icon

Aké druhé meno?

6. mar 2023

Ahojte
Dlho sme sa nevedeli s mužom zhodnúť na tom, aké meno dáme dcérke.
Ja som za Kristínu a ani ma nehne🙈 on je za "čokoľvek len nie Kristína" 😃
Tak sme sa dohodli, že bude Kristína a bude mať i druhé meno, neskôr si sama vyberie, ktoré chce používať.
Aké druhé meno sa podľa vás hodí k menu Kristína?

thoughtfulweirdo
8. mar 2023

K tomu, že si nevyberie sama. Môj starý otec bol Ján Milan. Jeden z rodičov ho volal prvým menom, druhý druhým. Niekedy v puberte sa starý otec rozhodol, že jemu sa páči len Milan a od tej doby bol Milanom, pre všetkých. Pre jeho ženu, súrodencov, deti, vnúčatá, všetkých priateľov a rodinných známych. Ja som jeho prvé meno zistila z náhrobného kameňa po jeho smrti, lebo vždy bol proste Milan. Takže áno, kľudne si môže vybrať, ktoré sa jej viac páči. A máme v rodine aj pani, už v dosť vysokom veku, ktorej krstné meno väčšina rodiny vôbec nepoznáme, lebo odjakživa ju volajú len prezývkou, všetci 😁 ani mi to svoje meno neprezradila, keď som sa raz pýtala, lebo to vraj vôbec nie je ona. Takže zase, rodičia dajú meno, ale či sa s tým menom dieťa stotožní, to nakoniec záleží aj tak len od neho. Ale pokiaľ je muž vyslovene proti jednému konkrétnemu menu, nezdá sa mi fér nasilu ho pretláčať. Aj my sme vybrali synovi neutrálne meno, lebo sme sa s manželom na našich preferovaných nezhodli.

limoncino
8. mar 2023

Ach panebože. Otázka znela aké druhé meno k menu Kristína? Nevidím, že by sa autorka pytala na názor na dve mená. Ale jasné že musia dobehnúť ženské s názormi na ktoré nie je nik zvedavý a nijako neodpovedaju na otázku.
Autorka napis mi, ja som taká trápna a moja dcéra má dve mená

gabrielabydzo
8. mar 2023

Aj môj chlap chcel Kristínu.Rovno som mu povedala nech sa spamätá a vyberie iné meno.Potom že Paťa,tak som sa naštvala a napísala mená na papier.Je Lea ale už teraz v 5-tich piští že sa tak nechce volať.Ona chce byť Mia a hotovo😄😄K tomu tá pesnička od Petra Naďa o Kristínke....no nie.Ale ano to by asi neboli už Kristíny žiadne.Každý dá čo chce.

davidofff
Autor odpoveď zmazal
bykaterina
8. mar 2023

Mne by sa páčilo Kristína Anna ale aj to Kristína Lea nie je zlé. Hlavne dámy aké novodobé? Na západe a na východe bežné že dávajú dve mená.
Opýtajte sa Vladimíra ilica lenina 😂 Alebo princov v Anglicku

vlucifuk
8. mar 2023

Pracujem s deťmi z celého Slovenska a mám skúsenosť, že ak majú dievčatá dve mená, tak druhé je krátke, najčastejsie sú to Ela, Ema, Lea. Známa má devčatko, ktoré má dve mená, to prvé je bežnejšie a keďže v škôlke boli tri s týmto menom, tak sa rozhodli, že ju na odlíšenie máme volať tým druhým. Samozrejme, niektorí ju volajú prvým, niektorí druhým. Malá je s tým v pohode, ale má 10 rokov a ja som stále v pomykove, ako ju mám osloviť, keď sa náhodou stretneme.

zanet266
Autor odpoveď zmazal
ejbyk
8. mar 2023

Kristína Lea alebo Kristína Mia...druhé krátke určite.

mariaveronikag
8. mar 2023

Kristína Mária

mirkatv
8. mar 2023

Ja by som dala niečo krátke keďže Kristína je dlhšie. A to ze si meno nezmení aké bude chcieť je hlúposť . Moja mama je Helena. Na strednej ju učiteľ začal volať Soňa a odvtedy jej každý hovorí Soňa. Aj sa tak predstavuje. Akurát jej mama je ďalej hovorila Helenka 🤷‍♀️ Svokra je Veronika a nikto ju inac nevola ako Vierka. A mam veľa kamarátov ktorý si hovoria inac ako majú v rodnom liste. Moja sestra je Petronela. My ju voláme Nela, ale sú ľudia v práci ktorý ju volajú Petra 🤷‍♀️ Mne sa paci Anna. Ale dala by som to ako prve 🙈 Anna Kristína.... Nech vyberie manžel 😉

andykras
8. mar 2023

@martul presne uradne meno je prve

andykras
8. mar 2023

Znamy maju Ester Alica

olusik112
8. mar 2023

@maribell prepač smiem vedieť aké maš meno? Podobné to mám 🤣. Zdedila som ho po mame no a brrr dokonca mi mama to meno pre moju dcéru vnucovala no nikdy

bluka2
8. mar 2023

Ja tiež poznám aspoň 2 ľudí, čo používajú iba svoje druhé meno

styrizuby
8. mar 2023

Vela ludi tu pise, ze dieta si zvykne a ine meno uz chciet nebude, tak mam jeden pripad z realneho zivota. Presne tam nastala rovnaka situacia ako u Vas, matka chcela Natalku a manzel Sofiu. Dohodli sa, ze to bude Natalia Sofia. Kedze s nou travila viacej casu matka a oslovovala ju Natalka, aj otec si zvykol a oslovovali ju len Natalka. Ked mala asi 10 rokov povedala vsetkym, ze ziadna Natalka nie je, ani sa tak neciti a je Sofia a tak ju maju volat. Odvtedy je Sofia.;)

kvietocek87
8. mar 2023

Chvalabohu, že sa dakedy nevymýšľali takéto somariny s menami.

tianna
8. mar 2023

@kvietocek87 nepíš hlúposti. Môj ocko má po 70-tke a má takisto 2 mená.

marieta777
8. mar 2023

Naše dvojičky ( dievčatka ) majú obe dve mená a voláme ich raz prvým a raz druhým menom a vôbec to nie je žiaden problém ani pre nich ani pre nás , takže nepočúvaj názory , ktoré to nemajú doma a nezažívajú ( nepoužívajú )

baja812
8. mar 2023

Moja sestra sa volá Sofia Kristína....a hovoríme jej iba Sofia a napr. Keď nám daruje obrázky tak podpisuje sa iba ako Sofia,už je 3tiacka.

viky173
8. mar 2023

to sa vazne pytas cudzich zien, aby vybrali meno Tvojmu dietatu?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
9. mar 2023

Muz chce cokolvek ine len nie Kristinu a tak ste sa dohodli ze bude Kristina... kompromis storocia😀
Som si to musela 3x precitat ci je v tych menach nahodou nejaka mala odchylka ktoru som si nevsimla, ale neni.
A najlepsie je ze ste sa dohodli ze druhe meno si vyberie ona a ty ho uz vyberas za nu.😝

lucka1789
9. mar 2023

My sme mali tiež podobný problém nevedeli sme sa dohodnúť a nakoniec vybral meno muž a mala je Eliana ja som chcela Hanu a aj ľutujem že som nedala Eliana-Hana ....osobne poznám jedno dievča ktoré sa volá Kristína Nina ...od malička bola Kristína a teraz keď je dospelá tak si dala k menu aj Nina takže je Kristína Nina

tifi2324
9. mar 2023

Kristína -Sofia
-Olívia
-Valentina

mooonika1975
9. mar 2023

Nechápem prečo je otázka, čo sa hodí??? Veď budete to dieťa volať dvomi menami, jedno čo sa páči tebe, jedno jemu. Otázka má smerovať na muža, nie sem.

lemoncheesecake
9. mar 2023

Mala som kolegynu v praci volala sa Edita ale v zivote nikto ju tak nevolal a to ani doma od mala nikto, vsetci ju volali Edina v robote som len z papierov zistila ze nie je Edina ale Edita tak mi to vysvetlila ze to ma len na “papieri” ale citi sa ko Edina 🤣🤣🤣 aj sa jej to hodilo urcite viac

lemoncheesecake
9. mar 2023

@lemoncheesecake cize nevadi ze bude mat dve mena ale mne by pasovalo Nina alebo Lea ak by sa to malo aj rymovat tak Justína/Jazmína

lucopeda
9. mar 2023

preco tuto zasadnu vec riesine na Modrom konikovi? Ste s muzom svojpravni a rovnocenni partneri? Tak nejake meno vyberte, v nasom kalendari je mien dost a ak nie tak su rozsirene kalendare, rozne pomocki na Dr. google....

mima172
9. mar 2023

Tak ako baby píšu, ona si nevyberie, bude sa volať takým menom, akým ju budete volať doma vy. Ale k otázke - keďže Kristínu chceš ty, tak druhé meno nechaj vybrať manželovi 🙂. Má nejaké, ktoré sa mu páčia?

marlene
9. mar 2023

Nase obe deti maju dve mena, dokonca aj mne dala mama dve mena . Pri oboch pouzivame obe mena a na obe reaguju.Nie je to zuadna blbost, ani prezitok. Mohe druge meno mi dala napr . moja mama kvoli tomu, ze jej sa pacilo ale cela roduna aj s panom fararom sa vtedy pokusali jej ho vyhovorit. Tak mi ho dala aspon ako druhe. U nasich deti sme mali s muzom dohodu , u dcery prve meno vyberal on so starsim synom, druhe ja. U syna som vyberala prve meno ja.