Ako vybrať meno pre bábätko?
Čakáme bábätko, pohlavie nevieme a ani nechceme zatiaľ vedieť, ale čo je horšie, ani meno nevieme vybrať. Podľa čoho by ste vyberali vy? Poradíte?
Inšpirovala som sa talianskym filmom kt. som videla v puberte 😀 to meno mi tak ucarovalo že som tak pomenovala svojho syna, čiže ja som bola rozhodnutá v podstate od detstva 😀 manžel mal vybrate meno pre dievca co viem tak tiez z filmu 😀
My sme vyberali tak aby 1. nebolo moderné a nebolo veľa takých detí 2. aby mali narodeniny a meniny od seba ďaleko, cca pol roka 3. aby bolo zo slovenského kalendára 4. aby sa hodilo k priezvisku 5. aby sa mi páčili rôzne jeho tvary, nebudem niekomu dokola vysvetľovať že dieťa má volať iba tak ako ja chcem 6. keby bol predok s takým menom je to bonus. 7. pozrela som si aj významy mien Nakoniec to vyšlo tak že jedno dieťa je po praprarodičovi, druhé po otcovi s príponou -slav (vo výbere boli iní -slavovia, a tak keď má byť -slav, nech je po tebe). Podotýkam na počutie sa tie mená k sebe vôbec nehodia, ale to nebolo pre nás podstatné. Je veľmi málo detí s týmito menami, a to nie je žiadna zahraničná exotika. Veľmi im obe sedia a som spokojná. Ja by som hľadala v takých tých strarosvetských - mne sa páčia také ako Bartolomej, Braňo, Ľubka, Ľudmila, Viera a pod. Tretie by bolo Vavro 🙂, čo by sa hodilo aj k priezvisku.
@pleja keď to naše priezvisko nešťastné.
Čo je na ňom nešťastné? Mne by teda neprekážalo, keby som mala rovnaké priezvisko ako známy spisovateľ. Nič si od Dominika Tatarku nečítala? A ešte ak by ste boli rodina...
Mne to meno nepríde nešťastn=..ja by som asi vyberala tz tých kratších ...Ivan, Peter, Eva, Viera, Ida, ale neznie zle ani Rastislav T., Branislav T., Libor T., Júlia T., Cyril T., Ivana T., Milica T., Elena T, Radka T., Slávka T. .....ja len z tých "neopozeraných" mien, ale rozumiem že nie každému sa musia páčiť.
Ema T., Timea T., Nina T.
David T.
Podľa priezviska a toho, čo sa nám páči. My však vieme, že to bude chlapec a zároveň sa nám najviac páčilo meno môjho muža 🤷
Dominik Tatarka🩵
Michell Tatarkova🙂
Ja som si vybrala meno pre syna tak,ze keď mňa moja mama čakala myslela si furt ze budem chlapec,ešte neboli ultrazvuky,a mali vybraté meno Oliver pre mňa,páčilo sa mi to aj ta súvislosť a druhe meno pre syna som som si vybrala to,ktoré sa mi celý život na chlapoch nepáčilo Richard 😆
@michaela329 aj nas prvorodeny je po tatovi. Tomas. Druhorodenemu vybral meno starsi, chcel Šimonka a tatinkovi sa to pacilo. Nikdy by som nepovedala, ze budeme mat Šimona😆pacil sa mi timotej, patrik, leonard😁
Arona sme mali vybrateho este predtym nez sme vedeli ci vobec chceme deti 😂 Zili sme v UK, poznali sme ich par, a pacilo sa nam to meno, hodi sa aj k priezvisku.
A potom prisiel sok, ze budeme mat dievca 😂. Tak vravim, co keby bola xy, muz povedal ok a bolo.
Potom sme zistili, ze praprababka mojho muza sa tak volala, tak vravime stale, ze je to rodinne meno 😆
@mariynka my sme to ani neplánovali 😀 Ani muž nie je po svojom otcovi. Ale prišlo nám také najprirodzenejšie.
Kedy sa ma drobec narodit? Aj podla toho by som.aby to nemal blizko. Napr adam narodeny v decembri + vianoce🙉😁
@mariynka v marci.
Presne Dominik Tatarka je super a pre dievča by sa mi hodilo Karin Tatarkova
Tak keďže sme všetci na M z manželovej strany a ja tak aj deti chceme aby boli na M ale aby sa nám aj tie mená páčili obom 😊 syn má meno na M no druhé nemáme tak neviem ako by to bolo keby sme mali .
Tamarka je krásne meno, ale tú by tých aciek bolo veľa ... Hoci ak sa raz vydá je to jedno. .
Daj na svoj pocit...
Ja keď som sa rozhodovala pre mena detí nechcela som aby znelo tvrdo.... Ale aj tak mám Nelku,ktorá sa píše ako Nela. Ale nikdy je tak nepoviem ,iba oficiálne sa takto píše.
U mňa zavážilo to, aby sa meno dalo obmieňať a nie len jednotvárne... Tak skús si spísať čo my meno malo a nemalo mať, a určite nájdeš to čo sa vám páči obom. Alebo musí jednej ustúpiť. 🙂
Inak je kopa krásnych mien,len hľadať.
Podľa pocitu. Chlapca som chcela len Šimona, pri druhom dieťati som chcela a s tým som išla do pôrodnice Elišku, manželovi sa páčila Alexandra, Juliana a Bianka, ale keď sa narodila tak som povedaľa Bianka. A tretie sa mi páčila Eleonóra.
U nas bola dohoda manzel vybral dievcenske ja chlapcenske. Mame Elišku a Šimona. Priezvisko na Š. 🙂 velmi sa mi tie kombinacie pacia a velmi im tie mena pasuju, nikdy by som si uz ine nevedela predstavit a to som velmi chcela mat Matea. Vobec sa nam to nehodi k slovenskemu priezvisku a som rada ze prve bolo dievcatko a vyber bol na mužovi.😁 Ono to pride samo, netlac na pilu.
Moja dcéra má meno Dominika. Starky bol Dominik. Chcela som dat po starkej bola to úžasná žena volala sa Angela ale jej sa nepáčilo tak som nedala a vzdy mi vravela, ze nedaj si po mne meno svojej dcery lebo je hrozne. Preto som zvolila Dominika. To bude spomienka na môjho starého. Žiadne vymyskaniny netreba slovenské nemá sú krásne.
Ja mam Tamaru a lepšie sme vybrat nemohli <3 vlastne ani sme nevyberali to meno som navrhla a muž hned suhlasil ..este som len test našla pozitivny a som vedela ,ze to je Tamarka 🙂 ak som bola druhy krat tehotna a vyberali sme meno tak muž ,že ci nemože byt Tamara 2 🤣 nakoniec mame Melissu aj ked manžel chcel Izabelu a ja Lujzu ale Melissa jej dokonalo sedi 🙂
A Tamara Tatarka / Tamara Tatarkova no podla mna muzskym tvarom priezviska je to hrozne 🫣 ale s -ova to podla mna celkom ide aj ked asi to neni priezvisko snov (prepac) 🤣
My mame priezvisko v mužskom tvare
Podľa významu 😊 a ešte som nechcela aby v jednom mesiaci boli aj narodeniny aj meniny
Zbadala som meno v kalendári a bolo vybrate zapáčila sa mi Nina syna som vždy ale ze vždy chcela Petra a keď som bola s prvou dcérou tehotná môj svokor ochorel a povedala som mu ze ak raz budem mat syna bude sa volať po ňom Peter bohužiaľ sa svokor nedožil a 3 dieťa si manžel vybral Vivien ja som chcela Soňu
Aby to nebolo nejak blizko pri narodeninach.
Tiez som vynechala mena okolo sviatkov.
Aby to meno bolo trochu aj medzinarodne. Dnes je globalizacia vo vsetkom, tak nech mu nemrvia meno.
Podla toho čo sa nám páčilo, žiadny hlboky vyznam mená našich deti nemaju. Iné mená sa mi páčili, ked som bola mladšia, iné ked som vyberala mená svojim detom. Časom sa to meni a naozaj by som nedala svojmu synovi meno Emil, len preto že sa tak volal dedo a chcem si ho uctit. Takže pozri v kalendari, čo sa vam páči - lebo niečo sa vám páčit musi a podla toho vyberajte.
My sme strááášne dlho hľadali a nič nám nesedelo, hodiny som strávila googlením mien. Nechápala som že ako môže mať niekto toľko mien v užšom výbere a my sme ani pár nevedeli nájsť. A to, čo sa mne celkom pozdávalo sa manželovi nevidelo a naopak. Chceli sme netradičné ale aby pasovalo aj k znameniu a aby aj významovo bolo dobré. Tak asi sme mali veľa nárokov no neľutujeme, máme Christophera 🥰 No ale o reakciách príbuzných a známych, to je už iná kapitola 😅 ale my to neriešime 🙂
No, nechcela som sa do toho montovať lebo dobre rady ti dávali, aj nad pekným menom uvažuješ, že Tamara, ale keď si dala priezvisko, že Tatarka, tak tak určite by som s tým priezviskom nedala meno Tamara. Nie každý má šťastie na priezvisko a nemôže za neho, mate ešte dobre celkom, len v škole ju na 100% budú prezyvat Tamarka Tatarka. To sa s ňou po vlečie, to jej nerob. Pri tomto priezvisku by som nevolila ani mena na T, tie by som hneď vylúčila, aby nezvyraznovali priezvisko. Výber meno, ktoré nie je zvučné s priezviskom a nerimuje s nim.... Napr. Dominika, Emily, Emília, Mia, hocijaké klasické, Natália,... Ale to priezvisko mi celkom zjemňuje meno, ktoré ma na konci - ia. Alebo nechaj priezvisko v tváre Tatarkova a je to 100 x lepšie a viac mien k tomu pasuje, omnoho.
Vyberala som aké sa mi páčilo, aby sa dobre vyslovovalo, aby malo peknú zdrobneninu, aby aj vo vysokom veku znelo pekne, aby pasovalo k priezvisku a neopakovali sa ťažké spoluhlásky a rovnaké dvojhlasky s priezviskom.

My sme pri treťom dieťati nevedeli pohlavie, doma máme chlapca a dievča, tak reku teraz bude prekvapko. No a vyberali sme tak, že muž je Ondrej a ja som chcela Ondreja tak na chlapca prišlo také meno, a pre dievča muž chcel Luciu, ja Izabelu. Ja som nechcela Luciu a muž nechcel Izabelu. Až som raz šla spať a v tom, mi v hlave prebehlo meno, ktoré sme nikdy v zozname nemali, nikdy nás nezaujalo, nikdy sme si ho nejak nevšimli, a nikdy sme nepovedali že by sme take chceli. A bola to Diana. Zrazu som cítila že je to naozaj Diana. Tak sme nahlásili to meno. A veruže aj sa nám narodilo dievčatko menom Diana ♥️ veľmi jej pristane a neviem si na nej predstaviť iné 🌸