Aké birmovné mená ste si vybrali?
Ahojte, len tak zo zvedavosti, sa pýtam, aké birmovné mená ste si dávali🙂 ďakujem každému za odpoveď
Michaela 🙂
Agáta. Proste som to tak cítila 🙂
´Mária po birmovnej mame
Adelaide
Marta. Keď som ja mala sviatosť birmovania, to bolo v roku 1987, vtedy sa dávali mená po birmovnom rodičovi.
Lucia
Mária Magdaléna. Pred birmovkou som o nej čítala vrámci výberu patrónky, z knihy obsahujúcej životopisy svätých, ktorú mi požičal náš vtedajší kaplán, a keď som prišla k vete "odpúšťajú sa jej hriechy, lebo veľmi milovala, " vedela som, že to je tá pravá. 🙂 A okrem toho, aj moja prastará mama bola Mária, vždy sa mi to meno páčilo. 🙂 V užšom výbere som inak mala ešte Terezu a Angeliku, keby som si vtedy nevybrala túto patrónku, tak by som skončila pri tej Angelike. 🙂
Mária
Maria Magdalena
Ked som bola dieta ja, bola povinnost davat birmovne meno podla birmovneho rodica. Knaz sa teda ani nepytal, ake birmovne meno si kto “vybral”, pytal sa na meno birmovneho rodica, a to automaticky zapisoval ako birmovne meno. Takze aj ja mam birmovne meno rovnake ako moja birmovna mama.
To som nevedela že to tak niekedy bolo, že sa museli dávať mená po birmovných rodičoch.
My sme si museli vyberať podľa životopisu daného svätca. Museli sme uviesť čo nás na ňom zaujalo, prečo sme si ho vybrali... Hovorili nám že si nemáme vyberať podľa, toho aké meno sa nám páči.
@estellas áno, biskup sa stále zvykne pri birmovaní spytovať, prečo práve také meno. 🙂
Uršuľa - narodila som sa na ňu 🙂
Monika
Moja mama ma Terezia. A vlastne hej. Jej krstná sa volala Terezka.
Ja mam Felicita. Ale nie ja ju ale vzdy zijem s pocitom ze ona si vybrala mna 🤩
Klára
Terézia
Ja mam Faustina, vybrala som si ho sama
Jana, po birmovnej mame 😊
Alžbeta
Klara. Vtedy sa mi pacilo, v obdobi tazkej puberty som vyznam nejak neriesila. Keby som sla na birmovku teraz, vybrala by som si Ritu
Ja mam Kinga vybrala som si sama. Kamaratka sa tak volala a vtedy som aj citala o sv. Kinge ale uz si nepamätam.
Debora
@natalia1619 a ako si k tomu menu prišla? 🙂 ja som chodila na španielsky gympel a v Španielsku je pomaly v každom meste kostol sv. Eulálie, tak som si prečítala jej životopis a páčil sa mi 😄
Alzbeta
Barbara, čítala som si o ich životoch a ona má veľmi vtedy zaujala

Mária, vybrala som si meno po mojej babke ktoré sa náhodou zhoduje aj s menom mojej svokry, ktorú to potešilo 😄