Ako sa dohodnúť na mene pre bábätko?
Ahojte, mala niektorá z vás problém sa dohodnúť s partnerom na mene bábätka? Keď mňa sa páči iné a on s jeho rodinou chcú aby sa volal malý po ňom? Mne sa jeho meno nepáči a aj keď je to moderné a dosť populárne meno ja už mám vybraté Damián ale to ofrflali. Navrhla som aj meno Sebastián a na to tiež nemal pekného slova.
@anonym_826ada aj Lucian je pekne 😊 alebo Valerian.
@tomiholjubavi Ano. Zavisi aj ake ma autorka priezvisko a ktore meno by sa jej k nemu viac hodilo.
My sme mali to iste.. S mužom sme mali od zaciatku vybrate, ze chlapec bude po ňom - Adrián. A dievčenské sme sa relatívne rýchlo zhodli na Lilien. Aj sme tak všetkým hneď povedali. V októbri sme sa dozvedeli, ze čakáme dievčatko.
Ženy, do Marca, kým som neporodila, vkuse obidve babky hučali, ze Lilien nie.
Naša strana tvrdila, ze je to meno ako pre čivavu alebo maltezáka a svokra zas, že Lilien je každá tretia cigánka v Boršódskej župe. 🙄🙄
Celý druhý a tretí trimester ma obsýpali nápadmi. Od Žuža, cez Gyöngyike, až po mamine horúčkovité nástojenie na tom, že chce Katku. 😅 Už som išla rodiť a mama furt, ze nech nedávam Lilien. Bola som z toho celá zneistená.
Ale dala som Lilien. A zrazu sú obidve babky prevelice stotožnené s tým a nemajú žiadny problém. Svokra si dala aj tričko vyrobiť kde píše: Babka malej Lilike. A mama zas navymýšľala milión zdrobnenín pre milovanú Lilienušku.
Poučenie: Najlepšie vybrať vo dvojici a oznámiť meno az po pôrode.
@tomiholjubavi mne muz az po roku povedal ze mu mama volala (uz po porode no bola som este v nemocnici) aby sme zmenili meno. 🙈
Hold-mena som mala vybrate vzdy este pred samotnym tehotenstvom 🙂
Ja som sa smiala ze priezvisko zmenit ok. Ale meno nie 😂
Skúste každý osamote napísať na papier mená ktoré sa vám páčia a potom druhá kategória mená na ktoré viete pristúpiť. Čo najviac mien takto napíšte a snáď sa budú nejaké zhodovať. Alebo ako tu aj baby radia, jeho meno dať ako druhé meno. Nesúhlasím, že meno má vyberať iba žena, je to dieťa vás oboch.
@mimssss00 po pôrode, veľmi tesne po pôrode sa pýtajú, aké meno dáš dieťaťu, pýtajú sa teba, ty si porodila, tak povedz meno, aké za vhodné. Mužovi by som povedala, že teda priezvisko je po ňom, meno budeš dávať ty. Rodinu vôbec neber do úvahy, vôbec nič ich do toho nie.
@anonym_1aeb58 no a muž môže povedať semeno som dal ja, veď dieťa je obidvoch tak snáď sa dokážu dohodnúť
Ked nie je medzi vami zhoda, budete musiet vybrat nejake ine meno. Obaja podpisujete papier kde suhlasite s menom, tak si trvaj na svojom, ze take meno nepodpises. Moj muz chcel dat meno po svokre, ja som povedala, ze v ziadnom pripade, ze ja nenosim to dieta 9 miesiacov v bruchu a potom 9 mesiacov na rukach aby sa tak volalo. Nic proti svokre, ale je vela inych peknych mien... ak date meno po muzovi, tak sa to bude pliest a budu do smrti "maly Ferko a velky Ferko"... 🙄 moja kamoska ked povie Rastík a nasrato RASŤO presne viem, koho mysli 🤣
@mimssss00 Ja tiez nie som zastanca toho aby sa meno dedilo kazdu generaciu. Z mojho okolia ked dali rovnake mena po otcovi ci mame, tak to vzdy skoncilo tak, ze ich volaju mala Janka, velka Janka, aj ked mala Janka uz ma 40. Vsimla som si, ze sa ti pacia mena s koncovkou "ian" : Damian, Sebastian, Adrian. Tak ma napadli este ine taketo mena ako Kristian, Maximilian (moze sa volat Max), pripadne netradicne Fabian
@anonym_826ada ja hlasujem za Fabian, to asi nikto nema
Medzi Damian a Dominik - Darren
Vyber krstneho mena je dolezite a je dobre si to spolu odkomunikovat. Ale este dolezitejsie je za mna vyber priezviska, najma ak pises, ze je to partner/priatel. Tam ste uz zhodnoti?
Dominik, ani Filip sa mi vôbec nepáči, no vyššie si spomenula meno Marko ♥️, veľmi pekné 👍
@7miriam77 ja mam pocit ze s menom Marko sa vrece roztrhlo, u nas v okolí je každý druhý chlapec Marko 🫣
@7miriam77 ja mam pocit ze s menom Marko sa vrece roztrhlo, u nas v okolí je každý druhý chlapec Marko 🫣
@arcenciell faaakt? U nás v MT nepoznám nikoho s tým menom
My sme sa nevedeli dohodnúť. Napokon som využila právo veta. Doslova na pôrodnej sále (teda operačnej, mala som sekciu).
Súhlasím so ženami že treba sa zhodnúť s manželom, ostatným ideálne oznámiť po pôrode. My sme dali meno Artur, to sme si obaja vypočuli ako to nemáme dávať, aké je to hrozné, panebože toto nie a podobne. Meno sa mu tak hodí že nikto už nefrfle 😊
@mimssss00 zoberte si kalendár a choďte meno po mene.. My sme tak išli a skúšali sme to aj s priezviskom, či bude pasovať... Nakoniec sme to zužili na zopár mien a tak sme vyberali, ktoré sa hodí najviac a ktoré dobre znie 🙂 Rodina o mene nevedela, dozvedeli sa to po narodení.. Je to vaša vec a nie ich...
No vidis, mne sa Dominik/c absolutne nepaci a ani Damian. Filip je dobre meno, ale po rodicovi by som nedavala. S rodinami sme meno dietata nikdy vopred nediskutovali. Dozvedeli sa ho az po porode. Mali by ste sa zhodnut obaja. Ak sa neviete zhodnut, tak hladajte dalej. Mne sa paci tu spominane meno Adam napriklad.
Tak v tomto som bola rada, ze sme boli s muzom rovnako nastaveni. Zakladne pravidlo bolo, ze vyberame my dvaja. Kazde meno niekto z rodiny ofrfle.No rodicia sme my a nasmu dietatu vyberame my. Niektori ofrflali - po tyzdni ako bol maly na svete uz neriesili.
@tomiholjubavi mne muz az po roku povedal ze mu mama volala (uz po porode no bola som este v nemocnici) aby sme zmenili meno. 🙈
Hold-mena som mala vybrate vzdy este pred samotnym tehotenstvom 🙂
Ja som sa smiala ze priezvisko zmenit ok. Ale meno nie 😂
@maryetta Moja babka (mama mojej mamky) oznámila mojej mame, že meno, ktoré mi dala, prepisu, len nech rýchlo povie hocijaké meno, všetko je vybavené. Mama neustúpila. Svokra nebola taká priebojná, môj muž už mal zapísané meno, keď mu ho vyškrtli (ma to normálne presktrnute aj v zdravotnej karte), a zapísali meno po jeho otcovi - vydupala to jej svokra.
Samozrejme, mužovho biologického otca ani nepoznám, vykašľal sa na svoje deti, keď boli malé, hlavne, že nesú jeho priezvisko, teda môj muž este aj krstné meno. Aj toto bol dôvod, prečo som odmietala silou mocou, aby sa nás syn volal po mojom muzovi, lebo prakticky by sa volal po Tom "dedkovi" a ten človek si proste nezaslúži, aby sa v jeho mene takto pokračovalo, bolo mi to maximálne proti srsti.
Ako píšem vyssie, manžel nemienil ustúpiť a chcel to svoje pre syna, a tváril sa, že veď v pohode, a ja som tesne pred pôrodom nadiktovala meno, o ktorom sme sa bavili aj predtým, nie však jeho.
Moja rada je, že sa neraď s druhými, ani nezačínajte debatu o menách. Všetci majú potrebu vyjadriť, aké meno je najkrajšie a pritom každému sa páči úplne niečo iné. Ty budeš to dieťa volať milónkrát počas dňa, ty ho budeš všade predstavovať, písať jeho meno, nie starí rodičia. Tiež sme s mužom vyberali dlho, naše predstavy boli diametrálne odlišne. U syna som ustúpila a volá sa tak ako si manžel želal, dcérku som si vybrala ja.
A v mojej rodine je 9 detí a rodičom sa nepáčilo asi ani jedno meno a zvykli si 🙂
@maryetta Moja babka (mama mojej mamky) oznámila mojej mame, že meno, ktoré mi dala, prepisu, len nech rýchlo povie hocijaké meno, všetko je vybavené. Mama neustúpila. Svokra nebola taká priebojná, môj muž už mal zapísané meno, keď mu ho vyškrtli (ma to normálne presktrnute aj v zdravotnej karte), a zapísali meno po jeho otcovi - vydupala to jej svokra.
Samozrejme, mužovho biologického otca ani nepoznám, vykašľal sa na svoje deti, keď boli malé, hlavne, že nesú jeho priezvisko, teda môj muž este aj krstné meno. Aj toto bol dôvod, prečo som odmietala silou mocou, aby sa nás syn volal po mojom muzovi, lebo prakticky by sa volal po Tom "dedkovi" a ten človek si proste nezaslúži, aby sa v jeho mene takto pokračovalo, bolo mi to maximálne proti srsti.
Ako píšem vyssie, manžel nemienil ustúpiť a chcel to svoje pre syna, a tváril sa, že veď v pohode, a ja som tesne pred pôrodom nadiktovala meno, o ktorom sme sa bavili aj predtým, nie však jeho.
@oblecenie99 noooo to moj muz je po svojom otcovi. Ten zomrel ked bola svorka tehotna. Takze ako mi aj ona raz povedala-ze samozrejme dala meno z pamiatky na otca. Co som ja potom hned zavrhla ze davat toto meno dalej. Nesie jeho priezvisko.
Ja mam tiez meno po mojej mame 🙈 takze som si povedala ze toto nie.
Inac kamoska dala synovi meno. A ked dosiel do porodnice muz tak zmenil na svoje 🙈
Vzhladom k tomu, ze to je len partner a nie manzel by som nad jeho menom ani neuvazovala ked sa ti to nepaci, lebo ked sa rozidete zostane ti jeho mala kopia s menom a priezvyskom. Aj u nas v rodine ma meno Milan aj dedo, aj syn, aj stryko, sami Milanovi. Nastastie manzelova maminka je pricetna a povedala ze nemame davat rovnake meno malemu zas, lebo sa to pletie. Dala by som meno co sa paci mne, alebo s ktorym budete spokojni obaja. Pozri si rozsireny kalendar a prejdi postupne vsetky mena. Apropo Damian je krasne 🙂
Pre dievcata problem mena vybrat nebol, pre prcka strasny. Vsetky, co sa mi pacili boli okolo konca novembra a take, ze v at by s nimi bol dost problem. Kedze jemu (zrejme) priezvisko ostane, tak som chcela aspon krstne meno take, aby ho nemusel hlaskovat. Uz som bola v porodnici a meno stale ziadne. Lebo ked som sa pytala na mateja, tak sestricky a ako sa to pise? Pacilo sa nam braňo, ale ze by sme dali verziu branko. Lenze jedneho dr volali branjo branjo, takze som to zrusila. Nakoniec som dala meno po muzovi, lebo teda jeho meno sa mi pacilo este na zakladke. Paradoxne v slovencine ich netreba rozlisovat a medzi kamoskami su maly a velky... zatial mi to nevadi😂
Zaklad je, neriesit mena s rodinou
Hlavne meno nemieste s rodinou inak bude vase dieta bez mena velmi dlho 😃 my sme sa tiez nevedeli dohodnut ako sa bude volat druhy syn. Mne sa celkovo chlapcenske mena nepacia asi ziadne. A ked uz, musia byt kratke. Druhy syn bol bez mena prve dva tyzdne. A to bolo reci, ci uz muzovi rodicia alebo stary rodicia. Denno denne nas bombardovali ci uz sme nieco vybrali 🙈 mne sa pacia tvrdo znejuce mema ako Richard, Albert, Viliam a muz chcel Alexa. Nakoniec sme vybrali uplne mimo tychto mien.
Skuste ist podla kalendara a uvidis na akych menach sa dokazete zhodnut, drzim place ✊🏼
Pre dievcata problem mena vybrat nebol, pre prcka strasny. Vsetky, co sa mi pacili boli okolo konca novembra a take, ze v at by s nimi bol dost problem. Kedze jemu (zrejme) priezvisko ostane, tak som chcela aspon krstne meno take, aby ho nemusel hlaskovat. Uz som bola v porodnici a meno stale ziadne. Lebo ked som sa pytala na mateja, tak sestricky a ako sa to pise? Pacilo sa nam braňo, ale ze by sme dali verziu branko. Lenze jedneho dr volali branjo branjo, takze som to zrusila. Nakoniec som dala meno po muzovi, lebo teda jeho meno sa mi pacilo este na zakladke. Paradoxne v slovencine ich netreba rozlisovat a medzi kamoskami su maly a velky... zatial mi to nevadi😂
Zaklad je, neriesit mena s rodinou
@guiseppinka presne, pre dievcata je tooolko peknych mien 🤌🏼
My sme vyberali mená po starých rodičoch , takže mám dcéru Vilmu , syna Antona, a syna Jána. Ak by sme mali ešte jedno , čo už neplánujeme ale ak by, tak dcéra by bola Ľudmila a keby syn tak je po mojom mužovi a to Gregor.
@mimssss00
Dominik je nádherné meno. Znamená ‘Pánov’, teda niečo ako dar od Boha. Je to meno s čistou, pokojnou a silnou energiou. To, že niektorým ľuďom neznie ‘tvrdšie’, ako napriklad Marek neznamená, že je zlé. Naopak, podla mna pôsobí vyrovnane, kultivovane a vznešene. Poznam dvoch a su to inteligentní empatickí muži.. Ak sa ti paci, kludne daj..
@mimssss00 pan manžel chce aby malo dieta jeho meno aj priezvisko ano? Ty ho vynosis, porodis tak aspon pri tom krsnom neme by si mala mat hlavne slovo ty. Ved v porodnici napis, to ktoré chces ty, oni to prežiju... neboj sa. Spýtaj sa ich ked tak, ci to dieta nebudu mat radi s iným menom alebo o čo im ide. Ja by som sa spýtala: "Vy ste nejaka královska dynastia? Že potrebujete dediča Adama 5-teho v poradi na tron dosadit, či ako vám to pomože?" (Dalsia možnosť dat dve mena a budes ho volat tym tvojim) ale ja by som neustupila, lenže ja som ja.
@mimssss00 pan manžel chce aby malo dieta jeho meno aj priezvisko ano? Ty ho vynosis, porodis tak aspon pri tom krsnom neme by si mala mat hlavne slovo ty. Ved v porodnici napis, to ktoré chces ty, oni to prežiju... neboj sa. Spýtaj sa ich ked tak, ci to dieta nebudu mat radi s iným menom alebo o čo im ide. Ja by som sa spýtala: "Vy ste nejaka královska dynastia? Že potrebujete dediča Adama 5-teho v poradi na tron dosadit, či ako vám to pomože?" (Dalsia možnosť dat dve mena a budes ho volat tym tvojim) ale ja by som neustupila, lenže ja som ja.
@lunademonica toto je čo za názor, že pan manzel chce po sebe aj meno a priezvisko. Keď sme my s mužom mená vyberali, ani ma to nenapaldo, že už ma dieťa po ňom priezvisko. Pre zdravý manželský vztah, ktorý by mal vydržať do konca života, sa takéto niečo nerobí, že napíš si v pôrodnici meno, aké ty chceš, je absolútne rada cez. Sú rodičia a dohodnúť sa musia pekne spolu, v živote ešte príde x situácii, počas ktorých budú musieť urobiť nie jeden kompromis.
@lunademonica wau, super riesenie, ze dat 2 mena a kazdy ho bude volat tym svojim 🤦♀️ Chuda decko, ked ma neschpnych rodicov, zhodnut sa na jednom mene

@mimssss00 Ja tiez nie som zastanca toho aby sa meno dedilo kazdu generaciu. Z mojho okolia ked dali rovnake mena po otcovi ci mame, tak to vzdy skoncilo tak, ze ich volaju mala Janka, velka Janka, aj ked mala Janka uz ma 40. Vsimla som si, ze sa ti pacia mena s koncovkou "ian" : Damian, Sebastian, Adrian. Tak ma napadli este ine taketo mena ako Kristian, Maximilian (moze sa volat Max), pripadne netradicne Fabian
@anonym_826ada aj Lucian je pekne 😊 alebo Valerian.