menami. Danielka, Karolínka, Zuzka, Julka, Adamko.
Hmm neviem, v mojom okolí máme malého Jakuba,Jarka,Ondreja,Andreja,Juraja,Richarda, Roberta, Michala, Michaelu, Luciu, Katku.. nezdá sa mi že by tých zahraničných mien bol prebytok aj keď mne sa páčia skôr netypicke.. hlavne je to na rodičoch.
A ja mam prave vyssie spominanu Scarlett...no a co 😄 neverili by ste, ale v dedine su uz tri 🤷♀️ a prvy prispevok je uplne trefny...ani taka Lucia nie je slovenska ...dokonca ani zidovska Maria 😉
Ja zase opačne v okolí mame mena ako Mathias, Lucas, Theo, Elisa, Jennifer, Scarlet. Mne sa to nepáči. Fakt mi to príde ako"opičit sa po zahraničí ". Neviem si predstaviť, že by v takom Anglicku horlivo si dávali mena ako Jozef, Pavol, Hana, Helena (tak ako píšem,nie v anglickej verzii). Tak prečo na Slovensku je taky hit dávať mena v anglickej verzii alebo úplne netypické?
Máloktore ide k priezvisku, taky Liam fakt neviem si predstaviť, k akému by sa hodil.
My sme boli ako rarita, lebo sme dali meno Ján 😆
Ja chápem, ako to autorka myslí. Nejde o také "typické slovenské" mená, ale proste o klasické mená, aké zanikajú.
Jasne ze to je na rodičoch, nech si dávajú ake chcú, ale tu v tejto diskusii ide presne o to, že skrátka môj a aiturkin pohľad je taky, aký je.
Myslím si, že priepastný rozdiel medzi počtom rodičov, ktorí vyberajú zahraničné, a tými, čo volia slovenské, resp. tradičné mená tu nie je.
Ako pises..- kazdy ako sa mu páči.. 😉 bola doba, ked aj na rodicov Aniciek, Zuzaniek Jankov a Jozkov pozerali ludia cez prsty ze co za nova doba to je, ked tu máme predsa take lubozvucne ako Chranibor, Duňa, Hromislava alebo Stojan 🤷
Mňa to vôbec netrápi nech si kazdy dáva mena aké chce. Väčšina mladých pomaly aj tak ide do zahraničia kade tade po svete študujú už sa tomu nikto nevidí ze majú také mená.
Ja mam tiež priezvisko bez - ova a takto sa mi to paci.
Nestarám sa o iných ale majú mená na každé jedno ci človek zvykne rýchlo 🤣
Ale práveže čoraz viac sa rodičia uvedomujú a začínajú prevládať mena ako Hana, Zuzka, Jakub, Juraj, Michal… rozumiem ti, ale je to každého osobná vec, ako pomenuje svoje dieťa. Ja sa nad tým často dobre pobavím a tým to končí, nebudem nikomu kecať do takejto veci, nerob to ani ty.
Podla mna je uplne normalne, ze v kazdej generacii ludia inklinuju k uplne inym menam a tie slovenske "tradicne" su casto v zahranici nepouzitelne, zle vyslovitelne... hlavne kde su dlzne, haciky. Slovensko je malicke, zijeme v globalnom svete. Ze nase deti budu raz zit na Slovensku - je tak 50/50... netreba si nic nahovarat... kazdy nech si vybera podla vlastneho vkusu, ty ak mas deticky, pomenuj ich teda Drahomira a Vratislav, podakuju sa ti...
Mne to tiez vadi... Emma, Ella, Stella, Nella... ale stale vnimam, ze drviva vacsina ludi dava take tie "slovenske" (cize na Slovensku obvykle) mena... a dvihnu obocie, ked sa zena predstavi "pani Moravčík"... LuCaSko a take... uz nech si to kazdy uvazi sam
Nechapem, naozaj nechapem, co riesis. Co to je slovenske meno? Starodavne slovanske? Borivoj, Lubena? Spominam si, ked Shakira nazvala svojho syna Milan (Milan Piqué Mubarak). Pacil sa jej vyznam mena. V nasich novinach sa nadchynali, ako super, ze si vsimla slovenske meno. Nikomu nevadilo, ze s tym menom bude chlapec zit v Latinskej Amerike. A vam vadi Mathias? Nemate ine problemy?!
@basska_b inak meno Lucas pochádza tak ako aj Lukáš dokonca meno Lucas bolo skôr ako Lukáš. Treba si dohladať keď už mudrovat niekto chce. 😀
Ja si skôr myslím, ze toto je úplne nepodstatné ak to to dieťa neovplyvní takže je to smiešne tak prečo nie. Nevidím natom nič zlé. Všetci sa hráte na hrdych Slovákov a polka ani nevie hymnu 😀 pekný deň.
@jana_eyre_2 ja tiež inak ľutujem ze som v priezvisku nechala to nezmyselné ova... To je strašné veru.
A to že sa dakto bude volať Anička, Jurko nezaručuje, že bude lepší človek ako Lucas alebo Ella a to je predsa dôležitejšie ako dáke meno.
@tomovakatarina ešte horšie je, keď taký hrdý Slovak neovláda pravopis.. 😅 na nete je toľko hrdých, čo dokážu tak sprznit slovenčinu až z toho bolia oči..
@jana_eyre_2 presne to som písala aj vyššie, že riešia nezmyselnosti a rozprávajú aký sú Slováci a nevedia o svojom štáte dokopy aj nič 😅
@jana_eyre_2 ja mam dlhšie priezvisko takže o tie 3 písmenká by to dosť bodlo skrátiť 😅 akože mne osobne je to jedno ja som tiež z tých ze mi je ukradnuté kto sa ako vola, ale teda normálne mi hlava neberie to ako sa niekto pozastaví nad týmto a s tým ze ani vlastne nevie ktoré naozaj mena tu majú korene. Tak presne ako písali pani vyššie . 🙂
Mne zahranicne mena nepridu zvlastne, pokial ladia s priezviskom. Ale naozaj nechapem ako silou mocou sa snazia uz aj zdrobneninu mena este viac zdrobnit. Naco je to dobre? Vyjadrije tym viac lasky, ci co? Oslovila som taku 4 rocnu susedku menom, Stela, no skoro sok utrpela. Ze ona je Stelka. Akoze 🙈🙈🙈 naco je to dobre?!
Len si neuvedomujes, ze volakedy ani mena, ktore su dnes v kalendari, tak neboli. Myslis, ze kolko zien s menom Beata bolo pred 100 rokmi? Dnes bezne meno.
@kittykat22 napíšeš aké sú to mená?
Neviem, mne je uplne u prdele, ci sa niekto vola Klojinka Novakova alebo Šanelka Mrkvičkova, max sa nad tym pousmejem a dalej neriesim. Jazyk je dynamicky, vyvija sa, rovnako to je aj s menami.
Mna skor udivuje to, ze v poslednom case je tu takmer kazdy den tema o menach. Ake meno by sme dali dietatu s priezviskom xy, ake meno sa hodi dietatu, ktore ma surodenca s menom xy.. Wtf. To ti rodicia naozaj nevedia dietatu ani meno vybrat bez toho, aby sa museli radit na fore?
V mš v triede mám aj detí s takýmito klasickými menami: Miško, Peťko, Katka, Tánička, Evička..., ale aj Olíviu, Kailani, Tea, Sáru, či Sofiu...Vždy je to o rozhodnutí rodičov...Osobne si myslím, že je pekné, keď veci okolo nás tak trochu ladia...,či je to v oblasti oblečenia, bývania ap...i pri výbere mien. Pri mne veľmi neobstojí, že sa dcéra raz vydá....ap. moja dcéra mi oznámila, že by si rada chcela nechať aj rodné meno...volá sa Vanesska a toľko nepekných komentárov som si na toto meno tu na MK prečítala, že až....a áno má v mene dve "s", lebo aj v priezvisku má dve rovnaké spoluhlásky...,tak preto.. manžel si to tak prial. Nechápem, prečo tu veľa mamičiek písalo, že toto meno si vyberajú väčšinou mamičky z "menšín".../veď právo na výber mená máme predsa všetci.../, podľa mňa je to normálne meno a dcérke sa veľmi hodí. Veľakrát som sa jej pýtala, či sa jej meno páči a či je s ním spokojná - jej odpoveď znelá: áno. Pôvodne som jej chcela dať tri mená.../áno tri a to už ťahám na 60-tku/, dlho sme sa nevedeli nejako rozhodnúť...Spýtala som sa jej, či by bola spokojná. A jej odpoveď, kľudne..., bola by si maminka viac kreatívna a ja v okolí jediná...Čakáme prvé vnúčatko. A tiež nebude mať príliš klasické meno..., ale je to rozhodnutie dcéry, ktoré ja chcem rešpektovať...Ľudia by mali byť k sebe láskavejší a nie neustále niečo posudzovať, kritizovať ap....., viacej by sa mali zameriavať na výchovu....Mala som v triede aj Kendricka, či Ornelku alebo Lucy a nikto nič neriešil....Každej maminke prajem spokojný výber....

Aké nádherné slovenské mená? Mám 40+ a už ani generácia mojich rodičov nemá slovenské mená. Jakub, Štefan, Hana, Zuzana nie sú slovenské mená. Tými sú mená ako Blahoboj, Tichomir, Hostimila a pod. Okrem toho si myslím, že chudák je to dieťa, ktoré rodičia nevychovajú a nedajú mu veľa lásky, nie to, ktoré sa volá Liam.